Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Garnki do kampera

janusz - 2012-09-20, 21:05
Temat postu: Garnki do kampera
Wracając w niedzielę od Tadeusza z Mazur wstąpiliśmy w Płońsku do Carrefour i zanabyłem drogą kupna komplet garnków nadających się do kampera. 6 garnków o średnicy 14,16,18,20,22,24 cm z pokrywkami kosztowało nie cale 50 zł. Garnki są zrobione z dosyć cienkiej nierdzewnej blachy ale za to wszystkie razem ważą 1,06 kilograma. Nie maja podwójnego albo popiątnego dna ale za to są lekkie i średnio garnek z pokrywką kosztuje 8 zł. Trochę ciężkie są pokrywki bo szklane, ale nie trzeba przecież wszystkich pokrywek wozić albo gdzieś trzeba z patrzeć aluminiowe albo silikonowe.
Kotek - 2012-09-20, 21:10

Ładne są, szkoda tylko, że nie wchodzą jeden w drugi, ale to by nie kosztowały 50 zł. Pozdrawiam serdecznie. :kwiatki:
janusz - 2012-09-20, 21:17

Kotek napisał/a:
szkoda tylko, że nie wchodzą jeden w drugi,

Trochę wchodzą tak na 50 złotych :haha: :haha: :haha:
Tylko uszki im trochę wystawają. :bajer

Kotek - 2012-09-20, 21:23

Fajnie wchodzą, hi, hi, hi, ale właśnie te uszki. :haha:
Aulos - 2012-09-20, 21:43

Kotek napisał/a:
Fajnie wchodzą, hi, hi, hi, ale właśnie te uszki.

Na odstające "uszki" chirurgia plastyczna zna jakieś metody. :haha:

Garnki rzeczywiście fajne i niezbyt ciężkie. Za tą cenę, myślę, że warto. Tylko te szklane pokrywki :?

rewir - 2012-09-20, 22:03

No nie wiem, ta cena zdaje się mówi trochę jakości towaru. Sam podobne nabyłem w czasach studenckich a było to nie tak niedawno :-P słabe rozprowadzanie temperatury zwłaszcza na gazie. Szklane pokrywki też zaufania nie budzą. Trochę łaziłem po lesie z garami z nierdzewki Esbit które polecam. Optimus Terra Cook też tyle że to almunium anodowane, także lepiej nie drapać za mocno ;) ale wracając do tematu .. garnek po 8 złotych jakoś mnie nie przekonuje :-/
janusz - 2012-09-20, 22:09

rewir napisał/a:
garnek po 8 złotych jakoś mnie nie przekonuje :-/

Mnie też nie przekonuje ale kusi :haha:
Miałem do tej pory komplet kupiony w jakimś sklepie karawaningowym, wchodzą jeden w drugi, są aluminiowe - tez lekkie, pokryte były teflonem ale ten teflon zjedliśmy a kosztowały chyba ze 400 zł.
Pożyjemy, wypróbujemy, albo będziemy zadowoleni albo nie :spoko

rewir - 2012-09-20, 22:19

Z tym aluminium też niestety trzeba uważać, podczas gotowania aluminium się wymywa, bądź wydrapujemy je mieszając a to nie jest zdrowe dla naszych żołądków :-/ Uważam że warto .. niestety kupić twardą grubą nierdzewkę.
Tadeusz - 2012-09-20, 22:19

janusz napisał/a:
Pożyjemy, wypróbujemy, albo będziemy zadowoleni albo nie

Cóż, jak widać z garnkami jest tak jak z życiem. Tylko te wystające uszka! :szeroki_usmiech

grzegorz997 - 2012-09-20, 22:26

tak troszkę jeszcze o "garach" dla chętnych proponuję np.
ten artykuł lub tutaj

janusz - 2012-09-20, 22:29

rewir napisał/a:
Uważam że warto .. niestety kupić twardą grubą nierdzewkę.

Zważysz swojego kampera to przekonasz się czy lepiej kupić i zabrać grubą nierdzewkę czy coś bardziej potrzebnego, np kilka puszek piwa :haha:

rewir - 2012-09-20, 22:39

janusz napisał/a:
rewir napisał/a:
Uważam że warto .. niestety kupić twardą grubą nierdzewkę.

Zważysz swojego kampera to przekonasz się czy lepiej kupić i zabrać grubą nierdzewkę czy coś bardziej potrzebnego, np kilka puszek piwa :haha:

Zrozumiałbym gdybyśmy rozmawiali czy zamiast skutera warto "wziąć" wielbłąda trójgarbnego ale w tym wypadku takie rozważania są bezzasadne :haha: A na paletę piwka zawsze się znajdzie miejsce :pifko

janusz - 2012-09-20, 23:04

rewir napisał/a:
Zrozumiałbym gdybyśmy rozmawiali czy zamiast skutera warto "wziąć" wielbłąda trójgarbnego ale w tym wypadku takie rozważania są bezzasadne :haha:

Ziarnko do ziarnka a zbierze się miarka :haha: Ludziska potrafią zmieniać kampery, albo robić prawo jazdy kategorii "C "tylko dla tego, że w DMC nie ma miejsca na pasażerów a o kratce piwa już nie wspomnę. :haha: :haha: :haha:
Pewnie, że jedno 7 kg zamiast 1 kg nie ma znaczenia ale gdy krzesełka nie są aluminiowe tylko żelazne, gdy w aucie jest pierzyna a nie kołdra, gdy są 3 akumulatory zamiast dwóch, kamery, obrotnice na byczych łożyskach, rowery elektryczne zamiast pedałowych i wychodzi, że auto powinno być zdalne sterowane.
Podobno wg niemieckich przepisów można przekroczyć DMC o jakiś tam procent i mieć wyższe prawo jazdy i policja da mandat i puści dalej. U nas tak nie ma. Przeładowany samochód oznacza w razie zważenia wyłączenie pojazdu z ruchu i mandat. Policja powinna zatrzymać dowód i skierować samochód na dodatkowe badanie techniczne, chodzi o stwierdzenie czy to przeładowanie nie uszkodziło samochodu. W takim wypadku masz wakacje załatwione bo po odbiór dowodu należy wrócić do domu do urzędu który rejestrował pojazd. Średnia przyjemność klękać przed Policjantem by się zlitował bo dzieci maja wakacje. :spoko

WINNICZKI - 2012-09-20, 23:06

Kiedyś jeszcze za czasów ZSRR ,kupiłem u nich pierwsze garnki z nierdzewki. Od tamtego czasu minęło 30 lat,a one dalej służą. Ostatnio znalazłem pretekst aby je wyrzucić.....nie pasują do kuchni indukcyjnej :haha: A już myślałem ,że mnie przeżyją. :spoko
rewir - 2012-09-20, 23:10

janusz napisał/a:
obrotnice na byczych łożyskach

Ale mówimy o tych bezpiecznych Jaczka czy nie? :shock: obrotnic nie posiadam .. na szczęście ;)

rewir - 2012-09-20, 23:15

WINNICZKI napisał/a:
Kiedyś jeszcze za czasów ZSRR ,kupiłem u nich pierwsze garnki z nierdzewki. Od tamtego czasu minęło 30 lat,a one dalej służą. Ostatnio znalazłem pretekst aby je wyrzucić.....nie pasują do kuchni indukcyjnej :haha: A już myślałem ,że mnie przeżyją. :spoko

Z tymi garnkami a zwłaszcza aluminiowymi to trochę tak jak z paleniem fajek. Palisz 30 lat jest dobrze ale czasem ... jest źle. Sam nie wiem co mam o tym myśleć ale wydaje mi się że skoro mam z tego jeść, ja, moja żona i dzieci to wole mieć ten komfort psychiczny niech to będzie dobre .. drogie (znaczy dobre?) sam nie wiem trudny temat.

janusz - 2012-09-20, 23:25

rewir napisał/a:
niech to będzie dobre .. drogie (znaczy dobre?

No ale co to znaczy? Tak na mój chłopski rozum metal, nierdzewka to nierdzewka.
Nie wiem czy jest jakaś różnica w potrawach gotowanych w garnku z grubej czy cienkiej blachy. Zgadzam się, że zmienia się komfort gotowania. Grube, szczególnie z dnem specjalnym lepiej (równiej) ogrzewają zawartość, może są gładsze, nie wystają im nity od uszków, są bardziej estetyczne, gotowanie jest mniej pracochłonne bo można zadziej mieszać ale czy potrawy są zdrowsze?
rewir napisał/a:
trudny temat
:bigok
yuras - 2012-09-21, 07:12

Wydaje mi się , że krążycie wokół tego co jest istotą tematu, a mianowicie zawartości
garnków[z czego by nie były]

gino - 2012-09-21, 07:34

z garnkami jak z lakiernictwem samochodowym...

dobry lakiernik pomaluje w garazu, i ludzie beda zachwyceni...
zlemu...i najlepszy garnek...tfu...najlepsza kabina nie pomoze :-P

janusz - 2012-09-21, 08:55

Fajnie się temat rozwinął to tak filozoficznie trochę napiszę. Te garnki nie mają żadnych wad lecz same zalety. Następujące zalety:
1. że są
2. są lekkie i nie zajmują bardzo DMC kampera
3. są tanie, co w dobie nadchodzącego kryzysu gospodarczego ma duże znaczenie
4. są w miarę estetyczne
5. nie są aluminiowe - udowodniona szkodliwość dla zdrowia kamperowca
6. są ze stali nierdzewnej tak jak osławione garnki innej firmy z wieczysta gwarancja którym odpadają uszy i pękaja uchwyty od pokrywek
7. zimne uszki mają
9. działają na kuchence indukcyjnej
10. nie mają zawodnej elektroniki
11. dają się myć w zmywarce - w kamperze mniej istotne
13. zestaw kilku rozmiarów od 1 litra do 4,3 litra
14. mają instrukcję użytkowania w języku polskim
15. mają przetłoczenie na dnie usztywniające garnek
16. mają zaokrąglone przejście z dna na boki ułatwiające utrzymywanie w czystości i opływanie ciepła z palnika
17. mogą być używane bez pokrywek choć pokrywki są w zestawie
18. mają uszka, każdy garnek swoje a nie tak jak niektóre zestawy wymagające montażu uszka/raczki przed użyciem
19. są gotowe do użycia bezpośrednio po wyjęciu z szafki.
20. są bezpieczne, ze względu na wagę co najwyżej nabiją kamperowcowi guza ale nie zetną głowy podczas wypadku/kolizji drogowej.

Bo czyż za wadę można uznać to, że na rynku są inne, lepsze, ładniejsze, bardziej profesjonalne zestawy garnków. Pewnie, że są. Są nawet RollsRoyce w dziedzinie garkologii, i mają one jeszcze więcej zalet. Ale czy to jest wada moich garnków, otóż nie, to są tylko zalety tych innych.
W rękach doświadczonego kucharza z niezaprzeczalnym talentem kulinarnym mogą stanowić niesłychanie przydatny instrument twórczości kulinarnej. Czy ktoś kiedyś słyszał tłumaczenie, że obiad był niesmaczny bo garnek był zły. Przy odpowiednio przemyślanym menu i odpowiednim wykorzystaniu nawet najprostszego garnka niektóre potrawy da się zjeść.
Czego i Wam życzę. :spoko

StasioiJola - 2012-09-21, 13:18

Mają tylko jedną wadę:

- nie można w nich pędzić bimbera!!!! :haha: :haha: :haha: :bigok

TomekM - 2012-09-21, 14:20

Jak to nie można pędzić bimbera???
Do pędzenia trzeba jedynie lekko zmodyfikować pokrywkę tak by połaczyć ją z rurką do chłodnicy/wężownicy. Co ważne większość szklanych pokrywek MA już dziurkę, więc jest łatwiej. Całość (oprócz zmodyfikowanej pokrywki) do kupienia w kauflandzie!

krzysioz - 2012-09-21, 14:30

Ja tam też same zalety widzę. :)- A jak sie co przypali to biorąc pod uwagę cenę może nawet szorowąć sie nie opłaca. :mrgreen: Następnym razem kupcie i mnie, bo u nas na wsi takich nie ma . Jakby co za 70 puszczę dalej.
Ludziska to teraz wszędzie podstęp wietrzą - zwlaszcza jak coś tanie jest.

yuras - 2012-09-21, 14:32

StasioiJola napisał/a:
Mają tylko jedną wadę:

- nie można w nich pędzić bimbera!!!! :haha: :haha: :haha: :bigok

w takich też nie można! § § § :czacha

Tröy Deströy - 2012-09-21, 18:46

yuras niezła aparatura :diabelski_usmiech
StasioiJola - 2012-09-21, 21:57

No to mnie zaskoczyliście!!! :bigok :bigok

Trza pędzic do Kauflanda i zanabyć drogą kupna!!! :-P :spoko :spoko

miciurin - 2012-10-13, 20:05

Ja sobie zakupiłem komplecik trzech garnków z pokrywkami w Ikei za jedyne 27,99 zł i jestem bardzo zadowolony :mrgreen:
http://www.ikea.com/pl/pl...ducts/90207402/

artanek - 2012-10-13, 20:47

yuras zdradz adres tego sklepu
martini44 - 2012-10-14, 08:53

Jurek no co Ty ??? przecież pisze że IKEA !! :bigok

tu masz adresy http://www.ikea.com/ms/pl_PL/ikny_splash.html

yuras - 2012-10-14, 14:07

artanek, Tu masz cały komplet do wyboru
http://allegro.pl/listing...ring=destylator
Jest nawet turystyczny z pięknym opisem
http://allegro.pl/destyla...2708781964.html

miciurin - 2013-05-12, 12:12

Dzisiaj zakupiłem sobie dwa składane krzesełka po 34,99 zł za sztukę w Pepco, są też plastikowe naczynia i kubki po 4,99 za 4 szt.
Jakość wykonania całkiem dobra :mrgreen:

eMWu - 2013-05-13, 09:24

te same krzesła widzialem w auchan wczoraj, rama stalowa, dosc wygodne jedyna wada -max obciazenie 80 kg
miciurin - 2013-05-13, 21:19

eMWu napisał/a:
te same krzesła widzialem w auchan wczoraj, rama stalowa, dosc wygodne jedyna wada -max obciazenie 80 kg

Np popatrz na to nie zwróciłem uwagi, tylko se usiadłem na nie i zaraz dwa kupiłem. Ważę tylko 83 kg to pode mną da radę :mrgreen:

szymek1967 - 2013-05-13, 21:35

eMWu napisał/a:

to akurat zaleta :szeroki_usmiech
moze w koncu zmobilizuje to kilku kampermistrzów do zbicia wagi,o !
ps.
szczerze mówiąc jak sie tak patrzy na relacje kolegów z wypraw to widać że
zjeśc to oni potrafią,oj potrafią :-P

eMWu - 2013-05-14, 06:55

szymek1967 napisał/a:
zjeśc to oni potrafią,oj potrafią

ty byś za to na nartach w istebnej w czerwcu jezdzil ;)

miciurin napisał/a:
Ważę tylko 83 kg to pode mną da radę

co ma nie dac jak da ;) tak tylko pisze jakby sie ktos napalil w rozmiarze xxl ;)

majmarek - 2013-05-14, 07:33

szymek1967 napisał/a:
eMWu napisał/a:

to akurat zaleta :szeroki_usmiech
moze w koncu zmobilizuje to kilku kampermistrzów do zbicia wagi,o !
ps.
zjeśc to oni potrafią,oj potrafią :-P

a jak się czyta i słucha to z jakich garnków korzystają?
szymek wiesz?

szymek1967 - 2013-05-14, 07:35

majmarek napisał/a:
a jak się czyta i słucha to z jakich garnków korzystają?
szymek wiesz?

pewnie z kociołków :diabelski_usmiech

majmarek - 2013-05-14, 08:01

tych odlanych z ołowianych żołnierzyków? :bajer
rado - 2013-05-16, 08:04

W carefourze są w tej chwili składane plastikowe za 44,95 zł Niewątpliwą ich zaletą jest max obciążenie - 120 kg :wyszczerzony: