| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogrzewanie gazowe czy może ....
Tröy Deströy - 2012-10-05, 23:44 Temat postu: Ogrzewanie gazowe czy może .... Hejka ! mam dylemat czy w kwocie 700-900 kupowac oryginalne uzywane ogrzewanie gazowe czy może zamontować promiennik ciepła ? podobno to urządzenie jest bezpieczniejsze od tradycyjnych farelek ,prosze o opinie
http://allegro.pl/grzejni...2693481566.html
lepciak - 2012-10-06, 05:31
Temat już był poruszany. Przejrzyj zaległe posty.
kimtop - 2012-10-06, 06:44
Taki promiennik musi być zamontowany na ścianie zewnętrznej kampera gdyż przez specjalną rurę pobiera powietrze i wyrzuca spaliny.
Typowy piec z rozprowadzeniem ma tą przewagę,ze ciepło jest doprowadzone do każdej części auta.
Przy promienniku będą miejsca niedogrzane np.łazienka.
Karoll_ - 2012-10-09, 23:46
Kimtop jesteś w błędzie. Ten promiennik jest zasilany energią elektryczną i nie potrzebuje powietrza do spalania ani wyrzutu spalin. Jest dużo bezpieczniejszy od typowej farelki z wymuszonym przepływem powietrza przez zawodny wentylator i jeszcze bardziej zawodny termik. W firmie spalił mi się takowy bo zatrzymał się wentylator a termik nie zadziałał.
Promienniki podczerwieni stosują czasami w niektórych hipermarketach. Są zawieszone dość wysoko. Co do funkcjonalności to już inna brożka. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest ogrzewanie ciepłym powietrzem.
janusz - 2012-10-10, 00:10
| Budgie napisał/a: | | czy może zamontować promiennik ciepła |
Ale skąd brać prąd do niego?
Yekater - 2012-10-10, 06:58
W Skandynawii prądu jest pod dostatkiem i gniazdka są nawet na parkingach. Kampery są uzbrojone w grzejniki listwowe zamontowane na ścianach. Grzejnik a promiennik podczerwieni to ten sam wynalazek (promieniowanie podczerwone - fizyka z podstawówki kłania się!), promiennik brzmi lepiej i hadlowcy żerują na niewiedzy klientów.
Język polski jest bogaty i znajcy wykorzystują to bezlitośnie. Ostatnio w handlu pojawiły się przenośniki grawitacyjne do gruzu budowlanego, czyli zwykłe rury wiązane łańcuchami do rusztowań.
kimtop - 2012-10-10, 07:15
| Karoll_ napisał/a: | | Kimtop jesteś w błędzie. |
Istotnie.Nie doczytałem,że to na prąd.
Ale nie zmienia to faktu,że kamper będzie miał niedogrzaną łazienkę.
| Yekater napisał/a: | | W Skandynawii prądu jest pod dostatkiem i gniazdka są nawet na parkingach. |
Jeździłem po Skandynawii i za dużo takich parkingów nie widziałem.Poza tym są inne kraje gdzie nie ma gniazdek.
| Cytat: | Chyba najlepszym rozwiązaniem jest ogrzewanie ciepłym powietrzem.
_________________ |
I to jest słuszna koncepcja.
Zresztą producenci kamperów już dawno doszli do takich samych wniosków
Yekater - 2012-10-10, 07:58
| kimtop napisał/a: | | Yekater napisał/a: | | W Skandynawii prądu jest pod dostatkiem i gniazdka są nawet na parkingach. |
Jeździłem po Skandynawii i za dużo takich parkingów nie widziałem.Poza tym są inne kraje gdzie nie ma gniazdek. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest ogrzewanie ciepłym powietrzem. I to jest słuszna koncepcja. Zresztą producenci kamperów już dawno doszli do takich samych wniosków |
Rzeczywiście lepiej jest grzać ciepłym powietrzem niż zimnym.
Plastykowe skrzynki niepodobne do naszych domowych gniazdek chyba jednak są w Skandynawii, w minutę znalazłem opis takiego wynalazku http://forum.fordclubpols...hp/t-54756.html
Rzeczywiście są kraje gdzie nie ma prądu do samochodów, kto tam był to wie o co chodzi, na wszelki wypadek link: http://englishrussia.com/...ss/#more-111376
|
|