Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogrzewanie gazowe czy może ....

Tröy Deströy - 2012-10-05, 23:44
Temat postu: Ogrzewanie gazowe czy może ....
Hejka ! mam dylemat czy w kwocie 700-900 kupowac oryginalne uzywane ogrzewanie gazowe czy może zamontować promiennik ciepła ? podobno to urządzenie jest bezpieczniejsze od tradycyjnych farelek :wyszczerzony: ,prosze o opinie :wyszczerzony:
http://allegro.pl/grzejni...2693481566.html

lepciak - 2012-10-06, 05:31

Temat już był poruszany. Przejrzyj zaległe posty.
kimtop - 2012-10-06, 06:44

Taki promiennik musi być zamontowany na ścianie zewnętrznej kampera gdyż przez specjalną rurę pobiera powietrze i wyrzuca spaliny.
Typowy piec z rozprowadzeniem ma tą przewagę,ze ciepło jest doprowadzone do każdej części auta.
Przy promienniku będą miejsca niedogrzane np.łazienka.

Karoll_ - 2012-10-09, 23:46

Kimtop jesteś w błędzie. Ten promiennik jest zasilany energią elektryczną i nie potrzebuje powietrza do spalania ani wyrzutu spalin. Jest dużo bezpieczniejszy od typowej farelki z wymuszonym przepływem powietrza przez zawodny wentylator i jeszcze bardziej zawodny termik. W firmie spalił mi się takowy bo zatrzymał się wentylator a termik nie zadziałał.
Promienniki podczerwieni stosują czasami w niektórych hipermarketach. Są zawieszone dość wysoko. Co do funkcjonalności to już inna brożka. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest ogrzewanie ciepłym powietrzem. :spoko

janusz - 2012-10-10, 00:10

Budgie napisał/a:
czy może zamontować promiennik ciepła

Ale skąd brać prąd do niego?

Yekater - 2012-10-10, 06:58

W Skandynawii prądu jest pod dostatkiem i gniazdka są nawet na parkingach. Kampery są uzbrojone w grzejniki listwowe zamontowane na ścianach. Grzejnik a promiennik podczerwieni to ten sam wynalazek (promieniowanie podczerwone - fizyka z podstawówki kłania się!), promiennik brzmi lepiej i hadlowcy żerują na niewiedzy klientów.
Język polski jest bogaty i znajcy wykorzystują to bezlitośnie. Ostatnio w handlu pojawiły się przenośniki grawitacyjne do gruzu budowlanego, czyli zwykłe rury wiązane łańcuchami do rusztowań.

kimtop - 2012-10-10, 07:15

Karoll_ napisał/a:
Kimtop jesteś w błędzie.

Istotnie.Nie doczytałem,że to na prąd. :oops:
Ale nie zmienia to faktu,że kamper będzie miał niedogrzaną łazienkę.

Yekater napisał/a:
W Skandynawii prądu jest pod dostatkiem i gniazdka są nawet na parkingach.

Jeździłem po Skandynawii i za dużo takich parkingów nie widziałem.Poza tym są inne kraje gdzie nie ma gniazdek.

Cytat:
Chyba najlepszym rozwiązaniem jest ogrzewanie ciepłym powietrzem.

I to jest słuszna koncepcja.
Zresztą producenci kamperów już dawno doszli do takich samych wniosków

Yekater - 2012-10-10, 07:58

kimtop napisał/a:
Yekater napisał/a:
W Skandynawii prądu jest pod dostatkiem i gniazdka są nawet na parkingach.

Jeździłem po Skandynawii i za dużo takich parkingów nie widziałem.Poza tym są inne kraje gdzie nie ma gniazdek. Chyba najlepszym rozwiązaniem jest ogrzewanie ciepłym powietrzem. I to jest słuszna koncepcja. Zresztą producenci kamperów już dawno doszli do takich samych wniosków

Rzeczywiście lepiej jest grzać ciepłym powietrzem niż zimnym.
Plastykowe skrzynki niepodobne do naszych domowych gniazdek chyba jednak są w Skandynawii, w minutę znalazłem opis takiego wynalazku http://forum.fordclubpols...hp/t-54756.html
Rzeczywiście są kraje gdzie nie ma prądu do samochodów, kto tam był to wie o co chodzi, na wszelki wypadek link: http://englishrussia.com/...ss/#more-111376