Nadwozia kempingowe i zabudowy - Podłączenie solara
SlawekEwa - 2012-10-06, 21:01 Temat postu: Podłączenie solaraO co chodzi z taką informacją instrukcji podłączenia solara " WAŻNE:regulator i akumulator powinien być uziemiany na przewodzie dodatnim (+)" jacenty - 2012-10-06, 21:54 Coś tu nie jest tak, bo większość instalacji samochodowych na - na masie i dodatkowe zwarcie aku do masy skończy się pożarem .
Być może ten typ regulatora ładowania jest dla samochodów z + na masie .
Lub ktoś źle przetłumaczył.
Możliwe też jest że ten regulator jest tylko do dodatkowego akumulatora ładowanego tylko solarem ,gdzie jest on wpięty z + na masie .
A to niepotrzebnie komplikuje układ.ARCADARKA - 2012-10-06, 22:38 Sławku ,to Prawie to samo co z nawigacją ,wiemy gdzie mamy jechać ,,,,,,,,,,,,a i tak jej słuchamy i robi z nami co chce
Pozdrowienia dla małżonki SlawekEwa - 2012-10-07, 07:45 "Zapomniał wół, jak cielęciem był" ?
Cztery narożniki do solara mi zbywają i przejściówka przez dach ARCADARKA - 2012-10-07, 09:28 SlawekEwa - 2012-10-07, 18:19
jacenty napisał/a:
Być może ten typ regulatora ładowania jest dla samochodów z + na masie .
Lub ktoś źle przetłumaczył.
Możliwe też jest że ten regulator jest tylko do dodatkowego akumulatora ładowanego tylko solarem ,gdzie jest on wpięty z + na masie .
Tłumaczenie jest dobre, sprawdzałem z oryginałem.
Czy nie tutaj żadnego posiadacza wiedzy tajemnej, który by mnie oświecił? xr5pl - 2012-10-07, 18:34 Diody w solarze stanowią dla pioruna pewien opór dlatego na plusie.
Nie mylcie masy samochodu z uziemieniem.SlawekEwa - 2012-10-07, 19:04
xr5pl napisał/a:
Diody w solarze stanowią dla pioruna pewien opór dlatego na plusie.
Nie mylcie masy samochodu z uziemieniem
Dioda jak dioda jak dobra to puszcza w jedną stronę, to jak wg Ciebie ma być podłączona do masy kampera?xr5pl - 2012-10-07, 19:19 No właśnie i dzięki tej właściwości Diody, piorun wybiera plusowy przewód.
A diody niemusisz zakładać już je masz w panelu słonecznym w tej puszce z której wychodzą kable.SlawekEwa - 2012-10-07, 19:53 A co z aku tam też jest coś na (+)?xr5pl - 2012-10-07, 20:12 Nie wiem. Ja podobnie jak większość olewam to uziemienie...
Chciałeś wiedzieć dlaczego na ma być na "+" to napisałem jak ja to widzę.
Pozdrawiam artur SlawekEwa - 2012-10-07, 20:28
xr5pl napisał/a:
Ja podobnie jak większość olewam to uziemienie...
To ja też oleję. Stawiam Yekater - 2012-10-07, 21:43 Uziemienie solara w pojeździe mechanicznym albo łodzi? Dawno temu opowiadano dowcipy o uziemieniu radia w samolocie. Producent nie uznawał wady wyrobu ze względu na brak uziemienia! Chyba jest to powielenie starego dowcipu aby nie odpowiadać za ukryte wady tandetnego wyrobu. Lakonicznie rzecz ujmując uziemienie to duży kawał żelastwa zakopany w ziemi, mający rezystancję zgodną z aktualnymi przepisami, posiadający aktualne badania elktryczne wykonane przez specjalistyczną firmę. Każde miejsce postoju pojazdu to inne warunki glebowe lub gołe skały (każdorazowo obowiązkowe badanie rezystancji itp, itd) w terenie górskim. Nie ma tego? Nie ma spełnionych zaleceń producenta solarów i nie ma gwarancji na wyrób.krynia i stan - 2012-10-08, 13:18 Temat postu: Re: Podłączenie solara
SlawekEwa napisał/a:
O co chodzi z taką informacją instrukcji podłączenia solara " WAŻNE:regulator i akumulator powinien być uziemiany na przewodzie dodatnim (+)"
Kolego to jakaś bzdura.
Jak się toto nazywa, model, typ itd, gdzie to kupiłeś.
Niezależnie od tego jeśli układ ma być podłączony do istniejącej instalacji elektrycznej to plus do plusa minus do minusa.
Jeśli ma być odseparowany od istniejącej instalacji to podłączenie do masy auta plusa z niej niczym nie grozi , przy założeniu że kiedyś podczas manipulacji przewodami instalacji solara nie dotkniesz minusem do masy auta. To tak teoretycznie, bo jeśli ma być odseparowana to nie podłączaj do żadnej masy, bo uziemienie w samochodzie to w ogóle jakaś paranoja.
W przypadku pojawienia się zakłóceń np w radiu i okazałoby się iż kupiłeś solara dostosowanego do auta z plusem na masie , wystarczy połączyć ten plus z masą auta przez kondensator ok 100 nF i na wszelki wypadek na dość duże napięcie przebicia ze względu na możliwość pojawienia się elektryczności statycznej.
Ale jak napisałem to dopiero gdyby pojawił się problem.SlawekEwa - 2012-10-08, 16:04
krynia i stan napisał/a:
Jak się toto nazywa, model, typ itd, gdzie to kupiłeś.
Tu masz adres skąd ściągniesz manual po polsku do sterownika gdzie nakazują minus na masę, tak więc w tej co dostałeś jest błąd tłumaczenia.SlawekEwa - 2012-10-08, 20:28
krynia i stan napisał/a:
Tu masz adres
Ten adres nie wchodzi u mnie.
Dziękuję wszystkim za dobre chęci, a szczególnie Darkowi ( Arkadarca)
za to , że dał mi wędkę, a nie rybę i zmusił mnie tym do myślenia. Znam już odpowiedż na moje wątpliwości z pierwszego postu trpletrple - 2012-10-08, 21:17 widać ten co to tłumaczył/sprzedał nie do końca wiedzial co i jak:DSlawekEwa - 2012-10-08, 21:33
trpletrple napisał/a:
widać ten co to tłumaczył/sprzedał nie do końca wiedzial co i jak:D
Tłumaczenie jest dokładne, tylko nie do końca ma zastosowanie w kamperach. Te solary to są uniwersalne czyli do - solarne instalacje oświetleniowe
- systemy oświetlenia awaryjnego- systemy alarmowe
- zasilanie domków letniskowych
- rolnictwo – ogrodzenia elektryczne (tzw. pastuch), systemy nawadniające pola uprawne
i dodanie do nich uchwytów narożnych i przejściówki przez dach czyni je kamperowymi a instrukcja jest jedna i ta sama do wszystkich zastosowańtrpletrple - 2012-10-08, 21:56 ok racja, kajam się SlawekEwa - 2012-10-08, 22:00
trpletrple napisał/a:
ok racja, kajam się
Ty nic nie zawiniłeś, ale sprzedawca docent1773 - 2012-10-08, 22:12
SlawekEwa napisał/a:
Tłumaczenie jest dokładne, tylko nie do końca ma zastosowanie w kamperach. Te solary to są uniwersalne czyli do - solarne instalacje oświetleniowe
- systemy oświetlenia awaryjnego- systemy alarmowe
- zasilanie domków letniskowych
- rolnictwo – ogrodzenia elektryczne (tzw. pastuch), systemy nawadniające pola uprawne
i dodanie do nich uchwytów narożnych i przejściówki przez dach czyni je kamperowymi a instrukcja jest jedna i ta sama do wszystkich zastosowań
dodaj do tego jeszcze żeglarstwo, domy mieszkalne i np. znaki drogowe:)SlawekEwa - 2012-10-08, 22:18
docent1773 napisał/a:
dodaj do tego jeszcze żeglarstwo
No tam uziemienie jest szczególnie potrzebne - chyba do kotwicy trpletrple - 2012-10-08, 22:20 widzę że i sprzedawca się pojawił, chociaż chyba nie ten docent1773 - 2012-10-08, 22:26 ano pojawił się
nie tylko sprzedawca ale i producent regulatorów
śliczny ogórek:)trpletrple - 2012-10-08, 22:30 dziękuję
Polski producent to z tłumaczeniem nie ma problemu przynajmniej SlawekEwa - 2012-10-08, 22:32
docent1773 napisał/a:
ale i producent regulatorów
To będzie info z pierwszej ręki - zobacz mój pierwszy post w tym temacie docent1773 - 2012-10-08, 22:38
trpletrple napisał/a:
dziękuję
Polski producent to z tłumaczeniem nie ma problemu przynajmniej
z wyjaśnieniem co jak i dlaczego działa też:)SlawekEwa - 2012-10-08, 22:41
docent1773 napisał/a:
z wyjaśnieniem co jak i dlaczego działa też:)
Czekamy docent1773 - 2012-10-08, 22:56
SlawekEwa napisał/a:
To będzie info z pierwszej ręki - zobacz mój pierwszy post w tym temacie
Zazwyczaj uziemia się na (-) dlatego że tak się poprostu zwyczajowo przyjęło. Dlatego też dziwne że każą do (+) Myślę że to błąd w tłumaczeniu bo nie widze powodu żeby miało być na + chyba że coś ciekawego tkwi w tym regulatorze z czym się dotąd nie spotkałem.
W przypadku campera ciężko Ci będzie wogóle uziemić cokolwiek i nie ma to raczej sensu jak już wcześniej ktoś zauważył, także bym się tym zbytnio nie przejmował. Sam używam regulatorów na żaglówce i jej nie uziemiam:Ddocent1773 - 2012-10-08, 23:32 apropos czytałem gdzieś że czasem się np. w telekomunikacji uziemia + ze względu na kurz osadzający się na kablach.
swoją drogą podczas wyładowań atmosferycznych Ziemia ma ładunek dodatni a chmury ujemny więc lepiej mieć podłączony (-) bo mniej kusimy los:)
Ps. SlawekEwa wszystkie trzy campery w podpisie Wasze?kimtop - 2012-10-09, 02:42 Panowie,
PRAWDZIWY MĘŻCZYZNA NIE CZYTA INSTRUKCJISlawekEwa - 2012-10-09, 07:13 docent1773, Dzięki za wyjaśnienie tematu. Błąd w tłumaczeniu to raczej z chińskiego na angielski, bo z anglika na polski jest dokładnie.
docent1773 napisał/a:
Ps. SlawekEwa wszystkie trzy campery w podpisie Wasze?
Tak wszystkie trzy po kolei. dwa pierwsze - sprzedane- opisy i zdjęcia są na tym forum.Yekater - 2012-10-09, 08:12
docent1773 napisał/a:
apropos czytałem gdzieś że czasem się np. w telekomunikacji uziemia + ze względu na kurz osadzający się na kablach.
swoją drogą podczas wyładowań atmosferycznych Ziemia ma ładunek dodatni a chmury ujemny więc lepiej mieć podłączony (-) bo mniej kusimy los:)
Ps. SlawekEwa wszystkie trzy campery w podpisie Wasze?
Przed przepięciami chronią nas odgromniki, natomiast uziemianie to zupełnie inne zagadnienie wykraczające objętością poza ramy forum.janusz - 2012-10-09, 18:11
kimtop napisał/a:
PRAWDZIWY MĘŻCZYZNA NIE CZYTA INSTRUKCJI
Albo
Gdy wszystko zawiedzie, przeczytaj instrukcję.Rockers - 2012-10-09, 20:32 a może komuś się coś mylneło i miało być podłączenie obudowy pod minus, lub poprostu trza podłączyć to do takich pasków co suną po asfalcie ? pamiętacie ? kidyś prawie każdy samochód to miał, obecnie ponoć stwierdzili że jest to niepotrzebneYans - 2012-10-09, 20:43
i popija browarem:)zibikruk - 2012-10-09, 21:07 Cytrynówka zdrowsza. SlawekEwa - 2012-10-09, 21:14 Piejo kury piejo ni majo ....................... dominik - 2012-10-11, 20:08 Panowie przecież na schemacie jest wyraźnie narysowane że + jest na masie, taką instalację mają URSUS-y C-330, no i SYRENY,SlawekEwa - 2012-10-11, 20:15
dominik napisał/a:
taką instalację mają URSUS-y C-330, no i SYREN
I "warszawy" i "żuki" z prądnicą, ale to nie o to biega maszakow - 2012-10-11, 23:36 Prawdzimy mężczyzna nie jada miodu... Prawdzimy mężczyzna żuje pszczoły.
Teraz Januszku możesz wycinać SlawekEwa - 2012-10-12, 07:30
maszakow napisał/a:
Prawdzimy mężczyzna nie jada miodu... Prawdzimy mężczyzna żuje pszczoły.
Jak to się ma do solara, instrukcja to jeszcze ogarniam, ale pszczoły janusz - 2012-10-12, 09:20 Wracając do tematu.
Może to błąd w druku, może w tłumaczeniu, może starej daty mechanik/elektryk to rysował. Mogłoby też być, że w środku regulatora jest przetwornica separująca obwody solaria od obwodów samochodu, tylko po co? Trzeba by rozebrać ustrojstwo i pomierzyć.
W każdym razie jeżeli instrukcja nie jest od solara dedykowanego do samochodu to jest ok. Za takim tłumaczeniem wskazuje fakt, że na drugim rysunku akumulator też jest '+' uziemiony.
To, że w "nowoczesnych" samochodach jest "-" na masie zostało wprowadzone nie tak dawno. Wraz z rozwojem elektroniki. Normalnym, lepszym rozwiązaniem i kiedyś powszechnie stosowanym był "+" na masie, ze względu na mniejszą podatność na korozję nadwozia samochodu. Do 60-70 lat większość a szczególnie angielskie auta miały "+".
Jeśli ten solar przewidziany jest do zastosowań gospodarczych a w motoryzacji tylko używany to instrukcja jest OK.Mikesz - 2012-10-12, 12:20 Ma być(+) UZIEMIONY ,NIE UMASIONY.ze względu na ładunki elektrostatyczne które w zależności od pogody i jazdy,mogą się gromadzić na ogniwach solarnych,aby nie doszło do uszkodzenia ogniwa i regulatora.Amenus kalapiktusdocent1773 - 2012-10-12, 12:51
janusz napisał/a:
Wracając do tematu.
Może to błąd w druku, może w tłumaczeniu, może starej daty mechanik/elektryk to rysował. Mogłoby też być, że w środku regulatora jest przetwornica separująca obwody solaria od obwodów samochodu, tylko po co? Trzeba by rozebrać ustrojstwo i pomierzyć.
W każdym razie jeżeli instrukcja nie jest od solara dedykowanego do samochodu to jest ok. Za takim tłumaczeniem wskazuje fakt, że na drugim rysunku akumulator też jest '+' uziemiony.
To, że w "nowoczesnych" samochodach jest "-" na masie zostało wprowadzone nie tak dawno. Wraz z rozwojem elektroniki. Normalnym, lepszym rozwiązaniem i kiedyś powszechnie stosowanym był "+" na masie, ze względu na mniejszą podatność na korozję nadwozia samochodu. Do 60-70 lat większość a szczególnie angielskie auta miały "+".
Jeśli ten solar przewidziany jest do zastosowań gospodarczych a w motoryzacji tylko używany to instrukcja jest OK.
Widzisz, problem w tym że taki regulator jest uniwersalny. Można go zastosować wszędzie, w domu, na łódce, na znaku drogowym, czy na camperze. Wątpie żeby tłumaczono instrukcję dla każdego klienta osobno. Co do + to rzeczywiscie wtedy nam się cały zestaw mniej kurzy/brudzi, a samochód mniej rdzewieje.
Gdyby uziemienie na (+) było takie oczywiste w tym przypadku to by nie było tematu:)janusz - 2012-10-12, 12:55 Wysiliłem się i udałem do samochodu. Mam solara i regulator z tej samej firmy ale nie mam pewności czy identyczny regulator. Aby sprawdzić czy uziemienie (czytaj podłączenie "+" do masy samochodu) jest możliwe użyłem żarówki 21W (21W - aby sprawdzić czy jest tam prąd czy tylko napięcie). Żarówkę połączyłem z masą samochodu i dodatnim zaciskiem panela fotowoltaicznego w regulatorze. Tak jak sugeruje to schemat z instrukcji w obwód uziemienia włączyłem szeregowo żarówkę. Żarówka zaświeciła pełnym światłem co dobitnie wskazuje, że w przypadku połączenia mojego solara w sposób podany w tej instrukcji spowoduje zwarcie i trzeba będzie wzywać.docent1773 - 2012-10-13, 00:42
"-powinien pan bardziej uważać... -wynik, wynik!... -na szczęście jest to MINUS..." gotic1 - 2012-10-13, 22:03 U mnie w instrukcji też było "+"do masy,ale podłączyłem "+" do"+" a "-" do masy.xr5pl - 2012-10-13, 22:12 Na schemacie przedstawionym w pierwszym poście, nie pokazano podlaczenia "+" do masy "-" , tylko pokazano uziom przewodu plusowego.... a to wyklucza zwarcie do masy samochódu . Mase na schemacie.elekt. Przedstawia się innym symbolem graficznym.docent1773 - 2012-10-15, 11:11 no jest tu definitywnie problem, bo jeśli mamy mase na - tak jak we wszystkich dzisiejszych samochodach (amerykanie kiedyś mieli na +), to jesli do masy + podłączymy regulator, możemy go spalić (jak już to sprawdził janusz).
Co do tego uziemienia nieszczęsnego które jest przedmiotem dyskusji to campera nie ma sensu uziemiać jak to już było powtarzane.SlawekEwa - 2013-01-05, 21:38 Niewiarygodne , czy prawdziwe http://zakupy.vitis-it.pl...e-130w-12v.htmlmar78 - 2013-01-05, 22:06
Cześć. Niestety nieprawdziwe to nie - już po Świętach
Jak dla mnie to zniknęło tam jedno zero w cenie. Cena 760,00 jest już prawdopodobna Świstak - 2013-01-06, 11:38
docent1773 napisał/a:
campera nie ma sensu uziemiać
I tu się nie zgodzę... Wszystkie urządzenia z metalową obudową zasilane z sieci energetycznej, a już szczególnie z sieci polowych w dodatku nie mające kontaktu elektrycznego z ziemią (opony) powinny być uziemione. Przykładem takiego urządzenia z metalowymi elementami które może dotknąć uziemiony użytkownik jest właśnie kamper. Uziemiony nie znaczy żonaty lecz stojący na ziemi ....
Co do masy i uziemienia - racja, są to zupełnie inne instalacje i inne oznaczenia. Pierwsza jest instalacją roboczą, zaś druga - ochronną. Wystarczy spojrzeć na zwykły kabel instalacji 230V - przewód niebieski to zero robocze, zaś żółto-zielony to uziemienie ochronne. Elektrycznie gdzieś łączą się w jednym punkcie i powinny mieć ten sam potencjał. I mają ale tylko do chwili podłączenia większego obciążenia, a w chwili zwarcia napięcie między tymi przewodami może mieć wartość od zera do 230V mimo że przecież w rozdzielni są zwarte...
Co do stosowania plusa na masie - jest po temu jeszcze kilka innych powodów - poniekąd historycznych. Układy lampowe miały logikę elektronową (elektron ma ładunek ujemny) czyli punktem zerowym był właśnie relatywnie plus... Podobnie dawniej nagminnie stosowane tranzystory PNP które logicznie były odpowiednikami lamp... Obecnie stosuje się już logikę... powiedzmy "prądową" nie zaś elektronową (na schemacie śledzi się kierunek przepływu prądu, a nie elektronów), a podstawowym elementem półprzewodnikowym są tranzystory NPN (Negative Positive Negative) czyli sterowane plusem względem punktu zerowego czyli masy.... Ale wywód...
Wracając do uziemienia paneli - nie tylko powinieneś olać to zagadnienie, ale wręcz musisz jako że nie jest to układ autonomiczny, a schemat dotyczy właśnie instalacji autonomicznej. Na dobrą sprawę aby zrealizować wszystkie zalecenia producenta powinny być dwie przełączne instalacje uziemiające (zależnie od źródła zasilania) oraz dodatkowo odgromniki stosowane w dużych instalacjach antenowych. Jakiekolwiek przełączanie instalacji ochronnych jest z założenia niedopuszczalne i tu koło się zamyka... Trzeba więc wybrać czy ważniejsze jest bezpieczeństwo solara (uziemienie plusa) czy bezpieczeństwo użytkownika (uziemienie konstrukcji metalowej kampera która jest podłączona do minusa - masy). Zawsze wygrywa opcja druga.....
Gdyby rozmowa dotyczyła instalacji prądu przemiennego sprawa byłaby prosta - wystarczyłoby podłączyć transformator separujący o przełożeniu 1:1 i można wtedy uziemiać co się chce ponieważ po trasformatorze to my decydujemy co jest czym, choć nic nie jest tym czym wydaje się być bo wszystko wisi w powietrzu jako że nie ma punktu odniesienia względem starej instalacji.... To jak prędkość człowieka chodzącego w pociągu - idąc do kibelka ma prędkość 4 km/h względem wagonu, ale 84 km/h wzgledem torów. Jest bezpieczny póki izolacja jest sprawna czyli zamknięte są zewnętrzne drzwi. Chyba że przerwie izolację i wystawi łeb przez okno - wtedy może boleć.
Dlatego jest to tak zagmatwane - tu mamy trzy instalacje: instalację solar-akumulator, akumulator-kamper i na dokładkę sieć-prostownik-akumulator-kamper. Do każdej z tych instalacji na początku trzeba dodać atmosferę generującą ładunki a na końcu ziemię która te ładunki odbiera. Póki przepływ ładunków jest niezakłócony nawet nie zdajemy sobie z niego sprawy (zupełnie jak pracownik za którego firma płaci ZUS), jeśli jednak gdzieś będzie przerwa (opona) i zasobnik gdzie może się gromadzić ładunek (cielsko kampera), tworzy się coś na kształt tamy zbudowanej przez bobry... Niezbyt solidnej i w każdej chwili mogącej nam zafundować powódź, w tym przypadku gwałtowny przepływ nagromadzonego ładunku przez uziemionego użytkownika stojącego bosą nóżką w błotku po dotknięciu gołej klamki.....
Czym chyba udowodniłem tezę przedstawioną na wstępie.
Idę się uziemić. kimtop - 2013-01-06, 11:44
Świstak napisał/a:
w tym przypadku gwałtowny przepływ nagromadzonego ładunku przez uziemionego użytkownika stojącego bosą nóżką w błotku po dotknięciu gołej klamki.....
Kilka lat temu ktoś na forum napisał,że miał taką "przyjemnośc" gdy sikał zakamperem i oparł się o
niego ręką Świstak - 2013-01-06, 11:55 Jest to jeden z powodów dla których nie wolno sikać na kampera. Może to w efekcie spowodować napuchnięcie prostaty, niemożliwość dalszego oddawania moczu, a co za tym idzie - niemożność przyjmowania płynów. Zwłaszcza moczopędnych, bursztynowych.... Wtedy tragedia - jechać strach bo trzęsie, zostać i patrzeć jak inni sączą - żal. Do tego jeszcze przyznać się wstyd bo będą chcieli oglądać. Jedyny plus to obrzęk "uziemienia" i potencjalnie zadowolona żona. O ile jej potencjał jest właściwie spolaryzowany....majmarek - 2013-01-06, 12:31 widzę że muszę zmienić na starość stare nawyki! ale na oponę już można siknąc?
świstak b. proszę o wykład - wiele się uczę od ciebie!
piwko za całokształt!docent1773 - 2013-01-06, 14:49
Szkoda, że nie popatrzyłeś wczoraj o godz.21:39 mar78 - 2013-01-06, 19:35
SlawekEwa napisał/a:
docent1773 napisał/a:
jak patrzę to cena 738zł :P całkowicie realna;)
Szkoda, że nie popatrzyłeś wczoraj o godz.21:39
Pewnie czytają forum CT i od razu zmienili cenę jak przeczytali Twojego posta
Swoją drogą mieli dużo szczęścia, że nie było tego towaru w sprzedaży (brak w magazynie) - bo jakby ktoś kupił to by musieli sprzedać panel za 76 zł. Dla kupującego zysk lepszy niż w Amber Gold