Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Od zera do kampera ( campera)

pablo23 - 2012-10-08, 19:44
Temat postu: Od zera do kampera ( campera)
Hey jestem nowym forumowiczem temat pewnie nie jest jakiś nadzwyczajny ale może kogoś zainteresuje a mianowicie od czerwca bieżącego roku w wolnej chwili zajmuje sie budowa swojego osobistego kampera i mam nadzieje nie do podrobienia :D

a więc kamper powstaje na zakupionym za granicą kontenerze ładunkowym gdy zobaczyłem jego kształt od razu spadła na mnie mas pomysłów co z nim zrobić i jak w temacie powstaje z niego KAMPER :)

OD RAZU MÓWIĘ KAMPER NIE JEST JESZCE SKOŃCZONY ALE EFEKTY SĄ JUŻ ZNACZNE
proszę o opinie sugestie co byście zmienili dodali itp
będę co jakiś czas dodawał nowe zdjęcia i opisywał postęp prac
pozdrawiam

od tego kontenera sie zaczęło:D
na stepne zdjęcia będą już kolorowe

Skorpion - 2012-10-08, 19:56

pablo23, Witaj na forum jestem ciekawy jak sobie poradzisz z jego dostosowaniem do funkcjonowania kamperka :spoko :spoko
cirrustravel - 2012-10-08, 19:56

Nooo... niezła baza. Czekam na te fotki kolorowe. Kształt rzeczywiście oryginalny :)
silny - 2012-10-08, 19:59

:spoko
pablo23 - 2012-10-08, 20:02
Temat postu: ciąg dalszy :D
czas na zdjęcia jak postępowała praca w ciągu 4 miesięcy

*powstają nowe ścianki działowe
*otwory okienne
*schody
*konstrukcja dachu

POZDRO

Bim - 2012-10-08, 20:16

no ciekawie się zaczyna prezentować ten koniowóz :diabelski_usmiech
pablo23 - 2012-10-08, 20:17
Temat postu: ciąg dalszy :D 2
czas na więcej zdjęć jak to wygląda z zewnątrz

* wklejone szyby
* całe wnętrze zostało ocieplone wełna i zabezpieczone ekranem aluminiowym
*położona elektryka

Skorpion - 2012-10-08, 20:21

No ale cosik mi tu niegra na pierwszych zdjeciach chyba mial inne malowanie ten kontener?? No dobra moze sie czepiam.A wogole postep pracy duzy i w dobra strone :spoko :spoko :spoko
pablo23 - 2012-10-08, 20:22

na czas budowy kontener jest zdjęty z samochodu ale posiada zastępcze koła które umożliwiają jazdę po całym placu tyle koła widać na kilku zdjęciach :lol:
pablo23 - 2012-10-08, 20:28

zgadza się to jest drugi kontener który stoi na placu wolny ale nie miałem zdjęć już całego kontenera wiec wystawiłem całą bryłę ale te kontenery są identyczne

w tym co robię wycięte były okna i tylne drzwi zaślepione ścianą stałą i dopiero wtedy przypomniałem sobie że zdjęć nie zrobiłem :d
brawo za spostrzegawczość

Skorpion - 2012-10-08, 20:38

Jezeli wstawiasz zdjecia jednego kontenera a za chwile inne to nie jest ciezko zobaczyc roznice :spoko :spoko :spoko
cirrustravel - 2012-10-08, 20:47

Być może odpowiesz na to pytanie w dalszej części, ale zapytam już teraz... Czy okna się nie będą otwierały?
SlawekEwa - 2012-10-08, 20:50

Bim napisał/a:
no ciekawie się zaczyna prezentować ten koniowóz

"Nie obrażaj Pan, panie Ferdku"- Arnold Boczek :haha:

pablo23 - 2012-10-08, 21:03
Temat postu: może trochę wnętrza
wnętrze jest juz ocieplone oczywiscie nie obeszło się bez komplikacji

po zamontowaniu szyberdachu po sprawdzeniu czy nie cieknie zamontowałem podbicie sufitu i co ??
szyberdach cieknie zmoczył mi płytę którą musiałem zwalić ale później
bo zmieniła się koncepcja dachu i wyszło mu to na dobre

*powstała juz łazienka
*kufer bagażowy jedno strony co pużniej zmieni się na 2 stronny

pablo23 - 2012-10-08, 21:16

jeżeli chodzi o okna tak nie będą się otwierały ale co później zobaczycie
kontener będzie posiadał
*wentylacje
*kliatyzator
*i z czego jestem bardzo zadowolony to dwa duże szyberdach otwierane elektrycznie w całości + mały uchylany

taka moja prywatna panorama < solardach >

DLA MNIE JEST WAŻNY DESIGN CO UZYSKAŁEM PRZEZ CZARNE SZYBY :-P

Johny_Walker - 2012-10-08, 21:37

Jaka DMC i ładowność?
pablo23 - 2012-10-08, 21:43
Temat postu: ITD
Owe wcześniej wspomniane szyberdachy

*kilka mebli
*zamontowane są już drzwi
*klapy obu schowków
*tylny zderzak z lampami
*itd

pablo23 - 2012-10-08, 21:49

Johny_Walker napisał/a:
Jaka DMC i ładowność?

jeszcze nie jest ustalone wszystko wyjdzie ile będzie ważył jak zmieści sie do 3500 tony to dobrze a jak nie to czeka go bliźniak

Bim - 2012-10-08, 21:54

W ile osób planujesz jeździć jak nie ma przejścia z tego koniowozu do kabiny ?

Rozumiem że to będzie nadal cięzarowy

pablo23 - 2012-10-08, 21:54
Temat postu: szybki nad kierowcą
doszły jeszcze szybki nad szoferke
CORONAVIRUS - 2012-10-08, 21:55

witaj

szyberdach elektryczny od laguny kombi ? Listwa z lampami fajna ale tam trójkąty odblaskowe :-/

WINNICZKI - 2012-10-08, 21:58

pablo23, Czy możesz określić ,gdzie preferujesz przebywanie podczas urlopu? Jeżeli ma to być tylko północne kraje europy , to wszystko OK. ńatomiast , jeżeli ma to być wyjazd do krajów typu Chorwacja,Albania, Grecja,Turcja. To niestety wg. mnie popełniasz ogromny błąd. Musisz tak wykonać otwierane otwory okienne, aby stojąc nad morzem wykożystać do schładzania łóżka bryzę wiejącą od lub do morza. Inaczej niestety , ugotujesz sie we własnym sosie w temperaturze ok 27*C w nocy.No chyba ,że planujesz postoje wyłącznie na polach kempingowych z podłączeniem do 230V. I kolejne pytanie .To jest przejście między kabiną kierowcy a zabudową. Będzie? :spoko
pablo23 - 2012-10-08, 22:05

Bim napisał/a:
W ile osób planujesz jeździć jak nie ma przejścia z tego koniowozu do kabiny ?

Rozumiem że to będzie nadal cięzarowy

dla nie jest to nie normalne a poco mam wycinać na razie miejsce do kabiny jak wiem że w tym roku nie zostanie ukończony a jak będę chciał robić coś zima to tak jak bym robił pod gołym niebem -20 C

WYCIĄĆ A POTEM ŻAŁOWAĆ NIE DZIĘKUJE NIE PALI SIĘ

Bim - 2012-10-08, 22:10

pablo23 napisał/a:

Sorki za ten koniowóz tak mi sie skojarzyło
Teraz rozumiem ,że narazie nie wycinasz a docelowo jak będzie?

pablo23 - 2012-10-08, 22:13

No name napisał/a:
witaj

szyberdach elektryczny od laguny kombi ? Listwa z lampami fajna ale tam trójkąty odblaskowe :-/

NIE SZYBERDACH NIE JEST OD LAGUNY OBA SZYBERDACH PRZESUWAJĄ SIĘ PO DACHU A NIE POD NIM

A LAMPY MAJĄ TRÓJKĄTY TYLKO DOBRZE ŻE SĄ POD KLOSZEM LAMPY A NIE NA NICH

CORONAVIRUS - 2012-10-08, 22:18

to od czego są te szybry i jaka to różnica , że trójkąty są pod kloszem ? To nie będzie przyczepa ...
pablo23 - 2012-10-08, 22:20

WINNICZKI napisał/a:
pablo23, Czy możesz określić ,gdzie preferujesz przebywanie podczas urlopu? Jeżeli ma to być tylko północne kraje europy , to wszystko OK. ńatomiast , jeżeli ma to być wyjazd do krajów typu Chorwacja,Albania, Grecja,Turcja. To niestety wg. mnie popełniasz ogromny błąd. Musisz tak wykonać otwierane otwory okienne, aby stojąc nad morzem wykożystać do schładzania łóżka bryzę wiejącą od lub do morza. Inaczej niestety , ugotujesz sie we własnym sosie w temperaturze ok 27*C w nocy.No chyba ,że planujesz postoje wyłącznie na polach kempingowych z podłączeniem do 230V. I kolejne pytanie .To jest przejście między kabiną kierowcy a zabudową. Będzie? :spoko

Co do okien nie są otwierane ponieważ na dachu jest już miejsce na klimatyzator postojowy i nie potrzebuje on 230v I podczas używania klimy okna są zamknięte
A CO DO WYJAZDÓW BĘDZIE UŻYWANY I LATEM I ZIMA NA WSZYSTKIE STRONY ŚWIATA

a przejście będzie między kabiną tylko zostanie wycięte na sam koniec
pozdr.

pablo23 - 2012-10-08, 22:28

wiem że zderzak nie jest od kampera a różnica jest taka że mogę usunąć odblaski nie uszkadzając klosza
pablo23 - 2012-10-08, 22:34

Bim napisał/a:
pablo23 napisał/a:

Sorki za ten koniowóz tak mi sie skojarzyło
Teraz rozumiem ,że narazie nie wycinasz a docelowo jak będzie?

spoko do celowo będzie wycięte prawie na całości wszystko jest uzależnione od samochodu na ile na to pozwoli

LukNet - 2012-10-09, 07:51

Ciekawy projekt i myślę że będzie udany. :lol:
Yekater - 2012-10-09, 08:07

Ciekawe projekty:
http://ivecoforums.com/topic/8795243/1/
http://www.iveco-forum.pl...php?f=16&t=1779

dyha - 2012-10-10, 21:18

Pięknie to zaczyna wyglądać!! ,zaraz wspomniały mi się mije zmagania z blaszanką.Czasu ,pieniędzy i wytrwałości życzę !!!
Z czego budujesz mebelki? Z tego co dojrzałem to chyba płyta MDF ,18mmm czy cieńsza?Zawsze się zastanawiałem jak znosi trudy wyboistych dróg i wilgoć taka płyta wiórowa ,szczególnie połączenia na konfirmaty (takie śruby) :spoko

pablo23 - 2012-10-12, 00:23

dyha napisał/a:
Pięknie to zaczyna wyglądać!! ,zaraz wspomniały mi się mije zmagania z blaszanką.Czasu ,pieniędzy i wytrwałości życzę !!!
Z czego budujesz mebelki? Z tego co dojrzałem to chyba płyta MDF ,18mmm czy cieńsza?Zawsze się zastanawiałem jak znosi trudy wyboistych dróg i wilgoć taka płyta wiórowa ,szczególnie połączenia na konfirmaty (takie śruby) :spoko

dziękuje za życzenia na pewno się przydadzą jeszcze daleka droga ale co raz bliżej dzisiaj zamontowany jest już sufit przedni i skos
oszło już kilka bajerów
meble powstają z płyty 10 mm i klejone są klejem do drewna + wkręty
pozdro.

PS. POTRZEBUJE 4 KOMPLETNE ZAMKI DO NIEWIADOWA Z KLUCZYKIEM < OKRĄGŁE TE >

Skorpion - 2012-10-12, 07:22

Takie zamki z kluczykami powinienes znalesc na strone www.go-market.pl
Yekater - 2012-10-12, 09:28

dyha napisał/a:

To jest pytanie do producenta płyt. Przecież nikt się nie przyzna że spartaczył robotę przez oszczędność na materiale i robociźnie.
Zabudowy pojazdów powinno wykonywać się ze sklejki i listew drewnianych w technologii kanapkowej (sandwich).

YAN - 2012-10-12, 10:33

Mógłbyś coś przybliżyć o tej klimatyzacji postojowej - bardzo mnie to interesuje.
Sławuta - 2012-10-12, 18:22

Bardzo fajny kontener pod przeróbki ... które akurat nie zawsze " są do d...i "
Czy wiadomo jaka była masa pustego kontenera oryginalnie, jeszcze z wrotami i bez okien itd?
Z czego wykonane jest poszycie. Czy to poliester, czy coś z akrylu i jak to się ewentualnie daje laminować żywicami epoxy lub poliestrowymi?
Życzę powodzenia i zadowolenia.

futro2606 - 2012-10-18, 21:29

Wielki szacun pablo 23 ja bym się chyba nie odważył na taką przeróbkę-powodzenia w dążeniu do celu :spoko
Nomad - 2012-10-19, 19:28

Też się łączę ,by oglądać ciąg dalszy...
niezły pomysł...trzymam kciuki :bigok

YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-12, 15:01

:spoko :spoko :spoko
Rambler - 2012-11-12, 23:06

Pablo, czy to kontener Durisotti?
mirektok - 2012-11-17, 14:04

Trójkątne odblaski z tyłu-może nie przejść przeglądu i policja się bedzie czepiać-tylko do przyczep i naczep są przeznaczone