|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grecja - Nasza GRECJA 2012
szuwarek - 2012-10-09, 11:50 Temat postu: Nasza GRECJA 2012 Właśnie wróciliśmy z kolejnego wyjazdu. Tym razem docelowym punktem był południowy kraniec Europy na półwyspie Mani. W Grecji bylismy juz dwa razy wczesniej, totez ten pobyt był głównie wypoczynkowy a zwiedzanie miejsc historycznych jednostkowe. Droga nasza do Grecji wiodła przez Słowację, Węgry (tydzień na termalach w Tiszfured), Bułgarię (dwa tygodnie na kempingu Kawaczi koło Sozopola). Najpierw byliśmy ok. dwa tyg. na Chalkidiki a potem przejechalismy Grecje centralna do Patras , mostem na Peloponez i poprzez trzy "palce". Zakończylismy w Monamvesi skąd juz najkrótszą droga do kraju (prze Macedonię, Serbię, Węgry i Słowację.
Zajęło nam to dwa miesiące a przejechaliśmy prawie 7 tys. km.
Przy okazji dotarlismy na brakujący nam do kolekcji południowy kraniec Europy, gdyz północ, zachód i wschód (aż do granicy syryjskiej) mamy już zaliczone.
Jak czas pozwoli, to napiszę relację z wyjazdu a na gorąco chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-10-12, 11:21
Ciekawe jak dlugiego masz kampera bo my naszym 7,5 razem z platforma i skuterem,wczoraj przyjechalismy do Kardamili,po tygodniowym objezdzie,Mani/od strony Githio,podrozujemy od Koryntu/,najdalej dojechalismy do Porto Kagio/cudowne miejsce 2 dni/,ale ja tak mialam dosc tych serpentyn i wysokosci,pietra czy wyjedziemy z Porto Kagio ,ze nie zgodzlam sie jechac na Tenaro.Pare razy byly takie sytuacje ze Z,musial cofac autem,bo nie mogl sie obrucic.Wrazenia nie do opowiedzenia,to trzeba widziec,Barbara ps.w Kardamili nad samym morzem mamy wifi w kamperze
szuwarek - 2012-10-12, 18:14
Długość naszego kampera z rowerami nieznacznie przekracza 6 m a w kilku miejscach ledwie dało się nim manewrować. Te 1,5 m róznicy w długości mogłoby być tam decydujące ale ja lubię wyzwania, zwłaszcza gdy są tego warte.
Nomad - 2012-10-12, 21:12
Chociaż w tym przypadku im krótszy tym lepszy...ja mam alkowę i tylko 5m...wszędzie dam radę
Zbyszek,L - 2012-10-15, 06:33
Po pierwszym listopada wybieramy się do Grecji. Jako że pierwszy raz kamperem, prosimy o ewntualne rady co trasy,miejsc noclegowych i przepisow
Bim - 2012-10-15, 15:22
Zbyszek,L napisał/a: | Po pierwszym listopada wybieramy się do Grecji. |
Macie zamiar przezimowac tam czy tylko na wyjazd i w jakie regiony?
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-10-15, 19:27
Kolego Zbyszku,tras jest wiele przeczytaj dokladnie relacje kolegow z Grecji,trasy;krotkie,dlugie ,autostradami,ile masz czsu itp.Co do noclegow zapewniam cie ze spisz gdzie sobie umyslisz,gdzie ci sie spodoba,no troche sie porozgladaj,czy jest oswietlone miejsce,wazne woda z poidelka lub prysznic,pomalu konczymy Grecje i jaszcze ani raz nie zwrocono nam uwagi.Kup sobie dokladna mape w duzej skali 300 000,lub nawet pelopnez 150 000,pozdrawiam Barbara Muzyk
Zbyszek,L - 2012-10-15, 21:12
Dzieki Basiu za odpowiedź.Wiem,muszę przysiąśc i przygotowac się.Życzę udanego powrotu
Wracając do Jacka pytania, planujemy wyjazd okolo trzech tygodni,nie maamy obranych jeszcze miejsc, generalnie na południe,aby cieplej
POzdrawiam Zbyszek
Zbyszek,L - 2012-10-15, 21:14
Dzieki Basiu za odpowiedź.Wiem,muszę przysiąśc i przygotowac się.Życzę udanego powrotu
Wracając do Jacka pytania, planujemy wyjazd okolo trzech tygodni,nie maamy obranych jeszcze miejsc, generalnie na południe,aby cieplej
POzdrawiam Zbyszek
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-10-25, 09:28
Jedz sobie tak bys dojechal w Grecji od strony zachodniej,w Patras na most i jedz do Elea,to jest plaza w lesie piniowym,sa podlacza do wody.Jest polak janusz z przyczepa,zimuje.Podaje ci koordynaty:N37222114,E21410834,jedz asfaltem do plazy.kampery sa po lewej stronie w lesie.Potem sobie zobaczysz.Masz cieple zrodla w termopilach,oraz na wyspie Evia,w Loutra Edipson,pozdrawiam Barbara
Camper Diem - 2013-02-27, 21:32
szuwarek napisał/a: | Jak czas pozwoli, to napiszę relację z wyjazdu |
Szuwarek, masz zaległą relację. może teraz czas pozwoli?
|
|