Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Wahacz alko

Lechosław - 2012-10-16, 21:52
Temat postu: Wahacz alko
Powiedzie mi , ci bardziej doświadczeni koledzy, co się robi z uszkodzonych wahaczem typu Alko? Objawy: samochód przechyla się na jedna stronę i drze gumę z przodu nawet nie wiem gdzie można to kupić. Dajcie znac
CORONAVIRUS - 2012-10-16, 21:54

Kolego , niestety cała belka do wyjęcia i regeneracji albo najlepiej wymiany na nową 8-)
Lechosław - 2012-10-16, 22:01

No name napisał/a:
Kolego , niestety cała belka do wyjęcia i regeneracji albo najlepiej wymiany na nową 8-)

Ale tam nie ma belki. Zamontowana na tym wahaczem jest Piasta kola a tlumienie powrotnej jest przez amortyzator. Tak przynajmniej wydedukowalem.

Lechosław - 2012-10-16, 22:02

A podusie mam i chwale sobie
Yans - 2012-10-16, 22:08

Tutaj jest adres poznańskiego przedstawiciela Alko. Ja u nich załatwiałem wszystko drogą mailową. Tam są różne rozwiązania, dlatego po numerze vin zabudowy oni ustalają rodzaj zawieszenia. U mnie jest belka z 92 roku , dlatego nie bardzo mogę Ci pomóc. Twoja jest na pewno inna...[/scroll]
CORONAVIRUS - 2012-10-16, 22:48

Lechosław napisał/a:
No name napisał/a:

Ale tam nie ma belki. Zamontowana na tym wahaczem jest Piasta kola a tlumienie powrotnej jest przez amortyzator. Tak przynajmniej wydedukowalem.

a wahacz do czego jest przytwierdzony ? do belki ...właśnie w tej belce Ci się pomieszało i auto krzywe :roll:

Camper Diem - 2012-10-17, 05:50

http://broand.pl - tutaj swoją belkę naprawiał m.in. F68 z Trójmiasta; mówił, że są dobrzy i "tani" :ok

ten "wahacz" wygląda mniej więcej tak: http://al-ko.pl/143.htm

problem polega na tym, że albo dadzą radę na prasie i wymienią cały pakiet stalowy, ale podobno nie zawsze jest to możliwe. wtedy alternatywą dla nowej osi (koszt idzie w tysiące) jest kupno używanej w dobrym stanie. tak więc jedź do najbliższego serwisu Al-Ko, albo do tego Bolesławca właśnie :spoko

Lechosław - 2012-10-18, 16:27

taaa!Nie ma letko... Moja babcia mawiała " jak nie urok to sraczka" (sorry - cytat z pamięci")
Dzięki wszystkim za wiedzę a może ktoś zna taki zakład bliżej Wa-wy?
P.S. dobrze mieć przyjaznych ludzi w swoim otoczeniu :spoko

koko - 2012-10-18, 17:43

Co ma wachacz alko do gumy z przodu alko to tylko tył
Lechosław - 2012-10-18, 20:37

koko napisał/a:
Co ma wachacz alko do gumy z przodu alko to tylko tył

Podobno ma. Samochód jest przekrzywiony skosnie i to skutkuje darciem gumy. Tak przynajmniej twierdza fachowcy.