Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Eurovan T4 zakup

foetus69 - 2012-10-22, 15:12
Temat postu: Eurovan T4 zakup
Witajcie wszyscy

Jestem nówka w tym gronie, a zajrzałem tu poszukując informacji o T4 eurovan.

Zawsze myślałem o kupnie domku na kółkach który pozwolił by mi się na codzien poruszać po mieście jak normalnym autem a na wyjazdach zapewnił podstawowe wygody campingowe.

Traf chce że sąsiad (84 lata) chce sprzedać swoją T4 w wersji Eurovan którą kupił w Kanadzie jako nową.

Auto ma 120 tys przebiegu jest w wersji 2,5 benzyna z automatem.

Powiedzcie na co mam zwrócić uwag, czego się moge spodziewać i w ogóle jakie są wasze doświadczenia z tym autem.

Powiedzcie również ile mam mu zaproponować żeby go nie okraść i za mocno nie przepłacić przy okazji.

Pozdrawiam wszystkich z was.

Mateusz

CORONAVIRUS - 2012-10-22, 17:20

Najsłabszym punktem tego auta jest skrzynia automatyczna , lepiej ją sprawdź i to bardzo dokładnie ...zrobiłem takim autem z 1995 roku 150 tyś km , dokładnie tym samym modelem ale gdybym miał wybór przy kupnie to już bym w T4 automatu nie brał ... właśnie ze względu na humorki skrzyni i sterownika przystosowanego do benzyny 110 KM ... to był lekki niewypał dla VW ale elektronika w pierwszych T5 też siadała notorycznie i długo Niemcy wzdychali do starszego modelu ...do dziś wzdychają bo samo T4 jest niezniszczalne jak mercedes 124 :bajer
foetus69 - 2012-10-22, 19:00

Wiem że ten model automatu jest bardzo delikatny, czy ktoś jest w stanie opisać co się z nim dzieje lub w razie awarii koszt naprawy jaki jest.

Ja nacodzien jeżdże automatem i wolałbym campera też a automatem : )

Pozdrawiam

CORONAVIRUS - 2012-10-22, 19:34

co się dzieje ? Zaczyna szarpać jak każdy automat tyle , że po małym przebiegu . Do tego braki w redukcjach , zamiast zejść na 3 to na 4 muli , trzeba ręcznie zejść na 3 by sam na 4 wskoczył ..... ogólnie to można się go nauczyć wyczuwając odpowiednie obroty do okoliczności jazdy tyle , że nie ma to juz nic wspólnego z automatem i jest raczej sekwencją .... Miałem też trzy sterowniki , które siadały praktycznie bez przyczyny ..... Jeszcze kilka lat temu znalezienie skrzyni było możliwe z aut używanych przez niemiecka policję ale i te zapasy się wyczerpały .... dziś trzeba sporo wsadzić w remont tego badziewiaka ale to koszt i 5 000 zł o ile nie za mało napisałem . Jedź na test skrzyni do VW , może trafisz na kogos kumatego w serwisie albo firmie robiącej automaty ....
moja skrzynia poprostu wybuchła , pękła obudowa na drodze :shock: wstawiłem zwykłą i dalej jeździłem , spalanie spadło o 3 l gazu powodzenia :spoko

foetus69 - 2012-10-22, 20:29

Powiedz jeszcze czy duzo roboty jest z wymianą na manuala jak by coś klekło.

A i jeszcze powiedz czy jak położę za niego trzydzieści to to będzie uczciwa cena?

Pozdrawiam

CORONAVIRUS - 2012-10-22, 21:28

foetus69 napisał/a:
Powiedz jeszcze czy duzo roboty jest z wymianą na manuala jak by coś klekło.

A i jeszcze powiedz czy jak położę za niego trzydzieści to to będzie uczciwa cena?

Pozdrawiam

nie widziałem auta to i o cenie nie powiem , nawet nie wiem który to rocznik :) a przekładka skrzyni jak w każdym innym ...kupę roboty i troszkę myślenia :bajer

foetus69 - 2012-10-22, 21:57

Rocznik 1996 auto jest garazowane cały czas , stan idealny działa wszystko co jest na pokładzie.
CORONAVIRUS - 2012-10-22, 23:44

96 za 30000 to przeginka :idea :idea :idea
foetus69 - 2012-10-23, 09:50

Mówisz że za dużo czy za mało?
CORONAVIRUS - 2012-10-23, 09:57

ja już napisałem... zastrzegam , że nie widziałem auta ... a co do ceny i Twojego pytania to poszperaj w necie , sam sobie odpowiesz :spoko