| |
Klub mi³o¶ników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Potrzebny czujnik p³omienia.
Kocurek - 2012-11-05, 17:44 Temat postu: Potrzebny czujnik p³omienia. Witam.
Po ostatnim wyje¼dzie stanê³o ogrzewanie. Brak podtrzymania p³omenia. Pad³ czujnik. Nie wiem jak fachowo to nazwaæ. Termopara to nie jest, wiêc poprostu pioszê czujnik. Wiecie mo¿e koledzy gdzie tak± czê¶æ dostaæ? Z góry dziekujê za pomoc. zamieszczam dane pieca i zdjêcie detalu.
Termoparê mam , temat nieaktualny.
Je¿eli padnie komu¶ s³u¿ê podpowiedzi±.
Yekater - 2012-11-05, 18:45
Wydaje mi siê, ¿e na przedstawionym zdjêciu jest element regulacji wielko¶ci p³omienia a nie termopara zabezpieczaj±ca pomieszczenie przed niekontrolowanym wyp³ywem gazu. Kilka lat temu te¿ mia³em podobn± usterkê, piecyk funkcjonuje ale nie ma sta³ej kontroli zadanej temperatury.
Przyk³adowy schemat piecyka:
ARCADARKA - 2012-11-05, 21:22
Kocurek - 2012-11-05, 22:21
Tak. Na schemacie zamieszczonym rzeczywi¶cie jest termopara reguluj±ca dop³yw gazu i zabezpieczaj±ca przed jego wydostawaniu siê przy braku p³omienia. Taka jest w³a¶nie rola czujnika który siê zpsu³. Nie reguluje on temperatury , ma po ogrzaniu siê ( podczas naciskania ga³ki w piecu ) otworzyæ dop³yw gazu. W przypadku wyczerpania baterii w zapalarce ( na przyk³ad ) gdyby zosta³ zdmuchniêty p³omieñ po chwili wy³±czy dop³yw gazu.
To w³a¶nie termopara pad³a.
Przy okazji pozwolê sobie wyraziæ daleko id±ce zdumienie jak mozna w butlê za³adowaæ substancjê gazopodobn± o kaloryczno¶ci bliskiej minimum przyzwoito¶ci i zapachu a w zasadzie smrodzie jakiego w zyciu bym siê nie spodziewa³. Zastanawiam siê gdzie wymieniaæ butlê ¿eby znowu nie pompowaæ odbiorników jakim¶ szajsem. Mo¿e nabijaæ po zmroku jak nie ma ruchu w jakim¶ punkcie tankowania samochodów? Chyba tak zrobiê.
krynia i stan - 2012-11-06, 13:15
Ja ostatnio w czê¶ci "gazowe" zaopatrywa³em siê u serwisanta trumy, ceny by³y akceptowalne. Napisz na ten adres truma@truma.pl
Kocurek - 2012-11-06, 20:07
Dziekujê za podpowied¼. Uda³o mi sie z rana dostaæ termoparê która powinna spe³niæ oczekiwania. Napiêcie ktore daje jest identyczne z tym z fabrycznej termopary - powinna zadzia³aæ. Dzi¶ monta¿, jutro sprawdzenie. Koszt 37 z³.
Pozdrawiam.
krynia i stan - 2012-11-06, 21:00
Z ciekawo¶ci, gdzie j± kupi³e¶?
kimtop - 2012-11-07, 08:58
| Kocurek napisa³/a: | | Zastanawiam siê gdzie wymieniaæ butlê ¿eby znowu nie pompowaæ odbiorników jakim¶ szajsem. |
Ja od czterech lat biorê tylko propan z BP i zero problemów
krynia i stan - 2012-11-07, 09:29
Jak kolega zauwa¿y³ po prostu pewne ¼ród³a i jest ok, natomiast czy propan ? W zimê na pewno tak ale po za tym lepiej mieszanka z butanem bo jest on po prostu bardziej kaloryczny.
|
|