Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Kamper na przyszły rok - pomocy

OlekBolek - 2012-11-08, 09:47
Temat postu: Kamper na przyszły rok - pomocy
Witam,
Planuję zakup pierwszego kampera na przyszły rok.
Planuje spędzić w nim okres maj->październik przede wszystkim w Alpach.
Nie chodzi mi o jeżdżenie pod górkę cały czas i z górki ;-)

Budżet jaki planuje to ok. 60-70K pln.

Przeczytałem wiele postów oraz informacji.
Zastanawiałem się nad zakupem za granicą, ale z opisów wynika, że w sumie to już nie ma różnicy - oszukują tutaj i tutaj.
Najchętniej znalazł bym kogoś kto prywatnie użytkował samochód i go zmienia, ale wiadomo, że to nie jest proste.

Potrzebuję ten samochód przede wszystkim dla siebie, ale oczywiście będzie tam 2-3 osoby spać.

Czytałem ABC kampera i parę innych rzeczy.
Wiem na co zwracać uwagę.

Nie mam problemu z rocznikiem samochodu, bo nie o to w tym przypadku chodzi.
Dużo się rozglądałem i spędziłem czasu na poszukiwaniu.

Interesuje mnie coś w tym stylu:
1. http://otomoto.pl/fiat-ro...y-T3317754.html
2. http://gkauto.otomoto.pl/...y-T3308373.html
3. http://szukaj.pl.mobile.e...000&tabNumber=2

Czy możecie coś powiedzieć na to co znalazłem i polecieć ewentualnie miejsca w Polsce, sprzedawców albo zaufanych importerów???
Ja nie mam problemów z poruszaniem się po Polsce.
Jestem cały czas w drodze, bo taką mam pracę.

Wiem, ze to mocno ogólny post, ale od czegoś trzeba zacząć.

Pozdrawiam,
Olek

papamila - 2012-11-08, 09:56

poz 3 - kamper jest bardzo mały
przy tak długim wyjezdzie nawet dla dwoch osób to będzie ciasno
poz 1,2 już lepiej z miejscem wewnatrz tyle że trzeba poznać prawdziwą historię i stan auta
a tu już "handlowcy" nieco mijają się z prawdą lub tworzą radosną tworczość

OlekBolek - 2012-11-08, 10:13

papamila napisał/a:
poz 3 - kamper jest bardzo mały
przy tak długim wyjezdzie nawet dla dwoch osób to będzie ciasno
poz 1,2 już lepiej z miejscem wewnatrz tyle że trzeba poznać prawdziwą historię i stan auta
a tu już "handlowcy" nieco mijają się z prawdą lub tworzą radosną tworczość

Chciałem zabrać takiego kampera do jakieś firmy, która sprawdzi mi stan szczelności i rzeczy związanych z kamperem (nie silnik etc.).
Jeśli sprzedawca nie będzie się chciał zgodzić to rozumiem, że coś ma na sumieniu.

janusz - 2012-11-08, 10:15

Moim zdaniem pierwsze auto ma układ dla rodziny z dziećmi. Dobre na czas gdy dzieci jeżdżą z nami. Jak wyrosną to te piętrowe łózka będą przeszkadzać.
Drugie auto nazwałbym rodzinnym albo imprezowym. Dla dwóch osób nie potrzeba tyle miejsc do siedzenia a dla czterech upierdliwe jest składanie stołu do spania.
Trzecie jest odpowiednikiem drugiego tylko jakieś takie prawe. Nie mówię, że nie dobre lub mniej wygodne niż lewe.
Trudno aby auto spełniało wszystkie oczekiwania. Bardziej chyba trzeba byłoby się skupić na obejrzeniu konkretnego egzemplarza i ustalić czy auta są fajne czy tylko zdjęcia fajnie zrobione.

OlekBolek - 2012-11-08, 10:36

Hej,
Dzięki za info.

A jak wy sprawdzaliście swoje kampery przed zakupem?
Czy są jakieś dobre, sprawdzone metody?

mar78 - 2012-11-08, 18:29

OlekBolek napisał/a:
Hej,
Dzięki za info.

A jak wy sprawdzaliście swoje kampery przed zakupem?
Czy są jakieś dobre, sprawdzone metody?

Cześć.
Pojechałem, pooglądałem, wysłuchałem sprzedającego kampera - Jarka (Kolega Jarekzpolski, klubowicz CT) i powiedziałem, że kupuję :-P Od tego czasu zrobiłem około 2000 km i nie narzekam. Samochód używany nigdy nie będzie w takim stanie w jakim wyjechał od producenta i zawsze będzie miał "coś do zrobienia". Cudów nie ma. Dlatego musisz z góry sobie założyć co dla Ciebie jest drobiazgiem a co dotkliwym bólem i ile jesteś w stanie w auto jeszcze zainwestować. Dla jednego porysowane poszycie (karoseria) będzie drobiazgiem - bo ma znajomego lakiernika, dla drugiego będzie to + np. 1000zł za lakierowanie. Każdy zakup wiąże się niestety z niebezpieczeństwem trafienia na nieuczciwego sprzedawcę.
Jeżeli trafisz na oszusta - to i tak Ciebie na czymś "przekręci" ponieważ nie jesteś w stanie sprawdzić wszystkiego. Uczciwość ludzka jest w tym wypadku niestety ale podstawą :spoko
Rozglądaj się wśród ofert sprzedaży od forumowiczów CT. Pojawiają się również kamperki na sprzedaż w twoim przedziale cenowym.
Jedna rada. Nic na siłę (czyli np. do marca muszę mieć kampera). Bo wtedy - zakupy na wariata - to możesz faktycznie kupić wrak.

Duduś - 2012-11-08, 18:43

Kampera nr 1 chciałem kupić w Zakopanem ale kolega w ostatniej chwili zauważył zgnitą tylną ścianę
Później to samo auto było wystawione po uszczelnieniu na cenę grubo poniżej 50kzł a teraz widzisz...

OlekBolek - 2012-11-08, 19:11

Duduś napisał/a:
Kampera nr 1 chciałem kupić w Zakopanem ale kolega w ostatniej chwili zauważył zgnitą tylną ścianę
Później to samo auto było wystawione po uszczelnieniu na cenę grubo poniżej 50kzł a teraz widzisz...

Dzięki za info.
I reszcie też.

Gdybyście mieli coś ciekawego na oku byłbym wdzięczny.

OlekBolek - 2012-11-08, 19:29

A co myślicie o tym?

http://otomoto.pl/fiat-du...0-T3259797.html

Spablo1 - 2012-11-08, 19:44

OlekBolek napisał/a:
A co myślicie o tym?

http://otomoto.pl/fiat-du...0-T3259797.html

Znam wielu, którzy po własnych doświadczeniach "CENTRUM KEMPINGOWE MANCZAK" omijają dużym łukiem.

OlekBolek - 2012-11-08, 19:45

A czy jesteście w stanie polecić coś dobrego?
Importera, handlowca etc.?

Mikesz - 2012-11-08, 19:53

Weż pod uwagę ile będziesz w kamperże przebywał w ciągu dnia.Na południu europy w sezonie letnim nawet posiłek jest męczarnią, we wnętrzu panuje ponad 40-stopniowy upał,ja wszystkie posiłki jadam na zewnątrz,przyjemniej ,a nawet jeśli cię wybranka namówi na północną część europy to jeśli nie pada to my włóczymy się po okolicy.Dla 2-3 osób to uważam że krótkim poradzisz sobie z manewrowaniem prawie w każde miejsce.
kalinin - 2012-11-08, 21:02

Skontaktuj sie z kolegą Włodkiem Bobowskim nick; wbobowski z naszego forum z tego co wiem ma ciekawego kampera do sprzedania
OlekBolek - 2012-11-08, 21:03

kalinin napisał/a:
Skontaktuj sie z kolegą Włodkiem Bobowskim nick; wbobowski z naszego forum z tego co wiem ma ciekawego kampera do sprzedania

Już się kontaktowałem. Sprzedał.

ARCADARKA - 2012-11-08, 21:44

Olku Bolku ,,nie sprzedał Knausa ,,,,,, :-P ,,,,,,,,domek stoi u mnie w komisie :haha: :haha: :haha:
kimtop - 2012-11-09, 06:50

ARCADARKA napisał/a:
,,domek stoi u mnie w komisie

A może Darecki Ty kupiłeś tylko o tym zapomniałeś? :haha:

OlekBolek - 2012-11-09, 07:08

Takie dostałem od niego info na priv.
OlekBolek - 2012-11-09, 09:42

http://otomoto.pl/fiat-du...1-T3336173.html

A co myślicie o tym?
Zadzwonił do mnie właściciel - zadowolony bardzo z kampera.
Ma na użytek prywatny i może udokumentować wszystko.

Zastanawiam się nad podjechaniem i obejrzeniem tego kampera.
Może to nie najlepszy czas na zakup? Zima pod koniec roku?
Może poczekać do stycznia/lutego?

Cykada - 2012-11-09, 16:17

Najlepiej wypożycz sobie kampera na próbę na jeden czy dwa dni i zobaczysz co chcesz.
Jaki układ , jaki duży , drzwi z przodu czy z tyłu...itp nauczysz się chociaż trochę obsługi i będziesz miał porównanie.

Duduś - 2012-11-09, 20:05

OlekBolek napisał/a:
http://otomoto.pl/fiat-ducato-kamper-lmc-liberty-a551-T3336173.html

A co myślicie o tym?
Zadzwonił do mnie właściciel - zadowolony bardzo z kampera.
Ma na użytek prywatny i może udokumentować wszystko.

Zastanawiam się nad podjechaniem i obejrzeniem tego kampera.
Może to nie najlepszy czas na zakup? Zima pod koniec roku?
Może poczekać do stycznia/lutego?

Na zdjęciach jest wszystko fajne a właściciel nie powie ci że kit komuś wciska.
Nie ma zdjęć z tyłu
Najlepiej poproś kogoś z forum kto ma blisko niech poluka albo zabierz jakiegoś znajomego który ma doświadczenie bo to troche kasy.
Powodzenia
A czas jest zawsze dobry

Michel - 2012-11-29, 22:12

Ja zastanawiam się nad rozstaniem z moim Hobby 650 na Fiat Ducato 14, 2,5 TD/96r? Mogę pogadać. Nie chcę oddawać handlarzom.
wbobowski - 2012-11-29, 23:43

OlekBolek napisał/a:
Takie dostałem od niego info na priv.

OlekBolek, coś Ci się mocno poknociło. Ani nie rozmawialiśmy, ani nie wysyłałem do Ciebie żadnego PW. Na wszelki wypadek sprawdziłem wszystkie swoje PW z tego roku.
A kamper w doskonałym stanie faktycznie stoi u ARCADARKA.

OlekBolek - 2013-01-17, 08:24

Kojarzycie tą firmę próbującą sprzedać kilka kamperów?

http://otomoto.pl/inny-auto-roller-2-T3286332.html

Co w takim temacie?

Czy ilość kilometrów nie jest podejrzana, bo zapewne ten i inne kampery jeździły jako wypożyczane.

Ile może taki kamper w wypozyczalni jeździć rocznie kilometrów?

AndyS - 2013-02-06, 20:07
Temat postu: Re: Kamper na przyszły rok - pomocy
OlekBolek napisał/a:
Witam,
Planuję zakup pierwszego kampera na przyszły rok.
Planuje spędzić w nim okres maj->październik przede wszystkim w Alpach.
Budżet jaki planuje to ok. 60-70K pln.

Najchętniej znalazł bym kogoś kto prywatnie użytkował samochód i go zmienia, ale wiadomo, że to nie jest proste.

Potrzebuję ten samochód przede wszystkim dla siebie, ale oczywiście będzie tam 2-3 osoby spać.

Nie mam problemu z rocznikiem samochodu, bo nie o to w tym przypadku chodzi.

Pozdrawiam,
Olek

Witam

Właśnie poczytałem trochę na Forum i trafiłem na Twój post i problem w nim zawarty. 8-)
Może mój HYMER (opisany TUTAJ) spełnia Twoje wymagania. Odpowiem na wszelkie zapytania.

Pozdro.
Andrzej