|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Co sadzicie o zabudowach kamperow na busach tzw. blaszakach
albercik - 2012-11-08, 23:26 Temat postu: Co sadzicie o zabudowach kamperow na busach tzw. blaszakach Od dluzszego czasu szukam kamperka zbudowanego na bazie busa fiata ducato (boxer,jumper) roczniki 01-04
Co sadzisie ? Jakie sa wasze opinie na tego rodzaju zabudowy, czy to dobry pomysl ?
Widze ze sa na tym forum uzytkownicy ktorzy posiadaja takie sprzety i moze zechca opowiedziec o plusach, minusach oraz przemysleniach zwiazanych z tymi pojazdami
gryz3k - 2012-11-08, 23:43
Mam Hymera i uważam, że do szybkiej turystyki jest idealny. Jest nas 2+1 i to chyba max co wygodnie może pomieścić. Szukasz niskiego spalania, większej prędkości i wygody w parkowaniu np w mieście to jest to idealny pomysł. Jeżeli szukasz wygody w czasie pobytu stacjonarnego to poszukaj czegoś innego
cirrustravel - 2012-11-09, 06:10
Mam blaszaka na Boxerze i jestem bardzo zadowolony, po 25-dniowej wyprawie na Bałkany stwierdziłem, że jest idealny dla mnie i doinwestowałem jeszcze w trumę combi. Auto jest 4os, samowystarczalne (ogrzewanie gazowe auta i wody, prąd: solar, dodatkowy aku 100Ah, przetwornica 12V/230V/1000W).
Bardzo wygodne dla 2 osób, na dalekie wyprawy - 3os dorosłe lub 2+2, na pobyty stacjonarne po kilka lub kilkanaście dni w jednym miejscu (np. nad morzem) mogą jechać nawet 4 os dorosłe.
Tu masz fotki BoXerka https://picasaweb.google.com/101673919274507999904/BoXerekNEW?authuser=0&authkey=Gv1sRgCM2h0d__lu_BrgE&feat=directlink
Auto przy jeździe z klimą, autostradą, ok.110-120km/h pali 9,5l/100KM, przy zwiedzaniu 60-90km/h do 8l/100km (silnik 2,5TD 107KM)
Polecam takie rozwiązanie
MILUŚ - 2012-11-09, 06:32
Blaszaki mają jedną niezaprzeczalną zaletę ...............NIE PRZECIEKAJĄ !!!!!!!
kaimar - 2012-11-09, 08:18
MILUS napisał/a: | Blaszaki mają jedną niezaprzeczalną zaletę ...............NIE PRZECIEKAJĄ !!!!!!! |
Ale za to rdzewieją.
janusz - 2012-11-09, 08:22
MILUS napisał/a: | .NIE PRZECIEKAJĄ !!!!!!! |
Jeżeli są szczelne
cirrustravel - 2012-11-09, 09:30
Wydaje mi się, że łatwiej naprawić zardzewiałą lub nieszczelną blachę. Ja jestem zadowolony z BoXerka, ale chyba docelowo (na razie w marzeniach) jest jednak półintegral
eMKa - 2012-11-09, 11:49
To jest spór o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad świętami Wielkiej Nocy, są zwolennicy blaszaków, alkow, integrali itd.
Blaszak ma swoje zalety i wady, jak każdy inny typ kampera. Przeznaczony jest głównie dla 2 osób, które lubią się często przemieszczać i wjeżdżać tam gdzie inni pasują.
Na CT dużo wątków na ten temat.
Ja jestem zwolennikiem blaszaka
Kotek - 2012-11-09, 12:09
Ja też.
albercik - 2012-11-09, 12:26
cirrustravel Ogladalem zdjecia twojego autka naprawde bardzo ladne
wlasnie czegos takiego szukam
My potrzebujemy busika tylko na dwie osoby wiec dla nas taki bedzie wystarczajacy
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-09, 14:08
kaimar napisał/a: | MILUS napisał/a: | Blaszaki mają jedną niezaprzeczalną zaletę ...............NIE PRZECIEKAJĄ !!!!!!! |
Ale za to rdzewieją. |
I mają takie suwane bramy jak do chłodni z kartoflami .
Czy ktoś słyszał lub widział coby ktoś zaspawał ładnie te drzwi i w to miejsce wstawił zgrabnie otwierane jednoskrzydłowe zgrabne i taktowne od Rasowego Kampera.
Temat poruszam bo moją bramę od jakiegoś czasu potrafię zamknąć tylko ja.
A i nocą jak się robi siusiu do księżyca , jest jakby mało intymnie przez to megauderzenie .
Czas to zmienić tym bardziej że nie chcę jej regenerować bo dołem kochana Ruda się ostatnio pożywiła co nieco . I przydało by się jakieś obejście na skróty.
Fux - 2012-11-09, 15:07
Z tymi suwanymi drzwiami nie przesadzaj. Ze trzy tygodnie temu jechałem kilka razy nowym sprinterem. Drzwi miał zamykane/otwierane elektrycznie. Miód malyna.
eMWu - 2012-11-09, 15:34
eMKa napisał/a: | wjeżdżać tam gdzie inni pasują |
nie zaryzykowalbym tego twierdzenia przy trojaczkach w wersji L3H3
YoYoYo napisał/a: | Czy ktoś słyszał lub widział coby ktoś zaspawał ładnie te drzwi i w to miejsce wstawił zgrabnie otwierane jednoskrzydłowe zgrabne i taktowne od Rasowego Kampera. |
No name ma to zrobione pieknie - drzwi z doki. bo drzwi kampera tu bedą pasowac jak świni siodło.
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-09, 15:38
Fux napisał/a: | Drzwi miał zamykane/otwierane elektrycznie. Miód malyna. |
Ja ... elektrycznie .
przytnę ?
cirrustravel - 2012-11-09, 16:01
YoYoYo napisał/a: |
Czy ktoś słyszał lub widział coby ktoś zaspawał ładnie te drzwi i w to miejsce wstawił zgrabnie otwierane jednoskrzydłowe zgrabne i taktowne od Rasowego Kampera. |
majsterek takie zrobił http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=60
i No name też w Ivonce
Fux - 2012-11-09, 17:55
YoYoYo napisał/a: | Fux napisał/a: | Drzwi miał zamykane/otwierane elektrycznie. Miód malyna. |
Ja ... elektrycznie .
przytnę ? |
Nie susz zębów, tylko idź zobaczyć, jak to cicho chodzi...
Najgłośniejszy jest brzęczyk, który ostrzega o tej czynności...
slawwoj - 2012-11-09, 18:39
http://www.youtube.com/wa...feature=related
SlawekEwa - 2012-11-09, 18:58
slawwoj napisał/a: | http://www.youtube.com/wa...feature=related |
Ludzie czy Wy forum czytacie od przypadku i do przypadku
slawwoj - 2012-11-09, 19:00
SlawekEwa napisał/a: | slawwoj napisał/a: | http://www.youtube.com/wa...feature=related |
Ludzie czy Wy forum czytacie od przypadku i do przypadku |
ja od 8 sierpnia 2012 a bo co ?
MILUŚ - 2012-11-09, 19:10
slawwoj napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | slawwoj napisał/a: | http://www.youtube.com/wa...feature=related |
Ludzie czy Wy forum czytacie od przypadku i do przypadku |
ja od 8 sierpnia 2012 a bo co ? |
Sławkowi chodziło o to.............że ten filmik był zamieszczany na forum z......20 razy ?
makdrajwer - 2012-11-09, 19:14
Co do drzwi : jak miałem kaczke to na kempingu zawsze stawałem gdzieś z boku żeby inni nie musieli podskakiwać w nocy . A przy rozłożonym łóżku zamknięcie od środka udawało się w 20 % . Za to blaszakiem lepiej się jeździ niż alkową i nie trzeba patrzeć do góry na róż zabudowy. Ale w alkowie jest latem chłodniej. Są plusy dodatni i plusy ujemne.
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-09, 21:36
cirrustravel napisał/a: | YoYoYo napisał/a: |
Czy ktoś słyszał lub widział coby ktoś zaspawał ładnie te drzwi i w to miejsce wstawił zgrabnie otwierane jednoskrzydłowe zgrabne i taktowne od Rasowego Kampera. |
majsterek takie zrobił http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=60
i No name też w Ivonce |
W poście z linku było tak :
IAAN napisał/a: | nie chciał bym się wtrącać każdy buduje według jakiegoś pomysłu
ale czy te drzwi nie jeżdziły czasem w przyczepce z angli
chciałbym zobaczyć diagnostę który da ci przegląd na to auto z takimi drzwiami
nie lepiej było wspawać drugie drzwi z auta typu doka
na fotce też moim zdaniem fajny pomysł |
Mam pytanie o tego dyjagnoste czy to go zazdziwi a jeśli tak to jak bardzo ...
a jeśli dyjagnoste to jeszcze może kogoś wiecej zazdziwić np. pana z MO .
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-09, 21:41
Sorki że zawracam ...
Poczytałem już se o tym, w tamtym wątku.
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-09, 21:45
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=75
No name napisał/a: | No Kolego ...z tymi drzwiami to dałeś czadu..... o gustach się nie rozmawia i może tyle ..... też walczyłem z dodatkowym otworem w angolu i wywalczyłem coś takiego , sprawdza się , nie powiem , na początku też brałem pod uwagę Twoją wersję ale szerokość tych oryginalnych kempingowych drzwi zawsze mnie wk..... , więc nie było sensu robić sobie pod górkę ...powodzenia bo nic tak nie cieszy jak sobie zrobić coś po swojemu... |
Wszystko na temat.
albercik - 2012-11-09, 22:42
A co sadzicie o firmach ktore zabudowoja blaszaki
Moze ktos kozystal z takich uslug i moze kogos polecic
Tylko nie mam namysli takich jak poznajdowalem w sieci. Gdzie mowili mi za 60 000 -70 000 moga cos zrobic ale taniej nie sa w stanie. Ja rozumiem ze kampery, sprzet, zabudowy sa bardzo drogie ale chce przeznaczyc gdzies ok.35 000 Mysle ze za to mozna cos zbudowac, choc dla mnie sa to i tak gigantyczne pieniadze (: a i nie szukam tez kogos kto wrzucil do swojego busa jakies swoje meble domowe kuchenke z gazem i oglasza sie teraz bo wydaje mu sie ze moze wykonac kazda zabudowe a tak naprawde to nie ma pojecia
Jezeli mozecie pomoc kogos polecic albo ktos wykonywal taka zabudowe prosil bym o informacje bede bardzo wdzieczny
azira - 2012-11-09, 23:34
Jak widzę, mieszkasz w Irlandii. Tam jest pełno takich zabudowanych busików.
Poszukaj, poszperaj a może znajdziesz ten co jest najbliższy Twemu sercu.
Ja mając zabudowę na sprinterze , nie będę wiarygodnym doradzającym , bo nigdy nie miałam innego kampera ,a nasz dzikusek woził nas dopiero kilkanaście dni .
Jestem nim zauroczona , tak jak każdy właściciel swojego autka ....z tym ,że dostrzegam też jego wady .
Drzwi , tak jak koledzy pisali wcześniej mogłyby być takie jak w doku.
No i wiadomo przestrzeń też nie poraża wielkością.
Zabudowa na blaszaku ma pewne ograniczenia....ale pewnie już to wiesz.
Za to mogliśmy stawać tam ,gdzie chcemy . Dosyć sprawnie i szybko dojeżdżać do celu.
Ale najbardziej satysfakcjonowały nas zaskoczone miny osób zaglądających do środka ... nikt się nie spodziewał w nim takiej zabudowy. Te ich miny są dla nas bezcenne
cirrustravel - 2012-11-09, 23:53
Azira, czy są gdzieś fotki Waszego kamperka? Ciekaw jestem zabudowy.
Czy nie tak dawno nie staliście w Andrzejówce nad wodą, za Chmielnikiem w stronę Buska?
azira - 2012-11-09, 23:55
Tak to my staliśmy
Nie mamy jeszcze fotek ,ale możesz go obejrzeć na żywo. Mój mężuś się ucieszy ,bo będzie mógł Twój pewnie pooglądać no i pogadać.....
Dodam tylko ,że moja mama obecnie buduje na boxerku ,ale są dopiero na początku drogi.
My kupiliśmy naszego sprinterka i części do niego już 2 lata temu , ale dopiero tej wiosny mieliśmy czas na zabudowę . Pomagał nam pracownik mojego męża. Jest jeszcze wiele drobiazgów do skończenia ,ale cieszymy się z niego jak dzieci ,co dostały nową zabawkę.
albercik - 2012-11-10, 02:06
azira napisał/a: | Jak widzę, mieszkasz w Irlandii. Tam jest pełno takich zabudowanych busików.
Poszukaj, poszperaj a może znajdziesz ten co jest najbliższy Twemu sercu.
Ja mając zabudowę na sprinterze , nie będę wiarygodnym doradzającym , bo nigdy nie miałam innego kampera ,a nasz dzikusek woził nas dopiero kilkanaście dni .
Jestem nim zauroczona , tak jak każdy właściciel swojego autka ....z tym ,że dostrzegam też jego wady .
Drzwi , tak jak koledzy pisali wcześniej mogłyby być takie jak w doku.
No i wiadomo przestrzeń też nie poraża wielkością.
Zabudowa na blaszaku ma pewne ograniczenia....ale pewnie już to wiesz.
Za to mogliśmy stawać tam ,gdzie chcemy . Dosyć sprawnie i szybko dojeżdżać do celu.
Ale najbardziej satysfakcjonowały nas zaskoczone miny osób zaglądających do środka ... nikt się nie spodziewał w nim takiej zabudowy. Te ich miny są dla nas bezcenne |
Nie polecam nikomu kupowania kampera w Irlandii byla by to najwieksza porazka i tragedia jaka by sie mogla wydazyc hahah Niepotrafia oni o nic dbać
a wilgoc jest tutaj wszechobecna ciezko znalesc dom. apartament w ktorym mieszkaja ludzie i gdzie nie ma niesamowitej wilgoci grzyba czy plesni a co dopiero mowa o samochodzie czy kamperze zreszta kierownica po prawej stronie to jest fajne ale tylko tutaj na wyspach
kecz - 2012-11-10, 13:50 Temat postu: Moja przeróbka Oto zdjęcie przedstawiające przeróbkę na drzwi jednoskrzydłowe. Dzięki temu zyskałem dodatkowe miejsce na szafkę w środku.
dyha - 2012-11-10, 15:47
My naszą "blaszankę" budowaliśmy przez 8 miesięcy i przy naszych założeniach że nastawiamy się na podróżowanie od kempingu do kempingu ,choć na 2-3dni w dziczy też dalibyśmy radę,mogliśmy zrezygnować z kosztownych gratów : przetwornicy,solarów,kamperowej lodówki(mamy zwykłą),ogrzewania(podróżujemy od wiosny do jesieni),markizy(wyrób własny),energobloków i innych centralnych odkurzaczy udało nam się zmieścić w kwocie ok.12 tysi + 10 tysi samochód.Za taką kwotę trudno znaleść org. campera w stanie nie agonalnym.Nie mam porównania do fabrycznych camperów ale po naszej 30 dniowej przejażdżce z załogą 2+2 po Polsce sprawdził się w 100%.
Jak Koledzy juz pisali:znakomity do szybkego przejazdu autostradą,zwrotny w małych uliczkach i na tyle mały, że parkuję nim pod blokiem.Dzieciaki tak go polubiły że na dalsze zakupy to tylko camperem się zgadzają
Co do bocznych drzwi:faktycznie mogą denerwować podczas jazdy ( zawsze coś tam łomocze), na kempingu w nocy aby nie budzic towarzystwa korzystamy z drzwi szoferki.Fajnie rozwiązał ten problem kolega Fiba56 ,może da się namówić na zdjęcie?
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-10, 16:56
dyha napisał/a: | mogliśmy zrezygnować z/.../ ogrzewania |
Ogrzewanie musi być , nawet w wakacje bywają bardzo zimne nocki .
Proszę jeszcze jakby ktoś widział gdzieś fotkę z przeróbki drzwi suwanych na skrzydłowe o wklejenie fotki w tym wątku, a jeszcze lepiej zbliżeń mocowania zawiasów albo chociaż o link.
Misio - 2012-11-10, 21:14
dyha napisał/a: | My naszą "blaszankę" budowaliśmy przez 8 miesięcy i przy naszych założeniach że nastawiamy się na podróżowanie od kempingu do kempingu ,choć na 2-3dni w dziczy też dalibyśmy radę,mogliśmy zrezygnować z kosztownych gratów : przetwornicy,solarów,kamperowej lodówki(mamy zwykłą),ogrzewania(podróżujemy od wiosny do jesieni),markizy(wyrób własny),energobloków i innych centralnych odkurzaczy udało nam się zmieścić w kwocie ok.12 tysi + 10 tysi samochód.Za taką kwotę trudno znaleść org. campera w stanie nie agonalnym.Nie mam porównania do fabrycznych camperów ale po naszej 30 dniowej przejażdżce z załogą 2+2 po Polsce sprawdził się w 100%.
Jak Koledzy juz pisali:znakomity do szybkego przejazdu autostradą,zwrotny w małych uliczkach i na tyle mały, że parkuję nim pod blokiem.Dzieciaki tak go polubiły że na dalsze zakupy to tylko camperem się zgadzają
Co do bocznych drzwi:faktycznie mogą denerwować podczas jazdy ( zawsze coś tam łomocze), na kempingu w nocy aby nie budzic towarzystwa korzystamy z drzwi szoferki.Fajnie rozwiązał ten problem kolega Fiba56 ,może da się namówić na zdjęcie? |
Zgadzamy się w całej rozciągłości z wypowiedzią Dyhy. Zbudowaliśmy kamperka własnymi siłami na bazie Fiata z 2005 r i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni. Jest co prawda mały, ale wszystko co jest potrzebne to ma i spełnia nasze marzenia.
fiba56 - 2012-11-11, 14:56
Kilka fotek mojego kampera jeszcze nie wykończonego ale już po chrzcie(Grecja i Albania oraz wszystko to co po drodze)
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-11, 15:29
dyha napisał/a: | Fajnie rozwiązał ten problem kolega Fiba56 ,może da się namówić na zdjęcie? |
Jestem powalony genialnością pomysłu.
Będę klonował .
makdrajwer - 2012-11-11, 16:39
Popieram ,świetyn pomysł . Podobnie chciałem zrobić w kaczce ale ... odechciało mi się.
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-11, 16:48
Myślę że łatwiej tak niż całkiem drzwi wywalić.
No i komfort pracy bo jak się nie uda zawsze można zakupić drugie drzwi
Albo zrobić od razu w drugich drzwiach i jak się uda ...
polakierować piknie.
cirrustravel - 2012-11-11, 17:01
Rewelacja !!! Gratulacje
makdrajwer - 2012-11-11, 17:30
YoYoYo napisał/a: | Myślę że łatwiej tak niż całkiem drzwi wywalić. |
Czasami rozsuwane drzwi się przydają. Szczególnie jak się obiad przypali lub ten obiad byl wyjątkowo smaczny
YAN - 2012-11-11, 18:10
fiba56 napisał/a: |
Kilka fotek mojego kampera jeszcze nie wykończonego ale już po chrzcie(Grecja i Albania oraz wszystko to co po drodze) |
W ile osób podróżujecie ?
makdrajwer - 2012-11-11, 18:40
Moze tak zrobić z drzwiami ?
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-11, 19:06
makdrajwer napisał/a: | Moze tak zrobić z drzwiami |
Potrzebny byłby w Polsce duży przekręt , żeby papiry poprostować .
gotic1 - 2012-11-11, 19:22
YoYoYo napisał/a: | makdrajwer napisał/a: | Moze tak zrobić z drzwiami |
Potrzebny byłby w Polsce duży przekręt , żeby papiry poprostować . |
A podobno to tak w Uni rygorystycznie i w zgodzie ze wszystkimi normami
fiba56 - 2012-11-11, 19:22
Grecja w trzy dorosłe osoby trzy tygodnie,rejestrowany na cztery.
YAN - 2012-11-11, 19:39
Rozwiązanie drzwi uważam za udane i godne naśladowania. Współczuję natomiast podróżującym osobą w drugim rzędzie właściwie brak możliwości obserwowania w czasie podróży na boki.Ale rozumię że każdy ma jakieś założenia przy zabudowie blaszanki.
gotic1 - 2012-11-11, 19:47
JJJB napisał/a: | Rozwiązanie drzwi uważam za udane i godne naśladowania. Współczuję natomiast podróżującym osobą w drugim rzędzie właściwie brak możliwości obserwowania w czasie podróży na boki.Ale rozumię że każdy ma jakieś założenia przy zabudowie blaszanki. |
Ale tam z boku jest okno.
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-11, 19:49
I wtedy osoba z drugiego rzędu ma pretekst do zachowań mających na celu zdominowanie reszty i przejęcie od kierowcy pozycji alfa w stadzie, za które uważana jest załoga kampera.
makdrajwer - 2012-11-11, 19:50
gotic1 napisał/a: | JJJB napisał/a: | Rozwiązanie drzwi uważam za udane i godne naśladowania. Współczuję natomiast podróżującym osobą w drugim rzędzie właściwie brak możliwości obserwowania w czasie podróży na boki.Ale rozumię że każdy ma jakieś założenia przy zabudowie blaszanki. |
Ale tam z boku jest okno. |
Wg.mnie troche za wysoko. Dzieciaki miały by problem.
YoYoYo - teraz spoko - 2012-11-11, 19:52
makdrajwer napisał/a: | gotic1 napisał/a: | JJJB napisał/a: | Rozwiązanie drzwi uważam za udane i godne naśladowania. Współczuję natomiast podróżującym osobą w drugim rzędzie właściwie brak możliwości obserwowania w czasie podróży na boki.Ale rozumię że każdy ma jakieś założenia przy zabudowie blaszanki. |
Wg.mnie troche za wysoko. Dzieciaki miały by problem. |
A ja wpatrzony w fotke namiętnie, okna nie zobaczyłem.
Przynajmniej w drzwiach
YAN - 2012-11-11, 20:08
gotic1 napisał/a: | JJJB napisał/a: | Rozwiązanie drzwi uważam za udane i godne naśladowania. Współczuję natomiast podróżującym osobą w drugim rzędzie właściwie brak możliwości obserwowania w czasie podróży na boki.Ale rozumię że każdy ma jakieś założenia przy zabudowie blaszanki. |
Okno jest na wysokości zagłówka a łóżka są w poprzek to wnioskuję że osoby nie są za wysokie.
Ale żeby nie było że się czepiam to po prostu moja mała uwaga.
Fux - 2012-11-11, 20:10
Dla mnie standard łóżka to 140/160X200
Reszte mozna sobie wypuścić w kosmoc.
silny - 2012-11-11, 22:12
kolega spytal co sadzimy o blaszakach?
male i z tym nie ma co dyskutowac , dlatego ja dospawalem podnoszony dach reimo z przeznaczeniem na sypialnie i tworze wysowana tylna sypialnie bo jest nas 2+2.
ale
zwrotne ,sprytne i nie rzucajace sie w oczy
jezdzilem z przyczepami a teraz robie jumpera , latem sluzyl jako wycieczkowiec nad jeziora i wielofunkcyjnosc takiego gabarytu jest niezwykla , poprostu jedziesz i stajesz gdzie chcesz a nie tam gdzie znajdziesz 6,5/7 metrow
Bajaga - 2012-11-12, 09:49
YoYoYo napisał/a: | dyha napisał/a: | mogliśmy zrezygnować z/.../ ogrzewania |
Proszę jeszcze jakby ktoś widział gdzieś fotkę z przeróbki drzwi suwanych na skrzydłowe o wklejenie fotki w tym wątku, a jeszcze lepiej zbliżeń mocowania zawiasów albo chociaż o link. |
YoYoYo napisał/a: | dyha napisał/a: | mogliśmy zrezygnować z/.../ ogrzewania |
Proszę jeszcze jakby ktoś widział gdzieś fotkę z przeróbki drzwi suwanych na skrzydłowe o wklejenie fotki w tym wątku, a jeszcze lepiej zbliżeń mocowania zawiasów albo chociaż o link. |
Co wyście się tak tych drzwi uczepili ? Owszem trzeba nimi czasem nieźle walnąć, ale to wg mnie jedyny minus. Reszta to niezaprzeczalne plusy:
- duuużo wygodniejszy dostęp do wnętrza, łatwiej pakować, wnosić klamoty itp
- wygoda wchodzenia i wychodzenia dla większych osób. Prawdę mówiąc w alkowach którymi jeździłem rozmiar drzwi mnie wkur...ał i jeszcze był tam taki chowany (ruchomy) zaczep do zamka i jak go zapominałem schować to parę razy się na to nadziałem bokiem, mało miłe.
- na kempingu rozkłada się markizę/przedsionek, rozsuwa się całe drzwi i jest fajne połączenie wnętrza pojazdu z tym co obok niego, czyli np. stołem, krzesłami itd
- NIGDY nie zamieniłbym tych drzwi na drzwi z wersji doka lub co gorsza na drzwi od przyczepki kempingowej.
dominik - 2012-11-12, 11:37
a stałeś kiedy na kempingu obok takiego kampera z drzwiami odsuwanymi i wielodzietnią rodziną? Masakra, zuuuuu łubudu, prztyk, zuuuuuu łubudu, a i alarm pik pik, działający tylko na drzwi szoferki, po otwarciu odsuwanych auuuauuuauuu, a był to piękny nowy Fiat Ducato z Niewiadowa na testach
MILUŚ - 2012-11-12, 14:50
dominik napisał/a: | a stałeś kiedy na kempingu obok takiego kampera z drzwiami odsuwanymi i wielodzietnią rodziną? Masakra, zuuuuu łubudu, prztyk, zuuuuuu łubudu, a i alarm pik pik, działający tylko na drzwi szoferki, po otwarciu odsuwanych auuuauuuauuu, a był to piękny nowy Fiat Ducato z Niewiadowa na testach |
Czyli tak samo jakbyś stał koło integrala czy alkowy tylko...........inne odgłosy
A otwórz swoje boczne drzwi kiedy staniesz na parkingu a ktoś zaparkuje 30 cm od Twego boku ?
Widzisz jeszcze inne poważniejsze wady "blaszanek" ?
slawwoj - 2012-11-12, 16:02
Załóżmy: przy cofaniu uszkadzamy tył pojazdu:
- w przypadku blaszaka naprawia blacharz
- w przypadku normalnego kampera - stolarz ?
albo wyspecjalizowany serwis, do którego w moim przypadku mam z 200 km.
Poza tym blaszak może służyć jako mobilne biuro np. dla geodetów
kamperem głupio byłoby pojechać na budowę albo na pole do chłopa.
silny - 2012-11-12, 17:11
mobilnosc = bus kamper
przestrzen = kamper kamper
a pieprzenie o drzwiach to nie glupoty bo suwadla napewno robia wiekszy chalas , a jak ktos jest za gruby i sie nie miesci w kampingowych to niech tyle nie je.
ja mam 85 kilo i jeszcze jestem niepelnosprawny i sie mieszcze to ile waza ci co nazrzekaja
WINNICZKI - 2012-11-13, 00:10
majsterek napisał/a: | ja mam 85 kilo i jeszcze jestem niepelnosprawny i sie mieszcze to ile waza ci co nazrzekaja | To nie w tym rzecz ,aby samemu sie wydostać z kampera,Pomyśl o takiej sytuacji: poranek piękna pogoda chcesz wynieść na tacy za jednym zamachem dwie kawy w filiżankach plus dzbanek z kawą i np cukier w cukierniczce. Weż dużą tacę w obie ręce,pełną i zmieść sie w światło drzwi od kampera.Taca przejdzie,dłonie już nie.
gino - 2012-11-13, 07:01
dlatego trzeba tace brac jedną ręką
Bajaga - 2012-11-13, 09:44
majsterek napisał/a: |
a pieprzenie o drzwiach to nie glupoty bo suwadla napewno robia wiekszy chalas , a jak ktos jest za gruby i sie nie miesci w kampingowych to niech tyle nie je.
ja mam 85 kilo i jeszcze jestem niepelnosprawny i sie mieszcze to ile waza ci co nazrzekaja |
No niepełnosprawny na wózku raczej chyba ciężko daje radę przez "normalne" drzwi kamperowe. Spotkałem w tym roku taką rodzinkę na Mazurach (facet na wózku) to on się raczej mordował przesuwając się przez te drzwiczki.
silny - 2012-11-13, 20:47
jak niepelnosprawny to zaraz na wozku
a jak mam 4 nogi to jestem zdrowy
Cykada - 2012-11-13, 22:41
zalety blaszaka
1 zużcie paliwa ok. 1-2 litry ON mniej niż alkowa
2 łatwiejsza mobilność
3 cena
4 mniejsza wtopa przy kupnie.
zalety kampa alkowy
1 metraż
2 dzieciaki mają większą radochę siedząc w alkowie
3 frajda z jazdy
Bajaga - 2012-11-14, 09:06
mobili napisał/a: |
zalety kampa alkowy
.
.
3 frajda z jazdy |
A mógłbyś rozwinąć ? Gdzie ta frajda się znajduje ?
Bajaga - 2012-11-14, 09:10
majsterek napisał/a: | jak niepelnosprawny to zaraz na wozku
a jak mam 4 nogi to jestem zdrowy |
No jeżeli niepełnosprawność polega na nadciśnieniu czy marskości wątroby to nie zaliczam tego do zbytniej niepełnosprawności A w temacie wygody wsiadania do kampera zależnej od szerokości drzwi myślałem o ludziach niepełnosprawnych ruchowo.
slawwoj - 2012-11-14, 09:12
mobili napisał/a: |
zalety kampa alkowy
3 frajda z jazdy |
zgadzam się w 100 %
silny - 2012-11-14, 10:02
bajaga , nie dociera 4 nogi= kule , zeby chodzic i nie cierpiec. marskosc watroby to chyba ty masz
Bajaga - 2012-11-14, 10:26
majsterek napisał/a: | bajaga , nie dociera 4 nogi= kule , zeby chodzic i nie cierpiec. marskosc watroby to chyba ty masz |
OK, z mojej strony koniec. Nie lubię takiego poziomu.
silny - 2012-11-14, 13:22
najpierw mi nawymyslal ze mam marskosc watroby a teraz fochy
potrzebuje kul do sprawnego poruszania sie i nigdy sie tym nie chwalilem bo nie ma czym , a jak ktos nie zozumie slowa niepelnosprawny , klapki ma na oczach to szkoda
slawwoj - 2012-11-14, 13:30
majsterek napisał/a: | najpierw mi nawymyslal ze mam marskosc watroby a teraz fochy
potrzebuje kul do sprawnego poruszania sie i nigdy sie tym nie chwalilem bo nie ma czym , a jak ktos nie zozumie slowa niepelnosprawny , klapki ma na oczach to szkoda |
u nas na wiosce mówią: "ne bery do hołowy" (akcent na ostatnie sylaby)
silny - 2012-11-14, 18:26
bier na plecy , bedzie lokszej
slawwoj - 2012-11-14, 18:30
sąsiad czy co ?
Igorroo - 2012-11-14, 22:08
jak to około 1-2 litra ??
mobili napisał/a: | zalety blaszaka
|
eMWu - 2012-11-15, 08:20
Igorroo napisał/a: | jak to około 1-2 litra ??
|
|
normalnie - blaszanka zejdzie ponizej 8L przy spokojnej jezdzie czego po "pelnowymiarowych" kamperach raczej bym nie oczekiwal
CORONAVIRUS - 2012-11-15, 08:27
Tylko piszcie jaka blaszanka i z jakim silnikiem bo ogólnie to nie dojdziecie do jakiegoś wniosku .
Dla przykładu IVECO( zapakowane mebelkami ) za pieruna nie zejdzie poniżej 9.75 przy 2800 silniku i do 90 km/h ale już boxer 2,0 HDI potrafi 7,8 tyle że na pusto bo tylko tak do tej pory nim się przemieszczałem ....
Cykada - 2012-11-15, 08:45
No name napisał/a: | Tylko piszcie jaka blaszanka i z jakim silnikiem bo ogólnie to nie dojdziecie do jakiegoś wniosku .
Dla przykładu IVECO( zapakowane mebelkami ) za pieruna nie zejdzie poniżej 9.75 przy 2800 silniku i do 90 km/h ale już boxer 2,0 HDI potrafi 7,8 tyle że na pusto bo tylko tak do tej pory nim się przemieszczałem .... |
ale to samo iveco z alkową zeżre 11-12 literów.
zależy też od przełożeń skrzyni czy mostu. Im szybszy tym mniej spali przy tych samych prędkościach. U mnie w sprinterze założyłem najszybszy most jaki jest czyli 38-11 a miałem 35-8 i spalanie zeszło o 2 litry/100km.
CORONAVIRUS - 2012-11-15, 08:48
To samo iveco potrafi zjeść 15l jak dorwę autostradę i muszę się pośpieszyć ....
YAN - 2012-11-15, 08:54
Ja swoim Trafikiem 2.0 -115 dci pod ładunkiem bo tak rozumiem moja zabudowę na trasie W-wa - Gdańsk / jeżdzę " 7 "/ przynajmniej dwa razy w miesiącu przy średniej przelotu z komp. ok.75 - 80 km/h spalam powtarzalnie 8-8,2 l/100km.
janus - 2012-11-15, 10:04
No name napisał/a: | Tylko piszcie jaka blaszanka i z jakim silnikiem bo ogólnie to nie dojdziecie do jakiegoś wniosku .
Dla przykładu IVECO( zapakowane mebelkami ) za pieruna nie zejdzie poniżej 9.75 przy 2800 silniku i do 90 km/h ale już boxer 2,0 HDI potrafi 7,8 tyle że na pusto bo tylko tak do tej pory nim się przemieszczałem .... |
Może zatem zestrojenie skrzyni jeszcze odgrywa rolę bo przy prędkościach, o których piszesz mój 2,8 (idTD) i znacząco wyższy spala 8,5, a jeżeli mieszczę się w 80km/h to do równych 8 l schodzi. Na autostradzie przy 120km/h dochodzi do 10, ale musze przyznać, ze to ostanie nieczęsto sprawdzałem
Cyryl - 2012-11-15, 14:00
w pracy mamy 26 busów, ostatnie z nich Fordy Trasity mają 6 biegowe skrzynie biegów. ostatnio jechałem takim gdzieś w Polskę i jadąc około 100km/h miałem 1500-1600 obrotów przy zużyciu palliwa około 5-6 litrów, ale to mała zabudowa bez obciążenia.
busy te są wykorzystywane jako auta brygadowe na budowach, więc stosunkowo mało kilometrów (średnia miesięczna 4552km), niezbyt mocne obciążenie (do 800kg), ale jazda po budowach (dróg) więc nasypy, bez nawierzchni. w ciągu dnia stanie z włączonym silnikiem, aby zagrzać wnętrze.
zużycia w październiku to: od 7,44 do 13 z przyczepką i włączonym silnikiem całą dniówkę, oświetlenie, podjazdy ze zbiornikami z wodą za piłami do cięcia betonu.
pracownicy nie oszczędzają tych aut i na monitoringu często widzę prędkości 130-140km/h w trasie.
Peugeot Boxer z zabudową kontenerową (2 sztuki), więc zbliżona pod względem aerodynamiki do kamperów w październiku 9,6 i 8,4. z całego 2012 roku poniżej 10l/100km.
mamy parę Iveco, one pracują z przyczepami i ich zużycie średnie to 12l/100km.
slawwoj - 2012-11-15, 18:49
2 łatwiejsza mobilność
3 cena
4 mniejsza wtopa przy kupnie.
zalety kampa alkowy
1 metraż
2 dzieciaki mają większą radochę siedząc w alkowie
3 frajda z jazdy |
Wydaje mi się że blaszak jest deczko bezpieczniejszy bo ma konstrukcję budy mocniejszą niż kamper:
AnnoDomini - 2012-11-15, 20:53
cirrustravel napisał/a: | Mam blaszaka na Boxerze i jestem bardzo zadowolony, po 25-dniowej wyprawie na Bałkany stwierdziłem, że jest idealny dla mnie i doinwestowałem jeszcze w trumę combi. Auto jest 4os, samowystarczalne (ogrzewanie gazowe auta i wody, prąd: solar, dodatkowy aku 100Ah, przetwornica 12V/230V/1000W).
Bardzo wygodne dla 2 osób, na dalekie wyprawy - 3os dorosłe lub 2+2, na pobyty stacjonarne po kilka lub kilkanaście dni w jednym miejscu (np. nad morzem) mogą jechać nawet 4 os dorosłe.
Tu masz fotki BoXerka https://picasaweb.google.com/101673919274507999904/BoXerekNEW?authuser=0&authkey=Gv1sRgCM2h0d__lu_BrgE&feat=directlink
Auto przy jeździe z klimą, autostradą, ok.110-120km/h pali 9,5l/100KM, przy zwiedzaniu 60-90km/h do 8l/100km (silnik 2,5TD 107KM)
Polecam takie rozwiązanie |
Istne cudeńko! A można zapytać, w którym miejscu mieści się butla gazowa? Jestem właśnie na etapie wprowadzania zmian do swojego blaszaka i marzy mi się piętrowe łóżeczko. Niestety bagażnik jest zawalony butlą, pompą i innymi elementami instalacji wodnej, przez co mam problem z obniżeniem parteru. Pozdrawiam
cirrustravel - 2012-11-15, 22:05
U mnie butla jest w szafce dolnej między zlewem a kuchenką (w środkowej części), nad nią jest tylko szuflada na sztućce (wchodzi normalna butla 11kg). Pod zlewem i pod kuchenką są szafki podzielone na pół poziomymi półkami.
dyha - 2012-11-15, 23:06
AnnoDomini napisał/a: | marzy mi się piętrowe łóżeczko |
To zapraszam Cię do mojej blaszanki.Mamy w tylnej części zabudowane piętrowe dwuosobowe łożka dostępne w każdej porze tzn. bez konieczności rozkładania i demontowania czegokolowiek.Majtki okrętowe śpią na górze a ja z pierwszym oficerem na dole,jest ok! tylko przy figlach z pierwszym trzeba uważać na głowę bo piętro nisko
dyha - 2012-11-15, 23:24
janus napisał/a: | Może zatem zestrojenie skrzyni jeszcze odgrywa rolę bo przy prędkościach, o których piszesz mój 2,8 (idTD) i znacząco wyższy spala 8,5, a jeżeli mieszczę się w 80km/h to do równych 8 l schodzi. Na autostradzie przy 120km/h dochodzi do 10, ale musze przyznać, ze to ostanie nieczęsto sprawdzałem |
w moim blachowozie jest bardzo podobnie ze spalaniem ,ten sam silnik i myślę że trudno byłoby zejść poniżej .Pamiętam mojego malucha (takie auto) co litrów 6 łykał i za cholerę nieszło mniej spalić w mieście,a mały taki był
Ducaciak - 2012-11-16, 09:09
witam
ja mam Ducato 2.8 JTD i w trsaie przy prędkości 110km pali 8,5 / 9l - sprawdzone na wielu trasach Włochy, Chorwacja....
jak podczepiam do kamperka lawete lub przyczepe kampingową spala w trasie przy 90km/h 11l.
2.8 JTD do solidne ekonomiczne i trwałe motory.
CORONAVIRUS - 2012-11-16, 11:23
Ducaciak napisał/a: | witam
ja mam Ducato 2.8 JTD i w trsaie przy prędkości 110km pali 8,5 / 9l - sprawdzone na wielu trasach Włochy, Chorwacja....
jak podczepiam do kamperka lawete lub przyczepe kampingową spala w trasie przy 90km/h 11l.
2.8 JTD do solidne ekonomiczne i trwałe motory. |
i tu się powoli wyjaśnia dlaczego te 2800 cm w iveco i trojaczkach palą inaczej ..... waga pojazdu robi swoje . Jak do trojaczka podczepisz ogon to nawet ekonomiczna jazda nie wystarczy by zejść niżej 10l ....
a że 2,8 to super napęd nie ma żadnych wątpliwości , osprzęty siadają ale serducho klepie jak nowe
pannet1 - 2012-11-16, 11:42 Temat postu: nigdy taki mały i wąski Ja miałem już 2 campery w tym 1 wąski z busa; za mało miejsca i za niski.
Mam do sprzedania campera bez rej.Komfortowy zintegrowany
slawwoj - 2012-11-16, 12:03 Temat postu: Re: nigdy taki mały i wąski
pannet1 napisał/a: | Ja miałem już 2 campery w tym 1 wąski z busa; za mało miejsca i za niski.
|
a z jakiego busa ?
AnnoDomini - 2012-11-16, 16:27
dyha napisał/a: | AnnoDomini napisał/a: | marzy mi się piętrowe łóżeczko |
To zapraszam Cię do mojej blaszanki.Mamy w tylnej części zabudowane piętrowe dwuosobowe łożka dostępne w każdej porze tzn. bez konieczności rozkładania i demontowania czegokolowiek.Majtki okrętowe śpią na górze a ja z pierwszym oficerem na dole,jest ok! tylko przy figlach z pierwszym trzeba uważać na głowę bo piętro nisko |
Dwuosobowy piętrus? No właśnie to mi chodziło po głowie, tylko trochę zaczęłam się obawiać, że załapię klaustrofobię. Jakbyś miał/miała foty to może coś odgapię Tyle, że u mnie przez tę nieszczęsną butlę mogę zrobić tylko coś rozkładanego na tzw. sytuacje awaryjne.
dyha - 2012-11-17, 09:39
Proszę bardzo:
Oba łożka zwęrzają się w nogach na paryterze w najszerszej części ok 130cm na piętrze ok 120cm wysokość między łożkami ok 65cm.Wbrew wcześniejszym obawom że będzie jak okręcie podwodnym sprawdziły się znakomicie.Dzieciaki nawet szybko opanowały wchodzenie na piętro.Wysuwana dolna szafka to pierwszy stopień ,blat kuchni to drugi i...już.Butle gazową mam schowaną w szafce kuchennej
YoYoYo - teraz spoko - 2012-12-11, 15:32 Temat postu: Re: Co sadzicie o zabudowach kamperow na busach tzw. blaszak
albercik napisał/a: | czy to dobry pomysł |
bardzo
makdrajwer - 2012-12-11, 18:22
Koła ma bardziej weższe od nadwozia niż moja skoda
|
|