|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Problem z wietrzeniem wnętrza
trpletrple - 2012-11-17, 17:42 Temat postu: Problem z wietrzeniem wnętrza Koledzy i koleżanki. Zdarzyło się że do mojego campera naniosłem troche wilgoci (padał deszcz). Nie zdąrzyłem wszystkiego dobrze wysuszyc i wywietrzyc, a musiałem zostawić campera zamkniętego przez dłuższy czas. Jak wróciłem po dwóch tygodniach, w camperze było siwo. Powietrze sie zastało, a przez brak dobrej wentylacji zaczął mi grzyb wchodzić i ogólnie był koszmarny zaduch i smród. Czy macie może radę jak można rozwiązać taki problem? Może jakiś mały wentylator?
darol - 2012-11-17, 17:44
pochłaniacz wilgoci
chris_voyager - 2012-11-17, 17:47
darol napisał/a: | pochłaniacz wilgoci |
Kolega ma na myśli jakieś konkretne urządzenie ?
trpletrple - 2012-11-17, 17:51
hmm jest to jakiś pomysł, z tym że chodzi mi o przepływ powietrza, bo jak bedzie pochlaniacz to chyba i tak zaduch bedzie koszmarny
darol - 2012-11-17, 18:21
chris_voyager napisał/a: | Kolega ma na myśli jakieś konkretne urządzenie ? |
Myślę że nie ma znaczenia. Testowałem osobiście sprzęt z castoramy ale te ze stonki też działają
A na zaduch... cóż , ameryki nie odkryję, najlepsze wietrzenie. Zostaw sobie któreś okno na mikrowentylacji.
CORONAVIRUS - 2012-11-17, 18:51 Temat postu: Re: Problem z wietrzeniem wnętrza
trpletrple napisał/a: | Koledzy i koleżanki. Zdarzyło się że do mojego campera naniosłem troche wilgoci (padał deszcz). Nie zdąrzyłem wszystkiego dobrze wysuszyc i wywietrzyc, a musiałem zostawić campera zamkniętego przez dłuższy czas. Jak wróciłem po dwóch tygodniach, w camperze było siwo. Powietrze sie zastało, a przez brak dobrej wentylacji zaczął mi grzyb wchodzić i ogólnie był koszmarny zaduch i smród. Czy macie może radę jak można rozwiązać taki problem? Może jakiś mały wentylator? |
Kolego jaki model kampera posiadasz ???
trpletrple - 2012-11-17, 19:56
ja mam przebudowanego ogórka, stąd mój avatar
gino - 2012-11-17, 20:03
w avatarku masz bulika..nie ogórka
trpletrple - 2012-11-17, 20:12
no volkswagen westfalia
CORONAVIRUS - 2012-11-17, 20:14
trpletrple napisał/a: | ja mam przebudowanego ogórka, stąd mój avatar |
aaaaaaaaaaa to jest to ...? Różne bajery ludzie mają w avatarkach , spodziewałem się kampera ...
Nie pomogę , sorki .... ale wietrzenie to dobry pomysł w każdym modelu fury ...i tak mi się zdaje , że po deszczu i wniesieniu wilgoci bucikami nie będzie nigdy tragedii o ile nie ma innych przyczyn jak zgniłe już wcześniej dywaniki , tapicerka lub zmurszałe i przeciekające uszczelki szyb , których masz sporo ...zaglądałeś w ściany pod oknami ?
pozdrawiam
docent1773 - 2012-11-17, 20:14
gino napisał/a: | w avatarku masz bulika..nie ogórka |
czym sie różni od ogórka;)?
Co do tej wentylacji to ja bym Ci polecił to co montują żeglarze, czyli wentylator na baterie słoneczną. Jest tani, maly i wydajny. Ja u siebie miałem podobny problem i zamontowałem taki wentylator.
trpletrple - 2012-11-17, 20:21
hmm baterie już mam to może i wentylatorek do kompletu:) W sumie zawsze sie zastanawiałem co ludzie mają czasem zamontowane na dachu i to chyba byly wlasnie te wentylatory. Poczytam jeszcze troche opinii w internecie i pewnie sie odezwe do Ciebie.
Zainteresował mnie jeszcze ten proszek pochłaniający, bo po za wietrzeniem, można by i to nabyć:)
trpletrple - 2012-11-17, 20:23
No name napisał/a: | trpletrple napisał/a: | ja mam przebudowanego ogórka, stąd mój avatar |
aaaaaaaaaaa to jest to ...? Różne bajery ludzie mają w avatarkach , spodziewałem się kampera ...
Nie pomogę , sorki .... ale wietrzenie to dobry pomysł w każdym modelu fury ...i tak mi się zdaje , że po deszczu i wniesieniu wilgoci bucikami nie będzie nigdy tragedii o ile nie ma innych przyczyn jak zgniłe już wcześniej dywaniki , tapicerka lub zmurszałe i przeciekające uszczelki szyb , których masz sporo ...zaglądałeś w ściany pod oknami ?
pozdrawiam |
tak, to była kwestia moim zdaniem braku przepływu powietrza i mokrych siedzeń, czy tam ciuchów
gino - 2012-11-17, 20:39
trpletrple napisał/a: | no volkswagen westfalia |
wrzuć fotki
jako stary volkswageniarz chetnie zobaczę..
docent1773 napisał/a: | czym sie różni od ogórka;)? |
tu masz bulika
https://picasaweb.google.com/115238765261463997053/Bulik
tu masz ogórka .....westfalie
https://picasaweb.google.com/115238765261463997053/OGOREK
oba autka z mojej dawnej kolekcji
docent1773 - 2012-11-17, 20:44
A pamiętam, kiedyś już ogladałem Twoje galerie:)
Cykada - 2012-11-17, 21:51
może OZON pomoże?,,,
Ahmed - 2012-11-17, 22:04
mobili napisał/a: | może OZON pomoże?,,, |
Pomoże doraźnie , tylko trzeba zastosować wydajna wytwornicę ozonu
A na dłuższą metę porządne wietrzenie
WINNICZKI - 2012-11-17, 23:35
Eeeee....tam ,chłopaki przesadzacie. To jedyna okazja aby z ogórka zrobić ....kiszonego ogórka. A i tak wiadomo ,że z kiszonego ,świeżego już nie zrobisz. Szkoda więc czasu na bezsensowną walkę.
gino - 2012-11-18, 05:45
akurat westfalka ma dość dobre przewietrzanie...w sumie takie samo jak inne kampery..
uchylne okno boczne/tzw żaluzja/ podnoszony daszek ,kratka lodówki, kratka kuchenki ...to wszystko powoduje że przepływ powietrza jest swobodny ..
więc, nie bardzo wiem, jakich dodatkowych rozwiązań kolega szuka
można jeszcze zamontować tzw grzybek na dachu..
np z solarnym wentylatorkiem
docent1773 - 2012-11-18, 15:49
grzybek jak to nazywasz czyli wentylator solarny już wysłany także miejmy nadzieję że rozwiązaliśmy problem:)
Jak nie to trple da pewnie znać pewnie:D
Karoll_ - 2012-11-27, 23:08
Na zapaszek i pieczarki tylko O3 i brak wody.
|
|