Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - ogrzewanie ALDE w camperku

jedrek49 - 2012-11-27, 11:38
Temat postu: ogrzewanie ALDE w camperku
witam
Mam w swoim camperku ogrzewanie ALDE 3000 i mam troche problem z dzialaniem ,nastawianiem ,regulacja .Moze ktos z Was ma instrukcje obslugi ,budowy ogrzewania ALDE 3000 w jezyku polskim ,
Prosilbym o kontakt @ jedrek49@op.pl
dziekuje

Endi - 2012-11-27, 19:46

Mam takie ogrzewanie i mam taką instrukcję wraz ze schematem ideowym w języku angielskim i niemieckim. Niestety nie po polsku.
Jeśli jesteś zainteresowany to ją skseruję i wyślę pocztą.

Palnik gazowy w Alde jest bardzo wrażliwy na jakość podanego gazu. Mój piec zupełnie inaczej pracuje na gazie z butli zakupionej w Niemczech, załancza natychmiast, pracuje równomiernie i ciszej. Taka prawda, niestety na polskiej butli / choć nie zawsze ale często / ma problem z rozruchem i słyszę jak "kaszle" i się "męczy". Myślę, że wkrótce też czeka mnie szczegółowy przegląd. W Polsce był serwis pod Grudziądzem ale już tym się nie zajmują. Najbliżej będzie jednak do Niemiec.

kaimar - 2012-11-28, 05:48

Endi napisał/a:
W Polsce był serwis pod Grudziądzem ale już tym się nie zajmują. Najbliżej będzie jednak do Niemiec.

Byłem na szkoleniu serwisowym w Alde - posiadam odpowiednie instrukcje serwisowe mam status serwisu ALDE (Truma też).
Mariaż ż ALDE jest dla mnie niezbędny gdyż sprzedaję i serwisuję kampery LAIKA które są wyposażone w ogrzewanie ALDE.

Endi - 2012-11-28, 09:16

To świetna widomość , nareszcie porządna firma zajęła się tym całym ...ALLLDE ;)

Choć...

Endi napisał/a:
...bliżej będzie jednak do Niemiec...

...to myślę o Tobie :) - Kaimar :spoko

jedrek49 - 2012-11-28, 12:52

witam
dziekuje za informacje odnosnie ogrzewania ALDE
skontaktuje sie z Kaimarem
moze cos pomoze
Odnoscnie isntrukcji w j,niemieckim i angielskim tez mam

Jak nic nie znajde ,bede musial dac do przetlumaczenia
jedrek49

kaimar - 2012-11-28, 15:24

Instrukcji w języku polskim ALDE nie wydało. Jedynie może ktoś mieć przetłumaczoną we własnym zakresie.
Bystrzaki - 2012-11-28, 18:19

Strona do instrukcji :spoko http://www.hansreckweg.dk...rvicemanual.pdf
jedrek49 - 2012-11-28, 18:55

slicznie dziekuje za stronke z ALDE
teraz czeka mnie tlumaczenie w dlugie zimowe wieczory
A moze ktos ma juz tlumaczenie? Pozdrawiam i dziekuje
jedrek49

kalinin - 2012-11-28, 20:08

Jędrek49 napisz jaki masz konkretnie problem z tym ogrzewaniem, może zrobimy" burze mózgów" i pomożemy Ci. Czasem "diabeł" tkwi w szczegółach!
jedrek49 - 2012-11-29, 07:29

witam
Kalinin slicznie dziekuje za zainteresowanie ,podaje moj problem z uruchomieniem
gdy wlacze grzalke w piecu alde i pompke cerkulacyjna ,wszystko chodzi przez 2 min,potem pompka sie wylacza ale piec grzeje,plyn w instalacji centralnego ogrzewania jest grzany i przewody gorace ale grzejniki zimne ,powtornie wlacze pompke obiegowa to pochodzi ok 2 min i sie wylaczy ,gdy znowu wlacze to pochodzi i sie wylaczy,wtedy grzejniki grzeja ,co oznacza brak cyrkulacji,mam do czynienie dopiero od tygodnia z taka instalacja ,jestem zielony,Obiecano mi naprawe ale daleko mam i jak nie naprawie /uruchomie sam /bede musial jechac na Slask do Kaimara ,moze to jest tylko moja nieumiejetnosc w wlaczaniu i sterowaniu
jedrek49

Endi - 2012-11-29, 08:11

Może układ jest zapowietrzony, czy poziom glikolu w zbiorniczku jest wystarczający ?
koko - 2012-11-29, 17:44

Termostat. w Alde główne sterowanie odbywa się pompką pompka chodzi znaczy trzeba grzać pomieszczenie pompka stoi grzeje tylko wodę w bojlerze lub termostat odczytał wystarczającą temp. w pomieszczeniu POMPKA STERUJE
jedrek49 - 2012-11-29, 18:04

witam
Dziekuje slicznie
Endi
pozim plynu w zbiorniczku ok ,odpowietrzylem w 2 miejscach jak postwilem camperka na rownym terenie /po twoim wpisie

KOKO
Dziekuje slicznie ,to ukierunkowanie Twoje pomoglo mi ,bo skojarzylem z rozna praca pompki ,raz glosniej i szybciej ,raz wolniej pompowala ,postawilem camperka na rownym ,odpowietrzylem ,wlaczylem grzanie na gaz i ruszylo piec chodzi,pompka raz wolniej ,raz szybciej i grzeje centralne

HaHaHa
ruszylo centralne na gaz ,dzieki WAM z Camper Team
bede probowal pozniej na prad i zobacze jak dziala
Teraz jeszcze pytanie
czy jak sie ma grzac woda bez ogrzewania to plyn w naczyniu wyrownawczym ma byc cieply czy jest zimny
DZIEKUJE wszystkim
jedrek49

koko - 2012-11-29, 18:14

Nieważne jaki płyn ciepły czy zimny
Endi - 2012-11-29, 18:28

jedrek49 napisał/a:
czy jak sie ma grzac woda bez ogrzewania to plyn w naczyniu wyrownawczym ma byc cieply czy jest zimny

Jeśli więcej używamy gorącej wody np podczas kąpieli to płyn w zbiorniczku również jest ciepły ale nie gorący.

andy2711 - 2012-12-24, 13:21

witam!odnosnie termy Alde-mysle ze jest o wiele leprza niz te z nawiewem cieplego powietrza-mam w camperze taka wlasnie ,Alde 3000,ma palnik na gaz i grzalke elektryczna -3 stopniowa 1-3 kw.na polu campingowym mozna spokojnie elektr .dogrzewac -zabezp .13a wytrzymuje spokojnie,nie ma chalasu wentylatorow-sa w wielu miejscach rozmieszczone radiatory z plynem, instrukcji nie mam zadnej ,jesli ktos ma w jez niemieckim -moge przetlumaczyc.:andy-syk@gmx.at
oli - 2012-12-25, 14:03

Moim zdaniem ogrzewanie powietrzne jest jednak praktyczniejsze i mniej skomplikowane. Alde ma bezwładnosc ,to znaczy w kamperze zaczyna byc ciepło dopiero po uplywie pewnego czasu od włączenia ,przy mrozach min 2 godziny ,ale i tak szoku nie ma .w kratkach gdzie znajdują się wymienniki ciepła ,również gromadzi się kurz,co z wysoką temperaturą powoduje specyficzny zapach można czyscic ale to też nie takie proste. Są to moje spostrzeżenia z użytkowania jednego i drugiego ogrzewania ,ale może się mylę .
jedrek49 - 2013-02-21, 16:11

Witam ponownie
Mam ogrzewanie ALDE 3000 i malo jest plynu
jaki plyn trzeba wlac do instalacji ,wyczytalem ,ze glikol zmieszany z woda
Prosze o rade .Camperek ma 10 lat i moze trzeba zmienic plyn w ogrzewaniu?
pozdrawiam
Jedrek49

koko - 2013-02-21, 22:03

zmień płyn wlej nowe Borygo i odpowietrz instalację znajdz zawór spustowy powiniwn bć najniżej i zawory odpowietrzające powinny być ze dwa najwyżej nie mieszaj nic z wodą
powinno ci wejżć ok 7 l

Socale - 2013-02-21, 22:22

Ja u siebie przed zimą płyn wymieniałem, co prawda na niebieski :)
Kłopot był z odpowietrzeniem, nie mogłem znaleźć jednego ukrytego odpowietrznika.

jedrek49 - 2013-02-22, 07:37

witam
Dzieki sliczne za informacje odnosnie plynu ,zrobie tak jak mowiles KOKO ,kupie plyn ten co mowiles i wymienie calosc

U mnie jest kilka odpowietrznikow /znalazlem je/
moze mi sie uda zrobic samemu
Mozna liczyc na Was
dzieki
jedrek49

xr5pl - 2013-02-27, 15:00

Mam pytanie, czy pompki które robią obieg cieczy w ogrzewa. allde
Pobierają dużo prądu może wiecie jaką mają moc?

DAKOTA - 2013-02-27, 15:44

xr5pl napisał/a:
Mam pytanie, czy pompki które robią obieg cieczy w ogrzewa. allde
Pobierają dużo prądu może wiecie jaką mają moc?

hi

http://www.alde.se/main/d...=10&varumarke=0

Tomland - 2015-05-29, 23:30
Temat postu: Alde Compact 3000
A ja mam pytanie. Nie mogę (nigdy takiego urządzenia wcześniej w kamperze nie miałem ) uruchomić ciepłej wody w kranach na gazie. czy jedna z przyczyn może być za mała ilość glikolu w systemie grzewczym czy to w ogóle nie ma znaczenia do odpalenia ciepłej wody na LPG ?

Pzdr
Tomasz

jedrek49 - 2015-05-30, 09:09

Witam
Mam ten model ALDE i pilnuje zawsze by plyn niezamarzajacy byl w instalacji grzewczej tego systemu ,wg wskazan na zbiorniczku wyrownawczym ,U mnie ogrzewanie jet wlaczane wraz z pompka obiegowa ,Natomiast gdy chce podgrzac tylko wode to pompka obieky C.O. sie nie wlacza
Brak plynu w instalacji c.o moze spowodowac zapowietrzenie calej instalacji i klopoty /duzo pracy/z odpowietrzeniem i czasem ALDE moze nie dac sie uruchomic przy braku plynu
pozdrawiam
jedrek49

DAKOTA - 2015-05-30, 09:12
Temat postu: Re: Alde Compact 3000
A ja mam tez pytanie ,,,
czy piec startuje czy nie , na gazie ?

DAKOTA

Tomland napisał/a:
A ja mam pytanie. Nie mogę (nigdy takiego urządzenia wcześniej w kamperze nie miałem ) uruchomić ciepłej wody w kranach na gazie. czy jedna z przyczyn może być za mała ilość glikolu w systemie grzewczym czy to w ogóle nie ma znaczenia do odpalenia ciepłej wody na LPG ?

Pzdr
Tomasz

nikita55 - 2015-05-30, 15:31

System ALDE na pierwszy rzut oka wydaje się bardzo praktyczny i funkcjonalny. Niestety z mojego doświadczenia wynika,że potrafi sprawiać spore problemy. Już nawet 2,3 letnie samochdy czasem mają z nim problem. Przeciekające łączniki ,oraz przy odpowietrznikach to jest standard. Niekiedy wyciekający płyn wypaczał elementy drewniane , uszczelnienie ,naprawa i serwis tego typu ogrzewania to porażka.Niekiedy zdaża się ,że usterka jest tak skomplikowana ponieważ wiele elementów jest zamudowanych pod podwójną podłogą,że nie ma do nich dostępu. Niestety dziś tak projektuje się użądzenia ,by się psuły i sprawiały kłopot ,żeby były serwisowane. Nie ma to jak sprawdzone ogrzewanie nadmuchowe typu TRUMA,ale to tylko moje zdanie.
Endi - 2015-05-30, 16:59

To jakiś nie bywały przypadek :shock:

Mojego Tabberta 705 z 1998r. eksploatowałem od 2005r przez 10 lat. Jak wcześniej pisałem miałem w nim system ogrzewania ALDE.
Nigdy nie było problemu z wyciekiem czynnika z układu. Uzupełniałem glikol / odparował z przyczyn naturalnych / tylko jeden raz, około 200 ml. Nie było również przecieków wody ani ciepłej ani zimnej. Dlatego jestem zaskoczony tym o czy piszesz nikita.

Piec miał czasami problem z równomierną, głośną pracą ale przyczyna tkwiła w jakości gazu.
Kiedy założyłem filtr problemy zniknęły. Podobne objawy, nierównomiernej pracy pieca mogą wynikać również z braku właściwego ciśnienia gazu.

Ogólnie rzecz biorąc z tego typu ogrzewania byłem bardzo zadowolony i gdyby nie DMC to dzisiaj, również chętnie widziałbym ALDE w mojej Mobilvettcie.

:spoko

nikita55 - 2015-05-30, 17:50

Więc tak, ja pracuję przy camperach Carthago na Fiacie Ducato i z tym co pisałem mam sporo roboty i problemów związanych z tym systemem.......ALE :shock:

W ubiegłym roku nasza cała firma na którą się składa kilka warsztatów i serwisów oraz dielerów łącznie nowych i używanych przyczep i camperów sprzedaliśmy około 3200 sztuk. :gwm
Być może tych pojazdów jest tak dużo ,więc i wadliwe nam do serwisu się trafiają.....

Endi - 2015-05-30, 18:34

nikita55 napisał/a:
Więc tak, ja pracuję przy camperach Carthago na Fiacie Ducato i z tym co pisałem mam sporo roboty i problemów związanych z tym systemem.......ALE :shock:

W ubiegłym roku nasza cała firma na którą się składa kilka warsztatów i serwisów oraz dielerów łącznie nowych i używanych przyczep i camperów sprzedaliśmy około 3200 sztuk. :gwm
Być może tych pojazdów jest tak dużo ,więc i wadliwe nam do serwisu się trafiają.....

Z tego co piszesz wnioskuję, że nie ma tu problemu, jako takich ALDE, tylko problem ma Carthago na etapie montażu tego ogrzewania w swoich kamperach. A to zupełnie inna sprawa.

W Tabbertach jak widzisz nie było takich problemów. No i mój był do tego montowany na Mercedesie :szeroki_usmiech

nikita55 - 2015-05-30, 19:20

Owszem , może tak być ,bo z montażem jest różnie....
Tomland - 2015-05-31, 23:26
Ale odpalenie na samym gazie polega na

po lewej stronie ''O'' środek na 'płomień' prawy na ''O''
dobrze rozumiem ?
Pzdr
Tomasz

nikita55 - 2015-05-31, 23:39

Ja tu widzę ,że pierwsze z lewej dwa to tak jak opisujesz ale 3 to jest wybór,ogrzewanie,ogrzewanie i woda ciepła i tylko woda ciepła,a pokrętło ustawiasz na wybraną moc grzania...
Tomland - 2015-05-31, 23:53
Teraz doczytuję polską instrukcję :
''.......Ważne in formacje
• Ogrzewanie gazowe i elektryczne
może być używane równocześnie
• W pierwszej kolejności boiler zawsze
nagrzewa patron grzejnika elektrycznego.
• System ogrzewania może być używany
bez wody użytkowej w bojlerze.
• Gdy pojazd nie jest używany zawsze
wyłączaj główny wyłącznik urządzenia.
• Zawsze wypuszczaj wodę użytkową z
bojlera jeśli jest ryzyko jej zamarznięcia
pod wpływem niskiej temperatury.
• Urządzenie w funkcji zasilania gazem
płynnym musi być wyłączone, gdy
tankujemy pojazd lub znajdujemy się
np. w garażu.
• Gdy myjemy pojazd należy uważać,
aby woda nie dostała się do dachowych
przewodów wentylacyjnych.
Urządzenia nie należy włączać, gdy w
systemie nie ma glikolu.
''..............

JJarek - 2017-10-27, 16:52

Witam. Właśnie niedawno zostałem właścicielem mojego pierwszego kampera z ALDE 3000 na pokładzie. Zbliża się zima, próbuję więc przygotować się do niej i zabezpieczyć piec przed zamarznięciem. W związku z tym mam pytania:

1. Znalazłem instrukcję do ALDE 3010 i tam jest napisane, żeby w czasie spuszczania wody z systemu wyłączyć pompę, otworzyć zawory wodne, otworzyć zawór spustowy (to zrobiłem: wyłączyłem pompę na panelu sterowania, otworzyłem krany w kuchni i łazience oraz otwarłem zawory spustowe: wody czystej, szarej i ten z bojlera ) oraz otworzyć "automatyczny zawór zwrotny". W moim ALDE 3000 takiego zaworu nie znalazłem. Jak sobie radzicie z opróżnianiem systemu?

2. Piszecie, że "Gdy pojazd nie jest używany zawsze wyłączaj główny wyłącznik urządzenia". Który to wyłącznik i gdzie go znaleźć?