Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ogrzewanie elektryczne
Cyryl - 2012-11-29, 20:26 Temat postu: Ogrzewanie elektrycznechciałem się zapytać, czy ktoś ma to w kamperze, montował lub używał?
http://moto.allegro.pl/wk...2779246508.htmlEla i Andrzej - 2012-11-29, 21:06 Tańsze i lepsze są maty grzewcze podłogowe pozdrawiam kolarzCyryl - 2012-11-30, 00:58 mógłbym prosić jakiś link, gdzie szukać informacji.Cyryl - 2012-12-14, 18:04 pomyślałem nad tym dłużej, poszukałem i postanowiłem poeksperymentować.
znalazłem grzałkę 2kW za całe 19 zł. według wyliczeń powinna pobierać prąd do 9 Amper.
kupiłem dwie (ze względu na cenę, nawet nietrafiony zakup to żadna strata), aby mieć możliwość stopniowego ogrzewania.
zamontowałem prowizorycznie, podłączyłem jedną i po 5 minutach wywaliło 16 amperowy bezpiecznik.
czyli za duża moc.
u tego samego gościa wymieniłem na grzałkę 800W, która co ciekawe kosztowała 61zł.
podłaczyłem i działa. wcisnąłem ją w użebrowanie pieca, aby ciepło oddawała temu wymiennikowi ciepła.
kamper stał tydzień i był bardzo wyziębiony. tam gdzie stoi w nocy teperatura spadała prawie do -20 stopni. dzisiaj w dzień, gdy we Wrocławiu było +1,2 stopnia (na moście Milenijnym), tam było -4.
po włączeniu grzałki założeniu obudowy i włączeniu dmuchawy, temperatura w kamperze w ciągu pół godziny wzrosła do 12 stopni.
jutro jadę na weekend i dopiero po dwóch dniach i nocy będę mógł lepiej ocenić to rozwiązanie.gino - 2012-12-14, 18:19
Cyryl napisał/a:
znalazłem grzałkę 2kW
Cyryl napisał/a:
wymieniłem na grzałkę 800W
i co się dziwić że później na kempingach chcą po 15-20zeta za dobę...za prąd
przeczytają taki temat..
przeliczą.....grzałka...czajnik...i po ptokach Cyryl - 2012-12-14, 18:27 Gino, ale ja elektrycznie grzeję tylko w jednym miejscu, tam gdzie za prąd płacę albo pracą, albo kasą.
11.11 byliśmy w Czarnej Górze, było poniżej zera i tam mimo podłączenia do prądu grzaliśmy wszyscy gazem.
więc ta uwaga przynajmniej do mnie nie bardzo pasuje.
lepiej jako znany majsterowicz mógłbyś zabrać głos jak sam byś to rozwiązał.gino - 2012-12-14, 18:31 Cyrylu , ale ja nie krytykuję...
śmieję się... chyba to widać po emotach, naprawdę nie trzeba się zawsze napinać, czytając posty
a jako MAJSTERKOWICZ..
no co tu można doradzić... chyba dobrze sobie to rozwiązałeś...no i za ''normalną'' kasę...nie za tysiące jak w sklepach kamperowych.. miciurin - 2012-12-14, 22:02
Cyryl napisał/a:
pomyślałem nad tym dłużej, poszukałem i postanowiłem poeksperymentować.
Też się zastanawiałem nad taką przeróbką ale w końcu kupiłem przenośny termowentylator za 39 zł i w zupełności mi to wystarcza. Tak więc temat u siebie zakończyłem EwaMarek - 2012-12-14, 22:25 wtrącę coś ze swojego doświadczenia
najlepiej jak moc grzejnika jest poniżej 1000w to wtedy nie ma problemu z bezpiecznikami na kempingu
dawno zrezygnowałem z grzejników z taka grzałką bo to jest mało wydajne !!!
wcześniej używałem farelek ale o malej mocy - na pierwszym biegu miał chyba 800w
mając termostat łatwo jest ustawić pożądaną temperaturę
obecnie używam grzejnik kwacowy czy halogenowy (świeci na pomarańczowo) przy bardzo małym zużyciu prądu daje duży komfort cieplny, dla uzyskania stałej temperatury mam w układzie podłączony maly termostat pokojowy żeby wyłączał grzejnik jak nagrzeje pomieszczeniepapamila - 2012-12-15, 08:10
EwaMarek napisał/a:
wcześniej używałem farelek ale o malej mocy
EwaMarek napisał/a:
obecnie używam grzejnik kwacowy czy halogenowy
wytłumaczcie mi jaki jest sens używania farelki czy innego grzejnika?
w kamperze fabrycznie wyposażonym w dedykowane, wydajne ogrzewanie
z rozprowadzeniem, nadmuchem i termostatem
podobne odczucia mam jak widzę czasami w kamperze czajnik elektryczny 2000W?
czy w takim woda się lepiej gotuje, niż na gazie?
MAWI - 2012-12-15, 09:56 Też nie mogę doszukać się potrzeby zstępowania oryginalnego ogrzewania gazowego (czy innego oryginalnego) samoróbką.Koledzy czy to będzie tańsze ,czy wygodniejsze?Bo jeśli nie to po co?Tłumaczyć was może tylko chęć pomajsterkowania i to by zrozumiał.eler1 - 2012-12-15, 10:44
papamila napisał/a:
wytłumaczcie mi jaki jest sens używania farelki czy innego grzejnika?
z rozprowadzeniem, nadmuchem i termostatem
podobne odczucia mam jak widzę czasami w kamperze czajnik elektryczny 2000W?
czy w takim woda się lepiej gotuje, niż na gazie?
Masz rację ale ja wożę dla komfortu psychicznego farelkę w razie awarii ogrzewania szczególnie w nocy. Grzanie piecykami elektrycznymi w duży mróz może nam w szafkach pozamarzać woda gdyż rury ciepłego powietrza są rozprowadzane z innymi mediami np.wodą .
A z tym się nie zgodzę gdyż czajnik elektryczny mam i używam ale mocy ok.1300W ze względów bezpieczeństwa oraz przy dużych upałach jest trochę mniejszy wydatek cieplny do wnętrza kampera oraz można wynieść go na zewnątrz oczywiście jak mamy podłączenie do prądu Ducaciak - 2012-12-15, 22:38 witam
ja mam Webasto u siebie na ON ale zamontowałem dodatkowo 1000W grzejnik bo jak mam 230V to czemu z niego nie korzystać.
jest cicho [ Webasto jednak wydaje dżwięki - pompka]
cos takiego zamontowałem
http://allegro.pl/atlanti...2844879106.htmlCyryl - 2012-12-16, 15:01 dzisiaj trochę wczesniej wróciłem z weekendu bo idę na imieniny siostry i moje pierwsze wrażenia z używania tej grzałki.
otóż nadaje się do temperatury -2. więcej nie. powodem jest za mała moc i za mała powierzchnia oddania ciepła.
ponieważ tam gdzie kupowałem mogą zrobić grzałkę na zamówienie, jutro takową zamówię. już to obmyśliłem i zrobiłem rysunek.
ogólnie rzecz biorąc obudowa pieca ma tą samą temperaturę jak podczas ogrzewania gazem, nadmuch chodzi na 1/2 lub 2/3 i jest OK. przede wszystkim wszędzie jest podobna temperatura i nie ma tak jak w przypadku farelki zimnych miejsc.
jednak grzałka musi być dłuższa i bardziej poskręcana do tego musi mieć więcej styków z radiatorów.
grzałak na zamówienie 90zł.Cyryl - 2012-12-16, 15:06
papamila napisał/a:
...wytłumaczcie mi jaki jest sens używania farelki czy innego grzejnika?
z rozprowadzeniem, nadmuchem i termostatem...
więc tak: jeżdże do fundacji zamującej się zwierzakami i tam w weekendy trochę pracuję pomagam, propaguję chyba od 7 lat, więc prąd mam za darmo.
więc jeżeli butla 11kg wystarcza w zimie na 4 weeknedy i kosztuje 58zł.
a 58zł jest przeważnie większe od 0zł.
jeszcze jedna sprawa, nawet taki producent jak Truma przewiduje ogrzewanie elektryczne:
http://allegro.pl/ogrzewa...2874637695.html
z tym, że to kosztuje kupę kasy.ARCADARKA - 2012-12-16, 17:06 Kpue kasy ,, ,,,,,oczywiście ,,,,,,,,,,ale w tym zestawie są odpowiednie zabezpieczenia ,które gwarantują tobie i twojej rodzinie bezpieczeństwo, a to jest bezcenne
a te twoje propozycje,,,,,,,,,z tymi grzałkami :shock:moje zdanie ,którego zawsze się trzymam ,,,,,,,,,,,przeróbki są do dupki
Wesołych Świąt w gronie rodzinnym ,życzę MAWI - 2012-12-16, 17:09
Cyryl napisał/a:
więc tak: jeżdże do fundacji zamującej się zwierzakami i tam w weekendy trochę pracuję pomagam, propaguję chyba od 7 lat, więc prąd mam za darmo.
więc jeżeli butla 11kg wystarcza w zimie na 4 weeknedy i kosztuje 58zł.
a 58zł jest przeważnie większe od 0zł.
Cyrylu ,czyżbyś otkrył "perpetum mobile" CORONAVIRUS - 2012-12-16, 17:44 W zimie grzanie elektryczne i korki siadają na zlotach ..... w lecie klimatyzacje elektryczne i korki -agregaty - też na zlotach siadają .... tak juz chyba będzie i nie ma co z tym walczyć ale jak ktoś płaci za kabel 10 zł/doba to chyba może wybrać z kabla prądu do ostatniej kropelki Wtedy to chyba organizator czegoś nie przewidział .... tak mi sie zdaje ale mogę się mylić Tadeusz - 2012-12-16, 18:12
No name napisał/a:
Wtedy to chyba organizator czegoś nie przewidział .... tak mi sie zdaje ale mogę się mylić
I mylisz się.
Firmy płacą za prąd wg. stawek przemysłowych, prawie 1 zł za kWh. Jeśli grzejesz kampera elektrycznym grzejnikiem przez dobę (mówimy o zimie) choćby nawet średniej mocy - 1500 W to :
24x 1500 = 36 kWh
Zatem, jeśli zapłaciłeś za dobę za pobór energii 10 zł, to organizator dołoży do Ciebie 26 zł za dobę.
Trudno jest sprawdzać kto jaką moc pobiera, dlatego stosuje się zabezpieczenia uniemożliwiające wysysanie prądu do ostatniego elektrona.
Są i takie kempingi na których pobór prądu jest mierzony na każdym stanowisku, ale to rzadkość. Narazie. SlawekEwa - 2012-12-16, 18:18
Tadeusz napisał/a:
Są i takie kempingi na których pobór prądu jest mierzony na każdym stanowisku,
Są też kempingi gdzie prąd wliczony w parcelę ma zabezpieczenie 3A. Za pobór większej mocy opłata dodatkowa OMEGA - 2012-12-16, 18:31
Tadeusz napisał/a:
Zatem, jeśli zapłaciłeś za dobę za pobór energii 10 zł, to organizator dołoży do Ciebie 26 zł za dobę.
Tadeusz , akurat z tym twierdzeniem nie mogę się zgodzić ,
kempingi mają największe obłożenie w lecie kiedy oprócz lodówki nic na prąd nie pracuje , no może czasami czajnik zagotowując wodę na kawę i wtedy też płacimy
10 zł.
W okresie jesienno-zimowym kempingi mają znikomo obłożenie i tak prawdę powiedziawszy oszczędności pozostają w kieszeni właściciela kempingu i myślę że do interesu akurat się nie dopłaca . Tadeusz - 2012-12-16, 18:47
OMEGA napisał/a:
W okresie jesienno-zimowym kempingi mają znikomo obłożenie i tak prawdę powiedziawszy oszczędności pozostają w kieszeni właściciela kempingu i myślę że do interesu akurat się nie dopłaca .
Tak, ale ja miałem na myśli nie normalne przebywanie na kempingach a nasze zloty i spotkania, także wczesną wiosną lub późną jesienią, a w wypadku Uniejowa również zimą. Mamy zawsze jakieś problemy związane z nieprzestrzeganiem umowy między nami, że nie będziemy pobierać dużego prądu, aby nie powodować awarii. Wiemy również, bo sami mierzymy pobór prądu naszym licznikiem w Uniejowie, że różnie z tym bywa. koko - 2012-12-16, 18:56 Teraz taka kalkulacja
camper=X
spalony camper= ???
jak to było Darek przeróbki są .......Ahmed - 2012-12-16, 19:02 A dlaczego przeróbki ? Są oryginalne rozwiązania
jesli już miałbym/czyt. musiałbym użyć innego (awaryjnego) ogrzewania
to z pewnoscią użyłbym grzejnika obojętnie konwektor czy olejak
ale z atestem, zabezpieczeniem ochronnym i odpowiednim przyłączemCyryl - 2012-12-16, 20:33 jest jeszcze coś takiego:
natomiast co do zabezpieczenia, uważam, że taka grzałka jest i tak o wiele bezpieczniejsza od farelki nawet z zabezpieczeniami, dopuszczonej do handlu.
ja rozumiem potrzebę zabezpieczeń, ale sam koszt tego urządzenia to zapewne około 150-200zł, a resztę płacimy za markę.koko - 2012-12-16, 20:39 Grzałki tego typu bez ODPOWIEDNIEGO odbioru ciepła rozgrzewają się do czerwonościCyryl - 2012-12-16, 20:46 moją obserwowałem przez ponad 24h, nie cały czas, ale chyba z 10 razy.
ona się lekko zaróżawia, ale tam gdzie jest daleko od radiatora, więc dlatego zaprojektowałm własny typ, aby była dłuższa i miała większy styk z radiatorem, aby przez niego przekazywać ciepło. cały pomysł odmienny od oryginalnego rozwiązania polega na wykorzystaniu radiatora pieca gazowego.
bo nawet ten wkład Truma Ultra nie ma radiatora i ciepło idzie z samej grzałki, co według mnie jest mniej korzystne (bardzo wysoka temperatura grzałki).
zaróżawia się w miejscach zaznaczonych na zdjęciu:koko - 2012-12-16, 21:03 Różowy też ładny kolor płomieniaCyryl - 2012-12-16, 21:07 chyba złego określenia użyłem.
to że grzałka żarzy się wiadć tylko w przyciemnionym świetle i tylko w tych miejscach jak zaznaczyłem.
gdy jest jasno grzałka wygląda szaro.
to zdjęcie robiłem po kilku godzinach pracy grzałki, więc w świetle lampy błyskowej nie widać zmiany koloru grzałki.papamila - 2012-12-16, 21:26 widzę że umiescileś grzałkę (jaka by nie była) wewnątrz piecyka,
to rozsadne bo obudowa jest niepalna
ale czy kable, połaczenia i sprawność reszty instalacji jest na odpowiednim poziomie?
często tu są błedy, a to za cienki przewód, a to słaby styk jest powodem nadmiernego rozgrzewania się instalacji.
Idżmy dalej- czy w kamperze często pełnoletnim
stan starej izolacji instalacji 230V pozwala na długotrwałe obciażenie?
nie bez powodu Arcadarka ma wyrobione swoje zdanie o prowizorkach i fuszerkach
nikt nie ma za duzo pieniedzy ale polegajmy na sprawdzonych rozwiazaniach
- od tego zależy nasze bezpieczeństwo
no dość,
zapraszam do zgadywanki:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=14527silny - 2012-12-16, 21:40 ja w przyczepie z francji ktora rozebralem na czesci mialem tylko elektryczne i za wiele to od tej samorobki to sie nie roznilo.
oczywiscie kable byly na zapas bycze ale sama konstrukcja niemal identyczna , wiec nie podoba mi sie takie krytykowanie zeby krytykowac Cyryl - 2012-12-16, 21:50 ponieważ nie mam zamiaru kampera sfajczyć, przy grzałce przewidzianej 800-1200W wszystkie przewody, złączki i włącznik są na 16A.
ja nie piszę po to, aby uzyskać Nobla lub powszechny poklask pozwalający mi z powodzeniem startować w najbliższych wyborach do senatu, ale dla innych. może ktoś jak będzie chciał skorzystać z tych doświadczeń.
jak sam napisałem pierwsza grzałka była całkiem nietrafiona, druga lepsza, ale mam nadzieję, że ta zrobiona na zamówienie spełni moje oczekiwania.Cyryl - 2012-12-16, 21:57
papamila napisał/a:
widzę że umiescileś grzałkę (jaka by nie była) wewnątrz piecyka,
to rozsadne bo obudowa jest niepalna...
a gdzie miała niby być? w łóżku pod prześcieradłem?
sam pomysł polega na tym, żeby grzałka miała jak największy styk z radiatorem piecyka i oddawała mu ciepło, więc nie tak jak w oryginalnym rozwiązaniu grzałka ma bezpośrednio ogrzewać powietrze, ale pośrednio przez radiator pieca.
zaletą (wedlug mnie) jest większa powierzchnia elementu przekazującego ciepło i niższa temperatura pracującej długotrwale grzałki.OMEGA - 2012-12-16, 22:14
Cyryl napisał/a:
zaletą (wedlug mnie) jest większa powierzchnia elementu przekazującego ciepło i niższa temperatura pracującej długotrwale grzałki.
Planujesz może zastosować termostat gdzieś na radiatorze by wyłączył ewentualnie grzałkę????
Rozwiązanie zrobiłeś ciekawe .Cyryl - 2012-12-16, 22:28 to za dalekie plany, na razie musze dobrać grzałkę.
ale jeżeli będzie termostat, to musi wyłączać grzałkę, a nie wentylator. bo gdy wyłączy wentylator, to na niechłodzonej grzałce będzie rosła temperatura. czyli termostat regulujący prąd 16A.
ja dążę do tego, aby grzałka była tak dobrana, aby była wystarczająca do -15, a temperaturę regulować siłą nadmuchu.janusz - 2012-12-16, 23:12 Cyrylu jak już znajdziesz tą grzałkę o optymalnym kształcie to proponuję abyś kupił w sklepie z podzespołami elektronicznymi pastę przewodzącą ciepło. Taką jak smaruje się procesory w komputerach albo tranzystory mocy i abyś posmarował nią punkty styku grzałki z radiatorem. Może spirala nie będzie wtedy różowa. Cyryl - 2012-12-17, 05:32 do jakiej temperatury pracuje bezpiecznie ta pasta?
ta grzałka tam gdzie styka się z radiatorem ma kolor zimnej grzałki, a różowieje (nie najszczęśliwsze określenie, ale już będę się tego trzymał, aby było wiadomo o co chodzi) tylko tam gdzie nie ma styku.Tadeusz - 2012-12-17, 09:24
Cyryl napisał/a:
do jakiej temperatury pracuje bezpiecznie ta pasta?
Tylko jeden rodzaj pasty nadaje się do Twej grzałki.
koko - 2012-12-17, 09:31 kable powinny mieć izolację niepalną (silikonową)janusz - 2012-12-17, 11:59
Cyryl napisał/a:
do jakiej temperatury pracuje bezpiecznie ta pasta?
Są rożne ale jakieś 300 stopni śmiało wystarczy. Grzejnik nie rozgrzeje się bardziej (nie powinien rozgrzewać się bardziej) bo będzie niebezpieczny. Temperatura czerwonego żaru stali to poniżej 400 stopni piecyka chyba nie będziesz rozgrzewał do czerwoności. Bardzo rozgrzany piecyk śmierdzi bo przypala się na nim kurz.Cyryl - 2012-12-17, 13:41 zła wiadomość jest taka, że grzałka na zamowienie będzie dopiero za dwa tygodnie.
natomiast styki grzałki z kablem, będę chciał wyprowadzić pod piecyk.
dzięki za linka do past, wysłałem zapytanie, ale chyba nie skorzystam. użebrowanie w piecu ma 8mm, średnica drutu grzałki to 6mm, więc grzałka wchodzi między żebra radiatora na wcisk i mocno siedzi. wygląda na to, że taka pasta nie będzie potrzebna. poza tym, gdy zachodzi potrzeba zdemntowania grzałki, to wystarczy zdjąć obudowę pieca i za pomocą śrubokręta delikatnie wydłubać z pomiędzy żeber. te pasty z tego co rozmawiałem utwardzają się i potem demontaż grzałki lub pomysł na inne umieszczenie może pociągać za sobą uszkodzenie grzałki. co prawda to tyko 61zł, ale po co psuć?Cyryl - 2012-12-18, 14:34 dzisiaj oglądałem ten oryginalny wkład - http://moto.allegro.pl/ogrzewanie-elekt ... 37695.html
fajnie to wygląda, szczególnie dobre jest sterowanie, ale całe urządzenie i montaż mają pewne wady:
1. grzałka ta jest oddzielona od kanału wlotowego blachą, czyli grzałki mają być skierowane na radiator pieca i mają go ogrzewać. czyli tak jak w moim rowiązaniu, ale nie stykając się z radiatorem ciepło jest tracone i grzałka nagrzewa sie do wyższej temperatury.
2. grzałka w moim kamperze nie zmieści się za piecem i w takim wypadku trzeba przerabiać mocowanie tylej blachy, aby był większy odstęp.
3. u podstawy grzałki jest takie plastikowe pudełko z systemem sterującym, a ono nie lubi wysokiej temperatury i trzeba wycinać otwór w blasze z tyłu pieca, czyli ingerować w oryginalną konstrukcję.
a ponieważ zamówiona przeze mnie grzałka mojego projektu ma być już w poniedziałek, więc zostaję przy swoim rozwiązaniu.xr5pl - 2012-12-20, 15:58 ciekawe rozwiązanie...
Moje uwagi/sugestie:
- zmienić przewody na odpowiednie(przeznaczone dla grzejników)
- obowiązkowo termstat oraz zabezpieczenie różnicowa-prasowe)
Mnie też rusza to, że Ktoś martwi się o mnie bardziej niż ja sam...
Ale mimo to uważam że niektóre nasza pomysły powinna być sygnowane
Klauzulą " UWAGA TYLKO DLA ODPOWIEDZIALNYCH, WIDZĄCYCH CO CZYNIĄ..."
lub jakoś tak.
Ja naprzyklad wstawilem sobie piec kominkowy... :p.
2 lata temu ... i co ? Jeszcze żyje... Więcej nie pisze aby uniknąć czytania troskliwym
Komentarzy.
Aaa zapomniałem. @Cyryl. Jeśli ogrzewasz. Radiator pieca to powietrze które grawitacyjne
Przepływa z. Pod auta przez piec do komina, w znacznym stopniu wychladza ci Radiator...........Tadeusz - 2012-12-20, 16:04
xr5pl napisał/a:
Ja naprzyklad wstawilem sobie piec kominkowy... :p.
2 lata temu ... i co ? Jeszcze żyje... Więcej nie pisze aby uniknąć czytania troskliwym
Komentarzy.
Ja nie mam w zwyczaju wyśmiewać pomysłów i własnych rozwiązań naszych Kolegów, natomiast często jestem ciekawski i lubię wiedzieć jak one się sprawują.
Czy mógłbyś o tym powiedzieć i dać zdjęcie? xr5pl - 2012-12-20, 16:26 Tadeusz ja wiem znam Twoje wpisy na forum i wżyciu bym cię o to
Nie posadził. Może trochę za ostro pojechałem z tymi "troskliwym" jeśli tak to wybaczcie...
Niezbyt gramotnie piszę ... chodziło mi o to że kamperowcy jak szczególnie
Cenią sobie Wolność ! Więc "Wolność Toku w swoim domku" .
Co do kominka , jak to kominek.. jest miło nastrojowo, cieplusio.
Minusy to mycie kampera oraz więcej kurzu w środku...kaimar - 2012-12-20, 19:35
Cyryl napisał/a:
czyli grzałki mają być skierowane na radiator pieca i mają go ogrzewać. czyli tak jak w moim rowiązaniu, ale nie stykając się z radiatorem ciepło jest tracone i grzałka nagrzewa sie do wyższej temperatury.
Grzanie radiatora jest bez sensu. Jego zadaniem jest odebranie jak największej ilości ciepła ze spalin. Radiator od wewnątrz styka się z zimnym powietrzem które od spodu kampera przepływ przez radiator i uchodzi przez komin. Podgrzewając radiator wywołujesz ruch powietrza w radiatorze i większość ciepła ucieka przez komin.maszakow - 2012-12-20, 20:11 termoprzewodząca, zawiera ok. 80% ultrasrebra
i czego to się człowiek nie dowie...nowa tablica Mendelejewa: ultrasrebro, hiperzłoto, supermiedź...i amelinium Cyryl - 2012-12-21, 04:50
kaimar napisał/a:
Cyryl napisał/a:
czyli grzałki mają być skierowane na radiator pieca i mają go ogrzewać. czyli tak jak w moim rowiązaniu, ale nie stykając się z radiatorem ciepło jest tracone i grzałka nagrzewa sie do wyższej temperatury.
Grzanie radiatora jest bez sensu. Jego zadaniem jest odebranie jak największej ilości ciepła ze spalin. Radiator od wewnątrz styka się z zimnym powietrzem które od spodu kampera przepływ przez radiator i uchodzi przez komin. Podgrzewając radiator wywołujesz ruch powietrza w radiatorze i większość ciepła ucieka przez komin.
takie rozwiązanie jest w oryginalnym Truma Ultra.
na pewno jakieś straty ciepła z powodu ruchu powietrza są, ale czy aż tak duże, trudno to ocenić.kaimar - 2012-12-21, 08:41
Cyryl napisał/a:
takie rozwiązanie jest w oryginalnym Truma Ultra.
Nie masz racji. Grzałka jest oddzielona ekranem od radiatora. Widać to wyraźnie na obrazku.gino - 2012-12-21, 09:46 a czy to ogrzewanie nie jest używane zamiast, a nie jednocześnie z gazowym ?.
patrzę na fotki z montażu..i na ogól wyrzucają piec gazowy....stąd moje pytanie... Cyryl - 2012-12-21, 09:59 to jest do montażu razem z ogrzewaniem gazowym, a czy zamast - nie wiem, wydaje mi się że nie.
miałem to w rękach, oglądałem i gość z Czernicy, który handluje kamperami i przyczepami oraz montuje takie ustrojstwa tłumaczym mi jak to się zakłada.
ekran tego urządenia na rysunku oznaczony jako część nr 29 oddziela grzałki od wiatraka rozprowadzającego powietrze po kamperze, to jest wyraźnie powiedziane, więc jeżeli jest radiator pieca gazowego, to grzałki ogrzewają radiator, bo wstawia się to od tyłu.
patrząc od tyłu pieca idzie wiatrak rozprowadzający powietrze, grzałka swoim ekranem od niego oddzielona i skierowana nieosłoniętymii grzałkami w kierunku radiatora pieca, sam radiator pieca, około 10cm wolnej przestrzeni i obudowa pieca, blaszana.
natomiast gdyby nie było radiatora pieca gazowego, to grzałki osłonięte od strony wiatraka ekranem, grzałyby obudowę pieca i można byłoby się o nia oparzyć, więc raczej ten wkład jest przewidziany do współpracy z piecem. tak mi się wydaje, bo jak grzałki rozgrzewają się do ponad 300st. to obudowa blaszana 10cm od grzałki od razu podjechałaby do 200st. mimo opływu powietrza.gino - 2012-12-21, 10:05 no to jeżeli można z gazowym..to w/g mnie, grzałka nie jest niczym oddzielona od radiatora...
gdyż grzałkę montuje się za radiatorem, a nie przed...
a więc osłona z rysunku Kaimara,ochrania tylko od strony sciany..
Cyryl - 2012-12-21, 10:25 idealnie tak jak na pierwszym linku, ale ten gość robi to bez zdejmowania radiatora, montując to od tyłu przez podłogę szafy.
nie znam niemieckiego, ale chciałem się zapytać, czy na tamtym forum, radiator pieca gazowego jest demontowany na stałe?xr5pl - 2012-12-21, 18:39 @Cyryl na tablicą.pl jest 75 m kabla grzejnego za 250zł 750w 230v
Może ogrzewanie podłogowe ? @Kamiar ma rację , ten Radiator skutecznie obniża
sprawność całego układu... chyba że wyeliminuje się ciąg powietrza w komunię (...!?)
Wtedy będzie akumulowal energię z grzaly .koko - 2012-12-21, 20:37 Na rysunku jest pokazany grzejnik który rozprowadzane ciepło ma wentylatorem campera
Czy nie lepiej kupić kompletny grzejnik dobrej firmy z zabezpieczeniami termostatem wył czasowym itp itd. a zaczeło sie od taniej grzałkisum - 2012-12-23, 08:52 Koko masz rację, ja wstydziłem się zaproponować takie rozwiązanie które sam stosuję aby nie popsuć tej wyrafinowanej dyskusji komplikującej maksymalnie rzeczy proste i tanie. Taki grzejnik olejowy estetyczny z termostatem kosztuje w Praktikerze 500 W poniżej 50 zł a 800 W 60 złMILUŚ - 2012-12-23, 12:57 A ja na zimowy wyjazd kupiłem w Lidlu za 39,90 zł polskich farelkę 1000 W .Ma zabezpieczenie na wypadek wywrotki i przegrzania .Mam małe wnętrze kamperka więc powinno wystarczyć
MAWI - 2012-12-23, 13:09 A ja nadal uważam ,że prądu jak najmniej.Po jaką cholerę wam te farelki .Czy to taniej ,czy ładniej ,czy może wygodniej .Zajeżdżam gdziekolwiek włączam ogrzewanie gazowe ustawiam żądaną temperaturę i zapominam o problemie.Nie martwię sie o bezpieczniki czujniki o jakieś kable wtyczki itd.MILUŚ - 2012-12-23, 13:48
MAWI napisał/a:
A ja nadal uważam ,że prądu jak najmniej.Po jaką cholerę wam te farelki .Czy to taniej ,czy ładniej ,czy może wygodniej .Zajeżdżam gdziekolwiek włączam ogrzewanie gazowe ustawiam żądaną temperaturę i zapominam o problemie.Nie martwię sie o bezpieczniki czujniki o jakieś kable wtyczki itd.
Po co ? Nie mam u siebie innego ogrzewania a zimie też chcę jeździć MAWI - 2012-12-23, 13:57 Milus i to jest dla mnie jedynie zrozumiałe. Szacun dla Ciebie ,że sobie radzisz . Ale jak ktoś ma windę w domu to po co drapać się po drabinie.YAN - 2012-12-23, 17:51
MAWI napisał/a:
Ale jak ktoś ma windę w domu to po co drapać się po drabinie.
Żeby kobitkę z "Mikołajem" nakryć MAWI - 2012-12-23, 21:11 Ahmed - 2012-12-23, 21:22
JJJB napisał/a:
Żeby kobitkę z "Mikołajem" nakryć
Aby takich sytuacji nie było , trzeba dawać prezenty wcześniej ,bo jak nie dostanie , to potem potrafi się Mikołaja prosić ........... Ahmed - 2012-12-23, 21:34 Wracając do ogrzewania , gdybyście mieli taką Mikołajkę w camperze to nie byłoby trzeba żadnych grzałek ....... miciurin - 2012-12-23, 22:03 Mozna tez kupic grzejniki detzkowane do samochodow, znalazlem takie tu
http://www.jula.pl/czesci...ik-samochodowy/HENRYCZEK - 2012-12-23, 22:08
oskp napisał/a:
Wracając do ogrzewania , gdybyście mieli taką Mikołajkę w camperze to nie byłoby trzeba żadnych grzałek .......
He,he.Widze że zaokienna plusowa temperatura korzystnie wpływa na samopoczucie YAN - 2012-12-23, 22:35 Czy to znowu Natalia Siwiec Cyryl - 2012-12-24, 05:03
JJJB napisał/a:
MAWI napisał/a:
Ale jak ktoś ma windę w domu to po co drapać się po drabinie.
Żeby kobitkę z "Mikołajem" nakryć
żeby nie zmarzliCyryl - 2012-12-26, 15:22 niestety grzałka nie dojechała w Wigilię, ma być jutro.
właśnie wróciłem ze Świąt i przy temperaturze +5 dzień i +2 noc grzałka 800W była wystarczająca, mało tego na noc otwierałem szyber dach.
temperatura w kamperze 19st. równomierna.Cyryl - 2013-01-01, 16:16 Doszła ta grzałka i o ile kształt jej był idealnie zgodny z moim rysunkiem, to tylko jedną rzeczą się różniła - średnicą.
w moim zamierzeniu ta grzałka miała być wciśnięta między żebra radiatora, aż do rdzenia, aby stykać się z radiatorem w co najmniej trzech miejscach. zapewniać miała to średnica 6mm, natomiast grzałka jaką zamówiłem przyszła o średnicy 8mm.
razem z gościem sprawdziliśmy na rysunku czy nie pomyliłem się i było jak wół - 6mm. gość powiedział, że w fabryce musza zrobić nową o średnicy jak zamawiano na swój koszt.
powiedziałem, że wezmę ze sobą tą grzałkę i jak podpasuje to dam znać.
jednak, tak jak się spodziewałem nic z tego nie wyszło, grzałka ledwo ledwo wchodzi między żeberka.
ale zrobiłem zdjęcia.
w górnej części grzałka jest tak wygięta, aby stykać się z radiatorem w 10 odcinkach.
wygięcie dolnej części pozwala na wciśnięcie między żeberka dolnej części radiatora, aby oddać jak najwięcej ciepła.
byłem na wyjeździe od 29 do dzisiaj i cały czas było OK.
grzałka 1,2kW zapewniała wystarczające ciepło przy temperaturach w nocy ujemnych, a w dzień dodatnich, ale nie na tyle, aby kałuże rozmarzały.
natomiast co do utraty ciepła przez piec, wydaje mi się - jestem przekonany, że najwięcej strat ciepła jest poprzez otwory do przedmuchu lodówki.
pozostaje mi tylko czekać na właściwą grzałkę.MILUŚ - 2013-01-01, 22:55 Dzisiaj wróciliśmy po wojażach noworocznych na węgierskich termach w Hajduszoboszlo.
Trzy noce /~ -4 st.C / spędziliśmy w kamperku na kempingu .Wspominany przeze mnie wyżej grzejniczek z termowentylatorem sprawdził się w 100 % w nocy temperatura w kamperku utrzymywała się w okolicach 23 st.C .Wentylatorek raz na jakiś czas się cichutko włączał na 2-3 minuty .
Cyryl - 2013-01-30, 19:58 w końcu przysłali właściwą grzałkę.
moc 1,2kW.
no i zamontowałem, jutro jadę na dwa dni więc sprawdzę. co prawda pogoda teraz bardziej wiosenna, dzisiaj było chyba +8 we Wrocławiu, a w słońcu jak na Saharze.
koszt grzałki - 140zł, przełącznik - 10zł i kabel nawet nie wiem.Mikuś - 2013-03-12, 18:38 Szanowni koledzy, jeżeli chodzi o ogrzewanie elektryczne firmy Truma, to sprawdza się ono bardzo dobrze. Zanim wyposażyłem się w kamperka montowałem osobiście takie ogrzewanie w swojej przyczepie. Zdecydowałem się na taki sys tem ogrzewania głównie z takiego powodu, że zimą przyczepa stała na kempingunna słowacji. Przyjeżdżaliśmy do niej na weekend na narty. Ustawiałem na elelktronicznym dodatkowym sterowniku kiedy ogrzewanie ma się samoczynnie włączyć i dzięki temu w chwili przyjazdu na kemping w środku temperatura była już podniesiona do akceptowalnego poziomu i zdecydowanie łatwiej było już powietrze dogrzać gazem z tem ok. 12 stopni niż startując z -5. Montaż jest całkiem prosty, trzeba odkręcić zasilanie gazu od pieca, zdemontować obudowę itp. Blacha osłonowa wewnątrz pieca jest fabrycznie przygotowana do montażu grzałki elektrycznej, są też otwory. Grzałka jest zamontowana pomiędzy radiatorem i blachą osłonową. Efekt końcowy bardzo przyjemy, dzięki regulowanej mocy 500/100/2000 wat i termostatowi można dopasować parametry grzania do temperatuty i możliwości prądowych na kempingu. Dla osób mających małe dzieciaki ponadto ważny jest fakt, że pociechy się nie mają o co poparzyć...Cyryl - 2015-01-01, 17:59 mija prawie dwa lata jak korzystam ze swojego ogrzewania elektrycznego.
sprawdza się do -4 stopni.
temperaturę reguluję intensywnością nadmuchu Turmy.
od stycznia 2013 roku zużyłem jedną butlę gazową i jestem w trakcie drugiej.