|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Zrób to sam - TVN Turbo zajęło się odbudowaniem T3 westfalia
CORONAVIRUS - 2012-12-02, 10:35 Temat postu: TVN Turbo zajęło się odbudowaniem T3 westfalia Właśnie leci na TVN turbo .... potem pogadamy zapewne...
http://www.tvnturbo.pl/ak...acji,68647.html
cirrustravel - 2012-12-02, 10:44
Oglądam w przerwie między zajęciami Fajnie to robią
frape - 2012-12-02, 10:49
dokładnie fajna westa kiedyś miała taka być, ale to bujanie T3
CORONAVIRUS - 2012-12-02, 11:15
Bardzo podobało mi się zdanie " butla gazowa wewnątrz kampera jest sytuacją niedopuszczalną " jakaś dla mnie nowość ale w stolicy może już są nowe przepisy i wytyczne to siedzę lekko tylko zdziwiony Pan Adam najprawdopodobniej butlę wyrzucił ale co zamontował w nowej wersji wnętrza tego już nie zdradził i nie pokazał ....ciekawa sytuacja .
" Prąd 230 V w kamperze to jest podstawa ...nie oszukujmy się ..." następna bzdura .
Kolejny program TVNturbo o kamperach w którym po łepkach i najmniejszą linią oporu stworzono gniota . Kolejny raz żaden kamperowiec nie został poproszony o wypowiedzenie się nad częścią merytoryczną przekazywanych treści .... szkoda .
eler1 - 2012-12-02, 11:41
No name napisał/a: | Kolejny program TVNturbo o kamperach w którym po łepkach i najmniejszą linią oporu stworzono gniota . Kolejny raz żaden kamperowiec nie został poproszony o wypowiedzenie się nad częścią merytoryczną przekazywanych treści .... szkoda . | jak kamperowcy chcieli robić program o kamperach to żadna telewizja nie podjeła się a by wyemitować pilota który został nagrany w Kazimierzu w 2008r. przy współpracy Jacka i jego kolegi z Sasem w kamperze eików
kimtop - 2012-12-02, 11:53
Panowie, tutaj http://www.tvnturbo.pl/ak...acji,68647.html jest miejsce gdzie można wyrazić swoją opinię i są szanse, że ktoś z TVN to przeczyta
CORONAVIRUS - 2012-12-02, 11:59
tak tak Marek ...dlatego podałem tą stronę w pierwszym poście .... równie dobrze można tam napisać , że jeśli twórcy chcą coś o sobie przeczytać to mogą zagladać na CT , i tak też trzeba zrobić ....chyba , że macie inne zdanie
jest jeszcze jedna gdzie wpisy się pojawią http://moto.pl/MotoPL/1,1...hod_marzen.html
Kuba L. - 2012-12-02, 13:42
może lepiej puścić im linka do tego tematu, jak się któryś z tych pseudo dziennikarzy choć trochę zagłębi w temat to może się ocknie jakie bzbdety wygadują na antenie
Duduś - 2012-12-02, 13:57
A czego się spodziewaliście?
To jest program w stylu Odpicuj mi bryke albo Fani czterech kółek czyli program który można zobaczyć w niedzielny poranek przy śniadaniu. A co mają pokazywać jak sie wymienia uszczelke w kasecie z ubikacji?
To jest program rozrywkowy
CORONAVIRUS - 2012-12-02, 15:42
Tak ...to jest program rozrywkowy ale chyba nie do końca ...
Do czasu gdy red.Kornacki , znający się na kazdej motoryzacji , puszczał w świat kamperowe bzdety , można było do tego podchodzić z uśmiechem i politowaniem...
Teraz jednak za sprawę zabrał się mechanik z krwi i kości jednak i on nie ma zupełnie pojęcia na co się porwał . Uważam , że nie trzeba być kamperowcem by bzdetów nie opowiadać , wystarczy poczytać w sieci , pooglądać budowę kamperów i ich wyposażenie , ale trzeba chcieć ... do dziś uważałem pana Adama za fachowca ... dziś już jest celebrytą uprawiającym lepperowanie czyli nie ważne co się mówi , ważne , że się mówi ...
Panie Adamie , imienniku drogi , prosze się mocniej przygotowywać przed nagraniem programu ... same chęci posiadania kampera to za mało by coś o nim wiedzieć
Duduś - 2012-12-02, 16:05
Mówimy o kamperach a ile jest programów z innych dziedzin o którym mało wiemy a łykamy to co nam podają
Taka jest siłą telewizj
Pan Adam mówi to co jest w scenariuszu
Socale - 2012-12-02, 16:38
Programy mają zarabiać a nie przekazywać fachową wiedzę za friko.
My otumanić się nie damy bo się na tym znamy, a nie jesteśmy całym motoryzacyjnym społeczeństwem, które otumania się nie tylko reklamami,
ale i w przerwach między nimi.
Dla mnie żaden program nie ma wartości, jeśli :
Socale - 2012-12-02, 16:53
Duduś napisał/a: |
(...)
Pan Adam mówi to co jest w scenariuszu |
Ile trzeba zrobić, by poprosić o konsultację i stać się autorytetem zamiast telewizyjnym darmozjadem?
Duduś - 2012-12-02, 21:45
Takich niestety dożyliśmy czasów
miciurin - 2012-12-02, 22:01
Uwaga, właśnie zaczęła się powtórka
CORONAVIRUS - 2012-12-02, 22:04
może coś poprawią w dialogach ...choć wytną bzdety
Bajaga - 2012-12-04, 09:26
Duduś napisał/a: | A czego się spodziewaliście?
To jest program w stylu Odpicuj mi bryke albo Fani czterech kółek czyli program który można zobaczyć w niedzielny poranek przy śniadaniu. A co mają pokazywać jak sie wymienia uszczelke w kasecie z ubikacji?
To jest program rozrywkowy |
Fajniej by było gdyby on picował prawdziwego Kampera a nie zmieniał tapicerkę w T3. Bo ani to odbudowa auta ani to kamper
Społeczeństwo niedoświadczone ogląda program i myśli, że kamper od "nie kampera" różni się tym, że można w nim lepiej rozłożyć kanapę pod kątem spania. Wielu ludzi nie ma pojęcia że w kamperze jest lodówka, a zwłaszcza kibelek i prysznic i szkoda że im tego nie powiedziano w tym programie.
irzman - 2012-12-04, 21:20
Witam
Na dzień dobry
Niby wielcy fani kamperów a porównują 32 letnią westę do kampera.
Powiem wam że aż szkoda czytać tych waszych komentarzy i niepotrzebnie ktoś wrzucił linka na forum otomoto bo aż wstyd dla wszego forum.
Wielcy znawcy tylko szkoda że nie wiedza że za 6 tys złoty w nawet kamperze już nie mówię o 32letniej wescie to aż dziwne że na dobrą tapicerkę im starczyło.
O instalacji 230V to podejrzewam magia dla niektórych, którą uprawia elektryk samochodowy. 2aku, cewka do rozruchu z jednego, przetwornica230V i zasilacze 12V wszystko w zależności od aku czy ze słupka.
Odnośnie butli z gazem chyba nie ciężko się domyśleć że Adam nie ma uprawnień do instalacji gazowych bo może nie wiecie żeby podłączyć gaz w kamperze w/g prawa musi to zrobić firma z uprawnieniami, a dokumentację dość często sprawdzają na zagranicznych polach camp. Pewnie nowość co dla niektórych.
Z tego cow iem to nowe kampery mają butlę montowaną zewnętrznie, tudzież są drzwiczki w poszyciu do włożenia butli, w weście jest ona zewnętrznie pod samochodem.
Na końcu chyba ciężko zmieścić 3 miesiące pracy w 30minut i chyba wybrali najfajniejsze momenty z odbudowy.
No chyba że dla kogoś było by ciekawsze oglądać zabawę w wielkiej pajęczynie przewodów.
Z rzeczy które powiedział a nie maił racji to że wcześniej samochód przeszedł mały remont tylko że ten remont kosztował ponad 2 razy tyle co budżet w programie oraz to że przyjechała konkurencja.
Szkoda że okoliczności mojej rejestracji na tym forum są takie a nie inne, no ale niestety mądrości co nie których sen z oka mi spędzały, mam nadzieję że na polu się nie spotkamy. Resztę kolegów pozdrawiam.
VW T3 Westfalia 80'
Tomasz Irzmański
ARCADARKA - 2012-12-04, 21:32
Witaj na forum
w zupełności przyznaje ci racje ,pozdrów Adama
oczywiście ,stawiam wirtualne piwko
pozdrowionka
majsterus - 2012-12-04, 23:07
eee to niech ktoś się zgłosi, z taką odbudową kamera....to będzie odcinków na cały rok
Nawet 20-sto letnie kampery mają butlę gazową wymienianą z zewnątrz.
Ten odcinek to największa chyba lipa była
Dość często oglądam te programy, i powiem nie chwaląc się, że wcale pan Adam nie jest taki super, ma wiedzę, ale ginie na szczegółach.
50-70% pracy wykonywane jest przez innych fachowców. Trzeba mieć tylko kasę, a jak się nie ma to niestety pozostaje kombinować jak najtaniej i najlepiej rozwiązać dany problem.
Te programy to typowa rozrywka, mająca na celu przybliżyć problematykę techniczną w pojazdach.
Obecnie odbudowuję w124, i to co ja zrobiłem On by się nie podjął....i walczę z nim już rok, a końca nie widać.
Bajaga - 2012-12-05, 09:35
irzman napisał/a: | Witam
Na dzień dobry
Niby wielcy fani kamperów a porównują 32 letnią westę do kampera. |
To autorzy programu powiedzieli, że to kamper.
irzman napisał/a: |
Wielcy znawcy tylko szkoda że nie wiedza że za 6 tys złoty w nawet kamperze już nie mówię o 32letniej wescie to aż dziwne że na dobrą tapicerkę im starczyło. |
I na nic wiecej. Taka to "odbudowa".
Z tego co wiem to nowe kampery mają butlę montowaną zewnętrznie, |
Ooo taaak - przeważnie jest przytroczona paskiem od spodni w różnych miejscach na zewnątrz, zwłaszcza preferowany jest dach - przy dwóch butlach symetrycznie przytroczonych kamperek wygląda jak pojazdy batmana
Szkoda że okoliczności mojej rejestracji na tym forum są takie a nie inne, no ale niestety mądrości co nie których sen z oka mi spędzały, mam nadzieję że na polu się nie spotkamy. .
VW T3 Westfalia 80'
Tomasz Irzmański |
No po takim debiucie od razu kolegę pokochaliśmy uczuciem głębokim - edycja na życzenie Gino, Ja "pokochałem". I uważam, że kolega mógł zrobić ładniejszy wstęp na forum.
A co do T3 - nie mam stosunku emocjonalnego Ale taki z niego kamper jak ze mnie baletnica
gino - 2012-12-05, 09:50
Bajaga napisał/a: | No po takim debiucie od razu kolegę pokochaliśmy uczuciem głębokim |
proszę,pisz w swoim imieniu...
bo ja, kolegę Tomka polubiłem
a za to,coraz mniej lubię wiecznie niezadowolonych ''ujadaczy''
którzy zawsze muszą z czegoś i kogoś szydzić
Tomek, jako że sam jestem fanem i użytkownikiem starych VW
również stawiam
janusz - 2012-12-05, 10:02
A ta dyskusja to o tym? Czy 32 letnia Westwalia to już/jeszcze kamper, czy o programie telewizji TVN.
Powinniśmy to doprecyzować bo krytyka samochodu przekłada się na krytykę programu telewizyjnego i odwrotnie.
Ktoś uważna że program był "słaby" a czytelnicy myślą, że kamper na podwoziu T3 to slaby samochód.
CORONAVIRUS - 2012-12-05, 10:07
To T3 to żaden kamper ale uprzejmy chciałem być wobec właściciela .... nie ma kibla , nie ma kampera .... to już dawno uzgodniono
Wracając do tej nieszczęsnej butli do zasilania kuchenki , ładnie zapytam właściciela gdzie teraz się znajduje ?
Skorpion - 2012-12-05, 10:25
Z kampera to nic nie zostalo w tym T3 ot taki pojadz do przemieszczania i uwentuali przespanie sie w nim nic po za tym,nawet zabudowy ktora tam powinna byc braki
gino - 2012-12-05, 10:38
Skorpion napisał/a: | pojadz do przemieszczania i uwentuali przespanie sie | a do czego innego służy kamper?
ta T3jka
posiada 2 sypialnie, kuchnie, umywalkę ...można też wstawić toaletę chemiczną ,tak jak to się robiło nawet w bulikach czy ogórkach , więc kamperem jest..
skromniejszym, ale jest
poza tym, to nie wasze autko, i nie wasze oczekiwania ma spełniać
więc krytyka, chyba nie jest na miejscu
No name napisał/a: | To T3 to żaden kamper ale uprzejmy chciałem być wobec właściciela .... nie ma kibla , nie ma kampera |
''chciałeś'' tyle że znowu Ci nie wyszło
Skorpion - 2012-12-05, 10:42
gino napisał/a: | poza tym, to nie wasze autko, i nie wasze oczekiwania ma spełniać | no to tez prawda
CORONAVIRUS - 2012-12-05, 11:33
papamila - 2012-12-05, 12:37
irzman napisał/a: | a dokumentację dość często sprawdzają na zagranicznych polach camp.
Pewnie nowość co dla niektórych. |
faktycznie nowość
ale pierdoły piszesz o tym kontrolowaniu,
może faktycznie zbastuj z tym pisaniem i spij spokojnie
Tröy Deströy - 2012-12-05, 14:53
No name napisał/a: | ... nie ma kibla , nie ma kampera .... to już dawno uzgodniono |
cholerka będę musiał wypisać się z CT ,kibelek przepustką do kamperaju a tak na poważnie ciekawa definicja kampera , szkoda że auta które wykreowały campering nimi rzekomo nie są
pozdr...
BiG Team - 2012-12-05, 19:56
gino napisał/a: | ta T3jka
posiada 2 sypialnie, kuchnie, umywalkę ...można też wstawić toaletę chemiczną ,tak jak to się robiło nawet w bulikach czy ogórkach , więc kamperem jest..
skromniejszym, ale jest |
jest też zbiornik wody czystej i szarej, webasto, butla gazowa pod podwoziem zbudowana na stałe - przynajmniej tak jest w weście T3 z 1980 roku, którą porusza się nasz syn czyli Damiano87
arrtur - 2012-12-05, 21:38
prawdopodobnie w styczniu bede restaurowal taka westfalie - sluze pomoca przy realizacji programu
poza tym mamy tu na forum na koncie pare innych materialow na niejeden program jakby ktos byl zainteresowany...
No name akurat moim zdaniem ze swym doswiadczeniem ogolnie oraz budowa Iveca moze miec pelne prawo do krytyki to krytykuje - a zeby nie bylo wazeliny... Paaaanoooowie... mowienie ze VW T3 i to Westfalia nie jest kamperem to tak jakby papiezowi powiedziec, ze nie wierzy w Boga.
Program to rozywka, a nie poradnik jednak faktycznie wyjatkowo po lebkach robiony. Ogolnie bo widzialem pare odcinkow z rozymi autami. Byl kiedys na prawde fajny program poradnikowy, ale chyba przestali kupowac a szkoda. Nawet jezeli czlowiek sie nic nowego nie dowiedzial to przyjemnie bylo ogladac rzetelnosc w podejsciu do tematu.
Dlatego wlasnie przyjemnie sie oglada medialnych fachowcow np w sporcie - komentujaca Rylik, Sp Kuleja.
Natomiast ten budzet.... na takie zadanie programu to jakis zart. Tzn na jakiekolwiek "zrobienie" czegokolwek sensownego.
Moze sie rozwinie w kolejnych edycjach z lepszym budzetem i sponsorami. Jakas siec spokojnie mogla by sie polansowac za niewielka kase, a jakosc by mogla wzrosnac.
O ile widzowie sie nie zniecheca po takich nienajlepszych poczatkach.
I tak jak sobie przypomne co bylo w TVN Turbo 3 lata temu... to teraz jest mistrzostwo swiata, kasy 100x wiecej, jakosc nawet jesli nie doskonala to 100 razy lepsza. Teraz w ogole widac ze ktos probuje cos zaproponowac i jakos nad tym programem panuje.
Moim zdaniem idzie na lepsze.
PS z tym , ze ten samochod to tylko dach ma od Westfalii, zreszta Adam od razu o tym powiedzial. Wlasnei jak szukalem samochodu dla kolegi to moglabyc to najwieksza pasc byleby kpl oryginalna westfalia bo z takiego czegos to zawsze bedzie rzezba nawet jesli fajna to nigdy taka jak oryginal funkcjonalna, ladna, wartoscioa.)
Pozdr
HenDryk4 - 2012-12-07, 00:09
Jako uzytkownik VW T3 Westfalii Joker Club 3 z oryginalna (przynajmniej do momentu zakupu) zabudowa, pozwole sobie napisac pare slow w obronie tego samochodu. Decydujac sie na zakup tego wlasnie modelu, bralem pod uwage jego mobilnosc szczegolnie w trudnych warunach terenowych (oczywiscie nie mam tu na mysli off-roadu). Chodzilo mi o pojazd, ktorym mozna bedzie spokojnie pokonywc lesne dukty, a po dojechaniu na miejsce, rozbic namiot i nadal uzywac kampera jako samochodu na wycieczki, czy po zakupy. Mozliwosci finansowe zdecydowaly, ze jest to T3, a nie Mercedes z zabudowa Marco Polo. W moim camperku znajduje sie lodowka zasilana na trzy sposoby, kuchenka gazowa, zlewozmywak oraz nieodzowny kibelek turystyczny. "Tymi rencami" zabudowalem w T3-jce bardzo wydajne ogrzewanie gazowe Trumatic E2400 oraz - jako max wodotrysk - telewizje pokladowa:D. Z mojej inicjatywy camperek zostal wyposazony w zewnetrzny prysznic z przeplywowym, gazowym podgrzewaczem wody. Prysznic jest na zewnatrz oczywiscie z powodu braku miejsca w srodku, ale plusem tego rozwiazania jest zmniejszenie ilosci nieporzadanej wilgocie w aucie (dosc jej emituja uzytkownicy w trakcie np snu ). Jestem zwolennikiem uniezaleznienia sie od zrodel zasilania pradem zmiennym, poniewaz w najfajniejszych miejscach przewaznie brak takiego zasilania. Co do tapicerki, to oryginalna rozsyapala mi sie w rekach, wiec te same rece posluzyly mi do jej zrobienia na nowo. Nie pamietam jakie koszty pochlonela, ale nie byly jakies wybitne. Zeby nie byc goloslownym dorzucam kilka fotek dokumentujacych powyzsze slowa:
majsterus - 2012-12-07, 00:24
tak, ale masz wiernie odtworzoną zabudowę,a nie jak to zrobił szanowny pan Adam, wyrzucił szafkę przez drzwi,aż się rozleciała a za to wstawił coś z wysuwaną listwą za ponad 6 stówek :D:D:
moim zdaniem, dąży się do zachowania oryginału, nie sztuka zniszczyć, sztuką jest przywrócić do stanu oryginalnego.
Skorpion - 2012-12-07, 07:00
HenDryk4, oczywiscie ze tak jak to Ty zrobiles jest odtworzona zabudowa a to co pokazali w TVN turbo to nic niemialo z odbudowa ,nawet zostala wyzucona orginalna szafka jaka zostala w tym zamochodzie.No ale coz jezeli ktos nie widzial jaka ma zabudowe westwali to co mozna sie dziwic z takim podejsciem do odbudowy.
pabloarmando - 2012-12-07, 07:14
HenDryk4 napisał/a: | Z mojej inicjatywy camperek zostal wyposazony w zewnetrzny prysznic z przeplywowym, gazowym podgrzewaczem wody. |
Za prysznic stawiam piwko
Czy mógłbyś nieco przybliżyć temat tegoż prysznica? Jak to skonstruowałeś i przy pomocy jakich komponentów? W moim nugecie też brakuje miejsca na prysznic a tego typu rozwiązanie byłoby idealne i umożliwiłoby podróż w nieco chłodniejsze rejony europy
HenDryk4 - 2012-12-07, 08:55
System prysznica sklada sie z tego co widac na zdjeciu. Glownym elementem jest spirala z rurki miedzianej fi10 oraz taboret gazowy. Oba elementy kupilem na Allegro. Spirale podobno sa dostepne w sklepach dla milosnikow 4x4. Oprocz tego w sklad ukladu wchodza pompka wodna, butla gazowa, zbiornik z woda i prysznic ogrodowy. Ponizej zamieszczam odreczny schemat tej instalacji
bonusik - 2012-12-07, 12:23
Konstrukcja prosta ale skuteczna....
Stawiam pifko za pomysł
Srebrzanka - 2012-12-08, 02:31
Program "odbudowy" widziałem, i mam swoje ugruntowane zdanie na ten temat, czy robi to pan Adam, czy para anglików, czy poturbowani. Mam połowę aut pełnoletnich, które niedomagają bardziej z powodu braku mojego czasu niż "kasy" - cenię sobie full original, ale bez przesady - nie będę sprowadzał materiałów z Niemiec do tapicerki 37-letniego golfa, ani pluszu do Cygana.
Także nie skorzystałbym z oferty "odpicujemy Ci auto" bo serce by mi krwawiło z niepewności.
Jednakże nigdy nie zdobyłbym się na słowa krytyki (mając jakieś własne wieloletnie doświadczenie . . .) i zastanawiam się, skąd tyle kąśliwych uwag - zazdrość? niespełnione ambicje? niedowartościowanie? może depresja jesienno-zimowa? - jestem zaskoczony, że dzieje się to w tak pozytywnie zakręconym towarzystwie.
Wszak każdy z Nas dostosowuje autko pod swoje potrzeby i gusta. Nigdy nie będę miał w cyganie klimy ani TV!!! Czy jestem prawdziwym kamperowcem???
Z każdym z moich pojazdów jestem emocjonalnie związany, z każdym na swój sposób, z "Cyganem" (T3) szczególnie. Może z tego powodu i zimowego tąpnięcia nastroju, tak bardzo wzburzyły mnie niektóre wypowiedzi.
Już gratulowałem Irzmanowi auta, i wiem że jest bardzo zadowolony. I to autko jeszcze przez lata pojeździ po świecie, może z inną tapicerką, ale właścicielom będzie to sprawiać radość.
maszakow - 2012-12-08, 10:56
Nie widziałem programu więc trudno mi się wypowiadać n w/w temat ale powiem tak. jeśli to była kombinacja blaszak-> kamper a nie renowacja kamperka to cokolwiek zrobili w tym aucie a co ma posłużyć właścicielowi do realizowania hobby - będzie OK.
NIestety jeszcze długo nie będzie naszych telewizji stać stać na coś w stylu Poturbowanych (Overhaulin) czy też odpicuj mi brykę - albo nie przymierzając Extreme makeover home edition ( w tydzień przerabiają zasłużonym ale biednym osobom dom w pałac - najczęściej na zasadzie usuń stare postaw nowe) bo to inna skala odbiorców i przedsięwzięcia.
p. Adam widać miał określony budżet - zrobił co mógł. Trudno żeby Irzman nie był zadowolony jak jego autko zaczęło lepiej jeździć...
też byłbym Happy jakby mi ktoś dla programu wóz podremontował. ma w każdym bądź razie bazę do dalszych działań.
janusz - 2012-12-08, 11:33
To co zaprezentowała a raczej prezentuje "N" w tych programach ma inny charakter. Może jesteśmy bardziej przyzwyczajeni do samochodowych programów z Discavery.
W programie TVN nie ma szczegółów naprawy. Scenariusz polega na tym, że auto ma mieć nowa tapicerkę i za chwile auto ma nową tapicerkę. Nie są prezentowane praktyczne żadne czynności przy samochodzie tylko wynik. Na Discavery pokazana jest procedura, starania, komentarze. W poturbowanych jeszcze dołożona jest fabuła.
Czemu tak jest, że "nasz" program jest taki bez polotu? Pewnie sprawy licencyjne nie pozwalają zrobić takiego programu jak ktoś robi a na inny równie ciekawy nie ma pomysłu na scenariusz. Oglądałem dwa odcinki o Toyocie MR2 i o kamperze. Wiedza jaka zdobyłem przy oglądaniu to, że w pół-sportowym samochodzie należy umalować zawieszenie i wymienić gumowe elementy zawieszenia na poliuretanowe. Wskazane jest tez wymienić uszczelki okien/drzwi, nie wiem jak nazwać, bo to taka konstrukcja ze zdejmowanymi kawałkami dachu, na nowe dostarczone nieodpłatnie przez sponsora programu. A w kamperze, tapicerka, tapicerka i jeszcze raz tapicerka.
pawel-m - 2012-12-08, 13:04
od jakiegos czasu tez uzytkuje vw t3 dehlera , w tym roku bylem z rodzina we francji 4 tyg. spanie w aucie lub na kempingach .buliki maja jedna zasade ktorej rasowy kamper niema ja uzywam go na co dzien do pracy na zakupy wekendy jezdze nawet do kosciola i na rodzinne przyjecia jak sobie chce to w czasie pracy robie przerwe i nawet drzemke to jest prawdziwa zaleta kampera t3 ,no moze jest tu jeszcze kilka osob ktore tak serio jak my posiadacze vw t3 jezdza swoimi kamperami naprawde na codzien ale jest ich z pewnoscia b. malo,pozatym w hiszpanii francji czy wloszech a nawet w grecji wjezdzam w takie miejsca gdzie za przeproszeniem wielka locha moze tylko pomazyc ,mozna pisac rozne glupoty ale nie mozna vw t3 szczegolnie westfaliom,odmawiac ze nie sa prawdziwymi kamperami
majsterus - 2012-12-08, 13:22
no bo nie są, tak samo jak T4 california, cz westfalia, to tylko bus przerobiony/dostosowany do turystki, ale to nie jest kamper, to namiastka kampera.
Mam t4 multivana, uniwersalny, też wszędzie wjedzie, na parkingi piętrowe, podżiemne, ale to nigdy nie będzie kamperem, choćbym odciął dach i dospawał wyższy, zamonotwał kibel....to zawsze będzie bus.
Pojęcie kampera jest dość szerokie i każdy może je sobie interpretować, wg wkipedii :
Kamper (ang. camper) to autonomiczny, zintegrowany samochód turystyczny, specjalnie w tym celu zbudowany lub wyposażony, zapewniający podróżującym nim pasażerom miejsca do spania i wypoczynku. Specjalna zabudowa zapewnia miejsce i sprzęt do przechowywania żywności i sporządzania posiłków oraz wydzieloną część sanitarną z ubikacją, umywalką i najczęściej prysznicem.
i tyle w temacie.
pawel-m - 2012-12-08, 13:30
tylko widzisz kolego w wiekszosci to o czym piszesz to wlasnie westfalie posiadaja ,a ja posiadam takze prysznic i nie myl prosze westy z multivanem bo to ogromna różnica no oczywiscie kazdy swoje zdanie ma i tu sie zgodze
BiG Team - 2012-12-08, 13:50
majsterus napisał/a: | no bo nie są, tak samo jak T4 california, cz westfalia, to tylko bus przerobiony/dostosowany do turystki, ale to nie jest kamper, to namiastka kampera. |
czyli wszystkie zabudowy na busach robione w firmach kamperowych nie są kamperami
majsterus - 2012-12-08, 14:48
dla mnie kamper to pojazd : rama- kabina i na niej zabudowa.
Niech tam każdy sobie mówi co chce, ale to wtedy jest 100% kamperem pozostałe to przerabiane busy na kampery.
I nie chce tu nikogo obrażać, ale takie jest moje zdanie.
silny - 2012-12-08, 17:01
kolego co ty za brednie piszesz . to jesli spojzec z punktu widzenie amerykanow to co to za kamper co nie ma pralki i agregatu
SlawekEwa - 2012-12-08, 19:08
majsterus napisał/a: | dla mnie kamper to pojazd : rama- kabina i na niej zabudowa. |
To co dla Ciebie jest kamperem niestety nie jest wiążące dla innych
Rama i zabudowa to też kamper / integra/.
Ahmed - 2012-12-08, 19:14
Oglądałem dzisiaj powtórkę , nie będę się wypowiadał co jest camperem a co nie jest i czy potrzebne jest 220 , wróć , 230 v w camperze
Ale powiem jedno - mechanik przypomina mi wypisz wymaluj
janusz - 2012-12-08, 20:31
majsterus napisał/a: | dla mnie kamper to pojazd |
majsterek napisał/a: | kolego co ty za brednie piszesz |
Majsterus napisał, że "dla niego". Każdy ma prawo mieć swoje zdanie na każdy temat
Dla mnie kamper to tylko alkowa i to też jest tylko moje zdanie, bo ja lubię alkowy.
silny - 2012-12-08, 20:51
ale, ale ,szeryfie wycioles moje pisanie z kontekstu bo bardziej chodzilo mi o koncowke i kwestie busa
osobiscie tesknym wzrokiem patrze na integrale i caly czas marzenie mam ukierunkowane ale nie moge sobie pozwolic narazie na sprzet stricte turystyczny i jumperkamper bedzie wozem uniwersalnym ,prawie do jazdy codziennej pod katem mobilnosci , mozliwosci parkowania i wygody ( przyjemnosci z jazdy )
jednak nazywanie takiego pojazdu NIEkamperem to mnie obraza poniewaz naklad prac i jakosc kamperowania w busie nie odbiegnie od przecietnego integrala/alkowy
ostatniego lata spotkalem na kempingu goscia w wescie t3 , mieszkali chyba 2 tygodnie , ciekawe co oni na to ze ,,,,,,,,,,,,,,
aaa tam , nie chce mi sie pisac wiecej
Mr.Mclaren - 2012-12-08, 20:59
majsterek napisał/a: | ostatniego lata spotkalem na kempingu goscia w wescie t3 , mieszkali chyba 2 tygodnie , ciekawe co oni na to ze ,,,,,,,,,,,,,, | Właśnie - co oni na to
Może nie tracą czasu na stawianie definicji, co jest, a co nie jest kamperem tylko korzystają z uroków podróżowania
malyzpolic - 2012-12-08, 21:08
pozwolę cos dodac od siebie
jeżdżę sprinterem ciężarowym mam w środku wszystko co mi jest potrzebne do życia na takich długich krótkich letnich a nawet zimowych wyjazdach rozumiem że jest to kwestia ekonomii i potrzeb też mnie nie stac na takiego tylko do podróży, a zaczeło się kiedyś od namiotu później była przyczepa i niby było świetnie tylko trzeba było szukac pol kępingowych teraz na wyjazd wkładam cały mój dobytek w zależności od pory roku i odpowiednie dodatki właśnie kilka dni temy wyjełem płetwy parawany i leżaki a wylądowały ciepłe kurtki i byty musze znaleść tylko miejsce na sanki
oczywiście można spac w busie na podłodze można spac na łóżku można spać w alkowie i można spac w hotelu
mój busik zawózł nas do petersburga byliśmy w anglii i tromso w norwegii nie zawódł cieszył i bawił polecam każdemu taka forme wypoczynku podrózy i zawsze podkreślam że nie każdy sie do tego nada jeden bez tv nie wytrzyma dnia drugi bez mycia będzie żył przez kilka tygodni jeden potrzebuje alkowy za 30 inny za 60 a ktos zadowoli się t2 czy t3 i zobaczy tyle samo moja córka ma dziś 8 lat jeżdzimy busem od 4 i co roku przebiera nogami na każdy wyjazd z czasem jej przejdzie ale może kiedyś i ona tu zagości
miciurin - 2012-12-08, 21:15
Te wszystkie wywody wydają mi się śmieszne, ja szukając dla siebie kampera też na początku myślałem o T3 lub T4. Ani przez chwilę nie zastanawiałem się czy dla kogoś to będzie kamper czy nie. Ważne,że można się takim autem przemieszczać, przespać czy zjeść ciepły obiad.
arrtur - 2012-12-08, 21:24
janusz napisał/a: | Wiedza jaka zdobyłem przy oglądaniu to, że w pół-sportowym samochodzie należy umalować zawieszenie i wymienić gumowe elementy zawieszenia na poliuretanowe. Wskazane jest tez wymienić uszczelki okien/drzwi, nie wiem jak nazwać, bo to taka konstrukcja ze zdejmowanymi kawałkami dachu, na nowe dostarczone nieodpłatnie przez sponsora programu. A w kamperze, tapicerka, tapicerka i jeszcze raz tapicerka. |
no tak, tez przy toyce na koniec stwierdizlem ze robota polegala na pomalowaniu rozporki
ale zrobil zawieszenie i auto jezdzilo lepiej, wycieki tez wazna rzecz.
jesli nie bedziemy programu traktowali jak "odpicuj mi fure" tylko "popraw auto za 6 tys" to moim zdaniem jest zacnie.
tak sobie gadamy o wyzszosci Swiat BN nad Swietami WN w te zimowe wieczory.
Mi samo prowadzenie Adama sie podoba. Na pewno jest wystarczajaco medialnym gosciem, takim pol naturszczykiem co dodaje autentycznosci inaczej niz u rasowych dziennikarzy ktorzy czesto robia cos o czym nie maja pojecia.
Zas sam program i jego jakosc to tylko i az kwestia kasy. Jak bylaby mega ogladalnosc to budzet by byl 60 tys, a nie 6 na poczatek.
Wystarczy spojrzec na ewolucje "zakupu kontrolowanego". Mi ta droga ewolucji sie nie podoba, ale jakosc obiektywnie wzrosla nieporowywalnie.
Dawno temu pracowalem w takim studiu produkcyjnym co to m in robilo teledyski dla TV 1 muzyczna jedynka czy jakos tak. Kase na to dawala TV wszystkim taka sama. I jak dawala 100 to jedni robili za 70 zeby 30 zostalo, a inni jak chcieli miec teledysk to dokladali ze swoich jeszcze 200 i mieli 3x budzet... i efekt.
Przecierz mozemy/mozecie zrobic swoj zajefajny program, wysokiej jakosci merytoryczny, ciekawy, fajny itd i sprzedac go do jakiejs stacji. No tylko kto z nas zainwestuje w cos takiego zeby jeszcze bylo wysokiej jakosci.
Jak pisalem, moim zdaniem TVN Turbo jest neiporownywalne z tym co bylo jeszcze jakis czas temu i calosc idzie w dobra strone. Widac ze chyba jest jakis szef programowy wczesniej to byl jakis przypadek, choc lepiej zawsze moze byc. Jakby tak polaczyli sily w tematach motoryzacji z Extreme sports to siedzialbym przed tv czesciej i nie musial pstrykac. A jeszcze pogonili redaktorow na relacje ztego co sie dzieje blizej czlowieka typu zloty, zawody, spotkania itp
byloby niezle.
Moze sie doczekamy.
jak widac mamy o czym gadac, a jeszcs eniedawno w ogole nie bylo o czym mowic.
Pozdr
CORONAVIRUS - 2012-12-08, 21:41
arrtur napisał/a: |
Przecierz mozemy/mozecie zrobic swoj zajefajny program, wysokiej jakosci merytoryczny, ciekawy, fajny itd i sprzedac go do jakiejs stacji. No tylko kto z nas zainwestuje w cos takiego zeby jeszcze bylo wysokiej jakosci.
Pozdr |
to jest jakaś myśl .... sądzisz (jako człek zorientowany w technice produkcji) , że amatorsko zrobiony program mógłby doczekać się emisji ?
maszakow - 2012-12-09, 06:21
Na pewno kolego na pewno. Możesz zacząć od YOutube zawsze . potem sprawdzić jaka jest oglądalność - i iść z pomysłem do telewizji.
gino - 2012-12-09, 07:22
arrtur napisał/a: | jesli nie bedziemy programu traktowali jak "odpicuj mi fure" tylko "popraw auto za 6 tys" to moim zdaniem jest zacnie. |
Arturze, wystarczy pamiętać, że jest to program ROZRYWKOWY
a nie naukowo/techniczny
a zamiarem prowadzącego, nie jest odbudowa, tylko usprawnienie/podszykowanie pojazdów mieszcząc się w jakimś niewielkim budżecie
arrtur - 2012-12-09, 09:39
No name napisał/a: | to jest jakaś myśl .... sądzisz (jako człek zorientowany w technice produkcji) , że amatorsko zrobiony program mógłby doczekać się emisji ? |
wlasnie absolutnie NIE (taki byl sens tego zdania), a w kazdym razie nei bedzie ani ciekawy ani fajny a juz na pewno nie wysokiej jakosci - w kazdym razie takiej abysmy Tu go nie krytykowali
Wiadomo ze za kazda psudo niby amatorska produkcja kilku kolesi co to jezdza na motorze czy desce stoi mega produkcji - jak na nasze warunki i porownanie z tym co widac w rodzimych programach. Kaska, sprzet, wielu ludzi. I wtedy efekt jest taki jako ktos sobie wymyslil.
Dobry maly reportaz to musie zrobic ktos z glowa, pomyslem, umiejetnosciami i potem jeszcze godzinami postproooodukcji
No wlasnei poza tym nie kazdy rodzi sie rezyserem czy ma glowe pelna pomyslow pomijajac ze wyskrobalby kase ma montaz, a to ze teraz sprzet cyfrowy to mamy w co drugiej komorce czy mozna kupic za w sumie pare zlotych to nic nie znaczy. Jak kupilismy ksiazke i stoi na polce to jeszcze nie jest przeczytana.
Generalnie chodzi mi o to, ze troche bronie tego i takich programow i TVN u ogolnie.
Wlasnei ze dwa trzy lata temu jakosci nei bylo tam absolutnie zadnej. Kupowali totalne gnioty od bylejakich studyjek wlasnie totalnie amatorsko robionych gdzie nikt nawet nie czyscil podstawowych bledow ktore byly na kazdym kroku, nikt nad tym nie panowal bo kupowali od roznych firm programy o tym samym - np o kupinie uzywanych samochodow byly dwa rozne programy i kazdy do kitu - 4x dziennie powtorki. Masakra.
Teraz widac mega zmiane. Choc idealnie nie jest.
Nie wiem tez czy droga w strone "meskiej" tv jest dobra, mi si emniej podoba, zreszta poprostu moze okazac sie za szeroka o wszystkim czyli o niczym. motoryzacja wydaje mi sie ze daje tak szerokie mozliwosci na kazdej plaszczyznie od tematow przez liczbe telewidzow po sponsorow i reklamodawcow ze spokojnie dala by sobie rade. (Choc moze i warto kanal rozszerzyc o inne meskei pasje, tylko na wszystko i dla wszystkich... to sie raczej nie da. Facetow jest polowa populacji na tym swiecie wiec wszystkich sie nie zainteresuje)
A youtube itp to generalnie moim zdaniem jest niezla kopalnia. Dogadanie sie z autorami niektorych filmow (bo nawet nie koniecznie kupowanie praw, sami by chcieli zeby byly emitowane) i pomysl na program z nich zrobiony moglby okazac sie czyms ciekawym. Mam na mysli cos porzadnego a nie tylko wstawka jak to pijany koles sie przewraca na rowerze.
Moze sam bym postawil ze 4 kamerki w garazu jak bede cos tam odbudowywal , ale niestety ladne wnetrze, czysciutkie narzedzia, ubranko, nowe szmatki aha no i czyste raczki nie mowiac o braku brudu za paznokciem - zeby to sie przyjemnie ogladalo i ktos chcial kupic... niestety to tylko w telewizji
pozdr
CORONAVIRUS - 2012-12-09, 10:14
Czyli pozostaje nam czekać aż znajdzie się w TV ktoś myślący , ktoś kto ma jakieś pojęcie o kamperze i będzie miał ochotę dać coś z siebie by gniot nie wyszedł .... smutne to trochę . Chyba trochę w tym jednak biznesu , brak perspektyw na konkretny zysk hamuje twórczość , taka merytoryczną i bez bzdur ...
Te cztery kamery , które posiadasz , można by jednak postawić i wspólnie coś zdziałać ... chyba tylko chęci są potrzebne + czas i to też nas zahamuje ... kamperowi emeryci chcą się teraz cieszyć życiem , i mają rację ... a ci , produktywni muszą zap.... na kawałek chleba i paliwo do kampera ....
Chcę się mylić w ocenie sytuacji , oj jak bardzo chcę
szoł - 2012-12-11, 00:43
Panowie tu nie chodzi o to, kto za ile kupi camperka czy busika ,lecz ile z niego ma RADOŚCI
TOMKOWI GRATULUJE POMYSŁU I TAK TRZYMAJ , znałem kiedys goscia co cały wschód zjechał poldkiem z namiotem i maił takiego banana na twarzy że dokonał tego . niejedna Alkowa wymiekła przy takiej trasie t3 to jest to klasyka i tyle.
keler - 2013-02-16, 12:04 Temat postu: Moje wrażenia Witam
Obejrzałem ten program i mam dwa podstawowe zastrzeżenia
1- przy tak zamontowanej kuchence istnieje prawdopodobieństwo podpalenia fotela kierowcy
2- rozwiązanie z cewką i włącznikiem świateł nie jest nawet w 1% substytutem modułu sterowania ładowania, gdyż przy maksymalnym rozładowaniu akumulatora pokładowego i odpalaniu samochodu akumulator stanowi dodatkowe obciążenie dla akumulatora samochodu - a to może go zabić, poza tym nie ma nic mowy o ładowaniu akumulatora pokładowego przy podłączonym zasilaniu 230V.
Jest jeszcze parę wpadek w programie ale to jest program tylko rozrywkowy.
P.S. Ciekaw jestem jak sprawdza się izolacja ? :-))))
|
|