|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Jaki blaszak pod zabudowę do...
kamil_srz - 2012-12-05, 23:14 Temat postu: Jaki blaszak pod zabudowę do... Witam, Jakiego polecacie busa pod samodzielną zabudowę, miałby pomieścić dwa miejsca do spania i inne podstawowe rzeczy potrzebne do kamperowania, z racji tego, że jesteśmy parą studentów mamy do wydania na samo auto bez zabudowy około 6 tyś. złotych, preferuję wolnossącego diesla, co moi drodzy proponujecie?
Ps. Nie, nie dozbieram 10tys. na lepsze auto
Pozdrawiam Kamil
silny - 2012-12-05, 23:31
nie lepiej jakiegos benzyniaka nie bedzie mial miliona km. w kolach , zawsze odpali i bedzie tani w naprawach
kamil_srz - 2012-12-05, 23:47
Może i tak ale mam dostęp do tańszej ropy i to zadecydowało
kimtop - 2012-12-06, 01:23
kamil_srz napisał/a: | ale mam dostęp do tańszej ropy |
W całej Polsce czy tylko pierwszy zbiornik?
kamil_srz - 2012-12-06, 11:26
Zbiornik i myślę zabierać na drogę w blaszanych bańkach.
eMWu - 2012-12-06, 12:10
majsterek, nie kazdy lubi LPG ( chociaz ja akurat jezdze wylacznie na LPG) a i do kampera ze wgledu na dostepnosc, magazynowanie i kalorycznosc wzgledem objetosci sie kompletnie nie nadaje.
kamil_srz - 2012-12-06, 13:47
Koledzy i koleżanki, myślę nad vw T3/T4, Fiat ducato, co jeszcze proponujecie ? i jaką wersję silnikową najlepiej wybrać w ww. modelach?.
Pozdrawiam
fiba56 - 2012-12-06, 13:58
W tym przedziale cenowym coś z trojaczków będzie najmłodsze,silnik 2,5td lub lepszy 2,8jtd.Blachy trochę słabe.
marmur - 2012-12-08, 01:27
Też miałem dylemat i zdecydowałem się na Ducato II. Poszperaj trochę po forum, ten temat był wielokrotnie poruszany.
CORONAVIRUS - 2012-12-08, 09:21
kamil_srz napisał/a: | Koledzy i koleżanki, myślę nad vw T3/T4, Fiat ducato, co jeszcze proponujecie ? i jaką wersję silnikową najlepiej wybrać w ww. modelach?.
Pozdrawiam |
Każdy blaszak jest dobry i odpowiedni pod warunkiem , że będzie to IVECO
Leo2 - 2012-12-08, 13:46
Myślę że każdy blaszak o szerokości LT-ka nie musi to być IVECO
silny - 2012-12-08, 17:15
no i widzisz kolego jak ladnie forum ci doradzilo. kazdy powiedzial co lubi i tak juz bedzie zawsze jak o cos spytasz
a na temat
-jesli trojaczek to uwaga na rdze
-vw troche niskie a spawac wysoki dach to roboty kupa( cos o tym wiem )
ja wybralem benzyne z gazem , zbiorniki mam 155 l.
kup trojaczka bo wiekszy . minimum 2.5 l.
kamil_srz - 2012-12-10, 14:38
Majsterek, możesz mi powiedzieć bo ja nie w temacie jaki model kryję się pod nazwą "trojaczka"?:)
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
fiba56 - 2012-12-10, 15:01
ducato,boxer,jumper
MILUŚ - 2012-12-10, 16:17
fiba56 napisał/a: | ducato,boxer,jumper |
lub starsze..........ducato ,J5 i C25
kamil_srz - 2012-12-11, 00:09
Dzięki Panowie
silny - 2012-12-11, 20:31
JA cI DAM panowie . My so wszyskie kuliegi
kamil_srz - 2012-12-12, 22:56
I kuleżanki
mar78 - 2012-12-13, 12:39 Temat postu: Re: Jaki blaszak pod zabudowę do...
kamil_srz napisał/a: | Witam, Jakiego polecacie busa pod samodzielną zabudowę, miałby pomieścić dwa miejsca do spania i inne podstawowe rzeczy potrzebne do kamperowania, z racji tego, że jesteśmy parą studentów mamy do wydania na samo auto bez zabudowy około 6 tyś. złotych, preferuję wolnossącego diesla, co moi drodzy proponujecie?
Ps. Nie, nie dozbieram 10tys. na lepsze auto
Pozdrawiam Kamil |
Cześć.
6ka na samochód, do 10 nie dozbierasz a ja się grzecznie chciałbym zapytać: to za co przerobisz zakupionego busa?
Potrzeby:
1. Materiały
2. Wyposażenie.
3. Robocizna (swoja tańsza, warsztat )
4. Czas
5. Miejsce aby prace wykonywać.
Kolejność w/w dla każdego dowolna. Myślałeś nad tym?
A może poczekać, dozbierać troszkę złociszy i kupić np. busa już gotowego, przerobionego lub też coś innego Pomyśl nad tym. Skorupa to nie wszystko - zwłaszcza za 6000zł.
Pozdr.
koder - 2012-12-13, 13:24
Za ~2500zł można zrobić takie coś:
A bus for us (przykładowe strony ebooka)
...w tym samochód kosztował ~1500zł. Wszystko zależy od wymagań. Minimalny osprzęt turystyczny (materace, skrzynie, kuchenka, lodówka, kibel, stołki, stół) spokojnie mieści się w tysiącu. Po prostu trzeba traktować samochód nie jako domek na kółkach, a metalowy namiot :-)
mar78 - 2012-12-13, 20:57
Cześć KODER
Bardzo fajny pomysł, tylko autor nie wypowiada się kim jest (przynajmniej nie znalazłem tego w opisie) i jakimi możliwościami sprzętowo-logistycznymi dysponuje.
Zakup samochodu z niesprawną automatyczną skrzynią biegów bez wcześniejszego ustalenia co może być z nią "nie tak" to wg mnie strzał w kolano, autor miał baaardzo dużo szczęścia, że skończyło się na tych pozamienianych przewodach.
Kolejna sprawa - budowa trwała 12 miesięcy więc gdzieś w tym czasie autko musiało być "schowane". Szkoda, że nie ma ilości roboczogodzin pracy poświęconych na przeróbkę. Rachunek byłby bardzo prosty do wyliczenia.
Szafki, fronty - ja bym tak nie zrobił a dwóch lewych rąk nie mam, więc zakładam, że do ich ostatecznego wyglądu przyczynił się dobry stolarz z dobrymi maszynami.
Ogólnie bardzo fajny projekt i efekt końcowy ale całość niemożliwa do wykonania dla przeciętnego Kowalskiego i nie obrażając autora tematu Kamila - również niemożliwy do wykonania przez parę studentów.
pozdr.
eMWu - 2012-12-13, 21:05
mar78 napisał/a: | Zakup samochodu z niesprawną automatyczną skrzynią biegów bez wcześniejszego ustalenia co może być z nią "nie tak" to wg mnie strzał w kolano, autor miał baaardzo dużo szczęścia, że skończyło się na tych pozamienianych przewodach. |
kapitalka skrzyni w starym fordzie to jakies 3 kzł z gwarancja. Moze i strzał ale chybiony
mar78 - 2012-12-13, 21:19
eMWu napisał/a: | mar78 napisał/a: | Zakup samochodu z niesprawną automatyczną skrzynią biegów bez wcześniejszego ustalenia co może być z nią "nie tak" to wg mnie strzał w kolano, autor miał baaardzo dużo szczęścia, że skończyło się na tych pozamienianych przewodach. |
kapitalka skrzyni w starym fordzie to jakies 3 kzł z gwarancja. Moze i strzał ale chybiony |
Hejka,
EMWU mylisz się, ze strzał chybiony. Jeżeli autor bloga miałby zapłacić za remont skrzyni tak jak napisałeś 3000zł to wartość zakupu samochodu (z jego niezbędnym usprawnieniem) by wzrosła do ok.4500zł. Więc gdzie tutaj całość za 500 funtów
koder - 2012-12-14, 11:17
mar78, te ~2500 (500£) poszło na samą przeróbkę, autko z tego co widzę kosztowało ~1500 (300£). Również doradzał bym sprawne podwozie, chyba, że ktoś lubi się w mechanice babrać.
Jeżeli chodzi o wygląd, to tam na prawdę nie ma cudów. Trochę sklejki, szkielet drewniany, zawiasy, okleina i naprawdę można uzyskać podobny rezultat. A wszystko jeszcze zależy, gdzie sobie poprzeczkę kamperowania ustalisz - można po prostu wrzucić do środka materac, kilka pudełek plastikowych na rzeczy, kuchenkę turystyczną i też da się na biwak wyjechać.
Zwróć uwagę, że ten transit ma minimalne przeróbki zewnętrzne - biorąc busa na bazę nie trzeba montować okien, jedynie pozasłaniać niepotrzebne. Przy studenckim budżecie rozważałbym też modele vanów, które seryjnie mają kanapy rozkładane do łóżek.
Adam I - 2012-12-14, 11:56 Temat postu: Blaszak Chciałbym się przyłączyć do tematu, po wielu godzinach spędzonych na wyszukiwaniu który z nowych dostawczaków jest najmniej awaryjny planuję kupić nowego blaszaka Ducato Maxi ze średnim dachem jako bazę, silnik 3.0 diesel. Z wyglądu najbardziej podobał mi się Crafter ale po przeczytaniu o nim wielu opinii na forach dotyczących jego awaryjności odrzuciłem pomysł.
Ducato też nie jest idealne ale właściwie nie ma w tej chwili auta tak mało awaryjnego jak dawny LT-35 2,5. Chciałbym zapytać jeszcze was o opinię czy mój plan jest dobry?
mar78 - 2012-12-14, 12:25
koder napisał/a: | mar78, te ~2500 (500£) poszło na samą przeróbkę, autko z tego co widzę kosztowało ~1500 (300£). |
Cześć KODER
JAk czytam opis na blogu to cena zakupu samochodu została wliczona w koszt całkowity projektu, czyli w 500 funciaków
koder napisał/a: | A wszystko jeszcze zależy, gdzie sobie poprzeczkę kamperowania ustalisz - można po prostu wrzucić do środka materac, kilka pudełek plastikowych na rzeczy, kuchenkę turystyczną i też da się na biwak wyjechać. |
Święte słowa . Zgadzam się w 100%.
koder napisał/a: |
Jeżeli chodzi o wygląd, to tam na prawdę nie ma cudów. Trochę sklejki, szkielet drewniany, zawiasy, okleina i naprawdę można uzyskać podobny rezultat...
... Zwróć uwagę, że ten transit ma minimalne przeróbki zewnętrzne - biorąc busa na bazę nie trzeba montować okien, jedynie pozasłaniać niepotrzebne. Przy studenckim budżecie rozważałbym też modele vanów, które seryjnie mają kanapy rozkładane do łóżek. |
Efekt końcowy zakładając wydane pieniążki (500 funtów) mi się podoba ale podtrzymuję swoje zdanie odnośnie możliwości wykonania takiego projektu - w podanej na blogu cenie - przez Kowalskiego z postów wyżej
Pozdr.
koder - 2012-12-14, 12:59
mar78 napisał/a: | koder napisał/a: | mar78, te ~2500 (500£) poszło na samą przeróbkę, autko z tego co widzę kosztowało ~1500 (300£). |
Cześć KODER
JAk czytam opis na blogu to cena zakupu samochodu została wliczona w koszt całkowity projektu, czyli w 500 funciaków |
A ciężko znaleźć, ale tutaj :
Cytat: | Final build cost £750 (give or take a few pounds)
Includes the £300 we paid for the bus. |
Czyli 450£ na przeróbkę, 300 na busa.
mar78 napisał/a: | Efekt końcowy zakładając wydane pieniążki (500 funtów) mi się podoba ale podtrzymuję swoje zdanie odnośnie możliwości wykonania takiego projektu - w podanej na blogu cenie - przez Kowalskiego z postów wyżej |
Nie będę polemizował. To znaczy - teraz - zacznę gdy swojego zrobię :-)
papamila - 2012-12-14, 14:28
Adam I napisał/a: | Chciałbym zapytać jeszcze was o opinię czy mój plan jest dobry? |
na alle... jest w tej chwili przynajmniej kilka busow, zrobioonych w miarę profesjonalnie
w dodatku nowych lub prawie nowych
i rzucajac teraz gotowkę na szalę myślę że, jesteś w stanie sporo "wynegocjować"
obędzie się bez kłopotu, szukania materiałów, sprzętu i wykonawcy
no i bedzie zdecydowanie taniej niż to co kombinujesz
"nówka nieśmigana' będzie nówką tylko przez kilka miesięcy
a czas szybko płynie
mar78 - 2012-12-15, 19:37
koder napisał/a: | A ciężko znaleźć, ale tutaj :
Cytat: | Final build cost £750 (give or take a few pounds)
Includes the £300 we paid for the bus. |
Czyli 450£ na przeróbkę, 300 na busa. |
Miałeś rację . Na swoje usprawiedliwienie tylko napiszę, że koszt przebudowy na stronach, które są udostępnione z pdf'a z przebudowy busa, od samego początku wzrasta od 300 F, a wartości końcowej tam nie podają
koder napisał/a: | Nie będę polemizował. To znaczy - teraz - zacznę gdy swojego zrobię :-) |
Oczywiście będę bardzo rad podjąć ponownie temat jak ukończysz swój projekt
|
|