|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Węgry - Węgry> Bośnia i Her.> Chorwacja>i prawie Czarnogóra
wbobowski - 2012-12-13, 23:04 Temat postu: Węgry> Bośnia i Her.> Chorwacja>i prawie Czarnogóra Tak jak w opisie tematu. Zebrałem się dość późno do tej relacji, ale... lepiej późno niź wcale.
Ponieważ nie mogliśmy pojechać razem z Kimtop'ami do Turcji w czerwcu 2010 r., Marek zaproponował nam spotkanie w połowie września w Bogacs'u. Chętnie skorzystaliśmy z tej oferty.
Kilka dni później dzwoni Jarek (Papamila) z pytaniem, czy z Bogacs'a pojechalibyśmy z nimi dalej. Na pytanie - a dokąd - usłyszałem: Bośnia i Hercegowina, Chorwacja a może Czarnogóra i Albania. Ponieważ jeszcze tam nie byliśmy, spojrzałem na Elę i - odpowiedź była natychmiastowa: dlaczego nie.
I tak jadąc do Bogacs'a byliśmy przygotowani na dużo dalsze podróże.
Omijając płatne drogi na Słowacji, dość płynnie dotarliśmy w pobliże Bogacs'a. I tu mieliśmy niewielkie wątpliwości, ale w końcu jeden z drogowskazów upewnił nas, że dobrze jedziemy, choć chyba nie najprościej.
Ponieważ byliśmy po raz pierwszy w Bogacs'u a było już ciemno, Krysia (Kimtop) musiała nas naprowadzać telefonicznie na camping. Byliśmy kamperem zamykającym "Krupówki".
wbobowski - 2012-12-13, 23:20
Deszczyk padał ale nie przeszkadzało nam to moczyć się w cieplutkiej wodzie, co prawda pod parasolami, ale co tam, początkowo nam to nie przeszkadzało. Tym bardziej, że później było wino z pobliskich piwniczek i nasze nalewki.
Ale po 3-ch dniach przebywania w termalnych basenach pod parasolami doszliśmy z Papamilami do wniosku, że poszukamy ładniejszej pogody na południu, tak jak planowaliśmy.
Po opuszczeniu Bogacs’a pojechaliśmy autostradą do Budapesztu z planem minięcia Budapesztu i udaniu się na południe w kierunku Chorwacji drogą nr 6. Wyjechaliśmy z Budapesztu autostradą M6 i jakżesz byliśmy mile zaskoczeni, że M6 ciągnie się już do granicy i łączy z autostradą chorwacką, choć żadna mapa (te drukowane też) tego nie pokazywała.
Dalszy ciąg relacji w dziale Jugosławia a dotyczy Bośni i Hercegowiny.
wbobowski - 2017-01-06, 13:21
Ciąg dalszy opisu wyprawy z godnie z tytułem w Dziale Bośnia i Hercegowina, tutaj > http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=14511
|
|