| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - A to widzieliście ?
YAN - 2012-12-19, 09:05 Temat postu: A to widzieliście ? http://www.spaceextender.com/Home/home.html
Ciekawe czy coś takiego własnej produkcji dało sie u nas zarejestrować ?
Cyryl - 2012-12-19, 09:35
oczywiście, jako przyczepa.
jeżeli mówimy o tym z tyłu.
jest normalnie zaczepiane na tradycyjny hak, co prawda ma dodatkowe punkty mocowania do samochodu, aby poruszała sie jak część pojazdu, jednak jest przyczepą.
tylko jest jedno ale: jest bardziej skomplikowana w budowie i mocowaniu od tradycyjnej przyczepy. wymaga adaptacji pojazdu do tych dodatkowych miejsc mocowania i to takich, które zapewniają jej możliwość takich ruchów, jak pokazane na filmie przy wjeżdżaniu na krawężnik, co musi przełożyć się na koszty.
dodatkowo taka przyczepka będzie mogła być ciągnięta w sposób pokazany na filmie tylko przez pojazd do tego przystosowany.
zauważyłem jeszcze jedną wadę w stosunku do tradycyjnej przyczepki: ponieważ ta przyczepa na filmie zachowuje się jak część pojazdu, to na zakręcie stanowi jakby dźwignię, która ma punkt podparcia na osi tylnej, więc na zakrętach ładunek na niej jest poddawany większej sile odśrodkowej niż ładunek na tradycyjnej przyczepie, co widać w drugiej części filmu.
wniosek: takie coś będzie dużo droższe od tradycyjnej przyczepy.
zaleta: łatwiesze cofanie,
wady: koszt i potrzeba przeróbek w pojeździe ciągnącym.
więc czy opłaca się skórka za wyprawkę?
ostatecznie na wycieczki kamperowe nie jeździmy na wstecznym, tego cofania w przypadku kamperów nie ma tak dużo, a poza tym czy cofanie z przyczepą jest takie trudne?
jednym słowem samo rozwiązanie bardzo ciekawe, ale niewiele dające w zamian za większą cenę.
MAWI - 2012-12-19, 10:42
Widziałem coś podobnego nad morzem .Facet na czymś takim woził Quada. Zamontowal dwa zwykłe haki kulowe na obrzeżach samochodu i z tyłu obracane koła , Zarejestowane to było jako przyczepa lekka .Pytałem go po co te kombinacje ,powiedział ,że na pojedynczym haku kiepsko mu się cofało.
Cyryl - 2012-12-19, 10:57
tego cofania tyle i ta przyczepka taka ciężka, że na dobrą sprawę można ją odpiąć, quadem zjechać i zapchać ręcznie nawet z quadem na pace.
Ducaciak - 2012-12-19, 11:27
fajny patent przyczepka na trolejach.
ale w Polsce żaden diagnosta by sie pod tym nie podpisał
CORONAVIRUS - 2012-12-19, 17:25
jak dla mnie przekombinowane po odczepieniu sporo zostaje tego dobra jeszcze przy holowniku ...
makdrajwer - 2012-12-19, 18:34
Myślałem kiedyś o czym podobnym jako elementem kampera. W tej odłącznej części miałbym sypialnie , szafy itp. a w samym aucie kuchnie , łazienke i stół. Oczywiście musiało by być przejście między częściami. Podczas jazdy zwykły długi kamper ale na kempingu mógłbym zostawić niepotzrebny "kurwidołek" i kręcić się po okolicy tylko z żarełkiem i kibelkiem. Mały, wygodny i nie trzeba pakować wszystkiego i martwić się o miejsce na kempingu.
WODNIK - 2012-12-19, 21:15
| No name napisał/a: | jak dla mnie przekombinowane po odczepieniu sporo zostaje tego dobra jeszcze przy holowniku ... |
A co byś proponował w zamian aby tego dobra było mniej przy holowniku.
janusz - 2012-12-19, 21:28
| Ducaciak napisał/a: | | ale w Polsce żaden diagnosta by sie pod tym nie podpisał |
Jeśli miałaby homologację nie miałby wyboru
darek 61 - 2012-12-21, 20:38
takie coś już było,(za komuny)proponuje wygooglować '' pav100''
Rambler - 2012-12-21, 21:42
14000 € za psią budę, nieźle kogoś posr.... ups.... grzecznie mówiąc "przeczyściło". Za tą cenę mam kamperka w dobrym stanie
HENRYCZEK - 2012-12-21, 22:43
| Rambler napisał/a: | | 14000 € za psią budę, nieźle kogoś posr.... ups.... grzecznie mówiąc "przeczyściło". Za tą cenę mam kamperka w dobrym stanie |
To jest opcja na tzw.Ciche dni
|
|