Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - kolpaki

silny - 2012-12-27, 14:42
Temat postu: kolpaki
poszukuje od jakiegos czasu kolpakow chromowanych , takich ala usa kamper i nie znajduje . moze ktos przerabial temat i cos wie , :?: :spoko
YAN - 2012-12-27, 14:52

http://www.enatruck.pl/sklep.php?grupa=4
Może tu coś znajdziesz.

silny - 2012-12-27, 16:15

dzieki , jakos slabo szukalem . :oops:

300-400 euro razy ponad 4 zl.

czy za 1500-2000 nie kupie alusow , :spoko

HONORATA I MACIEJ - 2012-12-27, 17:17

Można znaleźć też tańsze.Tutaj masz komplet za ok.500Pln.
http://www.ebay.co.uk/itm...=item4abfbb45d3

silny - 2012-12-27, 17:21

dziekuje , postanowilem jednak ze ide w alufelgi bo 16 wzmacniane mozna kupic za rozsadne pieniadze :spoko :spoko :spoko :spoko :spoko
gino - 2012-12-27, 17:53

ni wiem jaki rozmiar szukasz...
ale sa i opcje tanich ''chromów''
komplet za ok70pln
http://allegro.pl/kolpaki...2849247119.html

silny - 2012-12-27, 21:46

kola 16 , widzialem te aukcje , zadzwonie do goscia spytac o 16 calowe :spoko
MAWI - 2012-12-27, 21:51

majsterek napisał/a:
spytac o 16 calowe

i ci Ci powiedział

CORONAVIRUS - 2012-12-27, 21:53

badziewiaki , po 3 miesiącach robią się zielone i wychodzą jakieś mapki i globusy ... szkoda kasy , chyba że na giełde to będzie piknie ;)
makdrajwer - 2012-12-27, 21:55

No name napisał/a:
badziewiaki , po 3 miesiącach robią się zielone i wychodzą jakieś mapki i globusy ... szkoda kasy , chyba że na giełde to będzie piknie ;)

A po zimie cały chrom odpadnie chyba że się kołpak przy zakładaniu połamie .

MAWI - 2012-12-27, 21:59

Miałem zamiar zaszaleć i kupić alu.Ale nie każdy jest szczęściarzem i mu cztery wystarczą. :lol: :lol: :lol:
WINNICZKI - 2012-12-27, 22:45

Jak to powiedział mi spec od naprawy alufelg. Czy widział ktoś fabrycznie wypuszczonego kampera na alusach. Jak do tej pory,chyba takiego prospektu ze zdjęciem nie widziałem. Z dostawczakiem też bieda spotkać wersję na alusach. Goldshmitt proponuje alusy podobno wytrzymujące 2000kg udaru ,ale po za jedną firmą zabudowywującą blaszaki nie widziałem oferty fabrycznej. Coś w tym jest,że fabryki składają auta za grubą kasę, ale jednak bez alusów. :bigok
HENRYCZEK - 2012-12-27, 23:26

WINNICZKI napisał/a:
Jak to powiedział mi spec od naprawy alufelg. Czy widział ktoś fabrycznie wypuszczonego kampera na alusach. Jak do tej pory,chyba takiego prospektu ze zdjęciem nie widziałem. Z dostawczakiem też bieda spotkać wersję na alusach. Goldshmitt proponuje alusy podobno wytrzymujące 2000kg udaru ,ale po za jedną firmą zabudowywującą blaszaki nie widziałem oferty fabrycznej. Coś w tym jest,że fabryki składają auta za grubą kasę, ale jednak bez alusów. :bigok

Mój blaszak ma od nowości 16-sto",z listy wyposażenia wynika że były jako opcja dodatkowa.

WINNICZKI - 2012-12-27, 23:33

HENRYCZEK napisał/a:
były jako opcja dodatkowa.
Właśnie piszę o tym ,że nikt nie proponuje jako wyposażenia podstawowego tylko jako "opcja" i czy czasem jeszcze nie obwarowana zastrzeżeniem,że np DMC mniejsze niż 3500lub odpowiednio wysoki profil opony.
Pancio - 2012-12-28, 01:07

Wszystko jest kwestią opłacalności dla producenta. Z góry się zakłada, że jak dostawczak to warzywa będzie się nim wozić, albo jeśli kamper to pewnie jeździ nim jakiś gość, który nawet nie odróżnia felg od kołpaków.

Tymczasem felgi aluminiowe potrafią być o wiele mocniejsze od stalowych i oczywiście lżejsze. Warunek jest taki, że muszą być albo produkowane metodą CNC z jednego kawałka (w USA tak się robi customowe felgi) albo muszą być odlewane i odkuwane na zimno. Ja mam takie felgi w swoim Land Cruiserze: bardzo lekkie i cienkie a mimo to wytrzymują obciążenie samochodu ważącego ponad 2500kg (jak załadowany to pewnie blisko 3000kg). I jest to obciążenie polegające nie na jeździe po asfalcie czy szutrach, ale niekiedy dobijanie amortyzatorów na sporych dołach i kamieniach. Komplet czterech używanych felg to 1000zł, ale oczywiście piszę to jako ciekawostkę, bo rozstaw śrub nie pasuje do kamperów. Po prostu da się zrobić bardzo dobre felgi, ale musi być dobra wola producenta samochodu.

Jako dodatkową informację napiszę, że warto patrzeć na napisy na felgach. Są różne standardy, ale z tego co pamiętam, to dość rygorystyczny jest japoński JWL-T. Jeśli felga ma takie coś odciśniętego, to znaczy że można używać i nadużywać pod bardzo dużym obciążeniem.
http://www.toyotaownerscl...showtopic=66183

dyha - 2012-12-28, 21:13

To i ja wtrące moje 12 groszy;
Sam też szukam jakiegoś estetycznego rozwiązania na moje koła.Chyba nie wszystkie kołpaki pasowałyby mi,moje stalowe felgi są jakoś bardziej wytłoczone na zewnątrz niż w osobówkach.W katalogo Reimo znalazłem coś takiego:
http://www.reimo.com/pl/4...blende_chrom_16

silny - 2012-12-28, 22:38

DYCHA - ten link cos nie lata

a tak na temat to chyba swiete slowa z tymi alusami , no bo niby mozna kupic odpowiednio wzmocnione , powiedzmy busowe nie nowki , ale jak naladuje sie do powiedzmy maxa i wyjdzie ze na pokladzie jest razem z zaloga 4 tony to wyjdzie tona na kolo :shock:

ja razej zostane przy stalowych i przy zwyklych kolpaczkach ;)

moze latem psikne je chromowa farbka i na to klar to beda blyszczec jak psu j,,,a :lol:

dyha - 2012-12-29, 10:30

to może teraz:
http://www.reimo.com/pl/D...w_kempingowych/
trzeba wejść w :technika dla sam. camp. a potem to już łatwo odnaleść.72,90eurasów za cztery :spoko

silny - 2012-12-29, 19:42

wiesz ze o takich myslalem :)

zamowie sobie :spoko

Ducaciak - 2012-12-29, 19:55

fajnie to wygląda.
pierwszy postój i obudzisz sie bez kołpaków :) niestety tak jest w Polsce...

silny - 2012-12-29, 23:12

ja pierdziuu , najpierw

- kolpaki za czterysta euro - no to nie kupuje, kupuje alusy

-ale alusy slabe , pogne- no to nie kupuje , pomaluje felgi metalowe

-no ale kolpaki sie znalazly za 70 - to kupuje

-ale ukradna mi bo jak to w polsce

:opps: :opps: :opps:

to se moze klocki sosnowe przykrece zamiast kol :gwm

LukNet - 2012-12-29, 23:18

majsterek napisał/a:

...to se moze klocki sosnowe przykrece zamiast kol :gwm

o z takiego bala pewnie dałoby się wystrugać :haha: