Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Po Polsce - SPYCIMIERZ-BOZE CIALO W KWIATACH

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 13:22
Temat postu: SPYCIMIERZ-BOZE CIALO W KWIATACH
Pomysl powstal dzieki pobytowi w Uniejowie,wracajac z Zielonej Gory gdzie zakupilismy kampera w 2008.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 13:38

Bedac na basenach zapytalam pan w szatni,co u was ciekawego do ogladania,jedna pani,Boze Cialo w Spycimierzu.
W 2010 wnuk byl po komuni sw.to mozemy jechac kamperem na wycieczke.Kazalam dac rodzicom,wnukowi stroj komunijny,wnuczce stroj krakowski,na wszelki wypadek.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 14:04

Przyjechalismy z samego rana to moglismy sobie zajac miejsce na koncu parkingu pod samym kosciolem,tak by nikomu nie przeszkadzac.
Parking specjalnie zrobiony przez strazakow na uroczystosc.
Oczywiscie rowerami pojechalismy na baseny do Uniejowa.
Dzieci mialy frajde ,caly czas podgladaly prace mieszkancow.
Po poludniu jak zaczela sie ustawiac procesja,podeszlam do kogos i pytam kto jest odpowiedzialny za procesje.Pokazano mi pana,to mowie zee wnuk ma stroj komunijny,a wnuczka krakowwski.Filip poszedl do chlopcow komunijnych,a Kinga dostala do trzymania szarfe,ale dziewczyny byly w strojach sieradzkich.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 14:26

Wieczorem wszyscy sie rozjechali,idac naokolo wsi na spacer dzieci mialy przednia zabawe,rzucaniem w siebie garsiami pozadeptywanymi kwiatami.
Ale to nie koniec wycieczki,wizyta w Licheniu.Udzial we mszy i dopiero wtedy otwiera sie zaslona ,pokazujac Matke Boska Lichenska.
Do windy byla duza kolejka,to okolo 1000 nstopni zrobilismy na sama gore.
Nastepny etap zamek w Korniku,oraz palac w Goluchowie,
.Wczesniej jaszcze bylismy w Gnieznie ale katedra byla zamknieta.
Wycieczka zakonczyla sie posilkiem na dziedzincu palacu w kto zgadnie?Nie mam zdjecia calego obiektu ale ci z okolic Lublinca i Czestochowy powinni poznac.

Nomad - 2012-12-30, 21:37

:kawka: :kwiatek2
Den-tal - 2012-12-30, 23:56

Pomysl z kwiatowa droga "kupiony" z Wloch. :roza: Ladne ,ale zasmieca :(
Camptramp - 2012-12-31, 10:51

Den-tal napisał/a:
ale zasmieca

Mam odmienne zdanie. Po max miesiącu nie będzie śladu.

Szkoda, że nie będzie mi dane obejrzeć takiej procesji. Ja w każde Boże Ciało pracuje :(

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-31, 20:47

Najwazniejsze zasmieca?
Na drugi dzen juz sprzatali,ale to niewazne,wazny pomysl i ogramna praca .Cale rodziny pracuja od rana a wczesniej musza przygotowac kwiaty,liscie itp.Jest to mala miejscowosc,kolo Uniejowa,z Celestynowa ze 150km.Pokazuja w telewizji.

Camptramp - 2013-01-01, 00:29

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Jest to mala miejscowosc,kolo Uniejowa,z Celestynowa ze 150km

Ja już od kilku lat nie miałem Bożego Ciała wolnego, bo wypada w czwartek. W tym czasie rozwożę leki po szpitalach. Do pracy wyjeżdżam o 5:30, a kończe 700km później koło 19-20. Ale dzięki waszej relacji jak bym tam był. Dziękuję.