Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Włochy - WLOCHY:OD BRINDISI DO GRADO

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 20:02
Temat postu: WLOCHY:OD BRINDISI DO GRADO
Tytul ,zawily,taki wymyslilam by kazdy czytajacy go wiedzial o co codzi.To jest ta sama nasza 67 dnowa podroz,mysle ze Wlochy maja byc pod Wlochami.cdn
Po latach wiem jak pisać współrzędne stopnie,minuty,sekundy setne sekund,wszyscy kamperowcy znaja się na tym bardzo przepraszam ale teraz wiele nauczyłam się na naszym orum CT.Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 20:49

Przyplywamy dopiero o 12 godzinie.Puszczaja nas na koncu po zjechaniu ciezarowek.
Jedziemy sobie do Ostuni nad Adriatykiem

Szukamy ladnego miejsca na zjedzenie obiadu.Miejscowosc SPECCHIOLLA koord.N 40441211 i E 17443130.Plaze rafowe z zatoczkami ale brak zejsc do wody.
OSTUNI stajemy na parkingu N40435692 i E 17345140,i idziemy na zwiedzanie.
Wieczorem dojezdzamy do MASSAFRA szukamy i szukamy w centrum sie nie da waskie uliczki ledwo wyjechalismy,z glownej skrecamy w lewo i mamy miejscew uliczce kolo apartamentow,widok na katedre. N 40353321 i E 17070764.Wieczorem idziemy pod katedre,takie zawile uliczki,ze mozna sie zgubic.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 21:02

Wyjezdzajac 30 .X.we wtorek,szukamy lidla bo wieczorem nam mignal,ale zamiast tego trafiamy na targ rolny.Owocow ,warzyw,serow,nich sie Grecja schowa.Nie mowiac o pomidorach i papryce,:fenkuly,kaki,kasztany,kilka rodzi salat nieznanych mi,ale najdrozsza marchew 1,5oe.Oj zrobilam zapasy.
Nomad - 2012-12-30, 21:12

:kawka:

:kwiatek2 :kwiatek2 :kwiatek2

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 21:40

Jedziemy dalej przez Potenze/nie wjezdzam/,we wszystkich tych miastach stara czesc jest na wzgorzu,a z boku nowa zabudowa.
Jest Matera dlaczego taka trasa?po kupnie biletu na prom do Brindisi,okazalo sie ze nie mamy przewwodnika wlochy poludniowe/miala byc przez Balkabny,Toscania/.
W Patras majac wifi,ja czytam zabytki italia unesco,a Zbyszek pisze notatki.No i wyszlo ze MATERA.c.d.n

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2012-12-30, 22:59

MATERA,wjechalismy,kierujemy sie na centrum,no i gdzie by stanac.
Trafilo nam sie za baszta kolo szkoly,miejsce jedno na nas czekalo.
Pytam wloszke pokazuje prosto,nie samochode tylko perditto.Troche z gorki i jestesmy,wchodze do jednego kosciola,tak naprawde nie wiemy czego szukac.Zbysiu poszedl na zwiady bo oczywiscie idzie z pieskiem.
No i rozminelismy sie.Jak weszlam za napisem Sassi,i jez nie moglam zawrocic/z wrazenia/.

Baterie mi sie rozladowuja,otwieram pocieram jak mi maz pokazal,jeszcze da sie zrobic zdjecie,jak sie aparat zamknal wracam.
Spotykamy sie na glownym placu spacerowym,przepraszam,jakos Z.przeszlo.Idziemy razem druga strona,pod bardzo piekna katedre,ale wiele zabytkow w starym miescie jest dopiero remontowanych,lub zamknietych.Katedra -Duomo tez.
Chodzimy ze trzy godziny.
Smieci sa w kazdym kraju w roznych miejscach,we Wloszech tez.
Jest tu zupelnie inaczej jak w Grecji,ale o tym bedzie dalej.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-01, 19:15

c.d przepieknej Matery.Pomimo jesieni duzo turystow,tych z japoni tez.
Dalej kierujemy sie na Salerno,czyli nad m,srodziemne,
Jedziemy gorami,potem trafiamy droga 407 na dwupasmowke,ale i tak zeszlo do zmroku.
W Salermo klapa,ciemno nie trafiamy do portu,nastawiamy Gps na droge wzdluz morza kierunek Aeropoli.
Kilka osob z forum jechalo ta droga.
Droga wzdluz morza ,odgradzona jest od morza barierkami,siatka,kawalki prywatnych parkingow zamknietych,po prostu brak dostepu do morza.
Po kilku kilometrach trafiamy na apartameny,gdzie mozna wjechac,ale dojscie do plazy jest zagrodzone siatka.Brudno,Zbyszek zawsze idzie na spacer z psem i stwierdza /nie wiem czy moge tak napisac/:przyjezdzaja same d....... na seks.
Spi sie dobrze troche pada,szum fal .

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-01, 19:35

Rano wracamy do Salerno,jedziemy kolo promanady Lungomare.Jest ladnie robimy sobie sniadanie,probujemy czy jest wifi w mac donaldzie,ale wola pasword.Nabieramy wode.N40393052 E 14480205.Jedziemy droga 18,nie chcemy jechac wybrzezem Amalfi,bo kamper z motorem 7,5metra.Ale nie pomyslelismy ze Gps ktoremu tym razem zaufalismy,do pewnego momentu prowadzil dobrze zaprowadzi nas w centrum Neapolu.
Czesi mowia bordel,smieci wszedzie naokolo.
Deszcz pada mocniej,coraz wieksze korki no bo jest godz 15.Nie mozna sie nigdzie nawet na sekunde zatrzymac.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-01, 19:51

Jestesmy glodni,Zbych jedzie ja robie kanapki,cos przegryzamy i pomalu posuwamy sie do przodu.w koncu wjezdzamy na dwa pasy na droge do Rzymu.Spimy w miejscowosci MONDRAGONE.
1 listopada zwiedzamy rankiem miejscowosc GATEA,z mapy wynika ze ladne miasto.
No i prawda ,ladne czyste ,ale byla awaria wody,stanelismy pod pompa tlum ludzi,mysle ale jakas dobra woda,dopiero w porcie widzimy cysterne z woda.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-01, 20:20

Zblizamy zie do ulubionej SPERLONGI,wkleje zdjecia,a w nastepnym poscie zrobie opisowke.
Nomad - 2013-01-03, 22:13

....no rozumiem ...."zobaczyć Neapol i umrzeć"....
ale bez przesady ........reanimacja raz proszę....ja chcę więcej :diabelski_usmiech

:kawka:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-04, 22:39

Oczywiscie beda tylko zdjecia,bo tekst fajny mi uciekl.
Moze uda mi sie pokazac mycie fontanny,i wazenie forsy w de Trevi.Malo zdjec bo jak mowi Santa ja tym razem sama dla siebie smakowalam Rzym o 8 rano.

Potem TERMY,TERMY,troche TOSCANI

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-04, 22:47

Tivoli Willa di Esta

Legitymuja na obydwoje,daje swoj dowod,i 50euro,nie kaza dac Zbyszka dowod,okazuje sie ze chyba sprawdzali wiek no i puscili gratis.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-04, 22:54

Dobrze ze przestalo padac,najpierw chodzilismy pod parasolami.Ale mgla byla,to widac.
c.d Willa de Esta,nastepny zabytek pod UNESCO.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-05, 17:42

Do Tivoli zajechalismy wieczorem..
Oczywiscie nie mamy zadnych namiarow na nocleg,jezdzimy wiemy juz gdzie jest willa D Este,wiecej znakow jest na wille Adriana.Nagle widze znak stadin sportowy,przypomnialam sobie ze niektorzy pisali ze sa parkingi przy stadionachi spali tam.Jedziemy oswietlone, sa jakies mecze,ale miejsc brak.Stadion w centrum to parkuja tu wszyscy.Stanelismy z boku czekamy.Zwalnia sie jedno miejsce ale ciasne znowu wjazd na 5 razy.Poznym wieczorem duzo aut wyjezdza .
Zajmujemy sobie z boku dobre miejsce,spanie super.Ponizej kran z woda.
Koordynaty N41571418 i E 12482838.
Rano wczs idziemy do Willi.
Po poludniu jedziemy do Rzymu.
Nie mamy koordynatow,ale pamietam zdjecie SANTY.
Wlaczamy GPS na najblizsza od mostu ulice i jedziemy.
Polapalam sie na planie gdzie w danym momencie jestesmy,no i sama pobieglam do Wolli Borgese/nie wiem jak sie pisze/.
Potem juz parking nad Tybrem.

Nomad - 2013-01-06, 17:50

"mysle ze plac Republiki-Nomad zrobi korekte"

...nie muszę--Fontanna Najadów
( nimf wód lądowych) :spoko

A Santa Maria del Poppolo?
Plac jest a Bazylika?

...piękna ,ale pięknych w Rzymie jest sporo...ta jest schowana na lewo od wejścia z Porta Flamina.
To tu Dan Brown uśmiercił jednego z Preferiti w książce "Anioły i Demony"'

A nieboszczyk był tu w Kaplicy Chigich w niszy pod Okiem Demona ;)

WHITEandRED - 2013-01-06, 19:36

:spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-07, 20:59

Zaraz odpowiem ale ja tez umie trzymac w niepewnosci,smakujcie ten Rzym.
Wklejam nasza ulubiona Sperlonge i 2 zdj,Willa Este.
Dzieki zieciusiowi mam,mam,zdjecia z telefonu.
Grado tylko plaza,ale Aquileia wiecej,a tam tez zabytki w unesco.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-07, 22:34

Koordynaty parkingu nad Tybrem N41544989 i N12281881
Parking fantastyczny,Santa bardzo dziekuje najpierw sobie ze poznalam po twoim zdjeciu,no a potem za telefon do Rzymu.
Na parkingu bylo caly czas wifi.
Niedziela nie placimy nie ma ludzi,natomiast rano przed 8 przestawiany auto na jedeno miejsce parkingowe.Zbych placi 4 euro za 8 godzin.
O kolo 10 jestem ja na dyzyrze i podchodzi dwoch parkingowych i sprawdzaja bilet lezacy na na szybie.
Po poludniu Zbych z pieskiem ida na plac Popolo,jest jakas uroczystosc,ale pies sie boi i wracaja.Ja ide juz pod wieczor ale brzegiem tybru po mauzoleum Augusta ,mam 2 koscioly,wracam przez Popolo ale jest ciemno.
Jestem w duzym kosciele Santa Maria Popolo,mam jedno zdjecie chyba takie jak Nomada tylko gorszej jakosci. Po lewej stronie ogladam kaplice ,gdzie wstep jest po 2-3 osob i osobno zagradzone,ale dopiero czytam w kamperze,i Santa mi mowi ze to obrazy Caravaggia.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-07, 22:44

Moje wieczorne zdjecia c.d.Pada deszcz trzeba niesc parasol.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-07, 23:11

Jest poniedzialek 5 listopad,po kawce bez sniadania ide na smakowanie Rzymu ,bez aparatu,nie pada nie niose tez parasola.Mam na wszelki wypadek telefon i dzis biore forse.
Wchodze jeszcze raz do kociola Popolo ale kaplica za obrazami jest zagrodzona,w kosciele nie swieci sie swiatlo.Wczoraj wieczorem bylo duzo turystow.
Ide dalej via Babubio do P.Spagna.Siedze sama na fontannie i obserwuje jak krzataja sie rano kupcy i inni wlosi.
Aparat sie przydaje ale plac i schody bez azalii jest szry.
Potem zamiast do via Corso bladze szukajac fontanny Trevi.
Dochodze o nie ma wody.Czyszczenie ,naprawy i forsa,jak na zdjeciach.Nie doczekalam sie pakowania do workow duzych bialych.
Wracam via Corso,jest to fajna ulica idaca prawie przez centrum.Wchodze do wielkiej bazyliki,ale Nomad podpowiedz,nie zapisalam nazwy,.
Nomad zezwalam,przy okazji zerkna na moje fotki

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-07, 23:26

Wracam o 11 idzie teraz Zbyszek,ale zaczyna padac,on nie ma parasola no i mniej kocha Rzym.
Jedziemy do VITERBO,koordynaty na TERMY:N42°25'14.87" i E 12°03 53 96
Woda goraca,wlosi stale cos zatykaja,odtykaja,ale kazdy basenik ma inna temperature.
Teraz troche przerwy ,mozecie ogladac i czytac moje wypociny.
Musze zadbac o sprawy zwiazane z naszym wiekiem,ale mamy inne zdania i jest ?,serdecznie pozdrawiam wszystkich czytajacych i tych co nie zagladaja na moje trasy.Barbara Muzyk.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-08, 15:33

Szukajac term ,jedziemu na Tuscanie/miejscowosc/,pisze termy.
Niestety napis prowadzi do hotelu gdzie 1 dzien kosztuje w spa 25 euro.
Jedziemy na niucha,facet na jakims forum pisal przy drodze glownej,kilometr,moze poltora,Zbych mowi,tam jest goly i sie ubiera.Widzimy duzy parking,jest kopci sie od wody.
Stajemy na parkingu ,idziemy na zwiady.Jemy obiad i siedzimy sobie w wodzie do do poznego wieczora.Wieczoem para bucha jest urokliwie.Spi sie doskonale.
We wtorek 6.XI.,siedzimy od 8,30 do 10tej.Sniadanie jadamy pozno.
Jedziemy na zwiedzanie miasta.
Po poludniu siedzimy w ktoryms z basenikow,cos tam mowiac do siebie.Tak poznajemy mlodego Manuela ktory ma mame Polke.
Jedziemy za nim/on na motorku/,zawozi nas do LIDLA.Okazuje sie ze sa Lidle,ale nie przy trasach wylotowych,a w centrum miast,gdzie mieszka duzo ludzi.Nie ma reklam Lidla.Zakupy fantastyczne,TANIEJ jak w Grecji.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-08, 18:55

Viterbo,miasto papieskie,warte obejrzenia na dodatek wody termalne.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-08, 19:06

Troche na uboczu jest SATURNIA ,te termy znaja kamperowcy.
Sa to bardzo urokliwe kascady na rzece o temperaturze 33 stopni.Latem super,natomiast listopad,zimno.
Po przyjezdzie po poludniu ja zmarzlam w wodzie.Na drugi dzien,bylo blekitne niebo slonce operowalo w wodzie,bylo cieplo,o czym swadczy ilosc przybylych.Jest to juz Toscania.
Saturnia,spimy na parkingu ,parking ogrodzony platnny nieczynny.Koordynaty; N 42385582 i E 11304317

Santa - 2013-01-08, 19:37

Basiu - dziś wreszcie obejrzałam sobie porządnie Twój Rzym - bo wcześniej tylko przez komórkę :szeroki_usmiech
Rzymu jesienią jeszcze nie widziałam a jak widać ma nieco inne klimaty od wiosennych i letnich. Kilka dni temu wróciła stamtąd moja Zuzia i przywiozła mi Rzym zimowy :szeroki_usmiech

Widzę, że nie zdecydowaliście się na kamperpark na Casilinie. Na przyszłość znów będę Cię namawiać - kamperek zaopiekowany i "hulaj dusza..." :szeroki_usmiech

A nasz "złodziejski parking" - jakby odnowiony :szeroki_usmiech

Miło znów zobaczyć Rzym i Italię - Twoimi oczami :szeroki_usmiech Dziękuję :roza:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-08, 20:18

Santa,stojac na parkingu zatrzymal sie /drzwi mialam otwarte/,Andrzej,pracuje na stacji benzynowej po lewej stronie,za mostem czyli na Zatybrzu.Musze znalezc jego nr tel,i nazwe parkingu na A....Powiedzial ze to tani parking ogrodzony?Parking jest na Zatybrzu,nie wiesz o co chodzi?Ja nie pojade /jezeli jeszcze bede w Rzymie/ na zaden kemping,mnie sie na tym parkingu bardzo podobalo.Moze troche smutno chodzic samemu?
Natomiast powrot byl dla mnie meczacy,oraz calodzienne chodzenie.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-08, 20:25

Znalazlam AURELIA parchero,moze ktos wie?
Nomad - 2013-01-08, 21:26

129.jpg
nieudane wnetrze kosciola przy via Corso

mało widać szczegółów,więc popytam....

Nomad - 2013-01-08, 21:38

To Chiesa della Santissima Trinita degli Spagnoli

...zbudowany przez trynitarzy hiszpańskich( braci z Zakonu Trójcy Przenajświętszej)

skojarzyłem,bo mam stare zdjęcia w albumie ...za czasów aparatów analogowych...

..a dlaczego Ci zdjęcia nie wychodzą?
...kiedyś kupowało się klisze o wysokiej czułości,by takie zdjęcie wyszło a obecnie
aparaty cyfrowe mają przypisany ten parametr "czułości" ( oznaczenie ISO )

..twój aparat ma pewnie za małą wartość tego parametru i przy swojej maksymalnej wartości ,przy słabym oświetleniu aparat automatycznie wybiera dłuższy czas,by
doświetlić kadr ...i zdjęcia są poruszone
...drugie zdjęcie sklepienia-duża odległość ,słabe oświetlenie -ostrość jakby jest ale
szczegółów brak..
Czas na nowy prezent na urodziny:kwiatki:

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-09, 10:22

Prezentem jest nastepny wyjazd, ktore w tym roku musza byc ograniczone i jak najtansze.Nawet zastanawiamy sie nad sprzedaniem kampera.
Zawsze mozesz wkleic swoje zdjecia do moich opisow.pozdrawiam i dziekuje :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-09, 20:33

Nastepne miejsce to BAGNO SAN FILIPO N42554282 I E11421026..
Jest po poludniu,nie mozemy znalezc gdzie sa termy,dolaczamy sie do wlochow Roco,szuka,bo jedno miejsce mniej ciekawe i chlodna woda.Dopytuje sie ,idziemy dalej lasem,widac turkus.Wszyscy sprawdzamy cieplote wody to jest dobre miejsce.
Niestety gorzej z parkingiem,waska stroma ulica na okolo 8 samochodow osobowych.
Roco mowi ze jada tam i tam na nocleg,parking dla kamperow.
Troche zle zrozumielismy,myslac jeszcze o innym parkingu.Efekt
dobry spotykamy ich 10km w tyl w Salvadore.
Rano chlopaki tankuja wezem wode i rozstajemy sie,oni jada nie wiadomo gdzie.Mial spisane termy na kartce.Mowie mu o Petriolo,oni nie pewni ,potem dostaje sms 2 slowa Petriolo ok'.
Rano sami wracamy i idziemy na termy,sa bardzo urokliwe,nazywane Fossa Bianco.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-09, 20:46

Do term Filipo musi sie isc piekna sciezka przez las okolo 8 minut,mierzylam czas,
Kolo poludnia juz po trasie na Siene,do BAGNO VIGNONI.
Jedziemy od dolu domyslajac sie gdzie moze byc zrodlo.Jest ale woda chlodna.
Wspinamy sie sciezka pod gore do centrum miasteczka.
W rynku /slynne zdjecie z folderow/,nie ma pary ,pisze ze woda paruje,po drodze plynie woda zrodla ,mierzymy reka,chlodna.Nie bylo sie kogo zapytac .

Agostini - 2013-01-09, 21:15

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Nawet zastanawiamy sie nad sprzedaniem kampera.

Oj, co ja słyszę? :(

Przyzwyczaiłem się i bardzo polubiłem Twoje, Basiu, podróże i ich opisy.
Jeśli dobry i sprawdzony w drodze, to szkoda kamperka. Może nie będzie tak źle?

Nomad - 2013-01-09, 21:40

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Znalazlam AURELIA parchero,moze ktos wie?

Aurelia parcheggio....tu są namiary na parkingi...ten jest na dole strony

www.wikinapoli.com/italy/rome/rome-parking-lots

....jakieś problemy???czytam???

Więc .... na nie -będzie dobrze albo jeszcze lepiej :diabelski_usmiech

Nomad - 2013-01-09, 21:49

...a na zachętę na dalsze wyjazdy i na zniechęcenie do sprzedaży ...

.... kilka fotek z rzymskich kościołów :aniolek

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-09, 22:24

.W 2013 musimy jechac niedaleko ale tam gdzie cieplo.Moze uda sie byc i zobaczyc 5 Terre.czerwiec?No i Zakyntos jesienia,ale nie jazda autostrada,dla nas to nieciekawe,a Balkanami tak sie pieknie jedzie.
Mam jeszcze w zanadrzu dla wszystkich /stresuje mnie tylko jakosc zdjec,ale inaczej nie bedzie/: Bibione i Istria2012
Halkidiki i Bulgaria 2012
Balkany zn Grecja 2011
Peloponez przez Macedonie 2011
Moze mi sie uda napisac krotko,nie ucza nikogo historii,sa do tego przewodniki i internet,wazne ze zapisujemy koordynaty,forumowicze jedni wola tak,inni szukaja w google maps.
Na dzisiaj jeszcze mam zmniejszonych 20 zdjec.
To pisanie jest czasochlonne,nawet nie mam czsu popatrzec na inne wyjazdy.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-09, 22:45

Jeszcze tyle do zobaczenia w tych Wloszech.Usta prawdy widzialam 30 lat temu.
Nomad,czesc kosciolow znam,nie bylam na Zatybrzu.Nie umie dotrzec do tego parkingu co dales link.Sprawdz sam po koordynatach,moze jutro sprawdzimy na GPS.
Mam tel,do tego polaka ,ale tak mi schodzi.To wazne dla wszystkich ktorzy kochaja RZYM.
Moze Santa bedzie wiedziec?
Teraz dalsza jazda:
Jestesmy w sercu Orci;SAN QUIRICO D ORCIA.-parking do spania N43032174 E 11363080
Po drodze mamu jeszcze ROCCA D ORCIA,z duzym lecz nieczynnym zamkiem wysoko na gorze.Wracajac,w dol widzimy traktory skrzynie z oliwkami.
Jest przetwornia oliwy.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-09, 22:52

A teraz zdjecia zz urokliwego nieduzego miasteczkan San Quirico D Arcia
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-10, 18:20

Mialam troche czasu i popatrzylam na relacje,Portugalia przes polonocna Francje,krotko,zwiezle,ladne zdjecia,powinno sie zmienic kierunek.My bylismy w Hiszpani ale jechalismy dolem,tez Francja ladna ale krajobrazy,polnoc rewelka.Tak te pisze and 123 byli chyba miesiac.Co by nie rzec ,taka podroz w tak drogiej Francji drugie tyle co Grecja?
Szukalam ale ta Aurelia nie wiadomo co szukac.
Jdziemy dalej:
BAGNI DI PETRIOLO
Koordynaty na parkowanie przy termach:N 43045037 E 11175953
PARI,malenkie na koncu swiata,ale z wifi N43035061 E 11191378
Siedzac w nieckach z goraca woda,slysze,piwo,amerykanie,to Iwona rozmawia biegle po wlosku a czasami slysze polskie slowa.Zaczepiamy ja jest z Maurycym,ona tlumaczy.Po basenach Zbys czestuje ich dobrym espreso,oni namawiaja sie i zapraszja do Pari/tam mieszka Iwona/.
Awantura po wlosku:stanelismy dosc wysoko kolo domow,Z.mowil wlochowi ze moment.
Ja tego nie wiedzialam ,robimy sobie na tarasie przelewy,wszyscy sie spakowali jedziemy do Mauricia na kolacje.
A tu nasz kamper zablokowany.Prosimy starego i mlodego wlocza ze przepraszamy,nie ma mowy,no to zaczela sie pyskowka dwoch wlochow.Sansacja na calego.Nic nie pomoglo.
Maurycy cos powiedzial Zbyszkowi/robi sie ciemno/,Z,zapala auto,wyjezdza z piskiem opon jeszcze dalej do gory,Maurycy go prowadzi pokazujac rekami,prawo,lewo,do gory,cos niesamowitego.Z.wyjechal do gory i prawa strona kolo domow cofnal do tylu,tylem zjechal juz na dolny parking.Wszyscy zbaranieli,ominal ten traktor blokujacy nas.
Gadanie,wrazenia nie ma zdjec.Polecam internet termy Petriolo.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-10, 20:41

Na jutro mam zmniejszonych okolo 100zdjec i konczymy
Nomad - 2013-01-10, 21:15

:diabelski_usmiech

poczekam... i pewnie doczekam się kolejnej opowieści

:chytry

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-12, 15:11

Wreszcie zakupilismy najtanszy pakiet w cyfra+,ale jest sygnal a nie podaje programow.Mamy fachowca,ale cos jest na nie.
Jedziemy dalej posilkuje sie kalendarzem i cale szczescie ze na zdjeciach jest data.Ja duzo pamietam,no ale czasami tez nie wiem ,skad jest fotogtrafia.
Jest niedziela 11 listopad.Po wczorajszej kolacji w san Antonio kolo Grosstto,nie wracamy do Sieny jest pogoda jedziemy teraz morzem. W Grossetto wiemy od wlocha jest lidl,znowu swietne zakupy,duzy chleb 1kg. koszt o,99e,najdrozsza marchew i ziemniaki.Ser fantastyczny,ciasteczka,jaja tansze od greckich o 5o centow.No i cytrynoweczka 0,7 litra 3 euro.
Niestety pogoda rano w niedziele sie zmienia.Zatrzymujemy sie w CASTIGLIONE,po malych poszukiwaniach,na parkingu ,kolo rzeki wplywajacej do morza.N42454867 E 10531575.
Miasteczko zwiedzamy wieczorkiem ale juz pod parasolami,do tego wieje wiatr.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-12, 15:26

Opisy trasy z ponizszych zdjec i powodzi w nastepnym wejsciu
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-15, 20:34

Pada w nocy,rano burza ileje.
Rzeka coraz szersza,plyna nia bale drewna,trzcina i jeszcze inne rzeczy.
O 13 w poniedzialek uciekamy,kierunek Follonika.po 3 km droga ZAMKNIETA.
Wracamy sie jedziemy inna droga,tu sie udaje,ale trzeba przejechac ostroznie inne auta sie topia.Mamy w Follonica Lidl.Znajdujemy miejsce gdzie parkuja wloskie kampery kolo blokow.Nad ranem przestaje la.Juz TV wloskie pokazuje powodz.
13 we wtorek kierujemy sie na Massa Marittima.Ladne miasto,mapa pokazuje termy,szukamy ale nic nie ma.Kolo palacu zamienionego na gospodarstwo rolne,mamywystrzal opony z przodu.1,5 godziny Z.sie mordowal,urwal mu sie jeden podnosnik,nie mogl trafic,pozamienial kola.Rozgladamy sie za wulkanizatorem.
dojezdzamy do Voltera.

Fux - 2013-01-15, 20:39

Coraz ciekawiej się robi...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-15, 20:46

Jestesmy i spimy na parkingu autobusow na starym dworcu,Spacerem do centrum 10 minut.Katedre zamykaja nam przed nosem.Spacerujemy do poznego wieczora.Zostajemy do jutra by zobaczyc katedre..Parking koordynatyN43235733 E 10520903
Jedziemy do San Gimignano

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-15, 21:06

San Gimignano,miasto pod unesco.Miasto domow wiez.Slynelo z produkcji materialu ktory musial byc suszony pod dachem i w wiezach rozwieszano material do suszenia,aby kolor nie wyblakl.Wulkanizator sie nie trafia bo jak jest to nie ma "c" opon.Ale juz nam wowia gdzie znajdzeiemy.Musimy kupic chociaz 2 opony.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-15, 21:28

Mamy kierunek juz na pobliska Florencje,ktora nie byla w planie.W miejscowosci Galuzzo,jest duzy wulkanizator.2 opony dobre,uzywane po targu 45 euro. Musimy je miec na razie w Kamperze.zwiedzamy tu jeszcze klasztor z 16 celami z zewnatrz.Mamy dobra godzine ale nie wpuszczaja nas.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-15, 21:42

Przed nami Florencja.Czytam w przwodniku gdzie zostawic auto,przy dworcu nie ma miejsca,kolo fortu tez nie mozna stac.Wloch kieruje nas na Piaza Angelo.Bladzimy nie skrecilismy na dobrym moscie.Przejechalismy ze 12 km,no jestesmy,sprawdzamy jeszcze kemping na Angelo ale cena 33 euro,jest zawrotnna,bo nie zostajemy tu na nocleg.Jestesmy wreszcie na placu,samochodow ,kamperow,autokarow pelno,parking FREE.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-15, 21:58

Zbiegamy ulicami na dol.Przechodzimy most i jestesmy w centrum.Duzo jest pilicjantek/pan/.Pilnuja bo pod katedra duzo cyganek.Pamietam z przed 30 lat jak wolno bylo moczyc nogi w fontannie na placu Signori.Poznaje,wszystko ,nawet przypominaja mi sie drzwi w baptysterium.Dlaczego nie pamietam najpiekniejszej dla mnie katedry z zewnatrz.?Zwiedzanie zajmuje nam 3 godziny,od p,Signorii,naokolo katedry,ulicami do Santa Croce.
Ponizej zdjecia katedry.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-16, 20:30

jeszcze zdjecia z Florencji.Nie moglam sie napatrzyc na fasade katedry,dotykalam,glaskalam,nawet polizalam..Obeszlismy ja naokolo.Z tylu sa rusztowania i cos remontuja.Jdziemy dalej ulicami,ogladamy sklepy,motory na ulicach.Po drodze ladne kamienice,jakis kosciol,az dochodzimy do koscola Santa Croce.Potem do biblioteki,i tym samym mostem na gore schodami.Troche ciezko po schodach,mlodzi tez odpoczywali.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-16, 20:37

GPS na Ravenna,przez Forli.Wyjechalismy o 15,30 z Florencji,no i niestety droga po jakims czasie/nr 67/ okazala sie pelna zakretow i serpentyn,calkowicie wyludniona,nie ma niejsca do spania,nic nie mowilam ale bardzo sie denerwowalam bo wszystko to moja wina.Kola do wymiany,nawet nie mial by kto na drodze pomoc.Na na szczescie dojechalismy na 18 do Forli,nocleg pod samym wulkanizatorem,w bocznej uliczce.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-16, 22:08

Piateik 16 listopada-64 dzien od wyjazdu z domu.
Wulkanizator za wymiane 2 kol 20 euro.Na balkanach polowe taniej.Ruszamy do Ravenny.kilka waznych koordynatow RAVENNA Lidl n44235812 i e 12125108,drugi namiar parking przy katedrze Apolonia Clase/Unesco/n44224007i e 12140408, plaza w Potro Garibaldi n44410758 ie 12142573.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-16, 22:17

Przy zabytku unesco jest duzy parking,mozna zrobic serwis,spac.Do Grado wjechalismy o 18,nie trafilismy w kierunku plaz,jest ich duzo.Spiomy kolo domow.Rano znajdujemy ladne miejsce przy plazy,jest sloneczko,Z,zamienia sobie jeszcze kolo,tak jau bedzie dobrze.2 opony kupujemy juz w Polsce.Jezdzimy na zimowkach ,tak kupilismy,ale zima tez gdzies bywamy.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-16, 22:27

W Grado wieczorem w sobote,przenosimy sie na znaleziony parking gdzie sa wlosi kamperami.N 45404713 i E 13244574.Nasze koordynaty zapisywane sa po przyjezdzie na dane miejsce.W Grado pisek drobny,mokry wyglada jak mul.Bardziej,ladniej jest dla nas w BIBIONE.Niedziela zatrzymujemy sie w AQVILEI.Miasto tez ma najstarsze wykopaliska we wloszech,i zaliczone do UNESCO.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-16, 22:30

Jedziemy na Slowenie,granica w Goricy.Ostatnie zakupy w Lidlu,komu cytrynowke,komu grappe,ciasteczka,czerwone sycylijskie wino 1,5 litra bedzie juz na wigilie. :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-16, 22:43

Lubljana,parking gdzie spimy jest dla aut zostawianych,jadacych autobusami do miasta.Rano wstajemy wczas by odjechac ,nie pali,ani tak ani siak.2 godz.czekamy az nas ktos pociagnie bo Z.mowi ze musi byc duze auto.o 8 miejsca wszystkie zajete na parkingu,zjawiaja sie dwaj mlodzi,no wiedza o co chodzi ,Wyjazd na prosta i 5 metrow pali.Do konca ustawiamy sie z gorki,lub czekamy na pociagniecie.Zatrzymujemy sie w naszej ulubionej DUNAJSKIEJ STRIEDZIE.mamy wifi siedzimy do 24,godzinyParking D,S baseny termalne caly dzien dospieli 6 euro,koordynaty 47590779 i E 17363431
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-16, 22:46

Santa a ty nie bylas w Apolinare Clase? :?:
Mozna wklieic zdjecia z Grado przez WHITEandRED.Dziekuje ,moja relacja dobiega konca,Barbara

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-17, 19:15

Plawimy sie w cieplych wodach do wieczora,zostajemy na nocleg bo po nocy zle sie jedzie.Na rano mamy upatrzone auto ktore nas pociagnie.Po drodze odwiedzamy Chalmowa ,ale pomimo malego basenu calorocznego a 3 euro,kemping w lecie,nie podoba mi sie,Zawsze mijamy z boku Nitre teraz jedziemy,do centrum i na palac.Wysylam bo Pagand jest na skaypie
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-17, 19:28

Pagand pisze:internet slaby,slonce okrutne,srodek lata.Ja zapytalam piszac na skaypie jakie slonce.Nitra drugie co do wielkosci miasto Slowacji.Hrad ladny,oprocz palacu papieskiego/nie ma wstepu/,jest piekny kosciol,muzea,Listopad bez poplatki.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-17, 19:34

No drugie opuszczane miejsce BOJNICKI ZAMEK>
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-01-17, 19:47

Kilometry Grecja,prom Wkochy od Brindisi do Grado,Slowenia,Wegry,Slowacja 7084 kilometry. Czas 69 dni.Usterka w niepaleniu auta.Komputer pokazal cos? 305 naprawa,dalej zle,naprawa wtrysku 350 razem 655zlotych.Kupno 2 opon 560zlotych.Auto pod wiata ale wypada go zima przwietrzyc.Odpowiadam na pytania.Prosze kto ma ochote i zdjecia z naszych miejsc o wklejanie ich.Barbara Muzyk .ps napisze Wam na wieczory zimowe . O Balkanach wiosna 2011.
WHITEandRED - 2013-01-17, 20:34

Nomad - 2013-01-19, 20:54

tyle pięknych miejsc.... :diabelski_usmiech
Nomad - 2013-01-19, 21:00

co tu można dodać ?
...tego trzeba było poczochrać po ryjku na szczęście..stoi we Florencji.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-02-04, 22:26

Luty,marzec i trzeba myslec o CINQE TERRE.Internet podaje,ze miasteczka sa wyremontowane po powodzi w 2011n roku :haha:
Ania i Zdzich - 2013-02-05, 18:15

Oj dziękuję za relację :roza: Przeleciałam jednym tchem - to tak jak podróż nad granią Bessegen na grzbiecie renifera (Peer Gynt) Tyle miejsc, tyle przygód tyle wspomnień!!!
Dziękuję za wspomnienia. I proszę o więcej. Podziwiam Wasz zachwyt, młodość i energię!

stawiam :pifko (Obowiązkowo Tyskie jak na miejsce stawiania przystało)

pozdrawiam
Ania

stan1april - 2013-04-03, 20:02

Witajcie Basiu i Zbyszku. :spoko
Przeczytaliśmy i obejrzeliśmy Waszą relację z podróży po Italii . Jest bardzo dobra i pomocna dla innych kamperowców . Podane namiary na miejsca noclegowe bez ponoszenia kosztów oraz miejsc gdzie można uzupełnić wodę i zrobić tanie zakupy . Wypada tylko pochylić czoło i powiedzieć wielkie dzięki Tak trzymajcie i jeżeli tylko macie zdrowie ,czas i ochotę jeździjcie ,zwiedzajcie i opisujcie nasz piękny świat . Dzięki takim relacjom dużo łatwiej jest planować własną trasę . . Zamiast piwka stawiamy irlandzką whisky mamy nadzieję ,że przy najbliższym spotkaniu w maju w Toskanii będziemy mogli wspólnie się napić
Pozdrawiamy Jola i Staszek . :kwiatki:

Fux - 2013-04-10, 12:52

Już nie pamiętam, kto i w jakim watku pytał o CT.
http://cinqueterre.a-turist.com/pol/index.php

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-04-11, 19:10

Dzieki,mam zapiski w piątek przed czestochowa ide do sklepu podróżnika,przyszla mapa Cinque terre.Nic nie planuje,jakos to będzie.Mysle ze kolo 20 będę w Portofino,no i w dol.Najgorsze to ze we Wloszech brak darmowego wifi.A my się nie znamy jak to inaczej zalatwic.pozdrawiam barbara :spoko :spoko
Fux - 2013-04-11, 19:20

Tam, gdzie bywaliśmy, to net był dostępny dla gości hotelowych gratis.
Takie wycieczki robiliśmy w I z pobytem po kilka dni w jednym miejscu, a troche ich sie nazbierało...
Zobacz jakieś McD, kawiarnie, restauracje.
Kawa w I to od 1 € wzwyż, na stojąco, gdyż przy stoliku doliczą Wam obsługę, ale pewnie o tym wiecie, więc pewnie budżetu nie zrujnuje.
Może zamiast targania laptopa rozważysz zakup tableta, np. iPada mini.
Świetny sprzęt.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2016-03-20, 15:25

Przywołuję naszą relację bo znalazłam koordynaty na parking w Rzymie i podam go na forum .Barbara
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-05-25, 21:56

W tej relacji sa terny bagno di Petrioli,Saturnia ,Viterbo ale inne i bezpłatne nie tak jak pisze kolega adaml 61,gdzie był chyba że tak się zmieniło,Bagno San filipo z pięknymi naciekami,ale jak pisze kolega z postojem kiepsko.Nie mogę znaleźć fot :?: nie wiem czy nie skasowałam przez przypadek.Pasowaałoby znów zawitać do Włoch,ale my tak jesteśmy zakochani w Grecji :haha:
Fux - 2019-05-25, 22:05

:haha: a po co ten śmiech?
adaml61 - 2019-05-27, 21:11

Basiu nie wiem gdzie byliście ,w jakim Viterbo. koordynaty podane przez Ciebie prowadzą w pole. Wpisz moje w gogle powiększ mapkę i zobaczysz całe termy , 42.459706 12.065165 te są płatne tak jak pisałem . Te są darmowe 42.421854 12.064826 ale nie byłem a wy chyba tak.
adaml61 - 2019-05-28, 21:16

Po przeanalizowaniu twoich danych , które powinny być w stopniach , po prostu żle je zapisałaś ,cyferki się zgadzają ,ale brak symboli tworzy całkiem inne miejsce,jest to te drugie miejsce podane przezemnie . Powinno być N42°25'14.87" E12°03'53.96" .Kosztowało mnie to trochę myślenia , ale nagroda będzie , wiem jak czytać twoje współrzędne i na pewno trafie w ciekawe miejsca podane przez Ciebie ,pozdrawiam .
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-05-29, 22:21

adaml61 napisał/a:
Powinno być N42°25'14.87" E12°03'53.96" .Kosztowało mnie to trochę myślenia , ale nagroda będzie , wiem jak czytać twoje współrzędne i na pewno trafie w ciekawe miejsca podane przez Ciebie ,pozdrawiam
Bardzo dziekuje i przepraszam,ale to było dawno,ja się uczyłam forum i jak prowadzic relacje. :kwiatek2 my zapisując koordynaty wiedzieliśmy jak je wstawić do GPS.Teraz wiem i nawet zapisujemy w kalendarzach współrzędne w dwóch wymiarach,no i mój Zbysiu nastawia tez inaczej GPSa.Podam jeszcze San Filipo 42°55'42.82"n i e 12°03'53.96".
Nie wiem kiedy pojedziemy do Włoch,ale bardzo bym chciała,lecz Bałkany są nam bliższe i tez tam znajdują się odkrywane przez nas,oraz innych kamperowców gorące termy :kwiatki:Barbara

andrzej627 - 2019-05-30, 17:09

Barbara i Zbigniew Muzyk napisał/a:
Podam jeszcze San Filipo 42°55'42.82"n i e 12°03'53.96".

Dobrze byłoby, gdyby wszyscy podawali współrzędne obojętnie w jakim formacie, ale tak aby można było je skopiować i bez żadnych innych manipulacji wkleić do maps.google.com aby zobaczyć to miejsce na mapie, np. dla N42°55'42.82" E12°03'53.96" widok jest taki.

Całkiem idealnie byłoby, gdyby wszyscy sprawdzali, czy nie ma błędu w podanych współrzędnych.

onionskin - 2019-05-30, 19:13

Jeśli chłopak samodzielnie potrafi stworzyć funkcjonalność - że co mu nie zadasz to potrafi to przekalkulować odpowiednio i umieścić na mapie- to gugel przy swojej kasie i zasobach ludzkich mógłby też to potrafić.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2019-05-30, 19:55

Sprawdzilam koordynaty dobre,bo to namiary przy ulicy.Do term idzie się jak pisał kolega ok.500metrów,ja mam napisane 8 minut przez las.w pierwszym poscie tej mojej relacji z 2012 napisałam .ze moje namiary to stopnie ,minuty,sekundy,setne sekund.Kolega Onikson tez mi nieraz pomagał zmieniac współrzędne.