Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - kuchenka gazowa do gotowania w plenerze

buba - 2012-12-30, 22:54
Temat postu: kuchenka gazowa do gotowania w plenerze
Kompletujemy przez zimé sprzet z listy, którá zrobilismy w pierwszej podrózy. Jedna z rzeczy na liscie byla przenosna kuchenka, na której moznaby gotowac na zewnátrz (mieszac zupé nie schodzác z hamaka :wyszczerzony: ) Myslé, ze to dobrze wydane 40 zlociszczy!

Pozdrawiam

frape - 2012-12-30, 22:57

2 lata na takiej gotowaliśmy i nadal nam awaryjnie służy (innej firmy co prawda) - bardzo wydajne kartusze :)
buba - 2012-12-30, 23:00

super :) fajna sprawa jako kuchenka zapasowa tez :)
krismen - 2012-12-31, 05:43

mam pytanie do używających takiej kuchenki , na ile wystarcza nabój ? oglądałem kiedyś taką z możliwością podpięcia do sieci .
frape - 2012-12-31, 11:26

teoretycznie nabój 227g (piszą na alledrogo, że na 2,5- 3h) ale jakoś nie chcą nam się te naboje zużywać :) na 30 dni T4 w Skandynawii wzięliśmy 20 to 10 przyjechało z powrotem :spoko
darol - 2012-12-31, 12:10

Kuchenka bardzo fajna, służy u mnie już ze cztery sezony. Mam jeszcze na nią taką nakładkę http://www.jula.pl/pyta-g...e-gazowa-956117 super sprawa na szybkiego grilla. Na zimę biorę ją do domu i często smażymy.
Mikesz - 2012-12-31, 12:39

A ja mogę zaproponować maszynkę COLEMAN533.Na każdy rodzaj benzyny,zbiorniczek wystarczy na ok.7-godzin używania.Niezbędna mi na bindudze i przy kamperze.
darboch - 2012-12-31, 12:44

Mamy podobną...zużycie gazu zależy ile i dla ilu osób się gotuje...jak tylko wodę na herbatkę i zupkę chińską to ciacia...ja generalnie eko jej nie nazwę :-P
Teraz mamy Cadac Safari Chef i jesteśmy super zadowoleni :ok

Leno111 - 2012-12-31, 17:05

Kuchenka służy mi od roku.Jest bardzo lekka co jest jej zaletą.Jeśli chodzi o zużycie gazu to jeden nabój wystarczy na ok 4 godziny intensywnego gotowanie.W praktyce na kilka dwa-trzy dni życia tylko z tą kuchenką.
VW - 2014-02-04, 21:50

Posiadam kuchenkę Camp Bistro CAMPING GAZ z automatycznym zapalnikiem na kartusze CP250 zakupioną z potrzeby podczas wojaży francuskich w Decathlonie. Generalnie wcześniej jeździliśmy z małą butlą 1kg i palnikiem nakręcanym do niej, ale zapomniałem spakować panika i butla okazała się słabo przydatna. Kartusze w "nowej" kuchence starczają na około 4 wieczory z jedzeniem kampingowym dla dwóch osób. Butla starczała praktycznie na około dwa tygodnie przy naszym gotowaniu. Kartusze najtaniej do tej pory kupowałem za około 18 pln za sztukę. Wydaje mi się to dość drogo, ale taniej nie znalazłem.
Kuchenka jet bardzo praktyczna, ale słabo ekonomiczna. Natomiast ekonomiczna jest butla. I tu powstają pytania:
1. Czy da się i czy warto przerobić tą kuchenkę, żeby gaz był dostarczany z butli?
2. Czy może są tańsze zamienniki kartuszy do tej kuchenki, gdzie przeróbka nie będzie się kalkulowała?

Nie chciałbym kupować kolejnej kuchenki. Wolałbym wykorzystać to co mam. Przerobienie kuchenki załatwiłoby też problem w przyszłości większego zapotrzebowania na gaz, czyli gotowanie dla 4 osób.

Czy ktoś ma doświadczenie w temacie?

szczygielski - 2014-02-05, 14:39

Witam
Do takiej kuchenki można dokupić oprócz nakładki na grila, również nakładkę do ogrzewania. Stosowałem taką na jachcie, a teraz stosuję na zewnątrz do kampera. Naboje można stosować równiez te kupione na allegro w cenie 4-10zł za szt. Na wyposażeniu kampera mam jeszcze kupioną kuchenkę elektryczną indukcyjną, która jeżeli jest dostęp do pradu jest najlepsza.
pozdrawiam szczygielski

cebek - 2014-02-05, 15:19
Temat postu: Re: kuchenka gazowa do gotowania w plenerze
buba napisał/a:
Kompletujemy przez zimé sprzet z listy, którá zrobilismy w pierwszej podrózy. Jedna z rzeczy na liscie byla przenosna kuchenka, na której moznaby gotowac na zewnátrz (mieszac zupé nie schodzác z hamaka :wyszczerzony: ) Myslé, ze to dobrze wydane 40 zlociszczy!

Pozdrawiam

Ja też mam taką tylko z dodatkową opcją podłączenia butli z gazem. Jest to świetne rozwiązanie bo zamiast na wyjazdy taszczyć paczkę kartuszy, wystarczy podpiąć pod małą butlę. Wydajność ta sama a koszta użytkowania wyraźnie spadają :P

koder - 2014-02-05, 18:03

szczygielski napisał/a:
Do takiej kuchenki można dokupić oprócz nakładki na grila, również nakładkę do ogrzewania.

Mogę prosić o linka, zdjęcie cokolwiek? Nie wiem czego szukać.

W nakładkę grillową zaopatrzyłem się w ten sezon. Kuchenkę kupiłem przed poprzednim z 4 nabojami (za 50zł) i jeszcze mi dwa pełne zostały.

janus - 2014-02-05, 19:30

http://allegro.pl/piecyk-...3938915676.html
Ale to nie nakładka tylko osobny grzejnik :?

VW - 2014-02-05, 20:13

szczygielski napisał/a:
Naboje można stosować równiez te kupione na allegro w cenie 4-10zł za szt.

Mam rozumieć, że wszystko co podobne kształtem to podejdzie do tej kuchenki?

cebek napisał/a:
Ja też mam taką tylko z dodatkową opcją podłączenia butli z gazem. Jest to świetne rozwiązanie bo zamiast na wyjazdy taszczyć paczkę kartuszy, wystarczy podpiąć pod małą butlę. Wydajność ta sama a koszta użytkowania wyraźnie spadają :P

Jeśli dobrze rozumiem to właśnie o to mi chodziło... Czy możesz podesłać jakiś link do tej kuchenki z możliwością podłączenia dodatkowej butli?

Zaradek - 2014-02-05, 21:44

Również taką posiadam jej nazwa to ABARQS - 20U
VW - 2014-02-05, 21:49

to zasilanie gazem to oryginał czy samoróbka?
Zaradek - 2014-02-05, 21:51

Oryginał
http://www.dwunastka.net....u-kartusze.html

VW - 2014-02-05, 22:00

moja jest identyczna kształtem ale inny producent, jutro sprawdzę z ciekawości czy nie przeoczyłem tej złączki pod butlę...
Zaradek - 2014-02-05, 22:06

Z tego co pamiętam ( 2009 rok) to były dwie wersje tej kuchenki: z możliwością podłączenia butli i bez. Wyglądem się nie różniły.
cebek - 2014-02-05, 22:29

http://allegro.pl/kuchenk...3929940828.html
tu jest link do tej z wyjściem na butlę . Tam jest dokręcany taki mały króciec który jest w zestawie . Jak ktoś ma butlę z reduktorem to wystarczy tylko wężyk podłączyć :P

VW - 2014-02-06, 23:54

Sprawdziłem i niestety moja nie ma przyłącza do butli :(
Czyli pozostają kartusze... Ale za to tańsze niż oryginały, bo o ile dobrze zrozumiałem to podejdą bez problemu?! A pewnie z czasem, jak będzie potrzeba to zaopatrzę się w taką kuchenkę na kartusze z opcją na butle i pewnie dwupalnikową albo po prostu druga sztukę, gdyż przerabianie przy kosztach zakupu w okolicy 50 pln nie ma uzasadnienia ekonomicznego.

JaWa - 2014-02-07, 15:30

VW napisał/a:
Sprawdziłem i niestety moja nie ma przyłącza do butli
Czyli pozostają kartusze...

Kup z przyłączem do butli za 43 zł i Ci się zwróci w tydzień, a nie pozostawaj przy kartuszach. Chyba, że masz za duzo kasy.

VW - 2014-02-08, 00:32

Dokładnie tak zrobię. Dziękuję za rady.
Proszę jeszcze o jakiś link do reduktora. Bo rozumiem, że jest konieczny w takim zestawie z butlą?

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-08, 18:11

Szkoda ze nie zrobiłam foto;mala butla plus nakręcany palnik,ale z małego spada patelnia.A tu Maklowicz pokazuje gotowanie w Tunezji na szerokim fajnym palniku.Popytalam tu i owdzie jeden facio miał na targu taki palknik.Sa w gospodarczych sklepach,co maja szwrc mydlo i powidło.35 zl.Smazenie kotletow,plackow,nalesnikow wszystko na zewnątrz.Majac patenie 30cm,nic nie spada nie trzeba trzymać.Butle ze starych,bardzo starych zapasow.Zbigniew przelewa sobie do niej paliwo z innej butli.
eler1 - 2014-02-08, 18:45

a my korzystamy od kilku lat z badziewiaka czyli mały cadaka do grila i do gotowania, smarzenia i tp z dużej butli 11kg poprzez wąż 5 metrowy :spoko
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2014-02-08, 18:49

eler1 napisał/a:
mały cadaka do grila i do gotowania, smarzenia i tp
tylko napisz ile to kosztuje w np.Elkampie
salut - 2014-02-08, 20:01

Nie wiem ile kosztuje w Elcampie, ale w zeszłym roku tutaj kupiłem za 300.
:spoko :spoko

andi at - 2014-02-08, 22:16

eler1 napisał/a:
a my korzystamy od kilku lat z badziewiaka czyli mały cadaka do grila i do gotowania, smarzenia i tp z dużej butli 11kg poprzez wąż 5 metrowy :spoko

Takie coś to dzisiaj oglądałem za 86e i już prawie kupiłem
Szukam 2 palnikowej z grillem.

szczygielski - 2014-02-09, 12:26

Witaj Koder,
dopiero teraz znalazłem tą nakładkę do ogrzewania na maszynkę. Kupowałem ją wtedy gdy miałem jacht, nie pamiętam, gdzie to kupiłem, ale znalazłem link http://brightspark.info/c...q=Bright+Spark.
Jak się nauczę przesyłać zdjęcia to wyślę.

janus - 2014-02-09, 12:33

http://cdn.shopify.com/s/...pg?v=1298243720
szczygielski - 2014-02-09, 12:54

Znalazłem jak to się robi i przesyłam zdjęcia:
koder - 2014-02-09, 13:56

Dzięki, już wszystko wiem:

Jak widzę, to po prostu dwie stalowe puszki z otworami, pewnie jedna izolowana od drugiej? W sumie prosta konstukcja. Z ciekawości, to ile za niego dałeś? Bo wygląda na coś, co można w wolnej chwili wystrugać z dwóch puszek na farbę.

Donat - 2014-02-09, 14:06

Nie wiem czy nie lepszym pomysłem byłoby ustawienie na tej kuchence doniczek ceramicznych opisywanych w innym temacie naszego forum
koder - 2014-02-09, 14:49

Nie, bo ceramika zrobi grzejnik konwekcyjny (ogrzewający powietrze), a taki na zewnątrz mija się z celem - ciepłe powietrze po prostu uleci do góry.

Żeby ogrzewać na otwartej przestrzeni potrzebny jest promiennik, czyli zewnętrzna osłona musi przepuszczać podczerwień, a wewnętrzny element musi być rozgrzany do sporej temperatury (280-300°C jeśli dobrze liczę, żeby osiągnąć deklarowane promieniowanie ~2kW).

JaWa - 2014-02-09, 14:57

A co tym chcecie ogrzewać, przestrzeń pod markizą ? :haha:
koder - 2014-02-09, 15:03

To chyba oczywiste, że ogrzewacz zewnętrzny ma robić za ognisko w miejscu, gdzie ogniska rozpalić nie można. Więc owszem na zewnątrz, pod markizą pewnie też może być.
JaWa - 2014-02-09, 15:18

A co tym chcecie ogrzewać, przestrzeń pod markizą ? :haha:

eler1 napisał/a:
a my korzystamy od kilku lat z badziewiaka czyli mały cadaka do grila i do gotowania, smarzenia i tp

My też korzystamy z badziwiaka, który może też służyć za wędzarnie.

eler1 - 2014-02-09, 15:56

JaWa napisał/a:
My też korzystamy z badziwiaka, który może też służyć za wędzarnie.
super. dzięki za pomysł. ostatnio myśleliśmy o wędzeniu