|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - PODGRZEWACZ NA 220 V PŁYNU CHŁODNICZEGO - NASZE OPINIE .
YoYoYo - teraz spoko - 2012-12-31, 09:56 Temat postu: PODGRZEWACZ NA 220 V PŁYNU CHŁODNICZEGO - NASZE OPINIE . Nie powiem kusi mnie coś takiego , proszę o wasze opinie , kupić a może zrobić .
Odpuścić
lepciak - 2012-12-31, 10:01
Temat takich podgrzewaczy był poruszany na forum. Wystarczy poszperać.
gino - 2012-12-31, 10:35
mam zamontowany, sprawdza się doskonale
pamietaj tylko, że trzeba go montować w najniższym punkcie/przewodzie wodnym/
YoYoYo - teraz spoko - 2012-12-31, 11:59
lepciak napisał/a: | Temat takich podgrzewaczy był poruszany na forum. Wystarczy poszperać. |
Poszperam , dzięki
Witold Cherubin - 2012-12-31, 15:28
YoYoYo napisał/a: | lepciak napisał/a: | Temat takich podgrzewaczy był poruszany na forum. Wystarczy poszperać. |
Poszperam , dzięki |
Faktycznie, kiedyś już o tym było pisane.
W Skandynawii takie podgrzewacze są powszechnie stosowane, a niektóre parkingi osiedlowe są wyposażone w odpowiednie instalacje elektryczne do których na noc podłączane są grzałki w samochodach. Moi znajomi będąc w Moskwie (na placówce) też stosowali to rozwiązanie - w Polsce nie ma takich mrozów, ale jak ktoś chce mieć stale ciepły silnik to jego wola. Mnie takie ustrojstwo nie jest potrzebne a jeżdżę dieslem codziennie.
Pozdrawiam noworocznie
StasioiJola - 2012-12-31, 16:00
Mam zamontowane -sprawdza się -super sprawa przy dużych mrozach!!
YAN - 2012-12-31, 16:24
W Inter Cars są dedykowane do konkretnych modeli.
http://www.kompletacje.intercars.com.pl/defa/
MAWI - 2012-12-31, 16:34
YoYoYo napisał/a: | kupić a może zrobić . | Zawsze chciałem mieć nigdy nie miałem.Robić nie ma sensu.Na giełdzie w Łodzi można kupić kilkadziesiąt różnych modeli za małe pieniądze (OD 20 do 200) chyba szkoda czasu. Najprostsze to przecinasz wąż skracasz go trochę wkładasz grzałkę ,dwie opaski i koniec.
StasioiJola - 2012-12-31, 17:51
Mam tak zrobione jak Wiesiu radzi - przeciąłem dolny wąż chłodnicy i 2 opaski i po kłopocie. Do tego zegar załączający na godziny za 18zł i wszystko działa!! Korzystam tylko powyżei -10 C. Jeśli chodzi o wyroby DEFA z Inter Carsu -bardzo dobre jakościowo tylko ta cena!!
YoYoYo - teraz spoko - 2012-12-31, 17:59
Witold Cherubin napisał/a: | YoYoYo napisał/a: | lepciak napisał/a: | Temat takich podgrzewaczy był poruszany na forum. Wystarczy poszperać. |
Poszperam , dzięki |
Faktycznie, kiedyś już o tym było pisane.
|
Ale gdzie
A kabel od prodiża , taka mała retrospekcja.
YoYoYo - teraz spoko - 2012-12-31, 19:00
O co kaman z tym termostatem , co będzie jak maszyna ostygnie gdzieś w polu ( a zatem palenie po staremu bez "zagrzewki" elekstrycznej).
Czy na cieplejsze dni i w ogóle na lato mam montować termostat od nowa . A używając podgrzewacza cały czas wozić termostat i klucze
kimtop - 2012-12-31, 19:22
U mnie w VW LT 46 coś się tak porobiło że poniżej -10 bardzo ciężko zapala.
Zamontowałem mokre webasto (używane za 1200) i przy -17(po 10-cio minutowym podgrzaniu) pali "od strzała"
IAAN - 2013-01-04, 12:02
czy ktos sie oriętuje gdzie bmw seria 5 w rocznikach ok 1995 montowało podgrzewacz silnika auto ma zegar sterujący podgrzewaczem ale nie moge znalezc urządzenia chciałbym zdemontować ale nie wiem co i gdzie szukac
lepciak - 2013-01-04, 13:01
IAAN Cytat: | nie moge znalezc urządzenia chciałbym zdemontować ale nie wiem co i gdzie szukac |
Jeżeli bryka była budowana na Skandynawię to grzałka jest w bloku silnika. Na zewnątrz (na bloku) widać tylko gniazdo z bolcami w kolorze szaro-niebieskim do którego pasuje specjalna wyczka. Mam na myśli ogrzewanie na 230 V. Jeżeli chodzi o ogrzewanie mokrym Webasto to wszystko w komorze silnika widać oprócz zasilania.
Camptramp - 2013-01-04, 15:03
Webasto jest pod lewym przednim nadkolem ( w modelu E39).
MAWI - 2013-01-04, 18:18
IAAN napisał/a: | czy ktos sie oriętuje gdzie bmw seria 5 w rocznikach ok 1995 montowało podgrzewacz silnika |
W X5 nad lewym nadkolem.W okolicach ABS.Z teo co się orientuje ( ja mam X3 z silnikiem 3,0 D) nie wolno demontować podgrzewacza ,ponieważ podgrzewa on również silnik po zapaleniu go.
|
|