Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - ducato 2.5d woda w oleju

BOOSTER212 - 2013-01-03, 12:44
Temat postu: ducato 2.5d woda w oleju
Witam.Mam taki problem że po spuszczeniu wody na mrozy i ponownym odpaleniu silnika i dolaniu cieplej wody ,woda dostala mi sie do komory silnika.Objawy sa takie ze kopci na bialo,pelno wody na szabelce,i bialby dym z korka wlewu oleju.Woda przedostaje sie bardzo szybko praktycznie odrazu.Gdzies na necie wyczytalem że to mogla puscic zaslepka od wewnatrz bloku i zeby to zdjagnozowac trzeba zdjac mise olejowa.Pytanie w ktorym miejscu ona jest??Prosilbym o dokladnie opisanie gdzie owa zaslepka sie znajduje i przepis na naprawe tego.Dodam ze nie jestem totalnym laikiem w motoryzacji gdzyz wymienialem juz kilka rozrzadow i sprzegiel(min w ducatcie)takze powinienem sobie poradzic.
Z gory dziekuje za odpowiedzi.

HENRYCZEK - 2013-01-03, 13:12

Zapewne ktoś pomoże i doradzi.
Ps
Skocz szybciutko do przywitalni :-P będą cieplejsze porady. :mrgreen:

cichy - 2013-01-03, 13:17

Pierwsze słyszę, ze wewnątrz bloku jest zaślepka, na zewnątrz to i owszem, ale od wewnętrznej strony to bardzo ciężko mi w to uwierzyć.

Jeżeli tej wody jest naprawdę dużo to zdjęcie miski pozwoli na zaobserwowanie skąd się ta woda bierze.

Zacznij rozbierać, bez tego się nie obejdzie

CORONAVIRUS - 2013-01-03, 13:32

Gdyby tylko woda mieszała się z olejem z powodu jakiejś zaślepki to nie miałbyś białego dymu z komory spalania a jeśli masz to .... uszczelka pod głowicą dokonała żywotu ...

Nie myśl za wiele , ściagaj głowicę i miłej pracy życzę :lol:

HENRYCZEK - 2013-01-03, 13:55

Booster pisze o mrozie i wodzie,oby coś nie pękło :(
Czy aby przy spuszczaniu wody przed mrozami cała zeszła?

BOOSTER212 - 2013-01-03, 14:13

Dziękuje za duże zainteresowanie tematem i szybkie odpowiedzi.:)
Co do tej zaslepki to macie tu wycinek z pewnego forum.

Jak silnik chodził na wodzie i został na mrozie (mimo spuszczenia wody z chłodnicy to i tak woda pozostanie w bloku )mogła wyskoczyć zaślepka wewnątrz bloku, prawdopodobnie puściła zaślepka na 3-cim tłoku od strony pompy wtryskowej(jest to do naprawy po zlokalizowanu, należy rozebrać miskę olejową aby się upewnić że to jest przyczyną, jak tak, to należy rozebrać chłodnicę, przewody wtryskiwaczy, zderzak jak potrzeba, zdjąć całą zewnętrzną zaślepkę pod którą jest ta nasza uszkodzona i ją po prostu równomiernie ostrożnie dobić, zalać płynem i upewnić się że jest ok, płyn nie leci przykręcić miskę i dobić drugą zaślepkę

Dodam ze woda przedostaje sie blyskawicznie, a prace zaczne przy troszke wyzszych temperaturach.

HENRYCZEK - 2013-01-03, 14:58

Są wewnętrzne zaslepki w bloku zwane bardziej jako techniczne,jest duże prawdopodobieństwo ze mróz ją wycisł,ale taki przypadek to rzadkość.
Bogusław i Ewa - 2013-01-03, 17:25

Być może zmartwię kolegę Boostera.Po awarii silnika(pękł korbowód)kupiłem kompletny blok .Po remoncie przy zalewaniu płynu poszło wszystko do oleju.Rozebrano silnik i okazało się że wypchnięta jest zaślepka wewnętrzna bloku(jest jedna na wys.3 cylindra).U mnie wyjmowano i rozebrano cały silnik.Silnik 2,5D z 1990r.Przyczyna,blok z odzysku musiał po demontażu zostać rozmrożony(niedokładnie spuszczona woda).Dojście jest teoretycznie przez wyjętą zaślepkę zewnętrzną,można chyba spróbować.Życzę powodzenia i jak najmniejszych kosztów :spoko :spoko
Jan Olejnik - 2013-01-03, 19:15

Miałem taki sam problem, woda zamarzając wypchnęła brok z płaszcza wodnego do kanału olejowego. Przeciek zlokalizowałem obserwując od dołu, po zdjęciu miski olejowej. Po wyjęciu silnika naprawa trwała kilka minut, musi być dobry dostęp, aby to porządnie zrobić. Z zewnątrz jest większa zaślepka, po wyjęciu której widzimy mniejszą, tą która puszcza wodę. W sklepie motoryzacyjnym, za parę złoty kupiłem nowe i wymieniłem. Nie polecam poprawiania starej, gdyż broki są jednorazowego użytku i i mogą nie trzymać. Pozdrawiam.
BOOSTER212 - 2013-01-04, 13:17

o takie wlasnie konkrety mi chodzilo :D
BOOSTER212 - 2013-01-05, 09:14

a w jaki sposob te zaslepki sa zamocowane w plaszczu ??
kimtop - 2013-01-05, 09:24

Zapewne są rozklepane
MAWI - 2013-01-05, 13:29

A teraz już powinieneś się ładnie przedstawić :spoko
IAAN - 2013-01-05, 16:03

a teraz pytanie kto leje wodę do układu chłodzenia ?
po co

Bogusław i Ewa - 2013-01-05, 16:10

Po remoncie dlaczego by nie.Próba wodna 0zł,to samo z płynem ok.100. :spoko :spoko
IAAN - 2013-01-05, 16:35

Bogusław i Ewa napisał/a:
Po remoncie dlaczego by nie.Próba wodna 0zł,to samo z płynem ok.100. :spoko :spoko

tak samo robiłem podczas remontu tylko pózniej spusciłem wody tyle ile się dało a resztę zalałem koncentratem płynu chłodzącego

BOOSTER212 - 2013-01-05, 19:52

pisalem juz ze ducato pracuje w lesie latwo cos urwac na galezi dolku itd kupoowaniw plynu byloby nie oplacalne
HENRYCZEK - 2013-02-11, 20:16

BOOSTER212
Coś drgneło w naprawie?I co faktycznie padło.