| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jumper 2007r Problem z ogrzaniem całego Camperka
HENRYCZEK - 2013-01-04, 19:54 Temat postu: Jumper 2007r Problem z ogrzaniem całego Camperka Witam.
Dzisiaj jechałem pierwszy raz Moim (jeszcze w trakcie adaptacji ) camperkiem w tzw.okresie zimowym i okazało się że ogrzewanie które jest w kabinie kierowcy nie daje rady ogrzać środkowej i zarazem tylnej części pojazdu.
Chciałbym, a wzasadzie muszę coś zamontować ,aby w czasie jazdy w całym camperku było ciepło.
Doradzcie proszę co, gdzie i jak,należałoby zamontować.
Ps
W kabinie kierowcy mam Climatronic.
Przeszukałem podobne tematy ale nic nie znalazłem
silny - 2013-01-04, 20:03
najprostszym sposobem bylaby tylna nagrzewnica. mam takie rozwiazanie w swoim , fakt ze ja mam to fabryczne ale kilka metrow weza , trujniki do wody i wentylator 3 biegowy no i masz.
jezdzilem nim na mrozach -10 stopni i bylo cieplutko
kaimar - 2013-01-04, 20:10
Dodatkowa nagrzewnica wodna włączona w szereg z nagrzewnicą pod deską rozdzielczą. Wentylator dodatkowej nagrzewnicy włączany osobnym wyłącznikiem (tak jest to rozwiązane fabrycznie w kamperach LAIKA) . Nagrzewnicę można spróbować umieścić pod tylnymi fotelami.
Dosyć zgrabna i w miarę tania (nowa) jest nagrzewnica tylna z samochodu LUBLIN. W Lublinie nagrzewnica jest włączona równolegle i jest sterowana osobnym zaworem umieszczonym obok fotela kierowcy.
szadok - 2013-01-04, 20:18
W vanach też bywają dwie nagrzewnice. U mnie w Carnivalu tylna nagrzewnica jest wpięta równolegle do przedniej. Brak jakichkolwiek zaworów (no chyba, że w samej nagrzewnicy - tego nie wiem, choć nie sądzę).
HENRYCZEK - 2013-01-04, 20:57
Bardzo dziękuje za wypowiedzi.
Właśnie takie coś znalazłem.
http://allegro.pl/nagrzew...2855602637.html
Lub
http://allegro.pl/nagrzew...2876541721.html
Co sądzicie?
Producent podaje parametry ale to Mi za wiele nic nie mówi .
raromir - 2013-01-04, 21:15
Nagrzewnica którą wypatrzyłeś na allegro jest sprzedawana przez bardzo "drogą firmę", proponuję poszukać taniej.Korzystniej w twoim kamperku byłoby zamontować dodatkowe ogrzewanie gazowe trumy(np trumatic e-1800 lub e-2400) ale to już spore koszty i komplikacje. Gazowa truma to ciepełko na postoju.
szadok - 2013-01-04, 21:33
Piecyk Trumy ma moc grzewczą odpowiednio: truma 3004 3,5kW; truma 5004 6kW. To daje Ci szacunkowe porównanie z mocą tych nagrzewnic (4,3kW)
Należy jeszcze zadać pytanie dla jakiej temperatury płynu chłodniczego ta moc jest podawana. Pewnie dla temperatury ok. 80'C czyli normalnej temperatury pracy nagrzanego silnika
Jeśli chciałbyś porównać te 4,3kW z normalnym kaloryferem domowym (dwupłytowy z radiatorem - CV22), to kaloryfer musiałby mieć wymiary wysokość 60cm, długość ok 2,6m przy temp. zasilania 75'C.
I tu ciekawostka - spadek temperatury zasilania grzejnika z 75 do 70'C czyli tylko o 5'C daje spadek ok. 20% mocy grzewczej. Dlatego raczej unikałbym szeregowego wpinania dodatkowej nagrzewnicy.
maszakow - 2013-01-04, 21:54
Webasto to renomowana firma ... a jakbyś wrzucił hasło nagrzewnica Carnival - to masz kompletne za 300-350PLN. Te od lublina jeszcze tańsze. Wersja większa i droższa - szukaj dodatkowych nagrzewnic do Vw T4 T5.
Oczywiście w obwodzie pozostają układy niezależne od ciepła silnika
a) zasilane paliwem z baku - czyli nagrzewnice suche Ebersprachera lub Webasto
b) Zasilane gazem- - czyli trumy o których wspomniał raromir.
papamila - 2013-01-04, 22:26
można również zamontować grzejnik trumy: combo tlu trumatic C
po zastosowaniu odpowiedniego komina to ustrojstwo może pracować
również w czasie jazdy
koko - 2013-01-07, 16:01
Webasto mokre + nagrzewnica pod siedzeniem z wentylatorem załatwia wszystko
kit - 2013-01-07, 19:20
Na moje to jak już inwestować w Webasto to proponuje suche Wtedy spokojnie mozna sobie je używać jako ogrzewanie postojowe co przy mokrym wymaga dodatkowych zabiegów
Henryczek a Twój Jumperek nie posiada dogrzewacza? może jest poprostu niesprawny i dlatego się nie dogrzewa ...
HENRYCZEK - 2013-01-07, 20:02
Dzięki wszystkim za wypowiedzi.
| kit napisał/a: |
Henryczek a Twój Jumperek nie posiada dogrzewacza? może jest poprostu niesprawny i dlatego się nie dogrzewa ... |
Nic takiego nie znalazłem,a Jumperek to był zwykły blaszak ze ścianą grodziową ,choć całkiem nieźle wypasiony.
Najfajniejsze to brak tradycyjnych resorów,tylko jakaś łapa ,poduchy i wszystko się samo steruje. A Ja uwielbiam jak coś SAMO się robi.
marmur - 2013-01-07, 22:19
Właśnie porzerabiam soboe Ducato na kampera. Po zdjęciu ściany grodziowej fabryczne ogrzewanie bez najmniejszego problemu nagrzewa całe auto do przyjemnej temperatury. Pod siedzeniem kierowcy mam dodatkową fabryczną nagrzewnicę (nie wszystkie egzemplarze ją mają).
Do ogrzewania postojowego zainstalowałem Trumę 3002, bez nadmuchu i też spokojnie daje radę nawet w największe mrozy.
koko - 2013-01-07, 22:34
Ja mam trumę i webasto suche ale mokre daje więcej możliwości może być ogrzewaniem postojowym a w mrozy grzać również silnik no i napęd jest w zbiorniku
HENRYCZEK - 2013-01-08, 00:06
Fabrycznej dodatkowej dmuchawy nie ma.
Siedzenie kierowcy mam pneumatyczne, nic tam nie wejdzie,pod fotelem pasażera mam aku i energoblok,siedzenia w przedziale pokładowym mam na tzw.szybką wypinkę ,często je wyjmuje,
więc i pod nie nic nie włoże.
Analizuje więc założenie nagrzewnicy wodnej w tylnej części auta i rurami rozprowadzić do przodu.Do ogrzewania postojowego Truma Combi ,(rozwiązuje problem ciepłej wody i jest niedużym urządzeniem)wpięta w powyżej opisane rozprowadzenie.
Pytanie tylko czy nie wystąpi tzw.konflikt urządzeń?
CORONAVIRUS - 2013-01-08, 00:20
Coś tu nie gra ...
Mam Iveco max czyli kubatura wewnętrzna większa od Jumpera i nie mam w przypadku -5 takiego problemu .... z tyłu jest też ciepło . Wychodzi na to , że wydajność wentylacji/ogrzewania PSA III jest kiepska lub klimatronik pracuje w cuglach jakiś ....
Może zmierz jaka jest faktycznie ta różnica temperatur ... a potem też zadaj sobie pytanie po co masz mieć na samym końcu tak ciepło jak z przodu w trakcie jazdy jeśli wszystkie osoby powinny się znajdować wtedy w swoich fotelach a te są w przedniej części pojazdu ....
pozdrówki
HENRYCZEK - 2013-01-08, 01:41
W takim razie zrobię jeszcze jazdę bróbną z wyjętym filtrem kabinowym,tak dla pewności.
Na pierwszej zimowej jeździe o której wspominałem,na kierowcę i pasażera ciepełko dmucha ale od przodu,natomiast po plecach odczuwalny był nieprzyjemny ziąb.
Załoga na tylnych siedzeniach pozostała w kurtkach.
Dodam iż silnik był rozgrzany.
No name,nie chce grzać tylnej części pojazdu tylko głównie środek,aby w okresie takim jak dzisiaj można było się u Henryczka rozpłaszczyć
Więc szukam rozwiązania.
silny - 2013-01-08, 06:45
wszyscy sie doczepili grzania a moze masz przedmuchy , moze przez nieszczelnosc jakas wieje zimne powietrze
pomysl mam smieszny ale skuteczny-
-ty jedziesz a druga osoba z zapalona mala swieczka lata po zabudowie i bedziesz wiedzial czy nie masz przeciagow
ja kiedys walczylem z zimnym w osobowym , nie masz pojecia ile chlodu potrafi nawiac przez mala dziurke
CORONAVIRUS - 2013-01-08, 08:25
może jeszcze napisz jaką masz izolację Henryczka w ścianach , suficie , jakie okna boczne ??? Ile otworów wentylacyjnych i gdzie ?
HENRYCZEK - 2013-01-17, 19:22
Testowałem autko bez filtra kabinowego,ciepełko bez zmian czyli zimno.
Owszem,da się wytrzymać,kurteczka,czapeczka i już,ale jazda kamperkiem jak większość mówi, ma być przyjemna i komfortowa.
Nieszczelnosci nie stwierdziłem.
Okna dachowe i boczne mam nowe,typowe do kampera.Izolacja ścian,podłogi i dachu solidna.
Pytałem kierowców busów osobowych,każdy ma dodatkową nagrzewnicę więc i Ja wysznupałem
w cenie dobrego koniaka takie cudo,wygląda na nówkę i pońoć z traktora
I tu mam Koledzy pytanie.
W nagrzewnicy która właśnie dotarła,jest mozliwość korzystania z obiegu równierz zewnętrznego i czy ma sens robić doprowadzenie powietrza z zewnątrz w celu wykorzystania tej funkcji.
silny - 2013-01-17, 19:44
nie wydaje mi sie zeby nie dola rady przednia nagrzewnica w dobrze ocieplonym busie . ja bez ocieplenia na przedniej nagrzewnicy mam w drodze tak jak pisze henry - troche chlodno . teraz gdy mam uruchomiona tylna to cieplusio jak w domu a izolacje dopiero zaczynam robic.
cos tam u ciebie z tym przodem nie tak
kimtop - 2013-01-17, 19:54
| HENRYCZEK napisał/a: | | czy ma sens robić doprowadzenie powietrza z zewnątrz w celu wykorzystania tej funkcji. |
]
Nie ma
CORONAVIRUS - 2013-01-17, 20:02
miel tylko powietrze wewnątrz ...
Dwa dni temu jeździłem boxerem 3,0 z 2011 roku ... auto z kabiną brygadową czyli dubelek dla 7 osób + skrzynia . Kierowca , który jeździ nim od nowości twierdzi , że ogrzewanie w tych modelach jest tragiczne ... zwyczajnie nie da się dobrze nagrzać całego wnetrza mimo tego , że to nie jest blaszak....
coś chyba zrypano na deskach kleślarskich...
papamila - 2013-01-17, 22:50
wracałem z Uniejowa, było miejscami nawet -13, średnio -7
jechałem w koszuli, ogrzewanie na 3/5
co prawda miałem zamkniete drzwi do drugiego pokoju
czyli długość auta (do grzania) to ok 5m
Fiat Ducato 2,0 2012r.
SlawekEwa - 2013-01-17, 22:59
Jak miałem w kamperku silnik 1.9 TD do ogrzewania nie było zastrzeżeń, teraz z 2.8idTD nie ma tyle ciepła na wnętrze. Termostat dobry, nagrzewnica ta sama, kamper ten sam.
CORONAVIRUS - 2013-01-17, 23:26
Im większy silnik ( z tych nowszych) tym zimniej w środku ... coś w tym jest ... a niby dlaczego wiekszośc TDI ma webasta dogrzewające układ chłodzenia ....
maszakow - 2013-01-18, 00:27
Z moich doświadczeń - Jumper 2,5TDI też się ciężko rozgrzewał trzeba było trochę ujechać zanim nawiew wyraźnie zmienił temperaturę.
| No name napisał/a: | Im większy silnik ( z tych nowszych) tym zimniej w środku ... coś w tym jest ... a niby dlaczego wiekszośc TDI ma webasta dogrzewające układ chłodzenia .... |
1. PO to żeby częściej odwiedzać warsztaty ?
2. bo jeden gość wymyślił zarąbiście duże i efektywne chłodnice a drugi o tym nie wiedział i wymyślił webasto ?
rozwiązania
Przesłony chłodnicy - kulturalne zasłonki, plastiki, do kartonu włącznie... od razu wam się cieplej zrobi.
można tez zmniejszyć ilość płynu w chłodnicy do rozsądnego minimum.
Dla lubiących extremalne rozwiązania
a) zmiana termostatu załączającego duży obieg na ponad 70 stopni.
b) dla układów z elektryczną pompą wodną - wymuszone zmniejszenie obrotów pompy obiegowej. Ci od mechanicznych pomp mogą pobawić się średnicą koła pasowego choć to zapewne głupie, nieopłacalne i na pewno grozi uszkodzeniem.
Jak zobaczycie temperaturę silnika powyżej 100 stopni od razu zrobi się wam gorąco. Gorzej jak zobaczycie temperaturę powyżej 115 stopni... obleje was zimny pot
granica jest wąska trzeba umiejętnie balansować
SlawekEwa - 2013-01-18, 07:30
| No name napisał/a: | | Im większy silnik ( z tych nowszych) tym zimniej w środku ... coś w tym jest ... a niby dlaczego wiekszośc TDI ma webasta dogrzewające układ chłodzenia . |
Wg mnie silniki są coraz sprawniejsze czyli z tej samej ilości paliwa więcej paliwa idzie na pracę /zysk / niż na ciepło / strata /
No i 1.9TD miał wtrysk pośredni, a 2.8idTD bezpośredni. Moc 1/3 większa, a pali tyle samo
Cyryl - 2013-01-18, 07:39
a ja bardzo dawno temu pracowałem w firmie, gdzie był VW T3 z silnikiem z tyłu. był to bus na 9 osób. w zmie był problem z ogrzewaniem, mimo kanału prowadzącego do tyłu z ciepłym powietrzem.
gdy mi za kierownicą odklejały sie z gorąca podeszwy w butach, z tyłu ludziom było jeszcze chłodno.
sprawę rozwiązałem bardzo prosto, znaczną część kratki doprowadzającej ciepłe powietrze do miejsca kierowcy i pasażera z przodu osłoniłem. wtedy więcej powietrza szło na tył.
natomiast jest na naszym forum kolega, choć minimalnie udzielający się, który zamontował nagrzewnicę w tylnej części kampera - starszy typ pojazdu.
postaram się namówić go, aby zrobił kilka fotek i opisał to.
kaimar - 2013-01-18, 08:39 Temat postu: Re: Jumper 2007r Problem z ogrzaniem całego Camperka
| HENRYCZEK napisał/a: |
W kabinie kierowcy mam Climatronic.
|
Zastanawiam się czy to nie jest problemem. Przypomniałem sobie że swego czasu miałem Dethleffsa z climatronic i aby dogrzać tył trzeba było wyjść z trybu automatycznego i ręcznie kombinować.
silny - 2013-01-18, 09:18
kol Myszakow to niech po polnocy takich glupot nie pisze bo wstyd | maszakow napisał/a: | można tez zmniejszyć ilość płynu w chłodnicy do rozsądnego minimum.
Dla lubiących extremalne rozwiązania
a) zmiana termostatu załączającego duży obieg na ponad 70 stopni.
b) dla układów z elektryczną pompą wodną - wymuszone zmniejszenie obrotów pompy obiegowej. Ci od mechanicznych pomp mogą pobawić się średnicą koła pasowego choć to zapewne głupie, nieopłacalne i na pewno grozi uszkodzeniem. |
marcin19r - 2013-01-18, 09:21 Temat postu: nagrzewnica Witam, ja zamontowałem takie cos w Swoim kamperze http://www.pommard.pl/wodne,248,15,sahara-d.html . Egzamin zdał jak jechałem na swieta do Zakopanego. Ja to zamontowałem 4 metry od orginalnej nagrzewnicy samochodu. Wpiołem sie przed nagrzewnica samochodu aby ogrzewanie było niezalezne. Nie musiałem stosowac dodatkowej pompki ktora by wymusiła przepływ cieczy. Do tego zaworek ktorym reguluje temperature tylnej nagrzewnicy i sterownik wentylatora (3 stopniowego). Nagrzewnica ktora zakupiłem jest o tyle dobra ze mozna sie wpiac w orginalna instalacje rozprowadzenia ciepła w kamperze... czyli wszedzie jest ciepło. pozdrawiam..
marcin19r - 2013-01-18, 09:23
| HENRYCZEK napisał/a: | Testowałem autko bez filtra kabinowego,ciepełko bez zmian czyli zimno.
Owszem,da się wytrzymać,kurteczka,czapeczka i już,ale jazda kamperkiem jak większość mówi, ma być przyjemna i komfortowa.
Nieszczelnosci nie stwierdziłem.
Okna dachowe i boczne mam nowe,typowe do kampera.Izolacja ścian,podłogi i dachu solidna.
Pytałem kierowców busów osobowych,każdy ma dodatkową nagrzewnicę więc i Ja wysznupałem
w cenie dobrego koniaka takie cudo,wygląda na nówkę i pońoć z traktora
I tu mam Koledzy pytanie.
W nagrzewnicy która właśnie dotarła,jest mozliwość korzystania z obiegu równierz zewnętrznego i czy ma sens robić doprowadzenie powietrza z zewnątrz w celu wykorzystania tej funkcji. |
Nie ma sensu kolego.... powietrze z wewnatrz kamperka wystarczy.. widze ze masz taka nagrzewnice co Ja, Tylko ze moja jest przystosowana do rury rozprowadzenia ciepła 65 mm. pozdrawiam
maszakow - 2013-01-18, 21:09
| majsterek napisał/a: | | kol Myszakow to niech po polnocy takich glupot nie pisze bo wstyd |
Kolega myjsterek to może oczy dobrze otworzy zanim do kompa usiądzie - i dobrze nick doczyta.
To były głupoty owszem - zapomniałem uśmieszku wstawić. Dziwne że spec nie poznał sie na tekście z kołem pasowym Aczkolwiek jak ktoś ciepłą jazde lubi to cała reszta ...
Rozwiązanie z osłonami na chłodnicach stosują wszyscy - od kierowców na Alasce (vidi "Ice road truckers" ) po lokalnego kuriera z DHL Gdańsk który przywiózł dziś paczki do firmy, a Sprinterowego grilla miał zaklejonego ... firmową taśmą pakową ładnie komponowała się z kolorem auta.
Marcin19 - ile kosztuje takie cudeńko? ponad 8,6kW mocy grzewczej - niezła zabawka.juz połową tego dostatecznie dogrzałbyś auto
silny - 2013-01-18, 21:17
eeeeeeeej , co jest ? glowe bym dal ze My a nie Ma-szakow , przepraszam
sator - 2013-01-18, 23:39
swego czasu miałem UAZ-a -cudne auto, ale w nim też ogrzewanie powiedzmy nie zachwycało.
Z przodu można było saunę robić, a na tylnych siedzeniach już się marzło.
Rozwiązanie jakie podpatrzyłem na wschodzie i potem zaimplementowałem do swojego wykorzystywało nagrzewnice elektryczną (teraz do dostania np. od Clio, Kangoo) oraz jakaś forma wymuszonego obiegu powietrza.
Na dogrzanie w trakcie jazdy wystarcza.
HENRYCZEK - 2013-04-04, 14:39
Cd.dla zainteresowanych.
Nagrzewnica dodatkowa zamontowana,cieplusio w całym kamperku tego własnie Mi brakowało.
Ze względu jak dla Mnie głośnej pracy, umiejscowiłem nagrzewnice pod łóżkiem,podnosząc go co nieco w górę i zarazem zwiększyłem przestrzeń bagazową.
Na pierwszym biegu dmuchawy nie słychać,na 2-gim leciutki szum,na 3-cim czuć powiew w przedziale pasażerskim
Węże puszczone pod samochodem i podłączone równolegle do nagrzewnicy przedniej z zastosowaniem dodatkowego zaworu regulacji przepływu płynu.
Włącznik nagrzewnicy zintegrowany ze stacyjką.Przygotowałem miejsce na wpięcie dodatkowej pompki wymuszającej obieg,ale po testach stwierdzam że jest niepotrzebna.
Pozostała do zrobienia maskownica otworu powstałego przez podniesieniu łóżka i temat ciepełka mam ogarnięty.
Ps.
Jak widać i czuć,z zimą żartów nie ma.
|
|