|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ciekawy egzemplarz -Żuk - Historia Polskiego Karawaningu
Thom - 2013-01-11, 13:30 Temat postu: Ciekawy egzemplarz -Żuk - Historia Polskiego Karawaningu Witam...
Odkąd zacząłem wdrażać się w kwestiach karawaningu, wszędzie dookoła zauważam częściej niż wcześniej, pojazdy typu Kamper!
Dzisiaj wracając z zakupów dostrzegłem lekko nadgryziony zębem czasu egzemplarz naszego polskiego Żuka z zabudową a'la Kamper
Tak się tworzyła historia... mam sentyment do klasycznej motoryzacji
oto kilka zdjęć bo nie mogłem się powstrzymać i zrobiłem...
Thom - 2013-01-11, 13:37
A to znalazłem w sieci... Ciekawe egzemplarze Made in Poland...
Żuk, Nysa, Polonez, 125p, Tarpan...
cirrustravel - 2013-01-11, 13:48
Thom - 2013-01-11, 14:39
klasa nie ma co...
cirrustravel - 2013-01-11, 14:42
Te auta mają swój klimat i są niepowtarzalne. Nie wiem, czy tarpan na moim przedostatnim zdjęciu to nie jest "produkcja" naszego forumowego kolegi i mojego przyjaciela Mariana1949... Ale może on sam wejdzie w temat i się wypowie, gdyż swego czasu zbudował dwa kampery na podwoziu Tarpana - jeden dla siebie, a drugi dla kolegi.
Thom - 2013-01-11, 14:54
Znalazłem jeszcze środek zabudowy na Nysie... nie wygląda dramatycznie i układ całkiem współcześnie wygląda...
Marian 1949 - 2013-01-11, 16:40 Temat postu: campery Tak tego tarpana co wstawił Mariusz to jest moje dzieło.
To był wiek 19 lata 1986 w tedy kupić auto Campingowe to było prawie niemożliwe a o ile spotkało się takie auto to było bardzo drogie ,więc ludzie mniej zamożni budowali takie
samochody no i ja w 1986 r zbudowałem takiego Tarpana a w roku 1987r zbudowałem następnego swemu koledze. httphttp://kompasklub.pl/...sc02212_195.jpg
KrzysF - 2013-01-11, 16:48
Powiem Wam, że na mój gust to te wynalazki na Tarpanie wyglądają najbardziej "rasowo". O ile Tarpan był po prostu brzydki, to jako podwozie/szoferka dla kampera wygląda nadspodziewanie elegancko. Wielki szacunek !!!
Marian 1949 - 2013-01-11, 16:52
O widzę że odwrotnie opisałem te zdjęcia a poprawić już nie potrafię
ARCADARKA - 2013-01-11, 16:54
Marian 1949 napisał/a: | O widzę że odwrotnie opisałem te zdjęcia a poprawić już nie potrafię |
no i poco ci to było
Thom - 2013-01-11, 17:28
Pełen podziw... bardzo przyzwoicie wyglądają te Tarpany...
Co się z nimi stało, tak z ciekawości?
Jeszcze raz BRAWO...
CORONAVIRUS - 2013-01-11, 18:22
zdjęcie zielonej nyski z cepką na plecach i ci panowie w gajerkach obok ... powalające . Jak kiedyś mało trzeba było zdziałać by pokazać się na jakiś targach . Totalny minimalizm twórczy i jeszcze za to płacili ... to były czasy , cholerka ......
cirrustravel - 2013-01-11, 19:18
Thom napisał/a: | :brawo
Jeszcze raz BRAWO... |
To zdjęcie Tarpana ściągnąłem gdzieś z sieci, ale widać logo otomoto, więc wystawione na sprzedaż. Może Marian zna dalszą historię tych kamperów.
Brajtek - 2013-01-11, 20:32
Pozwolę sobie dorzucić zdjęcia kamperka którego latem wypatrzyłem (trochę z daleka) w Rabce
cirrustravel - 2013-01-11, 20:37
Widać, że w miarę nowa ta zabudowa
MAWI - 2013-01-11, 20:51
No name napisał/a: | Jak kiedyś mało trzeba było zdziałać by pokazać się na jakiś targach . Totalny minimalizm twórczy i jeszcze za to płacili ... to były czasy , cholerka ...... |
Adam, za to co ty ostatnio zmontowałeś ,kiedyś dostałbyś chyba Nobla,(SAM BYM DAŁ GDYBYM MIAŁ)A dzis to tylko co niektóry pochwali ,ale kasy i tak z tego nima ,no nie.
yuras - 2013-01-12, 10:43
Jak było to było,ale się jeździło.
http://pokazywarka.pl/zuk-kamper/
Marian 1949 - 2013-01-12, 16:18
Thom napisał/a: | :brawo
Jeszcze raz BRAWO... |
Kolega miał tego Tarpana chyba z 6 lat jeździliśmy razem na różne zloty i co jakiś czas modernizowaliśmy i ulepszali swe auta .
Na końcu tuż przed sprzedażą padł mu silnik i założyliśmy od Fiata 2 litry z dwoma wałkami rozrządu benzynowy i po jakimś czasie trafił kupca i sprzedał .
chyba po upływie 3 lat widziałem go wystawionego na sprzedaż .
To tyle co wiem o tym Tarpanie co wstawił kol. Mariusz.
A co do mojego to ja sprzedałem go wędkarzowi i on do dnia dzisiejszego z niego korzysta tylko że chyba od trzech lat już nim nie jeździ tylko postawił go stacjonarnie nad jeziorem Rożnowskim i jak przyjeżdża na ryby to w nim zamieszkuje.
Ostatni widziałem go w 2012r jeszcze odpala pomieszczenie mieszkalne w miarę dobre tylko kabina bardzo skorodowana i raczej nie nadająca się do naprawy .
Thom - 2013-01-12, 18:35
W gruncie rzeczy - kawał tamtejszej rzeczywistości także w kwestiach karawaningu...
Z "wynalazków" ciekawie jeszcze kombinacje z "niewiadówką" na pace
|
|