| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Montaż zestawu solarnego - panel słoneczny itd
Thom - 2013-01-15, 10:18 Temat postu: Montaż zestawu solarnego - panel słoneczny itd Witam Szanowni Panowie...
Nie wiem czy w odpowiednim miejscu, ale chciałbym się poradzić opinii na temat montażu panela fotowoltaicznego oraz podłączenie go w sposób odpowiedni do instalacji mojego Dyliżansu...
Zakupiłem panel 130W oraz regulator ładowania Steca Solsum 10.10F (10A)...
Jak najlepiej zamontować taki panel? W którym miejscu przepuszczać kable do środka (ściana czy dach)? Czy schemat połączenia:
panel - regulator - akumulator
czy
panel - regulator - elektroblok ?
Jakie macie doświadczenia i czy możecie mi coś podpowiedzieć?
Z góry dziękuję...
przemo.d - 2013-01-15, 12:10
Ja montowałem u siebie taki sam panel tj.130W a wizę, że także masz reling dachowy -> jak nie używasz go to do poprzeczek relingu przymocuj. Wiercisz 4 otwory w ramie solaru przez poprzeczki relingu do tego 4 śruby szóstki z kwasówki i zamocowany.
Kupujesz na allegro http://allegro.pl/przelot...2919791096.html przepust dachowy kleisz na nap. PATAX TOTAL FIX kable do środka i po temacie.
Ja połączyłem : solar, regulator, regulator Akumulator- > wyjście z regulatora na odbiory puste.
Nie wiem jak to działa ale jak solar naładuje mi akumulator pokładowy to zapala się lampka na enargo-bloku, że ładuje się także i rozruchowy i faktycznie go ładuje.
Pozdrawiam.
kaimar - 2013-01-15, 13:47
Panel-Regulator-Akumulator.
Przejście zawsze na dachu. Nie dawaj przejścia za bardzo z przodu za alkową bo w tym miejscu zawsze stoi woda na dachu. Dobre miejsce to szafa - jeżeli nie masz anteny na dach to masz tam miejsce na montaż przelotki na dach zamiast masztu antenowego.
Przy klejeniu przelotki 95% sukcesu to przygotowanie powierzchni do klejenia - odtłuszczenie i primier.
Thom - 2013-01-15, 14:40
Antenę mam już w szafie... a akumulator pokładowy jest dokładnie pod stołem w podłodze...
Czy między panelem a dachem musi być zachowana wolna przestrzeń?
SlawekEwa - 2013-01-15, 15:02
| Thom napisał/a: | | Czy między panelem a dachem musi być zachowana wolna przestrzeń? |
Tak do chłodzenia solara.
docent1773 - 2013-01-16, 13:52
| SlawekEwa napisał/a: | | Thom napisał/a: | | Czy między panelem a dachem musi być zachowana wolna przestrzeń? |
Tak do chłodzenia solara. |
Zdecydowanie popieram, nagrzana bateria znacznie traci na wydajności.
Thom - 2013-01-16, 14:49
Zamówiłem przepust dachowy do przewodów, znalazłem nieco taniej niż kolega przemo.d, proponował na allegro... taka sama na modernhome.pl zamiast 99 pln jest za 49 pln podaje linka dla zainteresowanych http://www.modernhome.pl/...arne-Biala.html
Zawsze to kilka złotych w kieszeni na piwo
Znalazłem także całkiem ciekawe elementy/uchwyty montażowe do panelu
http://www.modernhome.pl/...tazowe-290.html
Niestety nie za tanie jak na kawałek plastiku ok 140 pln
Prawdopodobnie zamontuje na poprzeczkach relingów... ale jak będzie to zapewne przy montażu się okaże...
Mam jeszcze jedno, może banalne pytanie, ale jako początkujący użytkownik muszę to wiedzieć... Odnośnie dachu zabudowy... Czy jest ona na tyle wytrzymała, że można po niej swobodnie chodzić?
docent1773 - 2013-01-16, 16:03
to zależy jak chodzisz:D bateria szklana jest sztywna a więc zamontowana w odległości od dachu będzie silnie pracowała. Dodatkowo będzie duży punktowy nacisk na śruby którymi jest zamontowana do dachu. Jest też podatna na zbicie szkła (mimo że hartowane) - przy drodze na znakach w lato widziałem bardzo dużo rozbitych baterii przez grad.
RRycho - 2013-01-16, 16:54
| Cytat: | Odnośnie dachu zabudowy... Czy jest ona na tyle wytrzymała, że można po niej swobodnie chodzić? |
Zazwyczaj można - ale ja za pierwszym razem też miałem cykora
Teraz bywam na dachu częściej: mycie, zakładanie/zdejmowanie pokrowca na zimę, ogólna kontrola okien i solaru itp
TYLKO NIE SPADNIJ IJ
...a tak w ogóle solar dobra sprawa - mam odpoczątku - ładuje oba akum.
Życzę dużo słońca
xr5pl - 2013-01-16, 19:10
Ja u siebie do przejścia dachowego użyłem puszki elek. Hermetycznej .
Do mocowania solarow profili alu. Wszystko kolejne na sikaflexie . Ważne aby puszka była
Dobrej jakości bo różnie z tym teraz bywa... zalety? wygodniej podłącza się zestaw solarow.
Thom - 2013-01-16, 20:44
xr5pl, a jakich profili używałeś? podpowiesz gdzie można takie kupić i czy są drogie?
docent1773 - 2013-01-16, 21:53
a, o dach chodziło:) no mniejsza:D może też sie to info kiedyś przyda:)
Thom - 2013-01-16, 21:59
| docent1773 napisał/a: | | a, o dach chodziło:) |
hehehehe teraz informacji jest komplet
gregu - 2014-08-09, 17:16
jak Ci dziala ten regulator? zadowolony jestes?
grzegorzalex - 2014-08-09, 18:42
ja do swojego zakupiłem regulator http://www.kurtmedia.pl/p...R-1515-LCD.html słyszałem ze na regulatorze nie ma co oszczędzać.
Johny_Walker - 2014-08-09, 20:36
| docent1773 napisał/a: | | SlawekEwa napisał/a: | | Thom napisał/a: | | Czy między panelem a dachem musi być zachowana wolna przestrzeń? |
Tak do chłodzenia solara. |
Zdecydowanie popieram, nagrzana bateria znacznie traci na wydajności. |
Nie znacznie, tylko kilkanaście procent. Wystarczy przewymiarować, czyli zapłacić 200 zł za panel i oszczędzić 200 zł na uchwytach. Dodatkowe oszczędności na oporze aerodynamicznych i paliwie to bonus.
Wszyscy gadają jakie to zło to nagrzewania paneli, a nikt chyba nie sprawdził wykresów temperaturowych wydajności.
SlawekEwa - 2014-08-09, 21:49
| Johny_Walker napisał/a: | | a nikt chyba nie sprawdził wykresów temperaturowych wydajności. |
Ty pewnie sprawdziłeś
ARCADARKA - 2014-08-09, 21:56
| SlawekEwa napisał/a: | | Johny_Walker napisał/a: | | a nikt chyba nie sprawdził wykresów temperaturowych wydajności. |
Ty pewnie sprawdziłeś |
Johny_Walker - 2014-08-09, 21:58
Oczywiście, że tak. Polecam anglojęzyczne fora maniaków fotowoltaiki.
|
|