|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Rejestracja auta na dostawczy, a zabudowa kampera
Melonik - 2013-01-16, 14:37 Temat postu: Rejestracja auta na dostawczy, a zabudowa kampera Witam, mam pytanie czysto techniczne na ktore nie otrzymalem jeszcze satysfakcjonujacej odpowiedzi..Zakupilem niedawno fiata ducato w wersji dostawczej, oczywiscie pod zabudowe wlasna . Nie wiem teraz jak zarejestrowac to auto na siebie. Generalnie chcialbym, zeby zostalo zakwalifikowane jako ciezarowe do 3,5t(tak bynajmniej nazwala to Pani w WRD)...tylko czy po zdjeciu sciany miedzy czescia ladowna, a kabina samochod nie straci miana dostawczego? Pare osob doradzalo mi, zebym do przegladu i rejestracji zostawil wszystko tak jak jest, a dopiero przy zabudowie ja zdemontowac.. I tu nasuwa sie kolejne pytanie. Czy taki patent przejdzie przy pierwszej kontroli drogowej w Polsce czy tez poza granicami?
A zapomnialem dodac, ze zabudowe mam zamiar zrobic sciagana na zime
Z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam
zbychu - 2013-01-16, 18:42
Musisz się zdecydowac ,czy chcesz mieć ciężarówkę czy kampera , nie wspomnę o kwestii bezpieczeństwa .
makdrajwer - 2013-01-16, 19:17
Melonik napisał/a: | Czy taki patent przejdzie przy pierwszej kontroli drogowej w Polsce czy tez poza granicami? |
Nie przejdzie. Myślałem kiedyś o przyczepie ( ramie ) na którą by były nakładane zamiennie : buda kempingowa, rama podłodziowa, rama do przewozu quada i zwykła towarowa. Pytałem w WK jak to zarejestrować . Odpowiedź : 1 pojazd - 1 rodzaj. Czyli jak wbiją np. podłodziowa a ja założe bude kempingową to przy kontroli mam kredki. Podobnie ze ścianką działową w ciężarowym.
Melonik - 2013-01-16, 19:49
A co jesli zarejestruje jako ciezarowy, zostawie sciane, a na pace bedzie to co byc powinno w kamperze? Myslicie, ze do takiego rozwiazania tez sie przyczepia?
I dzieki za podpowiedzi
makdrajwer - 2013-01-16, 20:04
Jeżeli ilość osób będzie taka jak w dowodzie i będą one siedziały w kabinie to nie ma podstaw do czepiania się.
Melonik - 2013-01-16, 20:10
Tak tez zrobie Jeszcze raz dzieki za info!
|
|