Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Polski Caravaning - Własnoręcznie zbudowany kamper?

kazbar - 2007-02-04, 22:42
Temat postu: Własnoręcznie zbudowany kamper?
Własnoręcznie zbudowany kamper?
Czy chętnie poczytalibyście o tym w "Polskim Caravaningu"?

Marcin T - 2007-02-04, 23:03

Rozumiem, że masz na myśli kampera Janusza, jeżeli byłby do tego dobry i wciągający opis to extra pomysł. Choć przyznam, że PC za bardzo "leci" w stronę kamperów to taki artykuł być może zmobilizowałby wielu zdolnych majsterkowiczów do pracy. Mimo wszystko nasze opinie to tylko coś w rodzaju ankiety bo o tym co ma być w PC a co nie decyduje wydawca
kazbar - 2007-02-04, 23:21

Marcin T napisał/a:
Rozumiem, że masz na myśli kampera Janusza

Janusz ma bardzo dużo zdjęć i bardzo duże doświadczenie.
Myślę, że nie zaszkodzi coś o tym napisać i wysłać na adres redakcji.
Czy zostanie opublikowany? To już podwórko red. Dariusza Wołodźko.
Próba nie strzelba...

Marcin T - 2007-02-04, 23:24

Alem Januszowi zmajstrował robotę :oops:
Pióro w dłoń mistrzu ;-)

paf - 2007-02-15, 14:38

no właśnie mistrzu, jak tam artykulik, publicznie dopinguję ;)
slaw - 2007-03-05, 18:53

Jak zbuduję swojego kampera to wyślę zdjęcia. I może coś wyskrobię. Dołączę wszystkie rady z forum od was wszystkich. Pozdrawiam slawek
kazbar - 2007-03-06, 08:55

Sławek Jaszcza napisał/a:
Jak zbuduję swojego kampera to wyślę zdjęcia. I może coś wyskrobię. Dołączę wszystkie rady z forum od was wszystkich. Pozdrawiam slawek

Brawo!! :bigok
Skontaktuj się w tej sprawie z red. Dariuszem Wołodźko

http://www.polskicaravani...akcja&uid=&sid=

a ja rezerwuję już dla Ciebie koszulkę "Polskiego Caravaningu" :yay:

bawariusz - 2008-02-01, 14:35

Jak przystało na nowicjusza w forum, przeglądam różne tematy i trafiłem na pomysł zbudowania campera. Wiem, że sprawa była aktualna rok temu, ale jesli mogę kogokolwiek ostrzec na przyszłość, to niech budowę zacznie od sprawdzenia aktualnych przepisów. Ja przed wielu laty popełniłem błąd, który wykluczył mnie z grona campingowców na dłuższy czas. Poprostu masę pieniędzy wpakowałem w odremontowanie i wyposażenie zakupionego przezemnie Tarpana campingowego. Jakież było moje przerażenie, gdy diagnosta robiąc przegląd wyczytał w dowodzie rejestracyjnym rodzaj nadwozia - skrzynia,a tu widzi camping. Okazało się, że od 2001 roku nie można zmieniać przeznaczenia pojazdu(do tego mnóstwo innych zawiłości prawnych). Zaliczyłem wprawdzie udany sezon, ale jazda z myślą o nieważnym dowodzie psuła radość urlopu. Bardzo miło wspominam zapał, z jakim razem z moją żoną remontowalismy nasz domek na kółkach i zrozumię innych, którzy tak jak ja chcieliby sami coś stworzyć. Ja do dziś dnia, nie mogę pogodzić się, że tak wyszło. Autko sprzedałem, jest ono dziś"altanką" na jednym z łódzkich autoszrotów, a ja wierzę, że może kiedyś zamienię mojego terenowego pseudocampera na mały camperek z prawdziwego zdarzenia.
Dlatego apeluję sprawdzcie, czy swoje cudko zarejestrujecie!!!

wmaker - 2008-02-02, 10:40

O piękności :!: Mniodzio na moje serce :!:

Bawariusz, czy do powyższych zdję można prosic kilka szczegółów technicznych (konstrukcja podłogi, ścian, jaka rama, poszycie) :bigok

bawariusz - 2008-02-02, 16:27

proszę bardzo: podstawą konstrukcji był seryjny Polski Tarpan 223 jeszcze z górnozaworowym sinikiem żuka, 4 biegową skrzynią biegów. Całą zabawę rozpoczęłem od całkowitego rozebrania wozu,sprawdzenia, naprawy i super konserwacji całości. Buda wykonana była na stelażu z kątowników montażowych, wnętrze wyłożone płytami pilśniowymi, zewnątrz blacha ocynkowana lakierowana na biało. Wewnątrz 4 pełnowymiarowe miejsca do spania(2 nad kabiną z drabinką zamontowaną na stałe plus 2 miejsca z tyłu wozu- po rozłożeniu dziennego stolika z fotelami)
We wnętrzu była kuchenka gazowa, lodówka 12V/220V/gaz,ekspres do kawy i herbaty,zlewozmywak ( 2 zbiorniki- brudna i czysta woda),szafa i szafki całość wykonana możliwie estetycznie w klimacie lat 80-tych, materiał to lekka sklejka lakierowana. Cały wóz na wszystkich miejscach łączenia płatów blach był sowicie obklejony siliconem. Nie przeciekał nigdzie. Wewnątrz przeprowadzona fachowo instalacja elektryczna z podłączem zewnętrznym. Okna były zaadoptowane z Nysy, przesuwne, tylne stałe, górne nad kabiną też. Nostalgia mnie nawiedziła, pamiętam że gdzie nie pojechałem tym autkiem, to wszędzie było wielu ciekawych tej niecodziennej wersji Tarpana. Był znakomity, bardzo przyzwoicie się go prowadziło, mimo mocy silnika tylko 70 km.
Jeśli jeszcze coś chcałbyś wiedzieć to bardzo chętnie służe pomocą 8-)

eler1 - 2008-02-02, 18:00

bawariusz napisał/a:
jakież było moje przerażenie, gdy diagnosta robiąc przegląd wyczytał w dowodzie rejestracyjnym rodzaj nadwozia - skrzynia,a tu widzi camping. Okazało się, że od 2001 roku nie można zmieniać przeznaczenia pojazdu(do tego mnóstwo innych zawiłości prawnych).
szkoda że się poddałeś na pewno coś byś wykombinował - jakiegoś rzeczoznawcę + specjalny przegląd, a może jakiś kwit i by poszło. A z tą zmianą przeznaczenia to chyba było to nie tak do końca jak ci sprawę przedstawili.
bawariusz - 2008-02-02, 18:49

Rzeczoznawca oglądał to auto, problemem był jego ciężar. Auto bez osób i bagażu ważyło więcej niż pownno ważyć z ludźmi i bagażem aż o 300 kg. Doradził mi dołożenie jeszcze jednej osi z tyłu. Widziałem takiego Tarpana i miałem kontakt z jego twórcą, ale problemy rodzinne i finansowe doprowadziły do sprzedaży. Reasumując:" nie rozpaczajmy nad rozlanym mlekiem",myślmy o tym co jest realne dziś. A dziś właśnie z giełdy samochodowej dostałem propozycję zamiany mojego Jeepa pseudocampingowego, (który chciałem sprzedać na naszym forum) na campera vw Lt , wolałbym merca 207, czy coś w pobliżu,ale zobaczę co to warte. ;-)
kazbar - 2008-02-02, 22:22

bawariusz napisał/a:
...podstawą konstrukcji był seryjny Polski Tarpan 223 jeszcze z górnozaworowym sinikiem żuka, 4 biegową skrzynią biegów...

Pomyśl o artykule do "Polskiego Caravaningu".

bawariusz - 2008-02-03, 16:00

Dzięki, to chyba żart, wprawdzie nie najgorzej radzę sobię z samochodami, ale pisanie artykułów do gazet to dla mnie czarna magia. Szczerze mówiąc jestem chętny zawsze do pomocy, nawet gdy chodzi o radę, czy ostrzeżenie, tak jak w tym przypadku. Być może ktoś nie popełni mojego błędu i nie utopi sporej gotówki, czasu i zapału. Gdyby mnie ktoś w porę ostrzegł, to dziś obok mojego loginu byłoby zdjęcie jakiegoś fajnego campera. ;-)
kazbar - 2008-02-03, 22:17

bawariusz napisał/a:
...pisanie artykułów do gazet to dla mnie czarna magia...

Kiedyś trzeba zacząć :bigok

bawariusz napisał/a:
...Gdyby mnie ktoś w porę ostrzegł...

Napisz o tym :papa

bawariusz - 2008-02-04, 15:45

Może kiedyś się odważę ;-)
rafalcho - 2008-02-07, 21:07

Trzymamy kciuki :bigok

Pozdrawiam

Rafał (rafalcho)

:ok

Tadeusz - 2008-02-11, 00:47

Kazek Kluska napisał/a:
bawariusz napisał/a:
...Gdyby mnie ktoś w porę ostrzegł...

Napisz o tym

Bardzo, bardzo namawiam. Proszę, Bawariusz, posłuchaj Kazka. To może być bardzo ciekawy i pożyteczny artykuł.
Nie wolno grzeszyć zaniechaniem. :-D Należy dzielić się z potrzebującymi. :-D

vampir - 2008-02-29, 21:51

ja tez namawiam moze cos mi sie przyda bo jetem w trakcie przerobek. z blaszaka powstalo juz calkiem fajne autko ale pasowalaby jakas terma, :wyszczerzony: webasto no i mysle o jakims kibelku bo czasem jest bardzo przydatny :wyszczerzony:
f68 - 2008-03-01, 21:16

a zobaczcie to
http://www.youtube.com/wa...feature=related

vampir - 2008-03-01, 22:51

fasol68 napisał/a:

Wysłany: Dzisiaj 21:16
a zobaczcie to

majac cos takiego niepotrzebowalbym mieszkania 24h na dobe moglbym w nim spedzac

Aulos - 2008-03-02, 23:03

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę: Total cost $9300. Ile coś takiego kosztowałoby w Polsce? :?:
louis_cypher - 2008-03-02, 23:36

Za wielką kałużą :haha: wszystko tańsze holllllennnddeer
f68 - 2008-03-03, 07:24

nawet znalazłem odpowiednią literaturę na okoliczność budowy kampera
http://www.allegro.pl/sho...322423649#photo

wmaker - 2008-03-03, 09:43

fasol68 napisał/a:
a zobaczcie to

reszta na stronie http://www.chadsprojects.com/ jest taz ciekawa

bawariusz - 2008-03-03, 19:08
Temat postu: wypasione campery
Po takim instruktarzu, jak budować campera Vampirku to wstyd mi nawet wspomnieć o szczegółach mojego Tarpana :-/ . Niestety nie miałem tam wc, byłem wtedy nastawiony wyłącznie na campingi z bazą sanitarną i nie biwakowałem na dziko :) . Myślę o cenie tego amerykańskiego cuda w Polsce... . Nowe wypasione 8 metrowe, 2 osiowe przyczepy Knaus, czy pododne, to też ogromna dla mnie i niektórych sumka :(
Trzeba jednak przyznać, że niektóre szczegóły techniczne z tych "wypasów" można skopiować i dostosować do realiów naszych camperów. :idea: Kilka lat temu w łódzkiej hali targowej była wystawa sprzętu campingowego. Tu to dopiero można pooglądać i szukać tego co się nada dla nas. Niestety nie słyszałem, czy i gdzie taka wystawa jest w tym roku, może ktoś wie? :?: :?: :?:

Pozdrawiam Bawariusz z Łodzi.

vampir - 2008-03-03, 19:55

no ja tez niemam wc i dlatego nici z biwakowania na dziko. dopiero niedawno zarazilem sie campingiem i bylem nastawiony raczej na bazy ale widze ze w kilka camperow to wieksza frajda jest spedzania na dziko
SlawekEwa - 2008-03-03, 20:55

Vampir coś dla Ciebie http://elcamp.movera.com/...=details&lang=6
vampir - 2008-03-04, 18:28

a nawet mam tez vw t3 ale tylko stoi i niszczy sie niestety :placze2 juz chyba 4lata

[ Dodano: 2008-03-04, 18:31 ]
Cytat:
Vampir coś dla Ciebie http://elcamp.movera.com/...=details〈=6

a cos polskojezycznego lub angielsko

SlawekEwa - 2008-03-04, 19:37

fasol68 napisał/a:
http://www.allegro.pl/sho...322423649#photo

Po polsku

vampir - 2008-03-04, 19:52

ten link nieaktualny
Robold - 2008-03-08, 11:24

Spróbuję ożywić ten dział, może ktoś doświadczony będzie mógł udzielić porad, a może ktoś skorzysta z moich "wpadek". Zaczęło się - właśnie przystępuję do przebudowy Fiata Ducato na Campera. Zakupiłem już "dawcę" uszkodzoną przyczepę kampingową Knaus Azur i również uszkodzoną "bazę" Fiat Ducato. Planuję wykonać cos podobnego do la Strady M i Possel Duo, ma to być wygodny i funkcjonalny pojazd dla dwóch dorosłych osób z możliwością zabrania na krótsze wypady dziecka. Postaram się zamieszczać zdjęcia z postępów prac w Albumie.
vampir - 2008-03-08, 14:58

to swietnie moze cos na tym skorzystam dla siebie bo przerobilem vw t4 ale duzo mu jeszcze brakuje
wmaker - 2008-03-08, 20:02

Robold napisał/a:
Spróbuję ożywić ten dział

Na ożywienie rozmowy woda ognista lub foty, z powodów technicznych proszę o foty :haha: pokaż "stan zerowy" i planowany "docelowy" na jakimś przykładzie :bigok

prezesuu - 2008-03-16, 22:55

wmaker, Na ożywienie rozmowy woda ognista lub foty, z powodów technicznych proszę o foty
Jak się bardzo chce to można ożywić rozmowę i przez telefon się stuknąć. My z przyjaciółmi już parę razy dzięki TPSA spędziliśmy miło wieczory w odległości 150 km.

wmaker - 2008-03-17, 08:46

Przejżałem Album, praca na takich prawie nowych dawcach to całkiem co innego niż poczynania na OldCamperach. Ciekawe nie ma co, czekam na relację z postępów :bigok

a Prezesu, nie wiem czy to dobre porównanie ale to trochę jak 0 700..., spotkanie to spotkanie.

Marek - 2008-03-17, 09:13

Mogę dodać,że tę formę kontaktów przez telefon z kolegą w stanie wojennym we Wrocławiu uprawiałem. Odnosiliśmy sukces gdyż chłopcy w centrali dwa razy nie zdzierżyli i podłączali sie do rozmowy grożąc rozłączeniem. My mając świadomość podsłuchu nie oszczędzaliśmy systemu z soczystym określeniem "właściwych służb i postaw".
Marek :bylo

wmaker - 2008-03-17, 09:38

może poprostu muszę dojżeć :szeroki_usmiech
Robold - 2008-03-17, 09:49

Wmaker - tak masz rację określenie "ożywić" chyba nie jest zbyt trafne ;)
Co do nowych "dawców"- wszystko zależy od ceny ich zakupu, a ze względu na styl podróżowania i preferowany kierunek zdecydowałem się na zabudowę busa. Myślę, że udało mi się nie przepłacić, chcę zamknąć się z całością w granicach 50.000 zł to chyba jak na Ducato z 2007r. i Knausa z 2002r. nie będzie źle.
W tej chwili jestem w trakcie rozbiórki Knausa, a Dukato jest u blacharza, który podnosi dach i wymienia uszkodzone elementy.
Przy okazji prośba o poradę.
Oryginalnie mam w Knausie ogrzewanie gazowe Truma S 3002 z małym bojlerem na ciepłą wodę.
Co myślicie o zamianie tego na Webasto zasilane olejem napędowym, połączone z silnikiem, ogrzewające całość + zbiornik (około 50l) ciepłej wody z wężownicą. W czasie jazdy woda byłaby ogrzewana z silnika, w nocy z Webasto, a w razie dłuższego postoju grzałką na 240V.

STRUSIE - 2008-03-18, 09:14

Nareszcie po moim długim oczekiwaniu pojawił się entuzjasta zabudowy busa. Ja jeżdżę busem Renault Master którego sam zabudowałem . Po dwóch latach jestem przekonany o słuszności wyboru . Oczywiście nie mam zamiaru przekonywać czy namawiać kogokolwiek do takiego rodzaju kampera , ale dla mnie to jest to .

Pozdrawiam Cię Roboldzie i mam nadzieję że osiągniesz sukces i w tym projekcie .
Przed tobą dużo pracy i .....projektowania :bajer

wmaker - 2008-03-18, 10:26

jakiegoś wieczoru popełniłem zarys schematu W.U.

co do formy - uśmieszki tylko pod nosem - to pierwszy szkic

dziś zamiast dwóch grzałek dałbym jedną z elektronicznym ogranicznikiem poboru mocy, w takiej instalacji problemy stwarza strefa ciśnieniowa systemu i związane z nią możliwości zapowietrzenia i/lub przegrzania

Robold - 2008-03-18, 10:48

Dzięki :-> ,
Jak z Twojego doświadczenia wyglada zapotrzebowanie na ciepła wodę, czy zbiornik ciepłej wody 25l jest wystarczający? Ile trzeba mieć razem ciepłej i zimnej wody na dwie osoby? Preferuję dalekie wyjazdy z krótkimi postojami raczej nie na kampingach - na wschodzie ich nie ma :lol: .Zaplanowałem dwa zbiorniki po około 50l - co myślisz o tym?

wmaker - 2008-03-18, 11:24

To pytanie o higienę, podróżując do tej pory (bez campera) zużyłem od 5 do 40 l/psobę/dzień tzn przypadek
1. to chlapanie na minimum czyli zęby+podwozie
2. to kąpiel dzieci 2x dziennie

woda do spożycia to osobny temat i wg mnie osobne pojemniki (jednorazowe), o wodzie szukaj na forum, temat był już wałkowany.

vampir - 2008-03-18, 17:00

tez bym chcial zalozyc ciepla wode i zrobic prysznic bo narazie to tylko mam jeden baniak 50l doprowadzony do zlewu i bez podgrzewania bardziej nastawialem sie na camping(postoje) ale teraz....
hański jacek - 2008-07-09, 16:25
Temat postu: lodówki do kempingów
witam mam pytanko kupiłem keping i nie działa mi lodówka nie wie ktoś może gdzie mogę kupić lodówkę
prezesuu - 2008-07-09, 17:00

Po co od razu kupować, może najpierw spróbować naprawić.
eler1 - 2008-07-09, 18:03

ale jest taka opcja szukaj
Nie na temat :spoko

Robold - 2008-08-27, 13:00
Temat postu: Ducato / Azur
Wreszcie pierwsza wyprawa, a w zasadzie test, moim kamperkiem.
Zabudowa przeciągnęła sie aż do 15.08.2008 i nie jest jeszcze na 100% zakończona ale jestem zadowolony z efektów.
Przejechałem ponad 1200 km z czego 560 po polnych drogach Suwalskiego Parku Krajobrazowego i Litwy. Specjalnie wybierałem gorsze drogi aby sprawdzic auto.
W albumie umieściłem część zdjęć z zabudowy, nie udało sie wstawić wszystkich ( chyba można mieć tylko 5 stron ze zdjęciami ) a może coś żle zrobiłem? Jeżeli nie będzie innej możliwości, to usunę część zdjęć i wstawię te najważniejsze.
Pozdrowienia dla wszystkich

48a-ELANKO - 2008-08-27, 13:42

Gratulacje! Nie tylko pomysł ale i jakość pracy godna podziwu!
Czy masz też zamontowane ogrzewanie?
Jak rozwiązałeś sprawę odpływu wody ze zlewozmywaka?

Robold - 2008-08-27, 14:41

Przygotowałem podejścia do "mokrego" Webasta ( ogrzewanie pomieszczenia i wody do mycia ). Woda ze zlewozmywaka i umywalki na razie leci na "trawkę" aby wstawić zbiornik na "szarą" wodę muszę zmienić drogę linek hamulca pomocniczego. Tak jak pisałem cała zabudowa przeciągnęła sie i żeby choć na trochę skorzystać z wakacji i ciepełka, zdecydowałem się na dokończenie zabudowy późną jesienią i zimą.