Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - zewnętrzne podłączenie gazowe

bryzby - 2013-01-21, 21:16
Temat postu: zewnętrzne podłączenie gazowe
Myślę,że przeczytałem większość informacji na temat j/w i nie znalazłem dokładnych informacji na temat montażu punktu zasilania zewnętrznego gazu.Myślę,że zainteresowanie tematem jest znaczne,a funkcjonalność rozwiązania bezdyskusyjna.Proszę więc kolegów, którzy mają wiedzę na ten temat o następujące informacje:
-gdzie można kupić kasetę z zewnętrznym przyłączem gazu,
-czy jest możliwość montażu we własnym zakresie,
-jakie części i materiały są potrzebne do montażu,ewentualnie gdzie i za jakie pieniądze można to zamówić?
Mam kamperka od niedawna i chciałbym go troszkę zmodyfikować.Kilka tematów już z forum wykorzystam,ale jeśli chodzi o zewnętrzne zasilanie gazem to mam obawy czy dam sobie sam radę, więc proszę o rady i ewentualną pomoc doświadczonych kolegów,w tym temacie.

Skorpion - 2013-01-21, 21:24

Zapytaj o zewnwetrzne przylacze www.duni.pl www.go-market.pl

Ja kupilem zewnetrze podlaczenie gazowe i wewnetrzy zawor i zlecilem firmie ktora zajmuje sie naprawami kamperkow i przycep zamontowanie tego ustroistwa by bylo dobrze i bym niemial problemow gdy zamontuje to sam .Na zalaczonych zjeciach widac zawor zewnetrzy podlaczenia kucheni zewnetrznej na kolejnym zawor ktroy jest wpiety w iinstalacje gazowa samochodu i na koleknym gdzie jest to zainstalowane w miom samochodzie

koko - 2013-01-21, 21:29

Raczej daj zarobić fachowcowi
bryzby - 2013-01-21, 21:45

Dzięki za szybką odpowiedź, czy możesz podać gdzie zlecałeś usługę. Ja mieszkam w Tucholi i nie mam pojęcia gdzie jest w okolicy podobny fachman
Skorpion - 2013-01-21, 21:49

Skontaktuj sie z Darkiem 602603100 ma swoj warsztat na 7 w Pawlowie.Tylko teraz gdy jest po zabiegu chirurgicznym to niewiem czy bedzie w stanie i pomoc. Zapytaj sie rownierz kolegow z CT-Pomorze bedziesz mial blzej do Gdanska od siebie
MAWI - 2013-01-21, 21:59

Mam takie coś.Choć jeszcze nigdy z tego nie korzystałem .Jak chciałem podłączyć zewnętrznego grila to sprawę załatwiła mała butla gazowa.( i tak taką warto wozić na wypadek awaryjnego braku punktu wymiany 11kg) Nie ma kłopotu z długim wężem ze złączą,pomyśl czy wart?
koko - 2013-01-21, 22:10

A ja w poprzednim miałem i używałem ale w nowym nie zrobiłem i nie zrobię
Camper Diem - 2013-01-22, 09:48

zewnętrzne wyjście gazu fajna sprawa jak się ma grilla gazowego :ok
można to zrobić samemu, później sprawdzić szczelność, ale ja osobiście jestem zwolennikiem nie grzebania samemu przy gazie :czacha
w Gdańsku masz serwis z częściami na miejscu - ul. Kołobrzeska 30 tel 58/5521918, niczego bliżej Tucholi nie podpowiem :spoko

bryzby - 2013-01-22, 10:08

Jak mogę się zorientować to zdania co do potrzeby posiadania zewnętrznego przyłącza gazu są podzielone.W związku z tym mam pytanie, jakiego typu szybkozłączki stosujecie w instalacji gazowej?Czy są to jakieś specjalne do gazu,czy takie jak np w sprężarkach ,czyli do powietrza?
Skorpion - 2013-01-22, 10:18

Sa to specjalne szybko zlaczki striko do gazu
YAN - 2013-01-22, 10:33

Jeśli sam masz jakieś opory jeśli chodzi o podłączenie tego samemu to podjedz do najbliższego punktu który montuje instalację gazową w samochodach a takie na pewno są w Tucholi .
bryzby - 2013-01-22, 11:01

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc i zainteresowanie.Od początku myślałem,że rozwiązanie z zewnętrznym przyłączem gazu jest najlepszym rozwiązaniem.Uwagi kolegów spowodowały moje wątpliwości.Zastanawiam się czy nie lepszym i prostszym rozwiązaniem nie będzie montaż szybko złączki na butli (zapasowej) za reduktorem.Różnica tylko w tym, że przy podłączeniu muszą być uchylone drzwi schowka na butle.Co koledzy myślą o takim rozwiązaniu,szybki montaż oraz demontaż bez konieczności wypinania i wyjmowania butli.
ARCADARKA - 2013-01-22, 11:04

JJJB napisał/a:
Jeśli sam masz jakieś opory jeśli chodzi o podłączenie tego samemu to podjedz do najbliższego punktu który montuje instalację gazową w samochodach a takie na pewno są w Tucholi .

Tu raczej bym nie polecał punktu który montuje instalację gazową w samochodach
kamper to jest inna bajka ,wiele przeróbek moje oczy widziały przez takowe PUNKTY włosy dęba stają :shock:
podjedź gdzieś do serwisu kamperów ,tam powinni zamontować gniazdo zew, gazowe prawidłowo ,podkreślam prawidłowo,łączenia na sztywno z dodatkowym zaworem ,ze sprawdzeniem szczelności instalacji
Gniazda zew, gazowe ,prysznicowe są bardzo przydatne

Trochę wystukałem ,,,,,,, :bigok :bigok :bigok leżąc w łóżku

bryzby - 2013-01-22, 11:11

Dzięki Arcadarka za poświęcenie i radę, jak widzisz zbieram opinie i na pewno wybiorę najlepsze i bezpieczne rozwiązanie.
MAWI - 2013-01-22, 13:08

Ile ludzi tyle opinii .Należy zadać sobie pytanie do czego takiego gniazda z gazem będziesz używał.Ja mam gril gazowy ,mam też mały palniczek gazowy. Podłączjąc gril do gniazda masz ograniczenia długością węża.Bywało ,że grilka robiliśmy nad samym brzegiem jeziorka .Od kamperka często kilkanaście metrów, bo bliżej nie podjedziesz.Chcąc rozpalić ognisko bliżej brzegu,czy zwykły gril na węgiel ,przyda Ci się palniczek gazowy. żeby z tych rzeczy korzystać podłączony do kampera musisz wozić z sobą b.dłgi wąż który gdzieś tam się będzie plątał i zajmował miejsce .Małą 2kg butlę gazową i tak zawsze wożę(WARTO) ,mimo że w schowku mam 2 po 11kg.
HENRYCZEK - 2013-01-22, 13:20

A jak smakuje grilo-gazowana kieŁbaska czy karczuś? :roll:
Pytam serio.Zawsze na sezon kupuje grila na węgliki z biedrony i jesienią do utylizacji, :lol:

makdrajwer - 2013-01-22, 13:27

HENRYCZEK napisał/a:
A jak smakuje grilo-gazowana kieŁbaska czy karczuś? :roll:
Pytam serio.Zawsze na sezon kupuje grila na węgliki z biedrony i jesienią do utylizacji, :lol:

Smak jest niezły , taki "zdrowszy" ale tu chodzi o atmosfere , dym, szczypanie w oczy , pzrypalenie. Jakoś nie przekonał mnie grill gazowy.

Banan - 2013-01-22, 13:30

ARCADARKA napisał/a:
Gniazda zew, gazowe ,prysznicowe są bardzo przydatne

I tu podzielam zdanie mojego imiennika :ok
Smażenie ryb, czy placków ziemniaczanych w kamperku to prawdziwe piekiełko dla domku o tej kubaturze :diabelski_usmiech
Mamy zewnętrzna kuchenkę dwupalnikową z grillem i sprawdza się doskonale!
Mięsko, czy kiełbaski smakują jednakowoż wyśmienicie i pracy z przygotowaniem zdecydowanie mniej.
Rybkę smażyliśmy w kamperze dwa razy - pierwszy i ostatni, do wieczora się nie wywietrzyło :!:
A teraz pełen luksus - podniebienie zaspokojone i zasnąć można w miłej atmosferze :bigok

PS
Szymuś, wiem, że to nie zdrowe, ale uwielbiam smażone ryby i placki :haha: :haha: :haha:

Skorpion - 2013-01-22, 13:47

Ja tez używam zewnętrznej kuchenku dwupalnikowej by nie smrodzić wewnątrz domku bardzo przydatne ustrojstwo :spoko :spoko :spoko
Cyryl - 2013-01-22, 13:59

Skorpion napisał/a:
Ja tez używam zewnętrznej kuchenku dwupalnikowej by nie smrodzić wewnątrz domku bardzo przydatne ustrojstwo :spoko :spoko :spoko

o jakim Wy smrodzeniu piszecie?
jeżeli w domu są zapachy kuchni, to znaczy że dom żyje.
jest okno zaraz nad kuchenką, jest wyciąg. a tego zapachu co zostanie jest akurat na smaka.

Skorpion - 2013-01-22, 14:02

jednak wole przy słonecznym dniu pichcić na zewnątrz :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
MAWI - 2013-01-22, 14:08

Koledzy to ,że używacie zewnętrznych kuchenek do np.smażenia ryb to super i raczej oczywiste.Kolega jednak pyta gdzie wy kuchenki podłączacie .czy do zewnętrznego pojemnika z gazem czy do specjalnego gniazda.I co w/g Was lepsze.Czy takie gniazo montować ,czy sobie odpuścić. :spoko
Banan - 2013-01-22, 14:11

Cyryl napisał/a:
o jakim Wy smrodzeniu piszecie?

Cyrylku, normalne gotowanie OK, ale przy smażeniu...
Wszystkiego nie da się wywietrzyć :(
Zresztą, jak Tadziu pisze, w ładna pogodę i my pichcimy na zewnątrz, udaję wtedy Makłowicza :haha: :haha: :haha:
Przyjemność większa i spać później przyjemniej :ok

Skorpion - 2013-01-22, 14:13

Ja swoje zewnętrzne przylacze gazowe mam wlaczone w istniejaca instalacje gazowa kamperka a przewod do polacznia kuchenki do gniazda mam dlugosci 4m.Nie wiem czy będzie to dobrze widoczny na zdjeciu podlaczony przewod gazowy kuchenki.
bryzby - 2013-01-22, 14:13

Dzięki MAWI, o to mi właśnie chodzi ale jak w każdej dyskusji im więcej głosów, nawet takich z którymi się nie zgadzamy tym lepiej.
Banan - 2013-01-22, 14:21

MAWI napisał/a:
Koledzy to ,że używacie zewnętrznych kuchenek do np.smażenia ryb to super i raczej oczywiste.Kolega jednak pyta gdzie wy kuchenki podłączacie .czy do zewnętrznego pojemnika z gazem czy do specjalnego gniazda.I co w/g Was lepsze.Czy takie gniazo montować ,czy sobie odpuścić. :spoko

Masz rację MAWI
Ups, z tęsknoty za wyjazdami zapomniałem precyzyjnie napisać :oops: wybaczcie :kwiatki:
Zewnętrzne gniazdo to bardzo wygodne ustrojstwo, wozi się wężyk i po sprawie :ok
Mam dwie butle 11kg, to gazu mi na pewno nie zbraknie, a jak chcę popitrasić kawałek dalej, to mam wężyk z reduktorem do butli 11kg, wyciągam ze schowka i zabieram na spacer :diabelski_usmiech

koko - 2013-01-22, 18:26

Na żadnym kampingu nie dadzą ci zapalić grila węglowego !!!!!!!!
SlawekEwa - 2013-01-22, 18:28

koko napisał/a:
Na żadnym kampingu nie dadzą ci zapalić grila węglowego !!!!!!!!

Dadzą Konrad dadzą w Warce nawet ognisko :camp:

bryzby - 2013-01-25, 22:59

Dziękuję wszystkim za rady.Co powiecie na takie rozwiązanie.Montuję szbkozłączkę na butli zapasowej wraz z reduktorem i mam zarówno zasilanie,prawie zewnętrzne oraz możliwość wymontowania butli i przeniesienia na określone miejsce.Czy ktoś zastosował ten patent i czy się sprawdza?