Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Ogrzewanie gazem w czasie jazdy?

Jurek121175 - 2013-01-22, 10:12
Temat postu: Ogrzewanie gazem w czasie jazdy?
Witam wszystkich, mam pytanie, czy można używać ogrzewania gazowego w kamperze w czasie jazdy? Jechałem w styczniu i ogrzewanie silnikowe nie nagrzewało mi całego wnętrza, było chłodno. Zastanawiałem się podczas jazdy czy włączyć ogrzewanie, ale bałem się, że jakiś pęd powietrza zdmuchnie mi płomień i będzie problem. Jeżeli możecie to poradźcie. Pozdrawiam: "niedouczony" :?
Skorpion - 2013-01-22, 10:15

Jeżeli masz zawor bezpieczenstaw który odcina gaz gdy on zgasnie to mysle ze tak,nigdy z piecem nie probowalem ale lodowka u mnie jest wlaczona na gaz podczas jazdy.
Jurek121175 - 2013-01-22, 10:22

No właśnie, lodówka u mnie też chodziła przez kawałek drogi podczas jednego z letnich wyjazdów (bo zapomniałem przełączyć na 12V), ale nie wiem jak to sprawdzić z piecem :?
Skorpion - 2013-01-22, 10:24

Taki zawor bezpieczeństwa powinnes mieć przy butki lacznie z reduktorem , u mnie jest stary model duo i tam jest to urzadzonko zainstalowane wewnątrz.
makdrajwer - 2013-01-22, 10:45

Ja jeżdże i jeździłem o ogrzewaniem. Nigdy nic się mi nie stało.
ARCADARKA - 2013-01-22, 11:13

Tutaj też cosik wystukam :-P
w grę tylko wchodzi piec z zapłonnikiem 12 volt owym czyli seria K :bigok :bigok :bigok

ALE JAK TO ŻYCIE :haha: kto nie ryzykuje ten nie jedzie :bajer :bajer :bajer

Jurek121175 - 2013-01-22, 11:18

Więc pozostanie raczej włączyć i się przejechać. Wtedy się okaże co i jak. Sprawdzę jeszcze przy tym reduktorze czy coś tam jest dodatkowego. Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam: Jurek :spoko
Jurek121175 - 2013-01-22, 11:21

ARCADARKA napisał/a:
Tutaj też cosik wystukam :-P
w grę tylko wchodzi piec z zapłonnikiem 12 volt owym czyli seria K :bigok :bigok :bigok

ALE JAK TO ŻYCIE :haha: kto nie ryzykuje ten nie jedzie :bajer :bajer :bajer

Czy dobrze rozumiem, jeśli mam zapalnik nie na baterie tylko na 12V to mogę jeździć?

Banan - 2013-01-22, 11:33

Cytat z instrukcji obsługi:
"Jeżeli nie jest zainstalowane żadne zabezpieczające
urządzenie odcinające (np. regulator ciśnienia gazu
Truma SecuMotion / MonoControl CS), butla z gazem musi
być zamknięta podczas jazdy, a na szafce, w której umieszczona
jest butla, oraz w pobliżu panelu obsługi muszą być
umieszczone tabliczki informacyjne.
Również w przyczepach kempingowych ze względów bezpieczeństwa
dla ogrzewania podczas jazdy zalecamy zastosowanie
zabezpieczającego urządzenia odcinającego"

Reasumując, jak masz odpowiedni zawór, możesz śmiało śmigać z ogrzewaniem :bigok

Banan - 2013-01-22, 13:13

Doczytałem jeszcze coś takiego:

"Wskazówki specjalne
1. Przy pracy ogrzewania z kominem dachowym – w
szczególności podczas jazdy – niezbędna jest nasadka
kominowa T3 (nr art. 30700-03), która musi być zamontowana
swobodnie w strumieniu powietrza. W razie potrzeby
należy zamontować dodatkowo przedłużenie komina (nr art.
30010-20800). Należy je zabezpieczyć przy pomocy śruby."

TU masz instrukcje obsługi do Trumy, nie wiem jakie urządzenie posiadasz, ale zasady obowiązują praktycznie te same we wszystkich typach.

Jurek121175 - 2013-01-22, 13:19

Dzięki BANAN, chyba mam "trume" , ale musze to sprawdzić, mam również dokumenty oryginalne do samochodu, ale w "nimieckim" (a mnie ten język trochę drażni). Jednak za szybki odzew dziękuję :spoko
Banan - 2013-01-22, 13:34

Naprawdę drobiazg. ;)
Po to są koledzy na forum :bigok

andi at - 2013-01-22, 15:08

w moim camperku mam zainstalowana dodatkowa nagrzewnice z tylu(orginalnie tak bylo)
jak wlacze to podczas jazdy jest cieplutko
co do gazu podczas jazdy to butla musi byc zamknieta-austria,a jak nie masz zrobionego przegladu instalacji gazowej(papier albo odpowiedni znaczek)to warto odlaczyc od butli i masz spoko podczas kontroli

koko - 2013-01-22, 18:21

Polaków żadne znaczki i papiery nie obowiązują
MAWI - 2013-01-22, 18:30

koko napisał/a:

Nawet z granicą!!!

Ahmed - 2013-01-22, 18:35

koko napisał/a:

I jadą na gazie , nawet podwójnym :haha: :haha: :haha:

Tak na serio ,to także jeździłem z włączoną lodówką na gazie , nigdy nic się nie stało , ale co jakiś czas robiłem kontrolę na postoju :spoko

Jurek121175 - 2013-01-22, 19:27

Zerknąłem na stronie Trumy (bo chwilowo nie mam dostępu do LT-czka) i niestety nie mam gazowego zaworu bezpieczeństwa, więc będę musiał go dokupić i sprawdzić wtedy w czasie jazdy :-/
Banan - 2013-01-22, 19:39

Jak masz miejsce na dwie butle, polecam TEN do tego wszystkiego, automatycznie przełączy ci butle, jak się gaz skończy. :bigok
Jednak montaż zleć w serwisie, nie próbuj robić sam, z kilku powodów. Najważniejszy, bezpieczeństwo, a drugi utrata gwarancji.

Jurek121175 - 2013-01-22, 19:53

Tak mam miejsce na dwie butle i myślę, że jak już kupować to faktycznie ten lepszy :-/
wagabunda - 2013-01-22, 20:03

Jazda z włączonym ogrzewaniem:
1.Opisuje to strona TRUMY również w języku polskim
2.Nas obowiązują przepisy (wyposazenia i badań)polskie również na wyjazdach zagranicznych
3Jedne ogrzewania mogą pracowac w czasie jazdy inne nie(Ad.1)dobrze to opisał
kolega Banan

MAWI - 2013-01-22, 20:05

Na naszym forum jest kolega znający się na rzeczy.nik.Mirek Mat. (mam nr.tel)Ma odpowiednie uprawnienia do robienia przeglądów.Po wcześniejszym umówieniu się ,istnieje możliwość ,że dojedzie na miejsce.Facet o gazie wie wszystko :spoko :spoko
MAWI - 2013-01-22, 20:17

wagabunda napisał/a:
2.Nas obowiązują przepisy (wyposazenia i badań)polskie również na wyjazdach zagranicznych

W 2012 nie ale widać coś się niedawno zmieniło w tej materii z kamperami,albo tobie coś się pomyliło.Jeśli wiesz coś pewnego na ten temat to napisz . :spoko

przemo.d - 2013-01-22, 21:03

oskp napisał/a:
koko napisał/a:

I jadą na gazie , nawet podwójnym :haha: :haha: :haha:
Tak na serio ,to także jeździłem z włączoną lodówką na gazie , nigdy nic się nie stało , ale co jakiś czas robiłem kontrolę na postoju :spoko

Wszystkie urządzenia gazowe w przyczepach i kamperach mają zabezpieczenie przeciw wypływowe. Taki bolec widać który ogrzewa płomień-> jak przestanie ogrzewać z jakichkolwiek powodów to gaz jest odcinany..
Aby jeździć z odkręconą butlą powinien być na butlę zamocowany specjalny zawór aby w razie wypadku i oderwania butli od przewodu elastycznego nie było wycieku.Truma ma takie zawory trzeba poszukać tylko;)

Pozdrawiam

Agostini - 2013-01-22, 22:02

Zawór DuoControl służy do przełączenia się, wyczerpującej butli na pełną.

A żeby używać jakichkolwiek pokładowych urządzeń gazowych w czasie jazdy, za reduktorem, na wężu zasilającym, powinien być zainstalowany zawór zabezpieczający przed gwałtownym wypływem gazu, np. podczas wypadku, lub innego uszkodzenia przewodów. Tak jak pisze przemo.d.

Jeśli nie mamy takiego zaworu bezpieczeństwa, butla z gazem, podczas jazdy, powinna być zakręcona. Wtedy, siłą rzeczy, nie będziemy mieli też ogrzewania.
Mało, Niemczech można podobno zapłacić mandat za jazdę z nie zamkniętą butlą, bez takiego zabezpieczenia.

Ja mam taki zawór na jednej butli i dowiedziałem się o tym całkiem niedawno.

Camper Diem - 2013-01-22, 22:21

jeszcze kilka lat temu był Duo Control jako automatyczne przełączanie butli i Secumotion do pracy podczas jazdy.
teraz Duo Control pozostał tylko do zastosowań stacjonarnych, a do pracy na postoju i podczas jazdy służy wspomniany przez Banana Duo Control CS (lub Mono Control CS jak ktoś nie potrzebuje automatycznie przełączanych butli).

mało tego. np. w Niemczech na czas jazdy powinno się na butlę założyć specjalny czerwony kapturek (jeśli nie ma tego ustrojstwa Trumy) :spoko

ale chyba i tak nikt tego nie sprawdza, trzeba mieć wyjątkowego pecha ;)

Endi - 2013-01-22, 22:36

koko napisał/a:

I ten brak ma nas wyróżniać wśród kamperowców, podróżując po Europie ?... :oops:

a na usprawiedliwienie, wystarczy naklejka... CT :?

MAWI - 2013-01-22, 23:11

Endi ,źle myślisz ,to że nie musimy to nie znaczy ,że nie możemy.Byle byśmy nie wybiegali przed szereg jak w wielu dziedzinach.Zdrowy rozsądek górą. :spoko :spoko :spoko
Endi - 2013-01-22, 23:46

MAWI napisał/a:
Endi ,źle myślisz ,to że nie musimy to nie znaczy ,że nie możemy.Byle byśmy nie wybiegali przed szereg ...

Ale Ty Wiesiu uważasz, że dobrze myślisz ... i wybiegłeś przed szereg :) ... a cytat, twojej wypowiedzi nie dotyczył :spoko :spoko :spoko

MAWI - 2013-01-23, 10:48

Chodzi mi o to ,że są kraje np.Niemcy ,że przeglądy instalacji gazowej w kampie to obowiązek .U nas nie .To nie znaczy że my takich nie robimy dla własnego bezpieczeństwa choćby. Wiem ,że kilu kolegów robi.Albo np. są kraje w których koło zapasowe to obowiązek ,u nas do tej pory nie .To nie znaczy ,że jeździmy bez zapasu.
stwierdzam niestety ,że gdyby obowiązek koła zapasowego wprowadzono,to pewnie niektórzy wozili by pewnie co najmniej dwa :lol: :lol: :lol:

koko - 2013-01-23, 20:32

Są w sprzedaży takie urządzenia które wkręcasz w reduktor lub zanim i pompujesz i na manometrze obserwujesz spadek ciśnienia nie spadło OK spadło szukasz wycieku
takie urządzenie ma nasz kolega ale nie powiem który nie mam pełnomocnictwa

MAWI - 2013-01-23, 21:20

Nasz kolega K..........?
kaimar - 2013-01-24, 09:01

Co do jazdy z lodówką włączoną na gaz. Pomijając temat co na ten temat mówią przepisy, to z praktyki warsztatowej nie zalecam. W lodówce jest mały otwarty płomień i podczas jazdy zawirowania powietrza powodują zakłócenia płomienia. Efekt - w okolicach palnika wszystko okopcone, opalone i mnóstwo sadzy. Jeżeli jeździcie na gazie w lodówce bo lodówka słabiej chłodzi na 12V, to należy naprawić instalację w kamperze. Do grzałki 12V w lodówce płynie prąd ponad 10 amper i każdy lekko zaśniedziały konektorek to spadek napięcia. Przy sprawnej instalacji elektrycznej nie ma zauważalnej różnicy w pracy lodówki.
koko - 2013-01-24, 09:15

i znowu napiszę ŚWIĘTA RACJA
Jurek121175 - 2013-01-24, 09:17

Generalnie (jako założycielowi tego postu) to mi nie chodziło o jazdę z włączoną lodówką na gaz, bo jeżdżę na 12V (raz mi się zdarzyło, ale wtedy zapomniałem przełączyć na 12V i zamknąć gaz). Czytam i widzę, że niektórzy tak jeżdżą. Wiem, że "palniczek" od lodówki jest narażony na wiatr z zewnątrz. Tak sobie jedynie myślałem o ogrzewaniu. Ponieważ na moją skromną wiedzę, to powietrze jest pobierane chyba głównie z wnętrza pojazdu, a wylot spalin jest przez dach i nie powinno być raczej przypadku ze zdmuchnięciem płomienia w piecyku. Teraz już wiem (po wypowiedziach kolegów), że powinienem zamontować zawór bezpieczeństwa przy butli w razie wypadku i innych zdarzeń losowych. :spoko :spoko
MAWI - 2013-01-24, 10:20

Jurek121175 napisał/a:
to powietrze jest pobierane chyba głównie z wnętrza pojazdu,

;)

Jurek121175 - 2013-01-24, 10:28

MAWI napisał/a:
Jurek121175 napisał/a:

;)

Chodziło mi o powietrze potrzebne do spalania (chociaż jest jeszcze podobno jakieś doprowadzenie spod auta-muszę to sprawdzić) :spoko

makdrajwer - 2013-01-24, 10:38

Jurek121175 napisał/a:
MAWI napisał/a:
Jurek121175 napisał/a:

;)

Chodziło mi o powietrze potrzebne do spalania (chociaż jest jeszcze podobno jakieś doprowadzenie spod auta-muszę to sprawdzić) :spoko

No właśnie ono jest pobieranie spod auta bo inaczej tlen w aucie by sie wypalił a pasażerowie już by sie mogli nie obudzić.

lepciak - 2013-01-24, 17:25

Na www.karawaning kilkudziesieciu "fachowców" zabierało głos na temat czy lodówka podczas jazdy może pracowac na gazie. Padały stwierdzenia typu: w/g mnie, wydaje mi się , moim zdaniem, moim skromnym zdaniem. Przewaga była po stronie tych na "nie" Wreszcie znalazł się jeden normalny który załączył skan strony instrukcji obsługi lodówki gdzie producent WYRAŹNIE stwierdza, że dopuszcza podczas jazdy pracę lodówki na gazie.
Chłopy - czytajcie instrukcjie a nie wysysajcie wiedzę z palca.
Jurek121175
Cytat:
na moją skromną wiedzę, to powietrze jest pobierane chyba głównie z wnętrza pojazdu, a wylot spalin jest przez dach i nie powinno być raczej przypadku ze zdmuchnięciem płomienia w piecyku.
Twoja wiedza jest rzeczywiście skromna. Wylot spalin płomienia lodówki jest na ścianie bocznej lub tylnej ale nigdy przez dach i służy do tego specjalny kominek zapobiegający zdmuchnięciu płomienia. Trzeba tylko zdjąć kratkę wentylacyjną zamontowaną na zewnątrz na wysokości lodówki i wszystko widać jak na dłoni.
makdrajwer
Cytat:
No właśnie ono jest pobieranie spod auta bo inaczej tlen w aucie by sie wypalił a pasażerowie już by sie mogli nie obudzić.

Czy płomień palącej się w mieszkaniu świecy wypala cały tlen z pokoju i tym sposobem dusi domowników? :gwm

SlawekEwa - 2013-01-24, 17:37

lepciak napisał/a:
Twoja wiedza jest rzeczywiście skromna.

A Ty czytaj , czytaj to o czym się pisze. Temat jest o ogrzewaniu kampera :shock:

majmarek - 2013-01-24, 17:38

A M E N
CORONAVIRUS - 2013-01-24, 17:54

SlawekEwa napisał/a:
lepciak napisał/a:
Twoja wiedza jest rzeczywiście skromna.

A Ty czytaj , czytaj to o czym się pisze. Temat jest o ogrzewaniu kampera :shock:

o ogrzewaniu ten temat jest faktycznie ... :haha: MOŻNA też lodówką ogrzewać kampera , uchylić drzwiczki przekręcając pokrętło na czerwone pole 8-)

SlawekEwa - 2013-01-24, 18:00

No name napisał/a:
czerwone pole

To tam pewnie jest dużo rudy miedzi. Jest też Miedziana Góra pod Kielcami :-P

Camper Diem - 2013-01-24, 18:26

kaimar napisał/a:
Przy sprawnej instalacji elektrycznej nie ma zauważalnej różnicy w pracy lodówki.

zaglądam w instrukcję i... muszę się z Tobą zgodzić.
przy sprawnej instalacji nie powinno być zauważalnej różnicy między 12V a 230V.
jednak moc palnika gazowego jest o niebo większa od grzałek elektrycznych (teoria)
zauważalne szczególnie w ciepłych krajach (praktyka) ;)

lepciak - 2013-01-24, 18:37

SławekEwa
Cytat:
A Ty czytaj , czytaj to o czym się pisze. Temat jest o ogrzewaniu kampera

I też warto przeczytać oraz zrozumieć instrukcję obsługi urządzenia ogrzewającego kampera.

kaimar - 2013-01-24, 22:07

Camper Diem napisał/a:
jednak moc palnika gazowego jest o niebo większa od grzałek elektrycznych (teoria)

Ponieważ w dużej ilości kamperów lodówka ma dysze są rozkalibrowane na skutek czyszczenia drutem itp, i płomień jest większy od niż przepisowy to można pokusić się o takie stwierdzenie. :spoko

Agostini - 2013-01-24, 22:38

Cały czas, też byłem przekonany, że zasilanie gazowe jest skuteczniejsze od 12V i takiego używałem w czasie jazdy. W tamtym roku, przekonałem się, że wcale nie.
Oczywiście nie mogłem tego zmierzyć, ale mam wrażenie, że 12V nawet lepiej mi chłodziło, a jeżeli nie, to różnicy nie zauważałem.
Teraz w drodze, gazu do lodówki nie używam. Ogrzewanie, tak. Tył, wyziębi się całkowicie.

Camper Diem - 2013-01-24, 22:55

każdy ma różne doświadczenia empiryczne ;) moja lodówka na gazie często wogóle chodzić nie chce, ale jak już działa to się grzałki prądowe chowają :ok ale żeby nie być gołosłownym:
- moc grzałki 12V - 120W
- moc grzałki 230V - 125W
- moc palnika gazowego - 232W
(typowa lodówka Dometic RM44xx)

przypomniało mi się, że na 12V agregat pracuje nieprzerwanie, nawet jeżeli jest już schłodzone do wymaganej temperatury- może stąd wrażenie wydajniejszej pracy na 12V? ale jeszcze raz podkreślę, agregat pracuje non-stop, nie ma żadnego regulatora

zibikruk - 2013-01-24, 23:11

I tutaj właśnie Camper Diem ma rację. Lodówka zasilana napięciem 230V lub gazem posiada możliwość regulacji, praca na napięciu 12V jedynie podtrzymuje chłodzenie.
Osobiście od 2 lat korzystam z zasilania gazowego podczas jazdy.
Podczas rozmowy z naszym "guru gazowym" stwierdził on, że tak jak pisał Kaimar płomień osmala dookoła wszystkie elementy, może również uszkodzić przewód pieza (zapalarki).
U mnie na gazie świetnie chłodzi a o zimne piwko po zakończeniu podróży przecież (choć nie tylko) chodzi. :spoko

Banan - 2013-01-25, 01:35

O wspomaganiu lodówek wiatraczkami prezesuu nie wspomnę... :bigok
Agostini - 2013-01-25, 18:02

Skoro płomień osmala, a na dodatek może coś uszkodzić, to chyba zasadne jest używanie 12V w czasie jazdy. Prawdopodobnie po to właśnie jest.

A wiatraczek/wiatraczki, są niezbędne w upały.

Camper Diem - 2013-01-25, 20:39

Agostini napisał/a:
Skoro płomień osmala, a na dodatek może coś uszkodzić, to chyba zasadne jest używanie 12V w czasie jazdy. Prawdopodobnie po to właśnie jest.

z tym osmalaniem to chyba przesada :-/

a co do 12V- nie bez powodu mamy automatyczne przełączanie z gazu na 12V i z powrotem przy zapalaniu/wyłączaniu silnika :ok

seba1 - 2013-01-27, 15:20

Kolega lepciak napisał:
Jurek121175
Cytat:
na moją skromną wiedzę, to powietrze jest pobierane chyba głównie z wnętrza pojazdu, a wylot spalin jest przez dach i nie powinno być raczej przypadku ze zdmuchnięciem płomienia w piecyku.
Twoja wiedza jest rzeczywiście skromna. Wylot spalin płomienia lodówki jest na ścianie bocznej lub tylnej ale nigdy przez dach i służy do tego specjalny kominek zapobiegający zdmuchnięciu płomienia. Trzeba tylko zdjąć kratkę wentylacyjną zamontowaną na zewnątrz na wysokości lodówki i wszystko widać jak na dłoni.

Ja napisze tak: kolego lepciak nigdy nie mów nigdy. Ja w moim poprzednim kamperku (zabudowa laika) miałem wylot spalin z lodówki poprzez kominek właśnie na dachu :spoko

YAN - 2013-02-01, 11:56

U mnie jest prawie na dach. http://www.camperteam.pl/...=11537&start=45
koko - 2013-02-01, 13:46

Ktoś wymyślił automatyczne przełacznie chyba po to żeby było bezpiecznie i ekonomicznie
Po co ich poprawiać ?

Thom - 2013-03-04, 10:55

Witam...

Jestem już po pierwszej inicjacji kampera tzn... woda, gaz, ogrzewanie sprawdzone...

Mam pytanie odnośnie jednego elementu co do którego mam brak wiedzy
jak działa i wogóle po co mam to zamontowane :-/

Butle (2szt) podłączone do Dual Control... oprócz tego mam coś takiego w środku pojazdu jak na zdjęciu poniżej... Triomatic Truma... Wygląda na to że
jest to dołożone przez któregoś z poprzednich właścicieli...

Jaką funkcję obsługuje ten panel...?

Thom - 2013-03-04, 15:29

Już znalazłem... instrukcję co prawda w obcych językach, ale zawsze...

Dla zainteresowanych podaje link...
http://dealer.truma.com/_...50020_39500.pdf

W prostym wyjaśnieniu...
Panel informuje nas o tym jaką w tym momencie
wykorzystujemy butlę...

zielony led - butla operacyjna
czerwony led - butla rezerwowa

Ponadto przełącznik pozwala wybrać działanie zimowe oraz letnie...
Środkowa pozycja (pełne kółko) - wyłączone
Pozycja górna - operacja zimowa- przed przełączeniem butli z operacyjnej
rezerwową, włączony jest odmrażacz
Pozycja dolna (puste kółko) - operacja letnia

MAWI - 2013-03-04, 16:59

Mam coś podobnego u siebie.Na zielonym jest ok,ale jak zapali się czerwona lamka to ciśnienie wypływającego gazu jest mniejsze i czasem nie starcza na wszystko,Na czerwonym potrawi wyłączyć się ogrzewanie,sama nazwa "rezerwa"
Camper Diem - 2013-03-04, 19:57

MAWI napisał/a:
jak zapali się czerwona lamka to ciśnienie wypływającego gazu jest mniejsze i czasem nie starcza na wszystko,

w zasadzie nie powinno mieć to znaczenia, bo działa to tak, że jak jest gaz w butli głównej to zawór zwrotny na wężu do butli zapasowej jest zamknięty, jak ciśnienie spada to się otwiera.
uwaga: przy Triomatic nie można używać gazu podczas jazdy, znaczy w Polsce można, ale np. w Niemczech podobno jest to wykroczeniem :spoko

Camp77 - 2013-06-01, 13:12

Do wątku dołączam się dość późno, lecz uzbrojony w nową wiedzę na temat gazu. :-/
Na terenie Niemiec ( i kilku innych krajów Europy) jest wymagane posiadanie aktualnego przeglądu instalacji gazowej. :( Trzy dni temu uzyskałem taki przegląd. Mam naklejkę o przeglądzie ważnym do 2015r przy tablicy rejestracyjnej oraz sam certyfikat.
Zdarza się podczas kontroli policyjnej w Niemczech żądania okazania certyfikatu lub naklejki o przeglądzie instalacji gazowej.
Niemieckie przepisy nie dopuszczają jazdy campera z otwartym zaworem na butli gazowej. Wyjątek stanowi wyposażenie instalacji w reduktor gazowy firmy np. Truma, który odcina dopływ gazu podczas zderzenia pojazdów. Cena takiego reduktora około 800,00 zł. :shock: Ważność reduktora i elastycznego węża do butli 10 lat.
Brak takiego reduktora uniemożliwia korzystania podczas jazdy zarówno z ogrzewania gazowego jak i lodówki na gaz.
Brak przeglądu instalacji gazowej powoduje czasami nie wpuszczenie campera na teren kempingu (Niemcy). :spoko

kaimar - 2013-06-01, 14:35

Camper Diem napisał/a:
żeby nie być gołosłownym:
- moc grzałki 12V - 120W
- moc grzałki 230V - 125W
- moc palnika gazowego - 232W
(typowa lodówka Dometic RM44xx)

To nie jest takie proste. W przypadku grzałek elektrycznych są one zaizolowane, więc prawie cała energia cieplna jest przekazywana do rury z czynnikiem. Natomiast palnik gazowy ogrzewa rurę komina i duża część energii cieplnej powstałej ze spalania gazu ucieka do atmosfery.
Moc palnika gazowego jest większa ale ilość energii przekazywanej do urządzenia jest taka sama jak przy zasilaniu prądem elektrycznym.
Temat ten był poruszany na szkoleniu (luty 2013) w fabryce firmy Dometic produkujące lodówki - na wszystkich trzech rodzajach zasilania lodówka ma tę samą wydajność - jest to zdanie producenta. Zauważalne różnice w wydajności na różnych źródłach zasilania są złym stanem technicznym lodówki lub zasilania w energię elektryczną.