| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Zwiekszenie liczby przewozonych osob
Darek1968 - 2010-02-25, 19:56 Temat postu: montaż solara i zmiana ilości miejsc w kamperze witam jestem ze Stalowej Woli czy jest gdzieś niedaleko jakiś serwis czy coś podobnego co mi taki sprzęcik zamontowałby z wszystkimi podpięciami i jakie są tego ceny. Druga sprawa to jak zmienić kampera 5-osobowego na sześcioosobowy, jak się to załatwia, jakie są wymogi techniczne i koszty.
Bim - 2010-02-25, 20:00
Darek czy już kupiłeś kamperka?
tolo61 - 2010-02-25, 20:08
Witam
Aby zmienic ilosc osob musisz miec siedzenia trwale przymocowane do podloza i wyposazone w pasy bezpiecznstwa / kiedys mogly byc dwu punktowe / badanie techniczne a najlepiej opinia rzeczoznawcy / wtedy nie ma problemu z przegladem /
i do wydzialu komunikacji celem zmian w ksiazce pojazdu i dowodzie rejestracyjnym.
Jednak musisz wiedziec ze zwiekszajac ilosc osob zmniejsza Tobie ladownosc auta.
Pozdrawiam]
Darek1968 - 2010-02-25, 20:16
Bim jadę w sobotę kupować, może się uda kupić, może nie, ale ja jak zwykle myślę do przodu:) mam znajomy wydział komunikacji więc chyba tam zapytam jak to zrobić dokładniej, wg tego co piszesz to wystarczyłoby zamontować pasy bezp., mam rzeczoznawcę kolega pracuje dla PZM-ot, psuje mi dla 6 osób, mam córę 5 lat i syna 11 onbi wiele miejsca nie zajmują więc na bliskie i krótsze wypady brałbym znajome małżeństwo... jakby się udało bo inaczej na wypadek kontroli musiałbym syna w wc trzymać chyba
Andrzej 73 - 2010-02-25, 20:19
| Cytat: | | bo inaczej na wypadek kontroli musiałbym syna w wc trzymać chyba |
Miałem kontrolę policji i w WC też sprawdzali.
Darek1968 - 2010-02-25, 20:21
| Andrzej 73 napisał/a: | | Cytat: | | bo inaczej na wypadek kontroli musiałbym syna w wc trzymać chyba |
Miałem kontrolę policji i w WC też sprawdzali.
|
drzwi się mogą zaciąć, chyba nie będą wyważać:) a młody będzie siedział cicho:)
Bim - 2010-02-25, 22:04
| Darek1968 napisał/a: | | wg tego co piszesz to wystarczyłoby zamontować pasy bezp., |
to nie ja to Tolo61 pisze o pasach
Najpierw przetestuj podróż z rodzinką jak się zmieściecie to nie kombinuj ze znajomymi
Chyba ,że kupujesz na spółę
Może najpierw wrzuć to cudo na ogólny to ci starzy bywalcy odpowiedzą czy da radę
Marek - 2010-02-25, 23:52
A nie prościej w WC zamontować pasy .... i po sprawie.
Marek
ARCADARKA - 2010-02-25, 23:56
jaki WC I pasy ,chyba szklana elektrownia cosik wam się odwidziło
Darek1968 - 2010-02-26, 07:54
po niedzieli napiszę konkretniej:) Bim wiem, ze to nie Ty pisałeś o pasach, odpowiadałem zbiorczo.
Widzę, że niektórzy moim kosztem się nieźle bawią:) a na zdrowie:)
Andrzej 73 - 2010-02-26, 09:03
Nie bierz tego (żartów) tak bardzo do siebie . Na pewno koledzy w miarę możliwości pomogą i podpowiedzą jak dokonać zmian w Twoim kamperku.
IAAN - 2010-02-26, 09:05
myślę że jednym ze sposobów przerobienia z 5 na 6 osobowy jest wymontownie przedniego fotela pasażera i wstawienie w to miejsce fotela podwójnego z takiego samego auta jak go kupisz postaraj się o papier że jest to fotel z pasami od np ducato (podaję ducato bo to najczęściej stosowane podwozie może byc też inny ale musi pasowac na orginalne otwory w karoserii
oraz potrzebny będzie papier od firmy uprwnionej do założeni takiego fotela (wpis do ewidencji gospodarczej <naprawa i konserwcja samochodów osobowych >z pieczątką zakładu ,kopia wpisu do ewidencji potwierdzona pieczątka
i heja na stacje do diagnosty po zmiany konstrukcyjne ok 80 złotych
jak trafisz na swojego diagnostę to bedzie ok jak na upierdliwego to może się przyczepic na przykład do srubek którymi przykręciłeś ten fotel lub do pasów że nie są nowe choc nie jest w stanie udowodnic tobie że są po wypadku bo tkich niby nie wolno stosowc
i z takimi papierami do urzędu po nowy dowód z ilością osób 6
jest to najprostrzy i łatwy sposób na zmianę koszty to za fotel ok 150 zł tak myślę papier z warsztatu jak masz znajomego to flaszka a jak nie to niech ci mechanik przykręci ten fotel i wyksuje do zmiany rachunek nie jest potrzebny ale możesz go zabrac przegląd ok80 zł i koszty dowodu i nasz legalnie 6 osób
diagnosta może zarządac kwitu z wagi auta pojedziesz na wagę zwarzysz i poprosisz o kartkę z pieczątką i wagą auta
jesli masz zapas na wadze auta 70 kg to ok jesli jestes już na starcie zaciężki to nie da rady ale na to też jest sposób
Bim - 2010-02-26, 09:09
Czekamy z niecierpliwością na wiadomość o kupnie i miej szeroko oczy otwarte przy podejmowaniu decyzji.
Odnośnie zabawy to takie to forum zakręcone jest
Do zobaczenia na trasie
Darek1968 - 2010-03-01, 07:05
kupiłem w sobotę, więc mogę snuć plany na poważnie
jedrek49 - 2010-03-01, 13:49
Witam
Pochwal sie tym camperkiem ,ja tez szukam i szukam od dluzszego czasu
Pozdrawiam z Sanoka
Jedrek49
pirat666 - 2010-03-01, 14:09
Tak tylko dla porządku może trzeba by temat tego postu zmienić bo lekko mylący
Darek1968 - 2010-03-01, 22:09
tak poszło w tym kierunku:) a kupiłem tego co jest w ogłoszeniach sprzedam ford transit rimor
Darek1968 - 2010-03-01, 22:13
a solara zamontuje mi już kolega, twierdzi, że da spokojnie radę, a najpierw muszę go przerejestrować tak mi mówili w komunikacji żeby zmieniać np ilość miejsc i muszą mi powiedzieć na stacji diagnostycznej czy ten model może mieć trzy siedzenia z przodu, czy są tam dziury na fotele i czy na pasy są miejsca, jakoś tak, to druga sprawa, będę myślał o tym później, jak dopełnię rzeczy dotyczące rejestracji, montażu, gruntownego sprawdzenia zespołów itd, itp.
tolo61 - 2010-03-01, 22:41
Witam Darek1968
Ja sprawe foteli zalatwilbym przed przerejestrowaniem.
I z papierami od diagnosty szedl bym przerejestrowywac.
Za jednym staniem w kolejce i za takie same praktycznie pieniadze.
A tak dwa razy bedziesz do nich biegal i czekal za dowodem rejestracyjnym.
Pozdrawiam
Darek1968 - 2010-03-02, 13:16
nieda rady tak jak piszesz, bo rozmawiałem z szefem Wydziału Komunikacji u nas muszę to robić jako własciciel a wg nich włascicielem jestem po zarejestrowaniu, trochę to nielogiczne mi się wydaje, ale cóż, ze nie jestem włacicielem po zakupie tylko po rejestracji...
roger - 2010-03-02, 13:27
| Darek1968 napisał/a: | | muszę to robić jako własciciel a wg nich włascicielem jestem po zarejestrowaniu |
Właścicielem jesteś po zapłaceniu pieniędzy podpisaniu umowy i opłaceniu podatku teoretycznie wcale nie musisz rejestrować samochodu ....
janusz - 2010-03-02, 16:03
| Darek1968 napisał/a: | | rozmawiałem z szefem Wydziału Komunikacji u nas muszę to robić jako własciciel a wg nich włascicielem jestem po zarejestrowaniu, | .
Tutaj jest taki problem prawny na który niektóre wydziały komunikacji nie zwracają uwagi a inne zwracają. Przy takich zmianach konstrukcyjnych, ilości osób ładowności i wszystkich innych gdzie urzędnik musi wydać decyzję. Decyzja urzędnika w wydziale komunikacji powinna/może dotyczyć pojazdu zarejestrowanego w tym urzędzie. To trochę tak jakbyś w samochodzie zarejestrowanym np w Warszawie chciał zmienić ilość miejsc i poszedł z tym do urzędu w Łodzi. Nie bardzo chodzi o to byś ty był właścicielem, ale o to by auto było zarejestrowane w urzędzie który ma zatwierdzić zmiany. Wszystko zależy od tego jaką wykładnię prawa przyjmują w Twoim urzędzie.
Dla jednego urzędu właściwymi do rejestracji są tylko dokumenty zagraniczne, dla innego dopuszczalne jest przerabianie samochodu pomiędzy przekroczeniem granicy a rejestracją. Można to zrozumieć a jednocześnie dziwić się temu.
Podobna sytuacja byłaby gdybyś kupił samochód osobowy za granicą. Po drodze do rejestracji założył mu kratkę i zarejestrował jako ciężarowy. Gdzie wtedy akcyza?
Darek1968 - 2010-03-03, 12:18
widzisz może materia jest na tyle skomplkowana, że istnieją różne podejścia, no mnie dosłownie powiedział, że nie jestem wg komunikacji "właścicielem", co mi się wydawało trochę dziwne, bo przecież zapłaciłem i mam umowę, ale byłem spokojny, bo urzędnik wie... dla nich najwidoczniej tak jest, ze jak państwo zaakceptuje coś to wtedy dopiero można rozporządzać w jakiś sposób rzeczą, czyli Państwo wie lepiej... spokojnie sobie pomyślę, do wakacji kawałek czasu jeszcze...
tolo61 - 2010-03-10, 22:41
Kasa kasa kasa ......
Tu jest tylko problem .......
scuter0 - 2013-01-26, 20:43 Temat postu: Zwiekszenie liczby przewozonych osob
Witam niestety nie moge znalesc gdzie bylo o tym pisane,wiec prosze o pomoc.W dowodzie mam 4 os a chcialbym miec 5,lub prosze opisac w skrucie cala procedure.
HENRYCZEK - 2013-01-26, 21:16 Temat postu: Re: Zwiekszenie liczby przewozonych osob
| scuter0 napisał/a: | :spoko Witam niestety nie moge znalesc gdzie bylo o tym pisane,wiec prosze o pomoc.W dowodzie mam 4 os a chcialbym miec 5,lub prosze opisac w skrucie cala procedure. |
http://www.camperteam.pl/...ilo%B6ci+miejsc
scuter0 - 2013-01-26, 21:47
dzieki
Ahmed - 2013-01-26, 21:50
O liczbie miejsc siedzących decyduje liczba oryginalnych miejsc kotwiczenia foteli
Reszta jest do przeskoczenia
HENRYCZEK - 2013-01-26, 21:54
Nie tak dawno zmieniałem liczbę miejsc z 3 na 4.
Wymagane dokumenty:
Papier ze stacji przeglądów i do WK.Tam o nic już nie pytali.
Aby powyższy dokument otrzymać musiałem mieć:
F-re na montaż fotela,z firmy posiadające stosowne uprawnienia
(zamontowali fotel w miejsce które wcześniej przygotowałem) koszt 100 zł
Ocenę rzeczoznawcy(oględziny szczegułowe+fotki)przed w trakcie i po montażu.koszt 200zł
Rachunek z warsztatu blacharskiego(wykonanie wzmocnień pod montaż fotela)
Koszt 100 zł z materiałem.
Jednocześnie zmieniałem przeznaczenie pojazdu,ciężarowy na uniwersalny-kempingowy .
I tyle
Ahmed - 2013-01-26, 22:06
,,decyduje liczba oryginalnych miejsc kotwiczenia foteli ''
| HENRYCZEK napisał/a: | | Rachunek z warsztatu blacharskiego(wykonanie wzmocnień pod montaż fotela) |
Czyli mocowanie fotela nie było oryginalne, wykonane przez producenta pojazdu i homologowane
| HENRYCZEK napisał/a: | I tyle |
I udało ci się
HENRYCZEK - 2013-01-26, 22:21
| oskp napisał/a: | ,,decyduje liczba oryginalnych miejsc kotwiczenia foteli ''
| HENRYCZEK napisał/a: | | Rachunek z warsztatu blacharskiego(wykonanie wzmocnień pod montaż fotela) |
Czyli mocowanie fotela nie było oryginalne, wykonane przez producenta pojazdu i homologowane
| HENRYCZEK napisał/a: | I tyle |
I udało ci się |
Dodatkowy fotel mam w miejscu przewidzianym przez producenta pojazdu,brakowało wzmocnień z racji wersji ciężarowej
IAAN - 2013-01-27, 10:49 Temat postu: Re: Zwiekszenie liczby przewozonych osob
| scuter0 napisał/a: | :spoko Witam niestety nie moge znalesc gdzie bylo o tym pisane,wiec prosze o pomoc.W dowodzie mam 4 os a chcialbym miec 5,lub prosze opisac w skrucie cala procedure. |
a ja bym w twoim przypadku zrobił bez rzeczoznawcy tylko z papierem z warsztatu upoważnionego do zmian konstrukcyjnych każdy warsztat samochodowy z wpisem do działalności( Z coś tam ) naprawa i konserwacja pojazdów
i w miejsce przedniego prawego fotela wstawił podwójną ławkę ,w kabinie w podłodze są orginalne punkty mocowani fotela z tym na przegląd i do urzędu komunikacji i po kłopocie potem wracasz do wersji 2 fotele z przodu i masz dodatkowe legalne miejsce na kanapie w zabudowie
innego sposobu nie widzę na twoją zabudowę nikt nie wystawi ci papieru o zamontowaniu fotela w zabudowie (nikt o zdrowych zmysłach )
Ahmed - 2013-01-27, 13:10
Pamiętaj tylko , że teraz na stacji kontroli wykonuje się zdjęcia przeprowadzonych zmian
Więc w razie draki można udowodnić którego miejsca siedzącego te zmiany dotyczyły
Argo - 2013-01-27, 13:45
Największym problemem i najczyściej nie do przeskoczenia jest, górne mocowanie pasa. Pasy siedzenia muszą być trzy punktowe. Gdy nie ma ściany grodziowej ławka dwu osobowa zamiast pojedynczego siedzenia nie przechodzi.
IAAN - 2013-01-27, 16:37
ławka ma pas biodrowy więdz jest mocowanie pasa a zapięcie w ducato jest na sztywnej lince mocowane do podłogi
Argo - 2013-01-27, 17:12
Pasy muszą być trzy punktowe nawet na tylnych siedzeniach, przepisy się zmieniają.
Ahmed - 2013-01-27, 19:18
| AiR napisał/a: | | przepisy się zmieniają. |
Takie sprawy są zawsze uzależnione od daty pierwszej rejestracji pojazdu
Przepisy mogą się zmieniać , ale dotyczą tylko nowo zarejestrowanych pojazdów
gino - 2013-01-28, 07:50
| oskp napisał/a: | Przepisy mogą się zmieniać , ale dotyczą tylko nowo zarejestrowanych pojazdów |
nie zawsze
Cyryl - 2013-01-28, 08:07
jednym ze sposobów zwiększenia liczby przewożonych osób jest ściśnięcie kolan i przepasanie się we dwójkę jednym pasem.
HENRYCZEK - 2013-01-28, 22:10
| Cyryl napisał/a: | | jednym ze sposobów zwiększenia liczby przewożonych osób jest ściśnięcie kolan i przepasanie się we dwójkę jednym pasem. |
Przeglądłem całą Kamasutrę i nic takiego nie znalazłem
Cyryl - 2013-01-29, 05:00
| HENRYCZEK napisał/a: | | Cyryl napisał/a: | | jednym ze sposobów zwiększenia liczby przewożonych osób jest ściśnięcie kolan i przepasanie się we dwójkę jednym pasem. |
Przeglądłem całą Kamasutrę i nic takiego nie znalazłem |
kiedyś w naszym gronie, reakcja na znakomitą ripostę lub doskonały kawał było określenie: SIEKIERA
tadek27 - 2013-01-29, 17:50
co do trzypunktowych pasów przy ławce podwójnej to ma takowe opel vivaro-trafic w oryginale bez montażu do ściany grodziowej
KFAJP - 2013-04-06, 20:46
Witam
Ja tez rozgryzam ten temat tyle, ze w UK. W chwili obecnej mam zarejestrowany na 6 a chcialby 7.
Dam znac jak uda mi sie to zalatwic.
Przy okazji - z tylu mam dwa miejsca z pasami trzy punktowymi i dwa miejsca z pasami biodrowymi.
Pozdrawiam.
minimaniak - 2013-11-07, 14:08
Zna ktoś rozsądny zakład w Warszawie który się podejmie dołożenia pasów?
|
|