Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Camper Band - Czym rock różni się od rock and rolla ?

janusz - 2013-01-30, 12:48
Temat postu: Czym rock różni się od rock and rolla ?
Czy rock różni się czymś od rock and rolla ?
gino - 2013-01-30, 12:56

rollem... :-P
Skorpion - 2013-01-30, 13:03

Rock jest ciężkim gatunkiem muzycznym a wywodzący się z niego rock and roll jest bardziej tanecznym gatunkiem muzycznym. Ale i tak oba gatunki sa w pewnym stopniu powiazane z muzyka klasyczna. Ale to jest moje odczucie :spoko
Kotek - 2013-01-30, 13:05

gino napisał/a:
rollem... :-P

:haha: :haha: :haha:

kimtop - 2013-01-30, 15:52

Janusz weź narty,idź na stok,przewietrz głowę
Skorpion - 2013-01-30, 15:55

Żeby kijki polamal albo cosik innego preca to nie zdrowe :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Tröy Deströy - 2013-01-30, 16:06

Skorpion napisał/a:
Rock jest ciężkim gatunkiem muzycznym a wywodzący się z niego rock and roll ...

Chyba na odwrót :-P Elvis był przed RollingStonkami :-P

Track222 - 2013-01-30, 16:29

Skorpion napisał/a:
Rock jest ciężkim gatunkiem muzycznym a wywodzący się z niego rock and roll jest bardziej tanecznym gatunkiem muzycznym. Ale i tak oba gatunki sa w pewnym stopniu powiazane z muzyka klasyczna. Ale to jest moje odczucie :spoko

A nie masz racji gdyż jest odwrotnie: Rock (ang. skała, kołysać się) – ogólna nazwa całego szeregu stylów muzycznych, wywodzących się z rock and rolla oraz rhythm and bluesa i bluesa.

janusz - 2013-01-30, 17:04

Cytat:
Janusz weź narty,idź na stok,przewietrz głowę

Marku, to jest bardzo ważny problem. Z tym związane są między innymi cechy ludzkiego charakteru i moja przyszłość. Po 70 - siatce zamierzam wpaść w nałóg alkoholowy i trochę po ćpać, w związku z tym nie wiem czy zostać "rockowcem" czy "rockendrolowcem" :haha:

CORONAVIRUS - 2013-01-30, 17:09

a dlaczego taki wąski zakres wyboru Januszku ???
szymek1967 - 2013-01-30, 17:12

dla mnie sie liczy tylko disco-polo,o !

to jest dopiero muza a nie jakis tam rock czy inne takie :-P

ps. ewentualnie jeszcze muzyka biesiadna :ok

janusz - 2013-01-30, 17:13

Cytat:

A o jaki rodzaj muzyki dałoby się rozszerzyć?
Po prostu ten podział mnie nurtuje, wole być rockendrolowcem/rockowcem/rockersem niż leśnym dziadkiem. :-P
A czy Wy zawsze musicie zmieniać temat?
Żadne biesiadne bo to LD śpiewają.

gino - 2013-01-30, 17:14

tak rock'n'roll był ''pierwszy''...
wywodzi sie tak jak napisał track..w prostej linii z bluesa, i jazzu

głowną cechą rock'a, zarówno w postaci r'n'r jak i sam rock
jest instrumentarium..czyli przede wszystkim gitara i perkusja

a co różni..styl grania, rock jest ''twardy''
r'n'r bardziej taneczny

CORONAVIRUS - 2013-01-30, 17:22

janusz napisał/a:
Cytat:

.

Ja to widzę Ciebie na koniu nucącego country ... :diabelski_usmiech

gino - 2013-01-30, 17:23

janusz napisał/a:

można rozszerzać...np o styl ''funky groove''

osobiście dla groove , mogę być nawet ''leśnym dziadkiem'' :-P

zoabczcie gościa w 1:20 :-P

yuras - 2013-01-30, 18:11

Rock and roll to jest rock tylko krócej.
Tadeusz - 2013-01-30, 18:11

gino napisał/a:
mogę być nawet ''leśnym dziadkiem''

Grzesiu, "leśnymi dziadkami" zostaliśmy @ndrzej i ja i nie zamierzamy z tego tytułu rezygnować ani się nim dzielić. :szeroki_usmiech

Elwood - 2013-01-30, 19:48

Wikipedia mówi:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rock
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rock_and_roll

Rock (ang. skała, kołysać się) – ogólna nazwa całego szeregu stylów muzycznych, wywodzących się z rock and rolla oraz rhythm and bluesa i bluesa. Sama nazwa "rock" jest właściwie skrótem od "rock and roll", choć można uznawać owe dwa pojęcia za odmienne od siebie gatunki muzyczne. Wszystkie style rockowe charakteryzują się brzmieniem opartym na różnego rodzaju gitarach (zwykle elektrycznych, elektrycznych basowych) i perkusji, z wyraźnie zarysowanym rytmem i śpiewem, wywodzącym się z bluesa, oraz sposobem wolnej improwizacji w trakcie grania utworów, wywodzącym się z jazzu. Ważną cechą muzyki rockowej, nieobecną w muzyce poważnej, jest zespołowość w procesie tworzenia; muzyka jest bowiem tworzona zespołowo i trudna do odtworzenia, gdy nie jest grana przez oryginalny zespół (zob. tribute band), często jest też zespołowo komponowana. Niekiedy w sposób dynamiczny, kiedy to zainicjowany motyw muzyczny w serii jamów przetwarzany jest w utwór, który w swej końcowej fazie rzadko przypomina swą wyjściową formę. W muzyce rockowej, podobnie jak w jazzie, kompozytor i wykonawca to najczęściej ta sama osoba lub grupa osób, a komponowanie i wykonywanie muzyki są często jednym procesem. . . . . .

kalinin - 2013-01-30, 21:21

Brawo Elwood, za precyzyjne określenie, różnica jest mniej wiecej taka jak miedzy kamieniem wegielnym a weglem kamiennym.
makdrajwer - 2013-01-30, 21:38

kalinin napisał/a:
Brawo Elwood, za precyzyjne określenie, różnica jest mniej wiecej taka jak miedzy kamieniem wegielnym a weglem kamiennym.

Lub piciem w Szcawnicy a szczaniem w piwnicy

Cyryl - 2013-01-30, 22:00

Elwood napisał/a:
Wikipedia mówi:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Rock
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rock_and_roll

Rock (ang. skała, kołysać się) – ogólna nazwa całego szeregu stylów muzycznych, wywodzących się z rock and rolla oraz rhythm and bluesa i bluesa. Sama nazwa "rock" jest właściwie skrótem od "rock and roll", choć można uznawać owe dwa pojęcia za odmienne od siebie gatunki muzyczne. Wszystkie style rockowe charakteryzują się brzmieniem opartym na różnego rodzaju gitarach (zwykle elektrycznych, elektrycznych basowych) i perkusji...

problem w tym, że w pierwszych zespołach R'n'R nie było gitar basowych.
ich sekcja rytmiczna była taka jak w ówczesnych zespołach jazzowych więc kontrabas.
patrz - Comets zespół akompaniujący Billowy Haleyowi.

Elwood - 2013-01-31, 09:37

Cyryl napisał,

Cytat:
problem w tym, że w pierwszych zespołach R'n'R nie było gitar basowych

a kto mówi, że były ??? i w czym problem ???
Rozumiem, że chodzi Ci o różnice pomiędzy R'n'R a Rock'iem ??? :spoko :spoko :spoko

janusz - 2013-01-31, 10:37

Wstawiacie tu teledyski i większość z poprzedniego stulecia.
Dołożyłem ankietkę. Bardzo tendencyjną i ogólną. Napisałem muzyka najfajniejsza, nie najlepsza, najciekawsza i każda inna "naj". Chodzi o subiektywne wrażenia.
Można byłoby na pytanie "dlaczego ta" odpowiedzieć, bo mi się podoba.

Cyryl - 2013-01-31, 10:42

Elwood napisał/a:
...Wszystkie style rockowe charakteryzują się brzmieniem opartym na różnego rodzaju gitarach (zwykle elektrycznych, elektrycznych basowych)...

po prostu chyba w wikipedii trochę nie precyzyjnie określili to.

natomiast według mnie R'n'R był w początkach tej muzyki i służył tylko do tańca.
notomiast w momencie, gdy przeistoczył się w oddzielny gatunek muzyki ze swoimi odmianami, to moim zdaniem wtedy ja rozumiem go jako rock.

Elwood - 2013-01-31, 14:48

Cyrylu - jak przeczytasz całe zdanie to kwestionowane przez Ciebie gitary elektryczne basowe dotyczą Rocka a nie R'n'R. Przynajmniej ja to tak odbieram. Zacytuję jeszcze raz za Wikipedią
Cytat:
Wszystkie style rockowe charakteryzują się brzmieniem opartym na różnego rodzaju gitarach (zwykle elektrycznych, elektrycznych basowych) i perkusji, z wyraźnie zarysowanym rytmem i śpiewem, wywodzącym się z bluesa, oraz sposobem wolnej improwizacji w trakcie grania utworów, wywodzącym się z jazzu.

I w tym tkwi sedno różnicy pomiędzy R'n'R a Rock'iem - zastrzegam, że ja się na tym nie znam, a tylko interpretuję różne internetowe dywagacje. Tak prawdę mówiąc to do czasu zadania pytania przez Janusza moje wyobrażenie o tych pojęciach było takie, że pierwsze /R'n'R/ to taniec, a drugie /Rock/ to gatunek muzyczny. Jak widać można dzięki bytności na naszym forum czegoś się nauczyć na stare lata. Pozdrawiam serdecznie. :spoko :spoko :spoko

KrzysF - 2013-01-31, 16:15
Temat postu: Re: Czym rock różni się od rock and rolla ?
janusz napisał/a:
Czy rock różni się czymś od rock and rolla ?

Niczym. I tu i tu klaszcze się :brawo: na na dwa i cztery (a właściwie powinno się klaskać), zamiast na raz i trzy. :ok

Cyryl - 2013-02-08, 18:38

dla mnie w ten sposób wykonywany utwór jest jeszcze R'n'R-em:

a w ten sposób juz rockiem:

ekosmak.dabrowska - 2013-02-08, 19:52

Być może się wymądrzam, ale oba utworki to raczej "bluesiki".

Wyczytałem w Wikipedii:

Otis Rush zaczął grę na gitarze, mając 8 lat. W 1949 roku przeniósł się do Chicago, gdzie swoją karierę rozwijał właśnie jego idol, Muddy Waters. 4 lata później Rush zagrał swój pierwszy solowy koncert jako Little Otis. W 1955 Willie Dixon zapewnił mu kontrakt z Cobra Records, gdzie Rush nagrał hit "I Can't Quit You, Baby", wykonywany później między innymi przez Led Zeppelin.

:spoko

Cyryl - 2013-02-08, 20:24

no tak, ale utwór blusowy można zagrać w innych konwencjach.

np. ten utwór jest z opery, ale tak wykonany operą nie jest:

najbardziej podobają mi się gitarzyści w finale rytmicznie potrząsający swoimi obficie owłosionymi główkami.

janusz - 2013-02-08, 20:34

Cyryl napisał/a:
no tak, ale utwór blusowy można zagrać w innych konwencjach.

Co racja to racja :bajer

Cyryl - 2013-02-08, 20:38

masz coś z drugiej strony:

z taktu nie dodałem pani Edyty G.

kazbar - 2013-02-08, 20:40

Wielkim znawcą też nie jestem... ale to według mnie...blues. Oba te utwory oparte są na trzech podstawowych akordach systemu harmonicznego dur-moll czyli bluesa.
Mogę się mylić ale rękę dał bym sobie jednak uciąć :spoko

janusz - 2013-02-08, 20:42

Ciekawe co byłoby gdyby ktoś Mazurka naszego na rockowo zrobił. Prawdziwi Polacy by ukamienowali pewnie :haha: Edytka jakby wtedy w Polsce śpiewała to prawdziwi kibice roznieśli by stadion.
ekosmak.dabrowska - 2013-02-08, 20:44

Cyryl napisał/a:
np. ten utwór jest z opery, ale tak wykonany operą nie jest:

Chyba jednak dalej jest.

kazbar - 2013-02-08, 20:56

Mazurek to wspaniały gitarzysta. Z nikim i nigdy nie grało mi się tak dobrze jak z Leszkiem. Ma w sobie to "coś", co mówi by posłuchać wspaniałego brzmienia nie tylko jego głosu ale też harmonijki ustnej i akustycznej gitary brzmiącej lekko elektrycznie.
Cyryl - 2013-02-08, 20:57

ja przedstwiłem to jak dla mnie wygląda sprawa rozróżniania R'n'R od rocka, a jak ktoś widzi to inaczej, proszę bardzo.
ekosmak.dabrowska - 2013-02-08, 21:28

Cyryl napisał/a:
a jak ktoś widzi to inaczej, proszę bardzo.

Luzik Cyrylu, dzięki Tobie odświeżyłem sobie stare, jare hiciory. :spoko

kalinin - 2013-02-08, 22:30

kazbar napisał/a:
Oba te utwory oparte są na trzech podstawowych akordach systemu harmonicznego dur-moll czyli bluesa. Mogę się mylić ale rękę dał bym sobie jednak uciąć :spoko
Kaziu, blues jest najczęściej formą 12-taktową. Opiera się na trzech podstawowych akordach systemu harmonicznego; tonice, subdominancie i dominancie, z możliwością interpretacji w zapisie obniżonymi o pół tonu III, V, VII stopniem skali majorowe. Wykonywany był zwykle na gitarze, pianinie, harmonijce lub wokalnie bez instrumentow.
yuras - 2013-02-09, 09:39

Bo blues to zawsze blues jest .

http://www.youtube.com/wa...HelgMCQ4#t=181s

Cyryl - 2013-02-09, 16:46

cholera zapomniałem o tym gościu, a to była jedna z moich bardziej ulubionych płyt. dawno temu.

a jeżeli chodzi o rodzimego bluesa, czy ktoś pamięta jeszcze taką grupę blusową Gramine, miałem ich płytę, nawet fajnie grali ale najlepsze mieli teksty.

ktoby wpadł aby napisać tekst piosenki o maszynie parowej lub do doświadczeniu z półkulami magdeburskimi.