|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - Fajne Miejsca nad Odrą
sebabach - 2013-02-02, 19:24 Temat postu: Fajne Miejsca nad Odrą Fajne Miejsca nad Odrą co proponujecie
bogus bednarski - 2013-02-02, 19:30 Temat postu: Re: Fajne Miejsca nad Odrą
sebabach napisał/a: | Fajne Miejsca nad Odrą co proponujecie |
Tylko gdzie Cię te miejsca interesują?
Nie daleko Wrocławia jest miejscowość Uraz-miejsce po lewej stronie Odry na dziko, po prawej port.
W miejscowości Kamieniec Wr. jest takie jeziorko o nazwie Bajkał - te miejsca tylko na lato.
Wały koło miejscowości Brzeg Dolny basen i coś tam jeszcze.
Jeśli coś nie tak w temacie to proszę kolegów z Wrocławia o sprostowanie mnie.
sebabach - 2013-02-02, 19:36 Temat postu: Fajne Miejsca nad Odrą Dziękuję, A interesuje mnie nawet cała długość odry gdzie można stanąć miło spędzić czas a nawet połowić rybki.
sebabach - 2013-02-02, 19:41 Temat postu: Fajne Miejsca nad Odrą Ja osobiście Polecam Miejscowość Krępa za Zieloną Górą jest Parking nad samą Odrą spokojnie można dojechać Camperem i spędzić miło weekend pospacerować połowić rybki zrobić grilla itp.
sebabach - 2013-02-02, 19:58 Temat postu: Re: Fajne Miejsca nad Odrą
bogus bednarski napisał/a: | sebabach napisał/a: | Fajne Miejsca nad Odrą co proponujecie |
Tylko gdzie Cię te miejsca interesują?
Nie daleko Wrocławia jest miejscowość Uraz-miejsce po lewej stronie Odry na dziko, po prawej port.
W miejscowości Kamieniec Wr. jest takie jeziorko o nazwie Bajkał - te miejsca tylko na lato.
Wały koło miejscowości Brzeg Dolny basen i coś tam jeszcze.
Jeśli coś nie tak w temacie to proszę kolegów z Wrocławia o sprostowanie mnie. |
Czy te miejsca co podałeś można tam spokojne Camperem wjechać i nie ma żadnych problemów typu zła droga itp.
Thom - 2013-02-02, 20:13
Potwierdzam... Praktycznie cały Szlak Odry od Wrocławia do Głogowa obfituje w ciekawe miejsca... Uraz, Brzeg Dolny, Ścinawa... latem jest bardzo ładnie i można się wmontować tuż nad wodę przed wały...
dyha - 2013-02-03, 15:44
A ja polecam Meandry Rzeki Odry tuż przy granicy w miejscowości Chałupki,wokół nowa trasa rowerowa,kajakiem można spłynąć,ryby połowić w pobliżu camping.Z racji bliskości tej miejscówki bardzo często korzystamy z tych okoliczności przyrody
Marek - 2013-02-03, 16:23
Jak już zaczynacie pisać w tym temacie to starajcie się podać lokalizacje lub sposób dojazdu najlepiej ze współrzędnymi z Google Earth . Proponuję mały opis miejsca , Według mnie Odra w zasadzie jest skanalizowana praktycznie do Głogowa ( te odcinki od Wrocławia spływałem ) Wjazd na teren miedzywala jest zabroniony często przejazdy przez wały zastawione szlabanem. Oczywiście wszędzie są wędkarze , ale inaczej jedzie się rowerem na ryby, a inaczej camperem na biwakowanie.
Do Bogusia Bednarskiego ten zalew w Kamieńcu to Bajkał w lecie oblegany przez młodzież pod namiotami, Brak jakichkolwiek TOY TOY więc smród. Dojazd od strony mostu w Kamieńcu około 2 km to dziura i koleina często poprzeczna więc w porównaniu poligon to autostrada. Są miejsca z dojazdem np Niskie Łąki we Wrocławiu w pobliżu przystani Rancho ZHP, Przystań i Ośrodek W Urazie i w Wałach Śląskich. Kiedyś można było stanąć i biwakować w rejonie stopnia wodnego w Malczycach na prawym brzegu. Myślę ,że wiele miejsc można znaleźć i opisać , ale z weryfikacją pod potrzeby karawaningu.
Marek
bogus bednarski - 2013-02-03, 17:10
Marek,
Dzięki że wytłumaczyłeś moje propozycje.
W miejscach tych nie obozowałem lecz przejeżdżam koło nich dość często.
Moi koledzy często stoją właśnie kolo Urazu tylko po lewej stronie, od Leśnicy w kierunku na Mikinie.
makdrajwer - 2013-02-03, 17:37
dyha napisał/a: | A ja polecam Meandry Rzeki Odry tuż przy granicy w miejscowości Chałupki,wokół nowa trasa rowerowa,kajakiem można spłynąć,ryby połowić w pobliżu camping.Z racji bliskości tej miejscówki bardzo często korzystamy z tych okoliczności przyrody |
Zdecydowanie jestem za !
W zeszłym roku na zlocie zabytków w Zabełkowie zjeździliśmy troche te okolice ( nawet po Natura 2000 ) i w tym roku na pewno pojade tam z kamperkiem. Do tego dobry dojazd przez Czechy.
majmarek - 2013-02-19, 09:30
a gdzie legalnie można zacamperować nad odrą w centrum wrocławia np na wekend? mile widziany adress lub współrzędne gps
w rewanżu mogę podać jak to się robi w Krakowie na Kazimierzy - wypraktykowane
Marek - 2013-02-19, 10:19
Faktycznie trochę trudno mnie jednoznacznie na dzisiaj odpowiedzieć Tobie na to pytanie pomimo że nad Odrą właściwie się wychowałem wodniacko. Twój pomysł ("a gdzie legalnie można zacamperować nad odrą w centrum wrocławia np na wekend?) odbieram , że miejsce powinno być nad wodą z możliwością w miarę swobodnego pobytu , najlepiej za darmo, dobrze skomunikowane z miastem (spacer , rower, komunikacja miejska) z możliwością bezpiecznego pozostawienia campera na czas zwiedzania nie koniecznie zabytków. Takim założeniom odpowiada odcinek Na Niskich Łąkach od kładki do ZOO , do przystani Rancho. Dla postoju bez widoku na Odrę ,ale w rejonie rzeki to w pobliżu muzeum Śląskiego , a przed Panorama Racławicka . Ul Wyspiańskiego od ul Wrońskiego w kierunku mostu Szczytnickiego i dalej wzdłuż nabrzeża do Mostu Zwierzynieckiego Czasem można się wieczorem wbić na Parking nie płatny w rejonie Arsenału (jak ma się szczęście) Mogę jak śniegi zejdą odwiedzić te i inne miejsca i wrócić do tego tematu (jak będę odpowiednio ponaglany w sensie przypomnienia ). Od siebie dodam, że aktualnie w ramach Stowarzyszenia Port Stanica dążymy do uzyskania pozwolenia wodnoprawnego z pozwoleniem na budowę , rozbudowy naszej przystani na Biskupinie i tam powstanie coś w rodzaju małego placu postojowego całorocznego spełniającego znakomicie opisane powyżej warunki.
Marek
I jeszcze jedno U nas we Wrocku często bywa nad Odrą bardzo nękająca Straż Miejska - patrole konne.
pagand - 2013-02-19, 11:41
Właśnie ze względu na patrole to odradziłbym Niskie Łąki. Nie wiem czy nie lepiej byłoby stanąć przy Hali Orbita - przy Odrze i Parku, a przy okazji tuż przy hotelu chronionym całodobowo. Inne rozwiązanie o po przeciwnej stronie - jak Cmentarz Osobowicki. Tam jest jak wjechać nad Odrę, albo po tej stronie tyle, że w kierunku Lasu Osobowickiego. Tam akurat są fajne parkingi by stanąć camperem (tyle, że z miejską komunikacją słabiej).
Niestety koordynat Ci podać nie mogę, bo jestem w Sudanie Południowym. Jak się uda to spróbuje GoogleMaps odpalić, ale przy takim internecie jak tutaj mam może się to okazać niemożliwe.
Skorpion - 2013-02-19, 11:47
pagand, możesz nie denerwować bo tu snieg sypie a tam to słoneczko i ciepełko masz
pagand - 2013-02-19, 12:44
Skorpionie... już nie będę Cię denerwował, bo Twoi imiennicy nam w nocy spać nie dają... ależ tu jest skorpionów...
Skorpion - 2013-02-19, 12:51
pagand, chociaż zamieść kilka zdjęć z Sudanu by na duszy zrobilo się cieplo gdy za oknem smutno pochmurno i pada wstrętny snieg
pagand - 2013-02-19, 13:13
Chciałbym, ale podpisałem zoobowiązanie o nie publikowaniu zdjęć A wiesz, że wygooglać można wszystko i wszystkich... Jak dostanę zgodę na publikację jakiś fotek to napewno je zamieszczę.
Skorpion - 2013-02-19, 13:24
no ja pisze o zdjęciach ciepełka a nie tego co tam robisz
Brat - 2013-02-19, 14:37
Skorpion napisał/a: | no ja pisze o zdjęciach ciepełka a nie tego co tam robisz | No ... ale pagand ma chyba taki specjalny aparat tylko ... w obiektywie widać muszkę i końcówkę lufy ...
yaro 65 - 2016-07-18, 00:22
Marek napisał/a: | Ul Wyspiańskiego |
Łikend we Wrocławiu udany , darmowa spokojna miejscówka, sobota - niedziela ,
Panorama Racławicka i Zoo . W tzw. miedzy- czasie lody na ul. M.C.Skłodowskiej
Dziękuję za info .
yahoda - 2016-08-05, 20:15
Tyle miejsc faynych miejsc w tym temacie. Opiszcie je i zgłoście to Biorcy, niech doda do mapki:
http://www.camperteam.pl/...70c95fafc7195f0
RoWeRs - 2016-09-01, 23:09
Ostatnio odwiedziłem kilka miejsc nad Odrą .
Zacznę od cywilizacji – mariny. Głogów i Bytom Odrzański można skreślić. Nie ma dla nas miejsca. Nowa Sól – takie maluchy jak ja znajdą miejsce duże niech pytają bosmana. Tani postój na ogrodzonym i monitorowanym terenie. Do dyspozycji sanitariaty i kuchnia, na terenie wiaty i stoły biesiadne, grill. Ogólnie polecam.
Niestety nie wiem jak wygląda postój w marinie w Cigacicach. Może ktoś był i się podzieli.
Jeśli ktoś chce stanąć na dziko to polecam ujście Baryczy. Jadąc od Wyszanowa, po przekroczeniu Baryczy skręcamy w prawo na łąki. Dalej prosto lub lekko w prawo. Nad Odrą łagodne zejście, gdzie można wodować łódź, ławki, miejsce na ognisko i piękne zachody słońca.
Pozdrawiam
Arek
|
|