Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - Nawigacja z Androidem

eMKa - 2013-02-02, 21:31
Temat postu: Nawigacja z Androidem
Mój stary Garmin padł. W razie “W” mam do dyspozycji nowego Garmina 2595 LMT (syna). Muszę kupić jednak coś swojego. Przymierzam się do NavRoad VIVO 6” ANDROID 4,
np.
http://allegro.pl/nawigac...2955736766.html
mobilizuje mnie coraz większa dostępność map, zwłaszcza poza Europą.
może jakieś opinie ?

OMEGA - 2013-02-02, 21:36

Też się do niego przymierzam , tylko dlaczego na Androidzie???
eMKa - 2013-02-02, 21:48

a co sugerujesz ? windowsa ? nie jestem rekinem w tym temacie
OMEGA - 2013-02-02, 22:10

Ja też nie jestem z tym obeznany i będę dalej śledził twój temat,
w ostateczności kupię z oryginalną mapą Navrod , ale jeszcze mam czas ,
slędzę temat w necie i na forum. :spoko

Myślę że przy pomocy naszych forumowych informatyków znajdziemy optymane urządzenie ,
z tego co wiem tych szukających jest więcej .

Stanek - 2013-02-03, 07:27

Ja właśnie zakupiłem taki tablet Overmax Dual Drive

W stosunku do tego Navroad'a ma większą pamięć operacyjną (1GB), dwa razy pojemniejszą baterię, ekran 7", lepszy procesor (1,2 GHz), dwie kamerki (przednią i tylną), a także tuner DVB-T (z wyjściem na zewnętrzną antenę!) i złącze HDMI.

Oczywiście posiada również GPS więc można sobie zainstalować dowolny zgodny z Android program do nawigacji. Wydaje się bardzo wszechstronnym i przydatnym urządzeniem w podróży, ale mam go dopiero od dwóch dni i narazie testuję.

tadek27 - 2013-02-03, 08:45

ja od 3 lat używam Navroada 7cali na windowsie ce core 5. faktem jest że dołożyłem mu kartę 8GB zamiast oryginalnej 4BG i mam wgraną europę w automapie i orginalną europę navroda. przydaje się to gdyż z doświadczenia wiem ,że automapa w zachodniej europie tak sobie prowadzi wtedy kożystam z navrouda. przejście między mapami trwa ok 1min. na zesłorocznych wakacjach w Rumunii zawsze sprawdzałem obie mapy i wybierałem odpowiadającą mi trasę. jest to już wypróbowane :spoko
Camper Diem - 2013-02-03, 08:59

podłączę się do tematu: jakie płatne mapy, a jakie bezpłatne na Androida polecacie :?:
interesuje mnie południe Europy i Polska

kończy mi się właśnie subskrypcja Automapy na okienka i wolałbym coś na Androida.

Stanek - 2013-02-03, 09:35

Camper Diem napisał/a:

kończy mi się właśnie subskrypcja Automapy na okienka i wolałbym coś na Androida.

Na androida jest też automapa. Możesz pobrać próbną wersję na 7 dni tutaj i przetestować.

Stanek - 2013-02-03, 09:41

tadek27 napisał/a:
ja od 3 lat używam Navroada 7cali na windowsie ce core 5.

Też mam takiego 3,5 calowego Navroda z automapą do podręcznego użytku, ale obecnie kupowanie urządzenia które pracuje jedynie jako nawigacja chyba mija się z celem. Za niewiele większe pieniądze masz tablet który spokojnie zastąpi GPS'a a dodatkowo połaczysz się z internetem, pograsz, pooglądasz filmy lub telewizję itp. itd.

tadek27 - 2013-02-03, 10:03

3 lata temu było lekko inaczej.
w założeniach navroad miał robić również jako monitor do kamerki cofania i odtwarzacz dvd .
Pózniej do campera nabyłem radio z dvd 7cali wysuwane i przejeło wszystkie te role, a nawigację wykorzystuję również zawodowo jest bardzo czytelna i można na niej obejrzeć film .

Camper Diem - 2013-02-03, 10:07

Stanek napisał/a:
Na androida jest też automapa. Możesz pobrać próbną wersję na 7 dni tutaj i przetestować.

czytałem bardzo źle o wersji "android", ale dzięki, sprawdzę jak jest naprawdę :spoko

Stanek - 2013-02-03, 11:00

Camper Diem napisał/a:
Stanek napisał/a:

czytałem bardzo źle o wersji "android", ale dzięki, sprawdzę jak jest naprawdę :spoko

Ciezko mi sie ustosunkowac bo jeszcze nie mialem okazji przetestować.

koko - 2013-02-03, 11:53

poobserwuję
aDaMoS - 2013-02-03, 13:58

Na androida z aplikacji płatnych to polecam:
1. Sygic
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sygic.aura&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5zeWdpYy5hdXJhIl0.
2. TomTom
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tomtom.europe&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS50b210b20uZXVyb3BlIl0.
3. Navigon / Garmin
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.navigon.navigator_checkout_eu40&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5uYXZpZ29uLm5hdmlnYXRvcl9jaGVja291dF9ldTQwIl0.
4. AutoMapa
5. MapaMap
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.imagis.mapamap.eu&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5pbWFnaXMubWFwYW1hcC5ldSJd
Do pierwszych dwóch jest chyba najwięcej dodatków (POI itp.) potrzebnych kamperowcom.
Pozdrawiam.

Stanek - 2013-02-03, 14:42

Co do Automapy to właśnie jestem w drodze i chciałem ją sprawdzić ale wczoraj w domu się uruchamiała a dzisiaj niestety nie chce się uruchomić :( Chyba faktycznie wymaga dopracowania. Muszę w domu przeinstalować.
Zaradek - 2013-02-03, 19:49

Ja bym jeszcze dodał do polecanych nawigacji mało znaną: coPilot. Jest tam możliwość ustawienia pojazdu jako kamper i określenie jego rozmiarów. I na pewno radzi sobie lepiej w Europie niż Automapa.
Camper Diem - 2013-02-03, 20:32

Stanek napisał/a:
Co do Automapy to właśnie jestem w drodze i chciałem ją sprawdzić ale wczoraj w domu się uruchamiała a dzisiaj niestety nie chce się uruchomić :(

a mnie się zbiesiła windowsowa automapa w Grecji. na amen :gwm

eMKa - 2013-02-03, 20:39

Camper Diem napisał/a:
Stanek napisał/a:
Co do Automapy to właśnie jestem w drodze i chciałem ją sprawdzić ale wczoraj w domu się uruchamiała a dzisiaj niestety nie chce się uruchomić :(

a mnie się zbiesiła windowsowa automapa w Grecji. na amen :gwm

A mnie dwa Garminy padły w Turcji, :gwm :gwm jeden po trzech dniach ruszył, a drugi obrażony do dziś,
dlatego ten temat :-P

wagabunda - 2013-02-03, 21:20

[quote="Stanek"]Ja właśnie zakupiłem taki tablet Overmax Dual Drive

W stosunku do tego Navroad'a ma większą pamięć operacyjną (1GB), dwa razy pojemniejszą baterię, ekran 7", lepszy procesor (1,2 GHz), dwie kamerki (przednią i tylną), a także tuner DVB-T (z wyjściem na zewnętrzną antenę!) i złącze HDMI.

Witaj,czy ten tablet ma wbudowany port 3G i czy robiłes próby z internetem

Camper Diem - 2013-02-03, 21:30

Zaradek napisał/a:
Ja bym jeszcze dodał do polecanych nawigacji mało znaną: coPilot. Jest tam możliwość ustawienia pojazdu jako kamper i określenie jego rozmiarów.

recenzje dobre, zainstalowałem sobie Grecję (jedną mapę można gratis), a żonie Polskę. przetestuję.
faktycznie można ustawić kampera w preferencjach, ale gabarytów nie znalazłem :roll:

Stanek - 2013-02-03, 22:56

wagabunda napisał/a:

Witaj,czy ten tablet ma wbudowany port 3G i czy robiłes próby z internetem

Nie ma wbudowanego 3G. Kupiłem modem Huawei E3131 +aero2 i śmiga aż miło. Zaleta taka, że modem można podłączyć też do laptopa w razie potrzeby.

Stanek - 2013-02-04, 08:55

Wracając do map. Pisałem w innym poście o moich poszukiwaniach map (niekoniecznie z nawigacją) tylko takich zastępujących mapę papierową z możliwością nanoszenia własnych punktów. Chciałbym polecić program Locus, operający się na na darmowych mapach które można sobie pobrać z netu i używać offline (online też). Całkiem fajne mapy tam są do wyboru. Są nawet mapki Polski z rzeźbą terenu i szlakami. Jest też nakładka pozwalająca ściągnąć google maps. Nie miałem jeszcze czasu zagłebić się w ten programik, ale wygląda bardzo obiecująco.
JaWa - 2013-02-05, 09:53

Stanek napisał/a:
Zaleta taka, że modem można podłączyć też do laptopa w razie potrzeby.

Obsługuje Androida i Windowsa ?

Stanek - 2013-02-05, 10:02

JaWa napisał/a:
Obsługuje Androida i Windowsa ?

Dokładnie tak.

JaWa - 2013-02-05, 10:36

Znalazłem filmik jak skonfigurować Huawei dla aero2

Stanek - 2013-02-05, 17:22

Konfiguracja jest dziecinnie prosta. Wystarczy wpisać naszą nazwę połączenia oraz nazwę APN (w przypadku aero2: darmowy) i tyle. U mnie zatrybiło bez żadnych problemów i na windows i na android. Modem mam czysty od producenta.
jedrek49 - 2013-02-10, 10:10

Witam
Szanowni Panowie ,gdzie moge kupic ,zamowic AREO2

czytam wasze wypowiedzi i sie ucze ,juz podjalem dezyzje kupienia tableta ,tylko nie wiem jaki i niedrogi ,taki aby byl tez nawigacja ,mam modem Play online 197 i przydala by sie karta dostepu bezplatnego
z gory dziekuje za rady i informacje

Stanek - 2013-02-10, 10:17

jedrek49 napisał/a:
Witam

Tutaj znajdziesz wszelkie informacje na teamat zamówienia karty aero2.

Co do tabletu to ja kupiłem niedawno OVERMAX DualDrive i jak narazie jestem zadowolony. Teraz podobno są na promocji w Realu za niecałe 400 zł (ja dałem 450 zł :( ). Myślę, że za taką kasę to warto tym bardziej że tablet ma również telewizję cyfrową i wyjście na zewnętrzną antenę telewizyjną.

tadek27 - 2013-02-10, 10:19

wpisz w wujka google aero 2 i wejdz na oficjalną stronę. wypełnij formularz i czakaj na ich odpowiedz przyjdzie pocztą umowa do podpisu. następnie podpisz umowe bodajże dołączyć trzeba ksero dowodu i przelać dwie kwoty w sumie ok 20zł. po tygodniu dostaniesz kartę sim aero2. do tego trzeba dokupić modem (wybierz dość dobry będzie lepszy zasięg)
Stanek - 2013-02-10, 10:22

tadek27 napisał/a:
wpisz w wujka google aero 2 i wejdz na oficjalną stronę. wypełnij formularz i czakaj na ich odpowiedz przyjdzie pocztą umowa do podpisu. następnie podpisz umowe bodajże dołączyć trzeba ksero dowodu i przelać dwie kwoty w sumie ok 20zł. po tygodniu dostaniesz kartę sim aero2. do tego trzeba dokupić modem (wybierz dość dobry będzie lepszy zasięg)

Nie do końca tak. Umowę się drukuję, podpisuje i wysyła do aero2 wraz z dowodami wpłaty 20 zł (kaucja) + 7 zł (przesyłka karty) oraz kserokopią dowodu osobistego. Następnie czeka się na kartę około miesiąca. Wszystko jest opisane w linku który podałem wyżej.

Elwood - 2013-02-10, 10:22

jedrek49 napisał/a:

Szanowny kolego tu masz link do aero 2 http://www.aero2.pl/bdi.html Dokładnie przeczytaj i postępuj zgodnie z opisem. Każda nieścisłość w postępowaniu przedłuża czas rejestracji. Spółka ma obowiązek zaopatrzyć Cię w bezpłatny internet lecz jak to w życiu bywa nie ma interesu w wydawaniu kart gdyż niezależnie od ilości wydanych kart ma te same pieniądze. Wszystko co dotyczy bezpłatnego internetu na ich stronie znajduje się pod hasłem BDI.

Pozdrawiam

Stanek - 2013-02-10, 10:27

Elwood napisał/a:
Spółka ma obowiązek zaopatrzyć Cię w bezpłatny internet lecz jak to w życiu bywa nie ma interesu w wydawaniu kart gdyż niezależnie od ilości wydanych kart ma te same pieniądze. Wszystko co dotyczy bezpłatnego internetu na ich stronie znajduje się pod hasłem BDI.

Dokładnie, ale też jak się zrobi wszystko tak jak w opisie to nie ma problemu z uzyskaniem karty. Kilka dni temu otrzymałem swoją kartę i wszystko przebiegło zgodnie z harmonogramem.

Umowę i resztę dokumentów warto wysłać za potwierdzeniem odbioru (wypełniając taką zółtą karteczkę) tak aby mieć potwierdzenie odebrania przesyłki przez aero2.

Elwood - 2013-02-10, 10:30

Stanek napisał/a:

Umowę i resztę dokumentów warto wysłać za potwierdzeniem odbioru (wypełniając taką zółtą karteczkę) tak aby mieć potwierdzenie odebrania przesyłki przez aero2.

Dokładnie jest tak jak piszesz :spoko :spoko :spoko

jedrek49 - 2013-02-10, 10:46

Witam
Bardzo dziekuje za wyczerpujace informacje odnosnie AREO2
tak zrobie
STANEK-- jak spisuje sie Tablet
mnie interesuje w nim nawigacja ,polaczenie z internetem i mniej juz pozostale funkcje
dzieki serdeczne
jedrek49

Stanek - 2013-02-10, 11:04

jedrek49 napisał/a:
STANEK-- jak spisuje sie Tablet

Jak narazie wyśmienicie, ale szczerze powiem nie mam specjalnego porównania do innych - myślę tu o porównaniu w użytkowaniu. Szukając tabletu kierowałem się tym żeby miał GPS, DVB-T (ze złączem zewnętrznej anteny), przynajmniej 8GB pamięci wewnętrznej i przynajmniej 1GB pamięci operacyjnej, wyświetlacz 7 cali (ponieważ chciałem żeby mieścił się w kieszeni wewnetznej kurtki) i oczywiście przystępną ceną (do 500 zł). Oczywiście idealnie byłoby gdyby miał modem 3G, ale to już nie w tej cenie niestety więc odpuściłem na rzecz modemu zewnętrznego, który i mogę też wykorzystać w laptopie, albo jako awaryjny internet w domu w razie awarii stacjonarnego. Ten spełniał wszystkie moje wymagnia (poza 3G) i dlatego się na niego zdecydowałem. Jak narazie nie żałuję, ale mam go dopiero tydzień ;) Jedyne co mnie trochę irytuje to ekran dotykowy - dla mnie mógłby być trochę czulszy. Czasem muszę się starać żeby trafić w to co chcę - myślę, że to bolączka wszystkich tabletów w tym przedziale cenowym. Może w iPad za 2k zł jest lepiej :)

jedrek49 - 2013-02-10, 11:26

Stanek
dzieki sliczne za opinie o tablecie ,mysle ,ze kupie ,i wgram nawigacje na europe i Polske
Wybieram sie w lipcu do Grecji i chce miec dobre dokladne mapy i polaczenie z internetem /jakie mapy polecasz,aotomape ,IGO,czy inne
pozdrawiam
jedrek49

Stanek - 2013-02-10, 11:36

jedrek49 napisał/a:
jakie mapy polecasz,aotomape ,IGO,czy inne

Co do map na tablecie nie mam jescze zdania. Do nawigacji używam oddzielnego urządzenia NavRoad i tam mam Automapę i myślę, że przy tym zostanę. GPS w tablecie będę raczej wykorzystywał podczas pieszych/rowerowych wycieczek oraz do budowania własnej bazy punktów postojowych. Ponieważ głównym moim zamysłem przy zakupie tabletu było wykorzystanie go jako elektronicznej mapy offline i do tego celu znakomicie nadaje się program Locus - jest to taki elektroniczny mapnik.

OMEGA - 2013-02-10, 11:55

12. Zgubiłem, zniszczyłem/uszkodziłem moją Kartę SIM Aero2 BDI – jak uzyskać nową?
W celu uzyskania nowej Karty SIM Aero2 BDI w przypadku jej uszkodzenia, zniszczenia lub utraty przez Korzystającego należy:
wypełnić Zamówienie – wydanie duplikatu Karty SIM Aero2 BDI
wpłacić Depozyt w wysokości 20 zł na konto Aero 2 - 24 1680 1248 0000 3000 1872 7122 , w tytule przelewu napisz - "Depozyt – DUPLIKAT" oraz swój numer PESEL oraz wnieść opłatę za wysyłkę pocztową w wysokości 7zł na konto Aero 2 - 74 1680 1248 0000 3000 2077 9227,

czy na te nr. jw.należy wpłacić te 20 i 7 zł. czy są jakieś jeszcze inne ,
nic więcej nie znalazłem , proszę o potwierdzenie przez tych co już robili przelewy. :spoko

Elwood - 2013-02-10, 11:55

Dodam, że po poście Stanka też nabyłem to urządzenie. Jestem z niego zadowolony. Wprawdzie powodem zakupu była chęć używania na nim posiadanej nawigacji nDrive, ale w tym przypadku okazała się klapa. nDrive nie chodzi na tabletach - nie wiem czemu.
:spoko :spoko :spoko

Elwood - 2013-02-10, 12:00

OMEGA napisał/a:
12. Zgubiłem, zniszczyłem/uszkodziłem moją Kartę SIM Aero2 BDI – jak uzyskać nową?
W celu uzyskania nowej Karty SIM Aero2 BDI w przypadku jej uszkodzenia, zniszczenia lub utraty przez Korzystającego należy:
wypełnić Zamówienie – wydanie duplikatu Karty SIM Aero2 BDI
wpłacić Depozyt w wysokości 20 zł na konto Aero 2 - 24 1680 1248 0000 3000 1872 7122 , w tytule przelewu napisz - "Depozyt – DUPLIKAT" oraz swój numer PESEL oraz wnieść opłatę za wysyłkę pocztową w wysokości 7zł na konto Aero 2 - 74 1680 1248 0000 3000 2077 9227,

czy na te nr. jw.należy wpłacić te 20 i 7 zł. czy są jakieś jeszcze inne ,
nic więcej nie znalazłem , proszę o potwierdzenie przez tych co już robili przelewy. :spoko

Nic innego nie znalazłem na ich stronie. Sądzę, że to wszystko by dostać duplikat :spoko :spoko :spoko

Stanek - 2013-02-10, 12:04

Przy zamawianiu nowej karty są oddzielne konta za depozyt i za przesyłkę:

http://www.aero2.pl/bdi-2.html - patrz "zamówienie tradycyjne". Myślę, że w przypadku duplikatu bedzie tak samo.

OMEGA - 2013-02-10, 12:04

Ok, dzięki
przystępuję do wysyłania przelewu. :spoko

LukNet - 2013-02-11, 21:55

Pamiętajcie, że nie wszystkie modemy i tablety współpracują z sim'ami aero2.
Zestawienie zgodnych modemów
Tablety zgodne z aero2

JaroW - 2013-02-12, 13:36
Temat postu: Nawigacja z Androidem
Witam.
Na androida jest jeszcze jedna super mapa europy i działa na tych tablecikach
a nazywa się IGO PRIMO 2

i wiem że pokonuje wszystkie inne TomTomy i Automapy itp.
ew jak nie chcecie mieć podlaczalnego usb modemu 3G to trzeba mieć tel. z androidem a na nim internet i włączyc w nim przesylanie internetu poprzez jego wifi i wtedy dodaje się połaczenie w tablecie i macie non stop internet .
Pozdrawiam. :spoko

Witek zbooY - 2013-02-13, 16:11

używałem teraz przez 3 miesiące Nexusa 7 bez 3G jako nawigacje i jechałem tzn szedłem na zwykłych google mapsach i najmniejsze ścieżynki były w lasach, opcja teren i zapamietywanie map offline
brakło mi jedynie ładowarki solarnej (ale to tylko jak się pieszo idzie) i czasami sygnału gsm więc polecam tą wersję z 3G, teraz bodaj za 1000!!
super rozmiar, czulutki ekran z bajer rozdzielczoscia, aparat do najprostszych zdjęć, nawigacja, internet, czytnik książek, telefon, mp3, bateria na całe 10h nonstop, ten z 3G działa z aero bez dodatkowych modemow, chyba tylko wibracji nie ma :ok

LukNet - 2013-02-26, 10:32

Tablety GOCLEVER M813G i M723G: mobilne nowości z 3G i wsparciem Aero2
http://www.telix.pl/artyk...o2-3,53482.html

eMKa - 2013-02-26, 12:48

LukNet napisał/a:
Tablety GOCLEVER M813G i M723G: mobilne nowości z 3G i wsparciem Aero2
http://www.telix.pl/artyk...o2-3,53482.html

ciekaw jestem czy 7” ma też kontrowersyjny A-GPS jak poprzednie modele, a w 8” ma groźnego konkurenta
http://allegro.pl/nowy-ov...3017820383.html

wagabunda - 2013-03-02, 22:07

Może ktoś podpowie czy tablet z wbudowanym 3G WCDMA 2100MHz będzie
współgrał z Areo2

LukNet - 2013-03-02, 22:30

Zerknij tutaj http://jdtech.pl/2011/10/...-tabletach.html
poniżej jest tabelka z info jakie tablety są zgodne z Aero2.

wagabunda - 2013-03-03, 14:40

Dziekuję za pomoc .Niestety Aero2 nadaje głównie w technologi 3G/UMTS
na częstotliwości 900MHz.Pozdrawiam :spoko

eMKa - 2013-03-29, 13:24

Pytanie do właścicieli Overmaxa DualDriv z Androidem

Nie jestem zbyt bystry w obsłudze komputera :-/
Nie mam instrukcji Overmaxa DualDrivei nie mogę jej znaleźć w intrenecie

Czy jest możliwe wykorzystanie tabletu jako rejestrator podróży i jednocześnie nawigacji ?
Nawigacja jest oczywiście wgrana.