| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - Pneumatyka np. INTRAK
Bajaga - 2013-02-05, 09:53 Temat postu: Pneumatyka np. INTRAK Jest temat o pneumatycznym zawieszeniu ale nie znalazłem tam odpowiedzi na parę pytań.
Myślę o założeniu w intraku poduszek tylnego zawieszenia - chyba na jednym manometrze, ale to się jeszcze zobaczy (auto- blaszak).
I mam pytanka do praktyków:
- Czy poduszki montuje się Zamiast jakichś fabrycznych odbojów czy obok ? Bo jeżeli obok tzn. że nie ma możliwości obniżyć tyłu względem stanu obecnego ? - chciałbym mieć tył ciut niżej dla wyglądu a także dla lepszego wypoziomowania na postoju. (poza tym w Ducato/Boxer/Jumper Maxi z silnikiem 3.0 przód jest mocno obciążony silnikiem i jest wrażenie że tył jest za wysoko)
- Jaki te poduszki mają wpływ na prowadzenie auta ? Jak można opisać różnice ? Czy wspomaga to dynamiczną jazdę ? (oj wiem wiem, kamper to nie wyścigówka ale... nie każdy kamper )
- Czy na dłuższym postoju na kempingu te poduszki nie "popuszczają" ? Tzn. czy auto nie zaczyna jakoś głupio się układać względem gleby ?
Uprzejmie upraszam się o wasze wrażenia z użytkowania poduszek.
kaimar - 2013-02-05, 10:05
Poduszki o których myślisz są dodatkowym elementem resorującym i mogą powodować jedynie podniesienie poziomu nadwozia.
Obniżenie jest możliwe tylko poprzez przeróbkę zawieszenia, na przykład wymiany tylnego zawieszenia na takie gdzie jedynym elementem resorującym są poduszki (miechy) powietrzne.
Bajaga - 2013-02-05, 10:26
| kaimar napisał/a: | Poduszki o których myślisz są dodatkowym elementem resorującym i mogą powodować jedynie podniesienie poziomu nadwozia.
Obniżenie jest możliwe tylko poprzez przeróbkę zawieszenia, na przykład wymiany tylnego zawieszenia na takie gdzie jedynym elementem resorującym są poduszki (miechy) powietrzne. |
Podniesienie to mnie w ogóle nie interesuje. No chyba żeby zmienić resory na te z wersji nie-maxi (chyba jedno pióro mniej) ale to raczej sztuka dla sztuki. W sumie ta wysokość jest ok, miałem tylko nadzieję że da się jednak ciut niżej.
Ciekawe czy poduszki pomagają w zniwelowaniu efektu lekkiego "galopowania" nadwozia na pofałdowanych drogach i zmniejszają przechyły na zakrętach ?
Wiem, że to trochę "sportowe" pytania ale ja na autostradzie podróżuję przelotowo 140-160km/h (na razie więcej niż 180 się bałem , ale dla motoru to nie problem)
papamila - 2013-02-05, 21:08
możesz podnieśc również przod
robiłem to w Intrak-u (wymiana spręzyn na mocniejsze)
koszt to ok 700zł
P.S.
jesli ktoś jest zainteresowany to oddam nowe orginalne spręzyny
od ducato 2,3/ 2009r/ koła 15!!!
Bajaga - 2013-02-06, 13:16
| papamila napisał/a: | możesz podnieśc również przod
robiłem to w Intrak-u (wymiana spręzyn na mocniejsze)
koszt to ok 700zł
|
Eeee.. to by kolidowało z moim sport-kamperem
papamila - 2013-02-06, 14:47
| Bajaga napisał/a: | | to by kolidowało |
u mnie kolidowało,
prześwit 13-15 cm nie zostawiał wielkiego marginesu na błędy
istniała obawa trafienia jakiegoś, nawet niedużego zwierzaczka,
kosztem chłodnic i zderzaka w integralu
nie chciałem ryzykować,
Po zmianie (+/-10cm) własciwości jezdne nie zmieniły się
Argo - 2013-02-06, 16:52
W/g mojej wiedzy należy zachować poziom nadwozia. Jeżeli zwiększymy tylny prześwit to klapnie nam przód i możemy mieć problemy z przejazdem leżących policjantów. Do zwiększenia ładowności poprzez dodanie poduszek musimy brać to pod uwagę i albo jeździć z autem obciążonym lub regulować wysokość zmieniając ciśnienie. 99% zakładających poduszki nie zwraca się uwagi na amortyzatory, a z chwilą założenia poduszek zmienia się charakterystyka resorowania i amorki powinny być zmienione (występują drgania Shimmy). Auta posiadające systemy przeciw poślizgowe wymagają szczególnej troski w zestrojeniach. Nie które nie dają się zestroić trzeba dużo pracy w ustawieniach przedniego zawieszenia (dotyczy amortyzatorów). Nie zmieniamy przednich sprężyn tyko dodajemy gumowe podkładki. 1 cm podkładki powoduje podniesienie o około 5cm co jest bardzo dużo i nie zmienia nam charakterystyki amortyzacji, ale zmieni geometrię i należy ją pomierzyć.
koko - 2013-02-06, 18:59
Gdzie te podkładki się kupuje
Argo - 2013-02-06, 19:22
W temacie o AL-KO napisałem Ci.
kaimar - 2013-02-06, 19:42
| AiR napisał/a: | | dodajemy gumowe podkładki. 1 cm podkładki powoduje podniesienie o około 5cm co jest bardzo |
Nie bardzo rozumiem. Dyskusja jest na temat Ducato. Ducato ma ma kolumny typu McPherson. Oś geometryczna sprężyny przecina wahacz w 2/3 - 3/4 jego długości. Jakim cudem przesunięcie wahacza w dół o 1 cm w 2/3 do 3/4 jego długości ma dać przesunięcie jego końca o 5 cm? Nawet zakładając że środek płaszczyzny koła jest oddalony o pewną odległość od końcówki wahacza, to przy założeniu że oś sprężyny przecina wahacz w połowie to daje mi dopiero 2 cm.
janusz - 2013-02-06, 20:15
Z podnoszeniem zawieszenia osi napędzanej to nie jest takie hop siup. W terenówkach potrafią wypadać przeguby napędowe.
papamila - 2013-02-06, 20:55
| janusz napisał/a: | | Z podnoszeniem zawieszenia osi napędzanej to nie jest takie hop siup. W terenówkach potrafią wypadać przeguby napędowe. |
obawy miałem, dlatego tyle podchodów z tym było.
pisałem o niewielkim kosmetycznym podniesieniu, żadna extrema, stopien wysunięcia połosi został sprawdzony,
a cała przeróbka przetestowana na dystansie ponad 80.000km
Wszystko bez zarzutu
dodam że spręzyny to były orginały fiatowskie od ducato o innej twardości
kolega wspomniał o podkładkach gumowych, próby były - nie zdały egzaminu
auto było "nienaturalnie, " sztywne, dziwnie się prowadziło.
Argo - 2013-02-06, 21:14
Papamila napisał --auto było "nienaturalnie, " sztywne, dziwnie się prowadziło.
A geometria była sprawdzona, szczególnie kąty pochylenia. Ja osobiście preferuję tzw. NIVO dla ubogich poprzez zwiększenie ciśnienia gazu w amor. Przy usłudze wykonanej z regulacją amor autem jeździ się jak po szynach. Kamper ma z reguły stałe obciążenie i zawieszenie można dopracować na TIP TOP.
ARCADARKA - 2013-02-06, 21:18
| AiR napisał/a: | Papamila napisał --auto było "nienaturalnie, " sztywne, dziwnie się prowadziło.
A geometria była sprawdzona, szczególnie kąty pochylenia. Ja osobiście preferuję tzw. NIVO dla ubogich poprzez zwiększenie ciśnienia gazu w amor. Przy usłudze wykonanej z regulacją amor autem jeździ się jak po szynach. Kamper ma z reguły stałe obciążenie i zawieszenie można dopracować na TIP TOP. |
może walone
papamila - 2013-02-06, 21:38
| ARCADARKA napisał/a: | | może walone |
| AiR napisał/a: | | geometria była sprawdzona, szczególnie kąty pochylenia. |
przestańcie fantazjować,
auto było nowe, po zmianach sprawdzono dokładnie całą geometrię
ARCADARKA - 2013-02-06, 21:42
| papamila napisał/a: | | ARCADARKA napisał/a: | | może walone |
| AiR napisał/a: | | geometria była sprawdzona, szczególnie kąty pochylenia. |
przestańcie fantazjować,
auto było nowe, po zmianach sprawdzono dokładnie całą geometrię |
to jak było nowe ,to poco sprawdzana geometria ,przecie w nowych nawet o tym się nie myśli
walone mocno było ,może nie wiedziałeś ,,,,,ale co tam olej to ,,,,aby prosto jechało
papamila - 2013-02-06, 22:20
Darek,
czytaj ze zrozumieniem
| ARCADARKA napisał/a: | | jak było nowe ,to poco sprawdzana geometria ,przecie w nowych nawet o tym się nie myśli |
po zmianach sprawdzono dokładnie całą geometrię
ARCADARKA - 2013-02-06, 22:30
| papamila napisał/a: | Darek,
czytaj ze zrozumieniem
| ARCADARKA napisał/a: | | jak było nowe ,to poco sprawdzana geometria ,przecie w nowych nawet o tym się nie myśli |
po zmianach sprawdzono dokładnie całą geometrię |
slawwoj - 2013-02-17, 14:43
Zauważyłem że mojemu kamperowi wisi trochę d ... tył (chociaż diagnosta powiedział że jest wszystko OK). Niepokojacym widocznym objawem tego stanu są znaki oszorowania na zbiorniku na szarą wodę. Sprzęt z 1997 r.
- Czy w tym przypadku pomogłoby założenie poduszek ?
- czy nie miało skutków ujemnych
- czy przy wypusczonym powietrzu jest tak jakby poduszek nie bylo ?
kimtop - 2013-02-17, 14:51
Najpierw zrób resory.
Taniej i na pewno będzie o.k.
slawwoj - 2013-02-17, 15:17
| kimtop napisał/a: | Najpierw zrób resory.
Taniej i na pewno będzie o.k. |
Hmm może właśnie od tego zacząc.
Tyle lat w tym aucie nie było poduch i było dobrze ...
przemo.d - 2013-02-18, 23:28
Zamontujesz poduszki i Twój problem zniknie jak mój kiedyś
A z tymi resorami to nie taka prosta sprawa..jak człowiek się zagłębi w ten temat.
Poduchy to 1h montażu bez doświadczenia w tej dziedzinie jak kupisz dedykowany zestaw;)
Na 2 atmosferach z 10cm wyżej stoi...a możesz nabić 6..
Tylko z tym korektorem może Ci wystąpić problem jak zaczniesz bawić się poduszkami, bo teraz to on raczej nie pracuje a jak pobawiłem się poduchami to mój zaczął cieknąć;/
Pozdro.
przemo.d - 2013-02-18, 23:31
Zamontujesz poduszki i Twój problem zniknie jak mój kiedyś
A z tymi resorami to nie taka prosta sprawa..jak człowiek się zagłębi w ten temat.
Poduchy to 1h montażu bez doświadczenia w tej dziedzinie jak kupisz dedykowany zestaw;)
Na 2 atmosferach z 10cm wyżej stoi...a możesz nabić 6..
Tylko z tym korektorem może Ci wystąpić problem jak zaczniesz bawić się poduszkami, bo teraz to on raczej nie pracuje a jak pobawiłem się poduchami to mój zaczął cieknąć;/
No i co do komfortu to na pewno mniej trzęsie na dołach i przycierek nie ma na policjantach w końcu i na zakrętach dachem po asfalcie nie jedziesz.. Polecam.
Pozdro.
zibikruk - 2013-02-18, 23:33
Zamontowałem poduchy u siebie w Intraku, inna jazda. Chociaż resory miałem dobre to poduchy spowodowały inne zachowanie kamperka, jest bardziej stabilny, lepiej się prowadzi.
Kicio - 2013-02-19, 00:54
W mojej "Lali" poduchy ( z tyłu ) były fabryczne -mam zawieszenie Fiat Ducato .Po zakupie i przeglądzie okazało się że są sparciałe i trzeba je wymienić . Oryginalnych miechów trudno było kupić (u mnie były zamontowane zamiast odbijaczy) dlatego znalazłem na allegro kpl :poduszki , belka montażowa , przewody i zaworki -używane(za 400zł). Montaż zajął 3h (do ramy pod odbijacze nowo kupione i do belki tylnej na obejmy-były w zestawie) Same poduszki są od kabiny jakiegoś samochodu ciężarowego . Po zamontowaniu (nowych) Lala prowadzi się super.Kamper się nie buja na zakrętach , nierówności pokonuje płynniej - fakt , tył jest wyższy o około 8 cm . Wiosną wyprowadzę przewody ciśnieniowe z boku żeby można było poziomować na postojach za pomocą małego kompresorka 12V. Podsumowując : poduchy- naprawdę super sprawa polecam.
|
|