Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - ducato I Jakie części wozić ze sobą

bryzby - 2013-02-11, 22:49
Temat postu: ducato I Jakie części wozić ze sobą
Witam szanownych kolegów ,posiadaczy Fiata. Również posiadam Fiata pełnoletniego+,i zastanawiam się jakie części zapasowe muszę ze sobą zabrać na dłuższą wycieczkę zagraniczną.Mojego kamperka posiadam od 6-ciu miesięcy, już trochę pojeździłem nim,objechał trasę jednorazową ponad 2,5 tys km.Jednak czytając o przygodach braci kamperowej dochodzę do wniosku ,że miałem więcej szczęścia jak rozumu wypuszczając się nie sprawdzonym sprzętem w taką podróż. Aby tego błędu nie powtórzyć proszę doświadczonych Kolegów o radę jakie części zamienne zabrać ze sobą, szczególnie na wyjazd poza granice Polski?Jak wiadomo usługi w starych krajach UE są nie do przyjęcia jak na naszą kieszeń.Proszę kolegów o rady dla początkującego użytkownika Fiata 1,9 td.
majsterus - 2013-02-11, 23:00

alternator+ paski :mrgreen:
opaski do wężów chłodnicy, i żarówki i szczęście i optymizm. Jak jest zadbany to się nie ma co popsuć.

Ahmed - 2013-02-11, 23:03

majsterus napisał/a:
Jak jest zadbany to się nie ma co popsuć.

A jak się popsuje , to i tak akurat nie to , co przewidujesz :haha: :spoko

Pablobos - 2013-02-11, 23:19

Wszystkiego i tak nie weźmiesz ze sobą.
Ja swoim poprzednim ducato I woziłem ze sobą zapasowe weże do chłodnicy i linkę sprzęgła i gazu, trochę drutu, opaski, oraz podstawowe narzędzia jakoś zawsze dawałem rade.

HENRYCZEK - 2013-02-11, 23:34

Przed wyjazdem standardowy przegląd,paski,węże,klocki hamulcowe,płyny,układ kierowniczy.
Wydasz parę zł i komfortowo podróżujesz.

Poczytaj poniżej,oprócz wyposażenia,jest parę cennych rad na gadżety do drobnej naprawy.

http://www.camperteam.pl/...BFy%E6+kamperka

SlawekEwa - 2013-02-12, 07:32

bryzby napisał/a:
Aby tego błędu nie powtórzyć proszę doświadczonych Kolegów o radę jakie części zamienne zabrać ze sobą, szczególnie na wyjazd poza granice Polski?Jak wiadomo usługi w starych krajach UE są nie do przyjęcia jak na naszą kieszeń.Proszę kolegów o rady dla początkującego użytkownika Fiata 1,9 td.

Mogę Koledze pożyczyć na wyjazd kompletny zespół napędowy dukato 1.9T po 130tyś. przebiegu składający się z: silnik z osprzętem kpl+ skrzynia biegów z półosiami+chłodnica z wentylatorami + intercoorer + węże gumowe +linki gazu, sprzęgła, biegów + kompletna przednia wiązka elektryczna i inne drobne części :bigok

Track222 - 2013-02-12, 09:46

SlawekEwa napisał/a:
...............
Mogę Koledze pożyczyć na wyjazd kompletny zespół napędowy dukato 1.9T po 130tyś. przebiegu składający się z: silnik z osprzętem kpl+ skrzynia biegów z półosiami+chłodnica z wentylatorami + intercoorer + węże gumowe +linki gazu, sprzęgła, biegów + kompletna przednia wiązka elektryczna i inne drobne części :bigok

Sławek :brawo :brawo

bryzby - 2013-02-12, 10:59

Sławek super pomysł tylko lodówkę mam trochę za małą a nigdzie indziej tyle miejsca nie znajdę,A perspektywa pozbawienia się zawartości lodówki nie uśmiecha mi się.
Zaradek - 2013-02-12, 11:44

Jedyną zapasową rzeczą jaką zabieram jest pompka wody (ta w zabudowie do kranów). :spoko
bryzby - 2013-02-12, 13:14

Czyli jak widzę po odpowiedziach Kolegów, fiaty się nie psują.Osobiście myślałem o wożeniu ze sobą:
-bendix rozrusznika,
-element prostowniczy alternatora,
-węże gumowe chłodnicy,
-pierdołki typu żarówki ,kabelki , taśma klejąca opaski metalowe i plastikowe ...
Wiem ,że w kraju to nie ma obawy ale daleko od domu ,gdzie mówi się językiem ,którego nie rozumie to kupienie nawet drobiazgu może być problemem,nie mówiąc już o cenach robocizny np. w Austrii,Szwajcarii.

kimtop - 2013-02-12, 13:26

bryzby napisał/a:
-węże gumowe chłodnicy,

Wymień na nowe i będziesz miał z głowy

bryzby napisał/a:
-pierdołki typu żarówki ,kabelki , taśma klejąca opaski metalowe i plastikowe ...

To może się przydać zawsze.

bryzby napisał/a:
-bendix rozrusznika,

-element prostowniczy alternatora,

Zamiast tego wziąłbym pasek alternatora.

bryzby - 2013-02-12, 13:30

Paski jako oczywista oczywistość wykropkowałem.Węże chłodnicy są w nienagannym stanie ale przy wysokich temperaturach o awarię nie trudno.Może lekko przesadzam ale życie mnie nauczyło aby w miarę możliwości liczyć na siebie, nie zawsze na drodze spotkasz życzliwego klubowego Kolegę.
kimtop - 2013-02-12, 16:16

bryzby napisał/a:
ale przy wysokich temperaturach o awarię nie trudno

Czy w Polsce czy w Grecji węże pracują w 90 st.C.

Od wysokich temperatur prędzej siądzie Ci Jakieś łożysko(np.koła)czy uszczelniacz.
Ale to wypadało by ciągac przyczepkę części.
Kup ADAC-a będziesz spokojniejszy i nic Ci się nie zdarzy.

Cyryl - 2013-02-12, 16:26

to co wozić, zależy od tego czy potrafimy tego użyć.

jak któryś z kolegów zauważył, taniej jest utrzymywać pojazd w sprawności niż przerabiać go na mobilną hurtownię części zamiennych.

ostatnio przy wymianie paska zębatego w osobówce mechanik mi powiedział, że pasek to najmniej zawodna część układy rozrządu i po namyśle przyznałem mu rację.

wystarczy wozić ze sobą żarówki, jakieś drobne rzeczy w rodzaju drucików, trytek, tasmy izolacyjnej i narzędzi, i według mnie wystarczy.

gdy jakieś 30 lat temu sprzedałem Syrenę i kupiłem Garbusa (15 letniego) pierwszy raz przekonałem się, że można podróżować tylko ze śrubokrętem.

bryzby - 2013-02-12, 16:26

ADAC od wczoraj zamówiony czekam na realizację. Nie załatwia to części i naprawy tylko hol.