| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Suszarka do włosów a kamper
bryzby - 2013-02-17, 20:11 Temat postu: Suszarka do włosów a kamper Czytałem już gdzieś na forum o sposobie użytkowania suszarki w kamperku ale chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi jakie rozwiązanie jest najlepsze.Rozważałem suszarkę 12V ale nie wiem czy wytrzymają bezpieczniki instalacji, na 220V- mam za słabą przetwornicę -600/300W a suszarki jakie znam to ok. 1500W. Więc mam pytanie do Kolegów jak załatwiacie ten problem bo ja na razie wyjmuję agregat i cierpliwie czekam, lecz na dłuższą metę to chyba nie jest rozwiązanie.
janusz - 2013-02-17, 20:14
Mam, w sensie bo to żona używa, suszarkę na 12V. Gniazdko od zapalniczki wytrzymuje.
Yans - 2013-02-17, 20:17
Ja mam przetwornicę 1000 W , a suszarkę czasem wożę do rozpalania grilla...
bryzby - 2013-02-17, 20:19
| janusz napisał/a: | | Mam, w sensie bo to żona używa, suszarkę na 12V. Gniazdko od zapalniczki wytrzymuje. |
Proszę jeszcze jeśli możesz,powiedz czy czas suszenia jest dłuższy znacząco od suszarki na 220V?
Poprawiłem cytat.WB
donald - 2013-02-17, 20:20
U mnie żonka też używa 12 voltowej...gniazdo wytrzymuje bez problemu, gorzej z wtyczką..dwa razy juz upalił sie kabel...
Track222 - 2013-02-17, 20:20
Tak jak Janusz napisał, kup suszarkę na 12v i po problemie. http://allegro.pl/suszark...2971114271.html
janusz - 2013-02-17, 20:25
| bryzby napisał/a: | | Proszę jeszcze jeśli możesz,powiedz czy czas suszenia jest dłuższy znacząco od suszarki na 220V? |
Nie wiem, chyba dłuższy, ale to na wakacjach gdzie czas nie gra roli. Przeważnie suszy głowę podczas jazdy to i czas nie ma znaczenia.
bryzby - 2013-02-17, 20:30
Janusz wiesz ,że z kobietą się nie zadziera.Jak zaproponuję rozwiązanie ,które okaże się niewypałem to reszta wycieczki może wyglądać mało interesująco.
kimtop - 2013-02-17, 20:36
Moja Żona wystawia głowę za okno w czasie jazdy
bryzby - 2013-02-17, 20:42
| kimtop napisał/a: | Moja Żona wystawia głowę za okno w czasie jazdy |
Jest to bardzo dobry i znany sposób ale nie zawsze możesz go żonie zaproponować.Decyzję dzięki waszym radom podjąłem,dziękuję za pomoc i podzielenie się swoimi doświadczeniami.
Track222 - 2013-02-17, 20:43
| bryzby napisał/a: | Janusz wiesz ,że z kobietą się nie zadziera.Jak zaproponuję rozwiązanie ,które okaże się niewypałem to reszta wycieczki może wyglądać mało interesująco. |
Jeśli suszenie włosów ma być problemem podczas wyjazdu, to lepiej nigdzie nie jechać.
Tadeusz - 2013-02-17, 20:46
| Track222 napisał/a: | | Jeśli suszenie włosów ma być problemem podczas wyjazdu, to lepiej nigdzie nie jechać. |
janusz - 2013-02-17, 20:49
| bryzby napisał/a: | .Jak zaproponuję rozwiązanie ,które okaże się niewypałem to reszta wycieczki może wyglądać mało interesująco. |
Najważniejsze mieć mocne argumenty
Tadeusz - 2013-02-17, 20:52
| janusz napisał/a: | | Najważniejsze mieć mocne argumenty |
Znaczy się - kluczyki od kampera.
jacenty - 2013-02-18, 16:03
Ja mam przetwornicę 1500w podpietą do 200Ah akumulatora i chodzi na tym suszarka 1000w , czajnik 1000w (pozwala zagotować wode dla 3 osób w sensownym czasie i dowolnym miejscu ) , obsługuje podstwowe elektronarzędzia (wiertarka , szlifierka katowa ) .
Przy poborze dużych prądów załaczamy silnik . Bez silnika to to wielkie aku starcza na 3-4 zagotowania wody 1 l.
W zasadzie to mam dwie przetwornice . Tą 1500w i jeszcze 500w czysty sinus do zasilania kompa i elektroniki.
Na tej dużej to nawet idzie spawarka ,ale tylko na elektrodzie 1,6 , co w czarnej d...pie może uratować skórę.
A co do suszarki ,czy czajnika na 12v to taki kiepski zamiennik , który zabiera masę czasu i często doprowadza do pewnej nerwowości.
Cyryl - 2013-02-18, 16:06
a po co Ci włosy?
trzeba jak żołnierze specnazu przed akcją golą się na łyso (jak jeszcze coś zostało) i tak do miesiąca mają spokój.
Track222 - 2013-02-18, 16:19
| jacenty napisał/a: | | Ja mam przetwornicę 1500w podpiętą do 200Ah akumulatora i chodzi na tym suszarka 1000w , czajnik 1000w (pozwala zagotować wodę dla 3 osób w sensownym czasie i dowolnym miejscu ) , obsługuje podstropowe elektronarzędzia (wiertarka , szlifierka katowa ) .l.............. Na tej dużej to nawet idzie spawarka ,ale tylko na elektrodzie 1,6 , co w czarnej d...pie może uratować skórę..... |
Jestem pełen podziwu podstawowe elektronarzędzia (szlifierka kątowa i spawarka). To Ty kolego przeprowadzasz poważne remonty.
HENRYCZEK - 2013-02-18, 16:38
| Track222 napisał/a: | | jacenty napisał/a: | | Ja mam przetwornicę 1500w podpiętą do 200Ah akumulatora i chodzi na tym suszarka 1000w , czajnik 1000w (pozwala zagotować wodę dla 3 osób w sensownym czasie i dowolnym miejscu ) , obsługuje podstropowe elektronarzędzia (wiertarka , szlifierka katowa ) .l.............. Na tej dużej to nawet idzie spawarka ,ale tylko na elektrodzie 1,6 , co w czarnej d...pie może uratować skórę..... |
Jestem pełen podziwu podstawowe elektronarzędzia (szlifierka kątowa i spawarka). To Ty kolego przeprowadzasz poważne remonty. |
Odpowiednie przygotowanie pola biwakowego to podstawa
janusz - 2013-02-18, 16:45
| Cytat: | | Jestem pełen podziwu podstawowe elektronarzędzia (szlifierka kątowa i spawarka). To Ty kolego przeprowadzasz poważne remonty. |
A jak strusie jajo na z;locie w Pajęcznie chcieliśmy rozprawiczyć to co byśmy zrobili jakby Tadeusz nie miał w kamperze wiertarki.
Tadeusz - 2013-02-18, 16:53
| janusz napisał/a: | | A jak strusie jajo na z;locie w Pajęcznie chcieliśmy rozprawiczyć to co byśmy zrobili jakby Tadeusz nie miał w kamperze wiertarki. |
No własnie. Miałem również specjalne wiertło.
Zawsze wożę komplet narzędzi łącznie z wiertarką i szlifierką kątową, drut, sznurek i konewkę.
kimtop - 2013-02-18, 17:49
| Tadeusz napisał/a: | | Zawsze wożę komplet narzędzi łącznie z wiertarką i szlifierką kątową, drut, sznurek i konewkę. |
Kurcze, toż to już prawie pomoc drogowa.
I można nie płacić akcyzy
malyzpolic - 2013-02-19, 00:14
u nas w campejku mamy przetwornicę 2000W co prawda jak podłączamy coś większej mocy to silnik zawsze pracuje, żeby baterii za mocno nie obciązać bo prąd w naszym przypadku jest na wagę złota nie rozumiem potrzeby czystej synusoidy w laptopie bo ten ma swój układ stabilizujący ale może słabo się znam, natomiast z praktyki wszystkie urządzenie z elektroniczną rególacją czy temp czu obr potrzebują właśnie dobrego pradu, upaliliśmy 2 prostownice do włosów, a szlifierka kątowa miala problem z rozruchem. rozwiązanie banalne używamy prostownicy (znaczy kobieta jeżdząca z nami ) takiej bez regulacji więc nie ma co się zepsuć, suszarke tez mamy ale nie pamiętam jakej mocy natomiast napewno jest to małe tanie i bez wodotrysków, i coś kojazy mi się że do 1000W bo zawsze myśle o polach kempingowych na których i tak nigdy nie nocujemy.
mamy też czajnik na 12V wodę grzał przez 30min nim ją zagotował dojechałem w tym czasie prawie z Gorzowa do Szczecina lezy w konice nie używany, nie polecam
malyzpolic - 2013-02-19, 00:16
a wim co chciałem jeszcze napisać bo to ważne
fryzura
ja jestem łysy tak mi jakoś wyszło troche nie zamierzenie natomiast obie kobiety w naszym timie mają długie pióra. po ostatnim wyjeździe walce o mycie głowy suszenie prostowanie itp doszedłem do wniosku że na przyszłe wakacje wszyscy będą wyglądac jak ja.
oszczędności na wodzie na prądzie rzecz bezcenna
Cyryl - 2013-02-19, 05:01
| malyzpolic napisał/a: | | ...doszedłem do wniosku że na przyszłe wakacje wszyscy będą wyglądac jak ja... |
zamiast suszarki weź na następny wyjazd opalarkę (podobnie wygląda) i po pierwszym suszeniu będzie miał spokój w tym względzie.
kum - 2013-02-19, 10:33
Witam,
różne są możliwości zasilania suszarki i innych urządzeń.
W moim jest akumulator żelowy 200ah,przetwornica 2000wat/4000wat oraz solar 100wat.
Praktycznie nie potrzebuję 220v do zasilania tv24", suszarki 1kw, czajnika 2kw oraz laptopa
Pozdrawiam Krzysztof
jacenty - 2013-02-19, 13:19
| Track222 napisał/a: | | jacenty napisał/a: | | Ja mam przetwornicę 1500w podpiętą do 200Ah akumulatora i chodzi na tym suszarka 1000w , czajnik 1000w (pozwala zagotować wodę dla 3 osób w sensownym czasie i dowolnym miejscu ) , obsługuje podstropowe elektronarzędzia (wiertarka , szlifierka katowa ) .l.............. Na tej dużej to nawet idzie spawarka ,ale tylko na elektrodzie 1,6 , co w czarnej d...pie może uratować skórę..... |
Jestem pełen podziwu podstawowe elektronarzędzia (szlifierka kątowa i spawarka). To Ty kolego przeprowadzasz poważne remonty. |
Bywaja na świecie miejsca gdzie do serwisu jest dość daleko. A co zrobisz na środku stepu w kazachstanie ,jak urwiesz w dziurze np mocowanie wahacza?
Ponad to warto mieć możliwość doraźnych napraw w przypadku jazdy off-road.
|
|