Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Suszarka do włosów a kamper

bryzby - 2013-02-17, 20:11
Temat postu: Suszarka do włosów a kamper
Czytałem już gdzieś na forum o sposobie użytkowania suszarki w kamperku ale chyba nie ma jednoznacznej odpowiedzi jakie rozwiązanie jest najlepsze.Rozważałem suszarkę 12V ale nie wiem czy wytrzymają bezpieczniki instalacji, na 220V- mam za słabą przetwornicę -600/300W a suszarki jakie znam to ok. 1500W. Więc mam pytanie do Kolegów jak załatwiacie ten problem bo ja na razie wyjmuję agregat i cierpliwie czekam, lecz na dłuższą metę to chyba nie jest rozwiązanie. :shock:
janusz - 2013-02-17, 20:14

Mam, w sensie bo to żona używa, suszarkę na 12V. Gniazdko od zapalniczki wytrzymuje.
Yans - 2013-02-17, 20:17

Ja mam przetwornicę 1000 W , a suszarkę czasem wożę do rozpalania grilla... :bigok
bryzby - 2013-02-17, 20:19

janusz napisał/a:
Mam, w sensie bo to żona używa, suszarkę na 12V. Gniazdko od zapalniczki wytrzymuje.

Proszę jeszcze jeśli możesz,powiedz czy czas suszenia jest dłuższy znacząco od suszarki na 220V?

Poprawiłem cytat.WB

donald - 2013-02-17, 20:20

U mnie żonka też używa 12 voltowej...gniazdo wytrzymuje bez problemu, gorzej z wtyczką..dwa razy juz upalił sie kabel... :-P
Track222 - 2013-02-17, 20:20

Tak jak Janusz napisał, kup suszarkę na 12v i po problemie. http://allegro.pl/suszark...2971114271.html
janusz - 2013-02-17, 20:25

bryzby napisał/a:
Proszę jeszcze jeśli możesz,powiedz czy czas suszenia jest dłuższy znacząco od suszarki na 220V?

Nie wiem, chyba dłuższy, ale to na wakacjach gdzie czas nie gra roli. Przeważnie suszy głowę podczas jazdy to i czas nie ma znaczenia.

bryzby - 2013-02-17, 20:30

Janusz wiesz ,że z kobietą się nie zadziera.Jak zaproponuję rozwiązanie ,które okaże się niewypałem to reszta wycieczki może wyglądać mało interesująco. :box
kimtop - 2013-02-17, 20:36

Moja Żona wystawia głowę za okno w czasie jazdy :haha:
bryzby - 2013-02-17, 20:42

kimtop napisał/a:
Moja Żona wystawia głowę za okno w czasie jazdy :haha:

Jest to bardzo dobry i znany sposób ale nie zawsze możesz go żonie zaproponować.Decyzję dzięki waszym radom podjąłem,dziękuję za pomoc i podzielenie się swoimi doświadczeniami. :spoko :idea

Track222 - 2013-02-17, 20:43

bryzby napisał/a:
Janusz wiesz ,że z kobietą się nie zadziera.Jak zaproponuję rozwiązanie ,które okaże się niewypałem to reszta wycieczki może wyglądać mało interesująco. :box

Jeśli suszenie włosów ma być problemem podczas wyjazdu, to lepiej nigdzie nie jechać.

Tadeusz - 2013-02-17, 20:46

Track222 napisał/a:
Jeśli suszenie włosów ma być problemem podczas wyjazdu, to lepiej nigdzie nie jechać.

:brawo: :brawo: :brawo:

janusz - 2013-02-17, 20:49

bryzby napisał/a:
.Jak zaproponuję rozwiązanie ,które okaże się niewypałem to reszta wycieczki może wyglądać mało interesująco. :box

Najważniejsze mieć mocne argumenty :haha:

Tadeusz - 2013-02-17, 20:52

janusz napisał/a:
Najważniejsze mieć mocne argumenty

Znaczy się - kluczyki od kampera. :szeroki_usmiech

jacenty - 2013-02-18, 16:03

Ja mam przetwornicę 1500w podpietą do 200Ah akumulatora i chodzi na tym suszarka 1000w , czajnik 1000w (pozwala zagotować wode dla 3 osób w sensownym czasie i dowolnym miejscu ) , obsługuje podstwowe elektronarzędzia (wiertarka , szlifierka katowa ) .
Przy poborze dużych prądów załaczamy silnik . Bez silnika to to wielkie aku starcza na 3-4 zagotowania wody 1 l.
W zasadzie to mam dwie przetwornice . Tą 1500w i jeszcze 500w czysty sinus do zasilania kompa i elektroniki.
Na tej dużej to nawet idzie spawarka ,ale tylko na elektrodzie 1,6 , co w czarnej d...pie może uratować skórę.
A co do suszarki ,czy czajnika na 12v to taki kiepski zamiennik , który zabiera masę czasu i często doprowadza do pewnej nerwowości.

Cyryl - 2013-02-18, 16:06

a po co Ci włosy?

trzeba jak żołnierze specnazu przed akcją golą się na łyso (jak jeszcze coś zostało) i tak do miesiąca mają spokój.

Track222 - 2013-02-18, 16:19

jacenty napisał/a:
Ja mam przetwornicę 1500w podpiętą do 200Ah akumulatora i chodzi na tym suszarka 1000w , czajnik 1000w (pozwala zagotować wodę dla 3 osób w sensownym czasie i dowolnym miejscu ) , obsługuje podstropowe elektronarzędzia (wiertarka , szlifierka katowa ) .l.............. Na tej dużej to nawet idzie spawarka ,ale tylko na elektrodzie 1,6 , co w czarnej d...pie może uratować skórę.....

Jestem pełen podziwu podstawowe elektronarzędzia (szlifierka kątowa i spawarka). To Ty kolego przeprowadzasz poważne remonty.

HENRYCZEK - 2013-02-18, 16:38

Track222 napisał/a:
jacenty napisał/a:
Ja mam przetwornicę 1500w podpiętą do 200Ah akumulatora i chodzi na tym suszarka 1000w , czajnik 1000w (pozwala zagotować wodę dla 3 osób w sensownym czasie i dowolnym miejscu ) , obsługuje podstropowe elektronarzędzia (wiertarka , szlifierka katowa ) .l.............. Na tej dużej to nawet idzie spawarka ,ale tylko na elektrodzie 1,6 , co w czarnej d...pie może uratować skórę.....

Jestem pełen podziwu podstawowe elektronarzędzia (szlifierka kątowa i spawarka). To Ty kolego przeprowadzasz poważne remonty.

Odpowiednie przygotowanie pola biwakowego to podstawa :haha:

janusz - 2013-02-18, 16:45

Cytat:

A jak strusie jajo na z;locie w Pajęcznie chcieliśmy rozprawiczyć to co byśmy zrobili jakby Tadeusz nie miał w kamperze wiertarki.

Tadeusz - 2013-02-18, 16:53

janusz napisał/a:
A jak strusie jajo na z;locie w Pajęcznie chcieliśmy rozprawiczyć to co byśmy zrobili jakby Tadeusz nie miał w kamperze wiertarki.

No własnie. :szeroki_usmiech Miałem również specjalne wiertło. :wyszczerzony:

Zawsze wożę komplet narzędzi łącznie z wiertarką i szlifierką kątową, drut, sznurek i konewkę. :-P

kimtop - 2013-02-18, 17:49

Tadeusz napisał/a:
Zawsze wożę komplet narzędzi łącznie z wiertarką i szlifierką kątową, drut, sznurek i konewkę.

Kurcze, toż to już prawie pomoc drogowa. :shock:
I można nie płacić akcyzy :ok

malyzpolic - 2013-02-19, 00:14

u nas w campejku mamy przetwornicę 2000W co prawda jak podłączamy coś większej mocy to silnik zawsze pracuje, żeby baterii za mocno nie obciązać bo prąd w naszym przypadku jest na wagę złota :) nie rozumiem potrzeby czystej synusoidy w laptopie bo ten ma swój układ stabilizujący ale może słabo się znam, natomiast z praktyki wszystkie urządzenie z elektroniczną rególacją czy temp czu obr potrzebują właśnie dobrego pradu, upaliliśmy 2 prostownice do włosów, a szlifierka kątowa miala problem z rozruchem. rozwiązanie banalne używamy prostownicy (znaczy kobieta jeżdząca z nami ;) ) takiej bez regulacji więc nie ma co się zepsuć, suszarke tez mamy ale nie pamiętam jakej mocy natomiast napewno jest to małe tanie i bez wodotrysków, i coś kojazy mi się że do 1000W bo zawsze myśle o polach kempingowych na których i tak nigdy nie nocujemy.
mamy też czajnik na 12V wodę grzał przez 30min nim ją zagotował :( dojechałem w tym czasie prawie z Gorzowa do Szczecina lezy w konice nie używany, nie polecam

malyzpolic - 2013-02-19, 00:16

a wim co chciałem jeszcze napisać bo to ważne
fryzura
ja jestem łysy tak mi jakoś wyszło troche nie zamierzenie natomiast obie kobiety w naszym timie mają długie pióra. po ostatnim wyjeździe walce o mycie głowy suszenie prostowanie itp doszedłem do wniosku że na przyszłe wakacje wszyscy będą wyglądac jak ja.
oszczędności na wodzie na prądzie rzecz bezcenna :wyszczerzony:

Cyryl - 2013-02-19, 05:01

malyzpolic napisał/a:
...doszedłem do wniosku że na przyszłe wakacje wszyscy będą wyglądac jak ja...

zamiast suszarki weź na następny wyjazd opalarkę (podobnie wygląda) i po pierwszym suszeniu będzie miał spokój w tym względzie.

kum - 2013-02-19, 10:33

Witam,
różne są możliwości zasilania suszarki i innych urządzeń.
W moim jest akumulator żelowy 200ah,przetwornica 2000wat/4000wat oraz solar 100wat.
Praktycznie nie potrzebuję 220v do zasilania tv24", suszarki 1kw, czajnika 2kw oraz laptopa

Pozdrawiam Krzysztof

jacenty - 2013-02-19, 13:19

Track222 napisał/a:
jacenty napisał/a:

Bywaja na świecie miejsca gdzie do serwisu jest dość daleko. A co zrobisz na środku stepu w kazachstanie ,jak urwiesz w dziurze np mocowanie wahacza?
Ponad to warto mieć możliwość doraźnych napraw w przypadku jazdy off-road.