Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Maty pod koła

janusz - 2013-02-18, 02:25
Temat postu: Maty pod koła
Czy ktoś ma, używał, widział naocznie takie podkłady pod koła.
gino - 2013-02-18, 07:46

są podobne chyba w lidlu...
raz używaliśmy z kumplem, w dostawczaku ,w prawdzie zapadły się w błoto razem z kołem ale pomogły
tylko później nie bardzo wiedzieliśmy gdzie je wsadzić bez mycia

najfajnieszy jest pokrowiec...mozna w nim przynosci drzewo do kominka :-P

Banan - 2013-02-18, 09:05

A w "Stonce" ostatnio sobie leżały, obejrzałem i... odłożyłem :spoko
janusz - 2013-02-18, 09:10

Banan napisał/a:

Bo chwilowo nie planujesz wyjazdu na Saharę. :-P
Gdybyś planował wyjazd z Elwoodem też byś inaczej patrzył na przedmioty mogące uratować życie. Nie wiem czy ADAC gotowy jest przyjechać po moje auto na pustynię :haha:

lepciak - 2013-02-18, 09:12

gino
Cytat:
raz używaliśmy z kumplem, w dostawczaku ,w prawdzie zapadły się w błoto razem z kołem

Dobrze, że udało się je w błocie znaleźć i wyrwać.

bryzby - 2013-02-18, 09:19

janusz napisał/a:
Czy ktoś ma, używał, widział naocznie takie podkłady pod koła.

Janusz ja kupiłem takie w biedronce. Na początku prezentacji kosztowały około 75PLN ja w grudniu płaciłem 29 PLN za sztukę.Co do zastosowania to nie mogę nic powiedzieć bo nie miałem sposobności jednak z wyglądu to chyba dobra sprawa.Dość solidne wykonanie.

Banan - 2013-02-18, 09:27

Na Saharze Januszku to te maty pomogą jak umarłemu kadzidło :haha: :haha: :haha:
Są za krótkie i za wąskie jak na moje oko, dlatego odłożyłem :-P

janusz - 2013-02-18, 09:30

lepciak napisał/a:
Dobrze, że udało się je w błocie znaleźć i wyrwać.

Ale dobrze czy nie dobrze. Gdyby nie dało się wyrwać wolne byłoby nosidełko do drewna. :-P
Banan napisał/a:
Są za krótkie i za wąskie jak na moje oko,

Ale to są na koło :haha:
Gdyby to miało jakiś zaczep do przełożenia przez otwór w feldze i nawijało się na koło jak łańcuch śniegowy.

bryzby - 2013-02-18, 09:30

Na Saharę to drabina jest za krótka i za wąska.
janusz - 2013-02-18, 09:35

bryzby napisał/a:

Mam nadzieję, że nie będę musiał Sahary przejechać tylko ewentualnie wygrzebać się z piachu gdy Elkowi GPS zgłupieje.

Banan - 2013-02-18, 09:36

janusz napisał/a:
Ale to są na koło :haha:

Cholercia, nie spojrzałem na instrukcje obsługi :haha: :haha: :haha:

slajd - 2013-02-18, 12:20

bryzby napisał/a:

Też tak pomyślałem i dlatego kupiłem 4 szt.
Jeszcze nie testowałem, ale wcześniej kupiłem wycieraczki z gumy
fakt 2-razy szersze i w błocie dały radę :spoko

bryzby - 2013-02-18, 13:12

slajd napisał/a:
Też tak pomyślałem i dlatego kupiłem 4 szt.

Ja kupiłem 2 szt. ponieważ mój kamperek ma obciążony bardzo tył a lekki przód więc muszę niestety starannie wybierać miejsca postoju.Maty mają pomagać ruszyć z miejsca a nie stanowić zastępczej drogi, to w przypadku złego wyboru.Myślę, że opony z bieżnikiem dość grubym-klockowym też trochę pomogą. :roll:

Cyryl - 2013-02-18, 13:17

janusz napisał/a:
Banan napisał/a:

Bo chwilowo nie planujesz wyjazdu na Saharę. :-P
Gdybyś planował wyjazd z Elwoodem też byś inaczej patrzył na przedmioty mogące uratować życie...

a po co wielbłądowi maty?
do spania?

bogus bednarski - 2013-02-18, 18:48

Banan napisał/a:
Na Saharze Januszku to te maty pomogą jak umarłemu kadzidło :haha: :haha: :haha:
Są za krótkie i za wąskie jak na moje oko, dlatego odłożyłem :-P

Nie znam tych podkładek lecz myślę że są do piachu za krótkie.
Latem swoim VW T4 wjechałem w leśną drogę, piaszczystą i zakopałem się po zawieszenie.
Za podkładki użyłem wycieraczki pod nogi. Dało się wyjechać lecz były cały czas wyrzucane z pod kół.Gdy by były dłuższe to myślę że nie było by takiego problemu.
Natomiast pod miękki grunt też chyba są za krótkie, co innego pod samochód osobowy, dużo lżejszy.

bryzby - 2013-02-18, 18:57

bogus bednarski napisał/a:
Za podkładki użyłem wycieraczki pod nogi.

Wycieraczki są płaskie a te podkładki mają kształt drabinki, nie ma możliwości aby koło wyrzuciło taką drabinkę,może ją jedynie pogrążyć np w błocie ale myślę ,że pomimo tego samochód wyjedzie.Przecież nie jedziemy na rajdy typowo terenowe.

bryzby - 2013-02-18, 19:00

Zapomniałem dopisać ,że przeznaczone są do samochodów do 3t,więc myślę ,że nasze kampery w dużej ilości się tu mieszczą.
Cyryl - 2013-02-18, 20:26

w ostatni weekend, będąc w Osolinie, gdy na opadłe liście spadł śnieg w nocy z soboty na niedzielę, nie miałem pewności czy wyjadę o własnych siłach, zastosowałem swój pomysł, czyli paski zębate. założyłem po jednym na koło, z lenistwa. wystarczyło.
Cyryl - 2013-02-18, 20:45

18-19.01 byłem w Wilczynie Leśnym, jako że śnieg już stopniał nie wziąłem pasków. w miejscu postoju jednak podłoże pokryte liśćmi było mocno rozmoknięte i zakopałem się.

nie mając pasków użyłem sznurka, poskutkowało.

bryzby - 2013-02-18, 20:51

Ja co prawda kupiłem takie małe drabinki z biedronki, ale mimo wszystko to zabieram jeszcze dwie grube linki żeglarskie które zawiąże jak ty na koła .Wiedz ,że im grubsza linka tym większa przyczepność. Jeśli nie jedziesz po twardym podłożu to starczy na długo.
Irel - 2013-02-18, 20:56

Myślę, że te podkładki na pewno zdadzą egzamin na mniej zwięzłym gruncie. Sam używam maty antypoślizgowej podkładanej pod ładunki paletowe

można je kupić na aledrogo. Są stosunkowo lekkie i niedrogie. Kilka razy pomogły w wyjechaniu z piasku, w który zakopałem się dzięki łańcuchom.

bryzby - 2013-02-18, 21:01

Chyba nie do końca masz rację, jak koła mają poślizg mimo bieżnika to taka mata ma jeszcze mniejsze opory przed poślizgiem.Może być tylko skuteczna przed zapadaniem się np. w piasku.
Cyryl - 2013-02-18, 21:01

takie rzeczy próbowałem jak maty, ale mi nie bardzo zdały egzamin. rolują się i często są wyrzucane przez buksujące koła.
ale tylko mogę powiedzieć o terenie podmokłym, na suchym piasku nie próbowałem ich.

Misio - 2014-01-12, 20:49

Podejrzewam, że na zlocie w Złotej Dolinie miałyby wielkie powodzenie. Tam prawie wszystkie kampery zakopały się po silnik w błocie. ;)