Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - dostawiana klimatyzacja-nie dachowa

tadek27 - 2013-02-18, 13:26
Temat postu: dostawiana klimatyzacja-nie dachowa
nie posiadam w swoim domku klimy stacjonarnej :( :( :( i chodzi mi po głowie pomysł z dostawianą klimatyzacją z odprowadzeniem ciepłego powietrza na zewnątrz . wiadomo dlaczego oryginał zwala mnię ceną z nóg) . technicznie nie ma żadnego problemu , ale nie wiem jak jest ze skutecznością- wydajnością. może ma ktoś z szanownych forumowiczów jakieś doświadczenia (jeżeli temat był poruszany przepraszam ale nie natrafiłem)
WilKas - 2013-02-18, 14:20

Z tego co pamiętam to nawet ktoś z Forumowiczów chciał sprzedać taki klimatyzator ja sam chyba mam taki gdzieś ... temat też już był poruszany głównie chodziło o umiejscowienie tego klimatyzatora z racji tego ze nie zajmuje on mało miejsca a po drugie to rura odprowadzająca ciepłe powietrze ponoć strasznie sie nagrzewa i sugestie były takie żeby właśnie te odprowadzenie było jak najkrótsze z tego względu ze po pewnym czasie pracy zamiast schładzać powietrze będziesz miał dodatkowy grzejnik w zabudowie co do wydajności tych sprzętów nie mam pojęcia sam nigdy z tego jeszcze nie skorzystałem ale może będzie okazja Pozdrawiam
cirrustravel - 2013-02-18, 14:27

Zastosowałem taka klimę w przyczepie (mam nawet ją do sprzedania, używaną 2x) i musisz mieć miejsce tuż przy ściance, by wylot gorącego powietrza był bezpośrednio na zewnątrz. Ja niestety nie miałem takiej możliwości i rura odprowadzająca ciepło bardzo się nagrzewała. Więc z jednej strony miałem super chłodzenie, z drugiej grzanie.
Gdyby "plecki" klimy od razu miały wylot na zewnątrz na pewno by dała radę.
Jeszcze jeden minus to pobór prądu. Na pełnych obrotach - 2000W (ale chyba jest regulacja 800W/1200W/2000W).

WilKas - 2013-02-18, 14:28

dobrze pamiętałem że ktoś miał taką klimę na sprzedaż :)
tadek27 - 2013-02-18, 14:40

Mariusz ta klima jest z rurą? więc podaj jej rozmiary może coś z tego wyjdzie. ja mam zamiar wyprowadzić ciepłe powietrze do boksu pod łóżkiem, a tam już nie ma problemu z wietrzeniem.
zbychu - 2013-02-18, 15:24

Najlepiej taką zamontować ;http://moto.allegro.pl/promocja-10-klimatyzacja-truma-saphir-compact-i3034251541.html
bartosz_b - 2013-02-18, 15:34

zbychu napisał/a:
Najlepiej taką zamontować ;http://moto.allegro.pl/promocja-10-klimatyzacja-truma-saphir-compact-i3034251541.html

Tylko szkoda że ta cena nie jest ceną końcową. Orientowałem się w ubiegłym roku, tylko chciałem model tańszy i wszystko pięknie ładnie, ale cena akcesoriów do tego mnie powaliła. Wszystkie rury, nawiewy i montaż wyszedł orientacyjnie jakieś 25% ceny klimy.
Z tym że u mnie jest kiepsko z miejscem i trzeba by było rozebrać pół zabudowy żeby to dobrze zamontować.

Jeżeli natomiast chodzi o klimy przenośne to z tego co się orientuje one muszą znowu odstać jakiś czas nieruszane zanim je się uruchomi

tadek27 - 2013-02-18, 15:36

to się zgadza , lecz jest bariera finasowa i nie mam wolnego boxu
cirrustravel - 2013-02-18, 16:21

tadek27 napisał/a:
Mariusz ta klima jest z rurą? więc podaj jej rozmiary może coś z tego wyjdzie. ja mam zamiar wyprowadzić ciepłe powietrze do boksu pod łóżkiem, a tam już nie ma problemu z wietrzeniem.

tadek27, niestety klima jest u kolegi i nie potrafię podać jej wymiarów, ale myślę, że średnica ok. 15-20cm, natomiast dł 1-1,5m (wywijana jak rura od odkurzacza, taka harmonijka, więc można ją wykręcać na wszystkie strony) Na końcu jest taka końcówka płaska i listwa, którą wkłada się np. w uchylone okno, by ciepło szło na zewnątrz. Jak jesteś zainteresowany to mogę wysłać Ci na PW kontakt do kolegi.

CORONAVIRUS - 2013-02-18, 17:28

Jeden z kolegów na karawaning.pl rozebrał na kawałki taką przenośną klimę , zamontował ją w luku bagażowym przyczepy z przodu i ... twierdzi , że rewelacja za małą kasę .... popytaj tam na forum :spoko
kimtop - 2013-02-18, 17:45

Średnica rury to 13cm.
Pogadaj z Bogdanem Wadeckim.On ma taką klimę zamontowaną w garażu kampera.
Narzekał, że w czasie pracy klimy nogi miał zimne a głowę gorącą

MAWI - 2013-02-18, 18:04

Widziałem takie coś rozebranego i zmontowanego ponownie oddzielnie u Kalinina,w ty poprzednim kampie. Mam takie cos w garażu .Na polską pogode ,czyli lato +15 wystarczy ,ale jak wskoczy +30 to nie da rady.Zawsze coś tam jednak daje.Powiem tak.Jak cały dzień chłodzi ,to jak idziesz spac to masz chłodniej :wyszczerzony:
tadek27 - 2013-02-18, 19:07

co do wydajności to przy +15 to klima nie jest potrzebna, ale jak jest ponad 30 to do schłodzenia się przydaje. mam nadzieje , że uda mi się zamontować w garażu i zrobić nawiew w luku do części mieszkalne , ale to wyjdzie w praniu. plan minimum to ustawienie w części mieszkalnej a wyprowadzenie ciepła do garażu. to będzie najmniej inwazyjne dla kampera.
kimtop - 2013-02-18, 19:09

tadek27 napisał/a:
uda mi się zamontować w garażu i zrobić nawiew w luku do części mieszkalne

Tylko,że wylot zimnego powietrza powinien być pod sufitem

emicargo - 2013-02-18, 19:22

tadek27 napisał/a:
nie posiadam w swoim domku klimy stacjonarnej
.....
Wiem jak taki klimatyzator sprawdza się w praktyce. Jeden dziala w niewielkim biurze gdzie są solidnie docieplone ściany. Kubatura ok 12m3(niewielkie pomieszczenie) i niestety jak robi się 30st.C na zewnątrz klimka nie daje rady. Wylot powietrza jest oczywiście na zewnątrz i to bez rury(stoi bezpośrednio przy ścianie). Drugi pracuje sezonowo w przyczepie kampingowej i
tu też nie ma rewelacji. Jak to ustrojstwo pracuje, nie słyszysz własnych myśli. Ogólnie upierdliwa rzecz. Skuteczność średnia. Jeżeli chcesz oszczędzić to pomyśl o najtańszym splicie(osobno jednostka zewnętrza i wewnętrzna). Koszt takiego urządzenia to ok. 1000zł na "popularnym portalu ogłoszeniowym". Zużycie energii ok 1=1,2 KW. Możliwość samodzielnego montażu. Klima sprzedawana jest nabita środkiem chłodzącym. Swoją drogą, nie rozumiem cen na klimatyzatory dedykowane do kamperów. Co w nich jest takiego drogiego?

MAWI - 2013-02-18, 19:43

emicargo napisał/a:
Swoją drogą, nie rozumiem cen na klimatyzatory dedykowane do kamperów. Co w nich jest takiego drogiego?

przyczyna tak wysokiej ceny jest słowo" do kamperów" :spoko

emicargo - 2013-02-18, 19:58

Przy odrobinie chęci można np. tutaj - http://www.pommard.pl/strona-glowna.html - dokonać stosownych zakupów i grając na nosie monopolistom zaopatrującym branże kamperową zbudować klimatyzację za połowę ceny.
tadek27 - 2013-02-18, 20:17

co do jednostki zew-wew OK , ale jest ale nie znoszą one transportu - zasięgałem rady u fachowców bo taka u mnie leży i dużą wydajność. Mawi co do cen ma rację branża tak działa masz drogie hobby i to działa w każdym doposażeniu przez kubek z melaniny po gotowego kampera. Po obejrzeniu linku od kolegi emicargo widzę światełko w tunelu , ale muszę się podeprzeć wiedzą jakiegoś fachowca jak to skonfigurować , bo niestety nie mam o tym pojęcia .
marekoliva - 2013-02-18, 21:22

Stosuję klimatyzator przenośny z powodzeniem już w drugim kamperze. W poprzednim osobno wstawiałem (odprowadzenie powietrza za okno) W obecnym mam zamontowany na stałe z odprowadzeniem powietrza przez dach ( konstrukcja nie moja taki kupiłem). Spisuje się super, jedyny mankament to konieczny dostęp do 230V a to bywa problemem. Jeśli masz jakieś pytania to pytaj :spoko
Qcyk - 2013-02-18, 22:09

W poprzednim kamperrku miałem Klimatyzator monoblock Blyss Excellent czarny, 9000 BTU idealnie pasował pomiędzy siedzenia przednie ,a rure ciepłego powietrza wyprowadzałem oknem pasażera przez docięcie z plastiku takiej wstawki w okno z dziura na rure. Klimatyzaror posiada pilota i jak na tak małe gabarty działał świetnie i z sieci 220v i z agregatu 2000W.
Kupowałem w Castorama cena ok 700 zł .
Na czas podróży musiał być przymocowany do fotela bo jeździł na kókach :wyszczerzony:

tadek27 - 2013-02-18, 22:13

właśnie skończylem lekturę na karawaningu.pl . całe mnóstwo pomysłów , ale jest ale stałe montaże muszą być w bakistach a ja takowych wolnych nie mam, więc będzie klimatyzator. pozostaje tylko znowu strona techniczna czy go rozebrać na czynniki pierwsze i stały montaż w garażu czy prowizorka ze stawianiem na fotelu i ciepłe powietrze przez okno. mam duży garaż więc rodzą się pomysły. jeszcze poszperam i rozdam karty kupując konkretny klimatyzator, a wtedy usiądę i będę duma i pytał.
papamila - 2013-02-18, 22:31

tadek27 napisał/a:
czy go rozebrać na czynniki pierwsze i stały montaż w garażu czy prowizorka ze stawianiem na fotelu i ciepłe powietrze przez okno

nie rozbieraj,
prognozuję że 85% wyjazdów obejdzie się bez klimatyzatora
jak trzeba to go zabierzesz a potem wyjmiesz
mozesz stawiać w łazience, blisko do okna

Qcyk - 2013-02-19, 09:30

Zobacz ten :
http://www.castorama.pl/k...rny-czarny.html

To właśnie tego modelu używałem i na kempingu działał bez problemu.

keler - 2013-02-19, 16:02

Witam

Planujemy używać takiej klimatyzacji też do ogrzewania - w związku z tym pytanie czy ktoś patentował już to.

kalinin - 2013-02-19, 20:03

Sprawdz czy w tym modelu ogrzewanie wynika z odwrocenia procesu chłodzenia czy jest to tylko grzałka elektryczna z wentylatorem.
Komplecik - 2013-02-19, 21:33

Miałem taką klimatyzację w poprzednim kamperku, jak była nie zamontowana ani razu jej nie uruchomiłem, następnego lata poświęciłem jedną szafkę kuchenną i stolarz zamontował mi ją na stałe z wylotem na zewnątrz i wtedy działało to super, jednak jak szukasz oszczędności zamów KLIMAKO u Duniego za 3400 lub poszukaj na allegro używanej za 2000 lub taniej bywają ,albo turbowent koledzy potwierdzą też dobra sprawa chyba nawet lepsza jak cała klima, tak prawdę mówiąc klima to taki ledziudki gadżet raczej zbędny ,bardziej się przydaje kabinowa w czasie upalnych przejazdów :spoko
drifter - 2013-02-25, 22:00

Ja mam zamontowany w szafie na stałe, jak go używam to otwieram drzwi, przenośny model Ladycook LACP-06K. Jest prawie przy tylnej ściance i kawałek rury, przewierciłem ściankę na zewnątrz i zakończyłem kratką wentylacyjną. Model ten ma tą zaletę że jest cichy i niewielki pobór mocy 630W, wystarcza zabezpieczenie 3A, gabarytowo jest też ok. Klimatyzator jest wzasadzie ukryty (nie widać go na dachu, nie wyrzucam przez okno jakichś rur) więc na kampingach nikt mi nie kazuje płacić za większą moc prądu, czy tam coś takiego. Przy upałach często jak wychodzimy to go włączamy na cały dzień lub pół dnia, a jak wracamy to mamy chłodek w kampie, w nocy też da się przy nim spać, obroty można zmniejszyć. Oczywiście jak będzie ktoś chciał, to mogę porobić zdjęcia i dołączyć, będzie okazja zaglądnąć do zimującego kampera.
kalinin - 2013-02-26, 06:59

emicargo napisał/a:
Przy odrobinie chęci można np. tutaj - http://www.pommard.pl/strona-glowna.html - dokonać stosownych zakupów i grając na nosie monopolistom zaopatrującym branże kamperową zbudować klimatyzację za połowę ceny.

Do takiego montażu trzeba mieć wiedzę i odpowiednie narzędzia. Jesli chcesz to robić masowo to sie opłaca w nie zainwestować, jeśli jednostkowo to nie ma uzasadnienia ekonomicznego. W klimatyzacji dachowej do kampera jest stosowana pozioma spreżarka, ktora jest dwukrotnie droższa od standardowej ze względu na jej wielkosć produkcji.

MAWI - 2013-02-26, 11:06

drifter napisał/a:
to mogę porobić zdjęcia i dołączyć, będzie okazja zaglądnąć do zimującego kampera.

Dobry pomysł :spoko :spoko :spoko

tadek27 - 2013-02-26, 13:10

zajrzyj i daj parę fotek , skłaniam się do zrobienia partyzantki i na postoju wyciągać z garażu i stawiać w kabinie samochodu odprowadzając ciepłe powietrze przez okno , ale chce zobaczyć jak to robią inni może zmienie zdanie.
marekoliva - 2013-02-26, 20:19

Moja partyzantka zamontowana w garażu wygląda tak
drifter - 2013-02-27, 14:18

U mnie wygląda to tak, dodam że wszystko jest zamontowane na stałe, wylot ciepłego powietrza na zewnątrz, odprowadzenie skroplin na dół i doprowadzenie 230V.
tadek27 - 2013-02-27, 14:34

Panowie dzięki za zdjęcia. przekonuje powoli , aby zrobić stały montaż w boksie garażowym . i tu rodzi mi się pytanie czy ciepłe powietrze mogę wypuścić pod podłogę?
chyba prawa fizyki nie będą miały nic przeciw. Jak będzie trochę cieplej biorę się za przymiarki . jeszcze raz dzięki i leci po :pifko

drifter - 2013-02-27, 21:56

Każdy klimatyzator przenośny ma giętką rurę wylotową, aby każdy mógł dowolnie odprowadzić ciepłe powietrze, do góry, na dół, czy gdzie komu pasuje. Jeśli będzie wylot w podłodze to klima będzie jeszcze bardziej ukryta niż u mnie i mniej słyszalny wylot powietrza.
marekoliva - 2013-02-27, 22:21

U mnie wyprowadzenie ciepłego jest w dachu, w podłodze stracisz na sprawności tu fizyka ma chyba znaczenie.
eMWu - 2013-02-28, 08:38

nie mam co prawda stycznosci z tymi klimatyzorami ale jesli obieg cieplego powietrza jest wymuszony przez wentylator (a pewnie jest) to wylot pod podloge nie powinien miec znaczenia. No poza tym ze podloga sie troche podgrzeje ;)
Dziabong - 2013-02-28, 08:55

marekoliva napisał/a:
U mnie wyprowadzenie ciepłego jest w dachu, w podłodze stracisz na sprawności tu fizyka ma chyba znaczenie.

Chyba jednak nic nie straci.

tadek27 - 2013-02-28, 11:05

kolego drifter widzę że używasz pokrowca na swój domek. jak Ci się spisuje, nie obciera nigdzie? również używam pokrowca i pytam z ciekawości bo opinie są różne.
drifter - 2013-02-28, 19:56

Przed załżeniem pokrowca, wszystkie ostre i wystające elementy tzn. kominki, zakończenia rurek bagażników itd. owijam szmatami i wszystko jest ok. już drugi sezon.
HarryLey4x4 - 2013-02-28, 20:11

zastanawiam się czy nie szkoda Wam trochę miejsca i tego ,że jednak klima dociąża autko o następne kilogramy. Jak rozumiem używanie tej klimy możliwe jest raczej tylko na stacjonarkach z prądem 16 A ??

ile ważą te przenośne klimatyzatory ?? I żeby byłą jasność , bardzo popieram taką inicjatywę oszczędnościową. Po prostu szukam za i przeciw...

drifter - 2013-02-28, 20:44

Ja szukałem klimatyzatora jak najmniejszego i najmniejszej mocy. Taki klimatyzator w pokoju sobie raczej nie poradzi, ale w kamperze tak, bo to mała kubatura. Mój warzy 22kg i wystarcza zabezpieczenie 3A, moc 680W.
HarryLey4x4 - 2013-02-28, 20:48

W sumie mam gdzieś 4 klimatyzatory firmy De Longhi model Pinguioi. Były swego czasu po ok. 2000 PLN/szt., ale z jakiegoś powodu przecenili je po 500 zeta od sztuki i wziąłem wszystkie jakie mieli na stanie. Wówczas chłodziły moje pokoje na poddaszu. Teraz mam tam klimę stacjonarną , a klimatyzatory stoją nieużywane. Może się skuszę i np. zrobię wersję nie zamontowaną na stałe , ale np. montowalną do garażu wedle potrzeby. W końcu przy 5 osobowej rodzinie każdy kilogram ma znaczenie.
mwladys - 2015-05-14, 22:00

tadek27, Witam
Przeczytałem na forum Pana wątpliwości, czy wylot z klimatyzatora można wypuścić pod podłogę.
Na co się Pan zdecydował?
Sam tak chciałbym zrobić i się waham, ponieważ w instrukcji klimatyzatora pokazane jest, że wylot powinien być na wysokości min 35 cm nad podłogą.

Bronek - 2015-05-14, 22:09

Ten co prezentuje Drifter miałem i stosowałem.
Polecam tzw przedłużacz pilota
Ale u mnie wylot był przerobiny na rurę i cale ustrostwo w garażu.
Zaleta mały pobór ok 700w cena też ok 700 zł dałem parę lat temu. Do dzisiaj działał, dałem Pani sprzątającej jako osuszacz też nieźle tę funkcje spełnia

W czepce stał pod stolikiem,
Wada jak jest kabinie,..... lekki hałas

nikita55 - 2015-05-14, 22:33

tadek27 napisał/a:
Panowie dzięki za zdjęcia. przekonuje powoli , aby zrobić stały montaż w boksie garażowym . i tu rodzi mi się pytanie czy ciepłe powietrze mogę wypuścić pod podłogę?
chyba prawa fizyki nie będą miały nic przeciw. Jak będzie trochę cieplej biorę się za przymiarki . jeszcze raz dzięki i leci po :pifko

oczywiście ,że możesz ,,,przecież właśnie w dół odprowadzane jest ciepłe powietrze z klimatyzacji monoblock czyli podławkowych :haha:

Bronek - 2015-05-14, 23:11

Też się zastanawiałem dlaczego wylot ciepłego powietrza ma być na pewnej wysokości.
Chodzi chyba o kondensacje wilgoci odparowanie resztek jak nie pracuje by się nie "kisił"
To można załatwić przez demontaż i używanie
Ale fakt w monoblokach tak jest zalecane