| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
OLD CAMPER - zamek klamka drzwi w Hymerku znaczy pomocy !!! :)
Jerzyk - 2013-02-22, 21:32 Temat postu: zamek klamka drzwi w Hymerku znaczy pomocy !!! :) muszę rozmontować zamek, a popsuć nie chcę. Może ktoś z Was miał już to w rękach i wie jak zdjąć część wewnętrzną. Dzwigienkę blokady i klameczkę już zdjąłem, ale plastik nie daje się zdjąć. Połamac nie chcę - więc może jakas podpowiedź ?
Pozdrowionka J.
MAWI - 2013-02-23, 09:07
Rozbierałem dawno temu taki zamek.Z tego co pamiętam to w jakimś celu wybijałem te zawleczki w wewnętrznej klameczce .Ja ją dorabiałem bo była urwana .
Jerzyk - 2013-02-23, 11:43
zawleczki są zarówno w blokadzie wewnętrznej ( po wybiciu się zdejmuje), jak i w klameczce wewnętrznej ( po wybiciu sie odkręca). W moim przypadku wybić się nie dało - musiałem rozwiercić.
Klame i blokadę zdjąłem - problemem jest jak zdjąć plastik, albo odłączyć wewnętrzny zamek w całości.
Dzięki za cokolwiek
J.
MAWI - 2013-02-23, 12:15
Ja musiałem ją zdjąć aby dorobić,ale zdjąłem tak samo rygiel ,Zawleczki to typowe przecięte rurki ,problem był aby dopasować wybijak,dotoczyłem go.Potem chyba wystarczyło podważyć wewnętrzną obudowę i odeszła.
Jerzyk - 2013-02-23, 14:29
to nie jest tak, że jestem technicznie tylną nogą od stołu. też wydaje mi się, że powinno dać się podważyc i odłączyć.... ale pomimo kilku zdecydowanych prób się zapiera
KECZER - 2013-02-23, 16:42
| Jerzyk napisał/a: | | ale pomimo kilku zdecydowanych prób się zapiera |
to moze ja ładnie poproś
albo cos jej obiecaj
Jerzyk - 2013-02-23, 16:55
Dzięki Keczerku.. poszedłem za Twoją radą... Obiecałem, że jak nie puści, to ja jej tak przy..... .Unieruchomiłem, aby się nie mogła odsunąć... i zrobiłem jak obiecałem. Pomogło.
Układ zaparł się poprzez zrośnięcie ze starości kwaratowego otworu w trzpieniu pomiędzy klamką zewnętrzną, a wewnętrzną. Sam rzeczony plastik - dość mocno pasowany, przymocowany jest trzema gwintowanymi gwoździami dł ok. 10 mm.
Temat dobiegł końca. Przy okazji mając drzwi w domu rozłożyłem je na części. Rama wewnętrzna - jak to w starym Hymerku stalowa - pokryta zieloną farbą. Wyrażnej korozji brak, ale na wszelki przypadek w ramach zimowych wieczorów i tęsknoty za wyjazdami przemaluje ją jakąś antykorozyjną...
pozdrawiam J.
zibikruk - 2013-02-23, 17:34
Jerzyk, zawieś "wiosenne prace" i zajmij się czynnościami jakie przystoi zimie.
Bukowina czeka - 120cm śniegu, znośne (znane Ci) towarzystwo i przepiękne góry.
Narty czekają.
Jerzyk - 2013-02-23, 19:29
Towarzystwo, jak góry - przepiekne do piątku drzwi będą jak nowe.
Narty przesmarujemy na miejscu ))) . Trzymaj śnieg, coby się nie roztopił...
|
|