Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Wc przenośne jakie?

HENRYCZEK - 2013-02-27, 19:19
Temat postu: Wc przenośne jakie?
Wc przenośne-no właśnie jakie?
Potrzebuje kupić wc przenośne,z braku doświadczenia w tym temacie,proszę o sugestie na co zwrócić uwagę przy wyborze.
Jest mnóstwo ofert i każdy twierdzi że jego najjj.

Ducaciak - 2013-02-27, 19:40

witaj
temat kibelka to jednak indywidualna sprawa :)
ja kupiłem thetfora.
wez pod uwagę :
1. ilu Klientów będzie musiała obsłużyć - to ważne czyli jego pojemnoś
2. wysokość - im wyzszy tym chyba wygodniejszy
3. jak wyciągany jest zbiornik - znam typka który wyciągając zbiornik podknoł sie i wylał zawartość w kamperku :) ......

powodzenia

Ahmed - 2013-02-27, 19:58

Tylko Thetford

Miałem kilka takich zabawek różnych firm , ale Thetford jest najlepszy :spoko

marmur - 2013-02-27, 21:21

A ja nie potwierdzam optymizmu kolegów.

Kupiłem przyczepkę z nieużywaną toaletą Porta Potti 365 i zdecydowanie nie byłem zadowolony. Był to na pewno starszy model ale.... ta wajccha do otwierania zawsze wracała do pozycji wyjściowej, a do tego całość była nieszczelna.
Podobnie jak Henryczek buduję kamperka i poszukam jednak innego modelu.

janus - 2013-02-28, 09:34

Kasetową mam pierwszą - Thetford, ale przenośnych miałem cztery (Fiamma, CampingGaz i jeszcze jakąś, oraz też Thetford) i potwierdzam, ze tylko Thetford :ok
W obu wypadkach jestem bardzo zadowolony z tej marki, a innych nie polecam z całą świadomością :-/

krystian186 - 2013-02-28, 12:19

Rok temu stałem przed takim samym dylematem. Zdecydowałem sie na Thetforda 21 litrów ze wskaźnikiem napełnienia. Nie mam zastrzeżeń. Dokładne wykonanie, miłe w "dotyku" elementy :szeroki_usmiech , elegancki wygląd, wysokość siedziska jak w domu. Bardzo ważne jest aby był przycisk odpowietrzania. Łatwo się wtedy opróżnia i nie chlapie. Tańsze wersje nie zawsze mają.
koder - 2013-02-28, 13:26

Ja kupiłem 12l (thetford), ze względu na wagę - i już te 12kg wydaje mi się zbyt ciężkie. Ale ja mam specyficzne warunki, toaletę muszę przenosić na postoju - raczej mało miejsca w samochodzie jest. Do wykonania kibelka nie mam żadnych zastrzeżeń.
krystian186 - 2013-02-28, 14:04

Ja staram się opróżniać zanim sie uaktywni wskaźnik. Jak sie pojawi to jest już ok 19 litrów i jest to bardzo ciężkie i trudne do wylania, nie mówiąc o noszeniu (kupiłem specjalnie w tym celu wózek). Z 12 litrową to co drugi dzień bym chodził, więc jednak wole zapas pojemności 8-)
Ahmed - 2013-02-28, 20:31

marmur napisał/a:
A ja nie potwierdzam optymizmu kolegów.

Miałem wiele takich wynalazków , tylko Thetford spełnił moje oczekiwania , radzę z dobrego serca :spoko

Ps. a może ja nie mam dobrego serca :idea:

HENRYCZEK - 2013-02-28, 20:49

Thetford ok.Tylko jeszcze jaki modeli,typ?. :roll:
maszakow - 2013-03-02, 01:44

A ja kupiłem swego czasu... w Lidlu. za 200PLN, zapakowany dla nich, ale zrobiony przez Thetforda :) . Okazja czasami się wraca więc bądź czujny :)
Mały, 12l dolna kaseta 15l zbiornik na wode... jak zalejesz górny to manipulacja kibelkiem przestaje być łatwa i przyjemna.
Zresztą najważniejsze żeby był szczelny - a jakiej firmy to nieważne - jak potrzeba przyciśnie to chyba nie patrzysz na czym 4 litery sadzasz. :diabelski_usmiech

Wiesława - 2014-12-19, 13:19

Toalety przenośne to trudny temat, ja chyba najbardziej lubię się zatrzymywać tam, gdzie mają i toaletę i prysznic przenośny, ale z takich normalnych, jest trochę takich miejsc, bo jednak w kamperze ciężko jest to wszystko zorganizować.
ZEUS - 2014-12-19, 14:39

witaj na Forum Wiesławo... :wyszczerzony:

Twój pierwszy post i od razu taki merytoryczny... :-P

zbyszekwoj - 2014-12-19, 16:12

Wiesława napisał/a:
najbardziej lubię się zatrzymywać tam, gdzie mają i toaletę i prysznic

To tak jak i moja żona ,czyli w hotelu 4*. :diabelski_usmiech

martini44 - 2014-12-19, 16:55

zobaczcie na www Wiesławy :idea: :idea :idea chyba nie za bardzo wie co to kamper !!!
zbyszekwoj - 2014-12-19, 17:11

Niektórzy kamper mylą z kempingiem. :szeroki_usmiech Może to nie to forum :(
Bronek - 2014-12-19, 18:36

Tu są fajne przenośne

http://www.wcchatka.com.p...ExDwaAttP8P8HAQ
http://www.google.pl/imgr...ed=0CCcQMygJMAk

HENRYCZEK - 2014-12-19, 18:38

Bardziej przewoźne :lol:
jarko_66 - 2014-12-19, 18:47

Darek powiedz że takiego zamontowałeś na haku,bo ten wewnętrzny był zbyt mały :haha: :haha: :haha:
Misio - 2014-12-19, 19:20

Oj tam, oj tam. Najważniejsze żeby miał dobre oparcie i dobrze zbierał. A resztę jakoś się upchnie. :haha: :haha: :haha:
MAWI - 2014-12-19, 19:21

nic nie jarze co z tymi kiblami.Swoją drogą dobry pomysł na lans.
Ani dzień dobry ,ani pocałuj mnie w d.....Od razu o kiblach :-/

yuras - 2014-12-19, 19:35

To prawdziwa przenośna, tylko szyfr trzeba pamiętać.
ZEUS - 2014-12-19, 19:35

martini44 napisał/a:
zobaczcie na www Wiesławy :idea: :idea :idea chyba nie za bardzo wie co to kamper !!!

rzeczywiście... specjalistka... :szeroki_usmiech w tej sytuacji może umieścić jej post powitalny tam gdzie jego miejsce czyli w jednym z jej biznesowych przybytków... :mrgreen:

Cyryl - 2014-12-19, 19:42

moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem mobilnego WC jest pampers, bo to:
tanie,
zawsze czysta deska - z nikim się tej toalety nie dzieli,
nie ma kłopotu z wysokością,
dość lekka waga (w zależności od diety),
nie ma kłopotu z intymnością - czyli nie trzeba ustawiać takiej toalety w osobnym pomieszczeniu,
no i w czasie opróżniania nie traci się czasu, można powiedzmy wymienić koło, czy spokojnie myć auto.

zbyszekwoj - 2014-12-19, 20:57

Cyryl napisał/a:
w czasie opróżniania nie traci się czasu,

Ale potem trzeba skorzystać z prysznica ,tak że czasu się nie zaoszczędzi.No cyba że się stacjonuje nad wodą , ale wtedy to i pampers niepotrzebny :haha: :haha: :haha:

kimtop - 2014-12-19, 21:06

Cyryl napisał/a:
moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem mobilnego WC jest pampers

Nie pampers tylko kampers :haha:

miklo75 - 2014-12-20, 11:15

Witam
A gdzie można kupić kibelek stacjonarny i na co zwracać uwagę?

MAWI - 2014-12-20, 11:20

miklo75 napisał/a:
i na co zwracać uwagę?

Ja to myślę ,że najważniejsze to ta dziura z tyłu.

zbyszekwoj - 2014-12-20, 13:05

To na poważnie ,w tych przenośnych trzeba zwracać uwagę czy jest uchwyt nie tylko do niesienia zbiornika ale i do przytrzymywania przy opróżnianiu, bo można wywalic razem z pojemnikiem. :shock:
wbobowski - 2014-12-20, 13:39

zbyszekwoj napisał/a:
To na poważnie ,w tych przenośnych trzeba zwracać uwagę czy jest uchwyt nie tylko do niesienia zbiornika ale i do przytrzymywania przy opróżnianiu, bo można wywalic razem z pojemnikiem. :shock:

Uchwyt na pewno ważny, ale jak ktoś już pisał, ważniejszy jest przycisk do odpowietrzania w czasie opróżniania, to inaczej można być w kropki.