Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

MERCEDES - kamper na sprinterze

michał263 - 2013-03-04, 16:37
Temat postu: kamper na sprinterze
Witam.
Czy kamper na sprinterze 2002 to wadliwa konstrukcja? Chciałem jechać zobaczyć takie autko ale ktoś mi odradza twierdząc że jest bardzo czuły na podmuchy boczne i że generalnie to niezbyt udana konstrukcja kampera.
Czy ktoś obiektywnie może się wypowiedzieć?
Dziękuję bardzo

CORONAVIRUS - 2013-03-04, 17:24

Kolego ... jak połkniesz bakcyla to za kilka lat będziesz się kładł ze śmiechu na dywanie czytając ten post .... ...

Jedyne co mogę Ci doradzić , zakładając , że jesteś z tej samej galaktyki , to poproś kogoś ze swojej okolicy , znającego się na sprawie ...praktyka ... nie słuchaj gamoniowatych ... a jak wiatr wieje to nawet drzewa się łamią to co mówic o aucie większym od F1 ...

powodzenia i samych dobrych zakupów życzę :spoko

michał263 - 2013-03-04, 17:40

Cytat:
Kolego ... jak połkniesz bakcyla to za kilka lat będziesz się kładł ze śmiechu na dywanie czytając ten post .... ...

Jedyne co mogę Ci doradzić , zakładając , że jesteś z tej samej galaktyki , to poproś kogoś ze swojej okolicy , znającego się na sprawie ...praktyka ... nie słuchaj gamoniowatych ... a jak wiatr wieje to nawet drzewa się łamią to co mówic o aucie większym od F1 ...

powodzenia i samych dobrych zakupów życzę :spoko

Dzięki za odpowiedź ale nie do końca rozumiem choć galaktyki sie chyba zgadzają :lol:

Rozumiem, że drzewa się łamią ale nie zmienia to fakty, że bardziej komfortowo si,ę przemieszczać czymś co lepiej sie do czegoś nadaje?

Rozumiem, że Twoim zdaniem kwestia tego, że sprinterów jest mało i również dlatego że się mniej nadaja na kamperki to bzdura? pytam bo chcialbym wydać sensownie pieniązki.

Dzięki

silny - 2013-03-04, 19:02

no kolego , sprinter tylnonapedowt , wiec troche wyzszy ale wcale sie tak zle nie prowadzi . starsze mialy wajche biegow i reczny na srodku i dlatego gorsze od trojaczkow ktoer tego nie maja i maja do tego przedni naped.

aaa i sprinter jest wezszy

michał263 - 2013-03-04, 19:21

Cytat:
starsze mialy wajche biegow i reczny na srodku

Ten jest w automacie 2,7

Pozdrawiam z Poznania :spoko

CORONAVIRUS - 2013-03-04, 20:56

michał263 napisał/a:

Dzięki za odpowiedź ale nie do końca rozumiem choć galaktyki sie chyba zgadzają :lol:

Rozumiem, że drzewa się łamią ale nie zmienia to fakty, że bardziej komfortowo si,ę przemieszczać czymś co lepiej sie do czegoś nadaje?

Rozumiem, że Twoim zdaniem kwestia tego, że sprinterów jest mało i również dlatego że się mniej nadaja na kamperki to bzdura? pytam bo chcialbym wydać sensownie pieniązki.

Dzięki

Uzupełnij proszę profil to wszystkim będzie łatwiej Ciebie jakoś "uziemnić" :wyszczerzony:
Zawsze lepiej jechać fajniej niż gorzej ale opinie są różne co do komfortu biorąc pod uwagę PSA , Merca , Forda czy iveco ... jak nie siądziesz sam za stery wszystkich to nikt Ci dobrze nie doradzi ...

Sprinter , moim zdaniem , nadaje się bardziej na kampera jak każdy z tylnym napędem ... te z przednim są niedociążone i więcej z tym problemów niż zalet... Merc do tego jest zawsze droższy :-/

Twoja kasa , Ty decydujesz ... ja może na Twoim miejscu bym nie szalał nie wiedząc czy taka zabawa bedze mojej rodzinie pasować ... i jeszcze jedno ... ustawienie wnętrza ... podobno dopiero w trzecim kampie jest tak jak powinno ... i tu też guściki maja sporo do powiedzenia ... nikt nie doradzi :bajer

michał263 - 2013-03-04, 21:41

Cytat:
i jeszcze jedno ... ustawienie wnętrza

Tu się zgodzę, wydaje mi się że wszystko przemyślałem w tym temacie i taka zabudowa będzie nam pasowala na tą chwilę :lol:

Cytat:
Uzupełnij proszę profil
- wykonano :spoko

Dzięki za rady i tak nadal nic nie wiem :wyszczerzony:
Tylny czy przedni napęd - to az taka różnica. Wszyscy prawie idą w trojaczki na przednim,,,,?

CORONAVIRUS - 2013-03-04, 21:52

michał263 napisał/a:

Dzięki za rady i tak nadal nic nie wiem :wyszczerzony:
Tylny czy przedni napęd - to az taka różnica. Wszyscy prawie idą w trojaczki na przednim,,,,?

I nie będziesz wiedział do czasu gdy sam dotkniesz...

o napędzie na CT było już sporo ... mniejsze koszty produkcji to nie zawsze komfort dla użytkownika co potwierdzają pzypadki problemów

Miałem przód i nigdy więcej :!:

jacek stec - 2013-03-04, 22:05

Kolego nie przjejmuj sie kolega No Name zawsze ma odpowiedz ale nie zawsze komnkretna ,nie bój się sprintera ja użytkuje sp.rintera ,a tamkże ducato-mówimy o kamperach i. nie widzę znaczących różnic w komforcie jazdy,oprócz tego,ż, sprinter ,a jeszcze 2,7 zbiera się jak osobówka
przemo.d - 2013-03-04, 22:10

Napęd przedni w kamperku i ciężki tyłek powoduje problemy w grząskim terenie.
Co do tylnego napędu jako mniej popularnego to:
-most wał i związane z tym gadżety powodują podniesienie masy własnej widelca oraz co za tym idzie wzrasta DMC całości w porównaniu do przednionapędowego.
-merc droższy od trojaczków
-w trojaczkach ramy opuszczane itd. wyszli na przeciw.
- lepszy w trudnym terenie ale także szału nie ma to nie terenówka.
- ciężarówek nie przewraca wiatr to i kampióra Ci nie przewróci..;)
Pozdro.

wbobowski - 2013-03-04, 22:16

michał263 napisał/a:
ale ktoś mi odradza twierdząc że jest bardzo czuły

A spytałeś tego ktosia, czy przypadkiem sam nie chce kupić??? :haha: :haha: :haha:

Skorpion - 2013-03-04, 22:19

przemo.d napisał/a:
w trojaczkach ramy opuszczane itd. wyszli na przeciw

i tu sie z Toba nie zgodze wlasnie MB proponuje sprintery o roznych dlugosciach rami i do tego jeszce obnizone i o roznym rozstawie osi,lacznie pod zabudowe integrali.

michał263 - 2013-03-04, 22:21

Cytat:

No i tu rodzi się pytanie; Czy warto dopłacać za tylny napęd, skrzynie automat., to że zbiera sie jak osobówka.
Można mieć merca 2002 lub fiata 2006 za podobną kasę i porównywalne zabudowy. I jak się kupuje to trzeba myśleć co się kiedyś lepiej sprzeda - tego się nauczyłem :chytry
Czyli co lepsze :gwm

przemo.d - 2013-03-04, 22:36

michał263 napisał/a:
Cytat:

No i tu rodzi się pytanie; Czy warto dopłacać za tylny napęd, skrzynie automat., to że zbiera sie jak osobówka.

Myślenie ma przyszłość :wyszczerzony:
Nie wiem czy się domyślasz ale prędkości przelotowe taką alkową i to na autostradzie oscylują miedzy 90-110 i nie ważne jaki tam jest silnik.Bo jak pojedziesz szybciej i sprawdzisz ile spalił to możesz dostać zawału :haha:
Jest jeszcze pytanie ile km. tym w roku przejeździsz, że będzie Ci doskwierał ten brak automatu...co do tego zbierania sie jak osobówka to mu na pewno daleko.
Pozdro.

jacek stec - 2013-03-04, 22:47

Jeszcze nie kupiłeś ,a już się martwisz jak sprze dać ,lepiej nie kupuj ,jedno zmartwienie mniej
CORONAVIRUS - 2013-03-04, 22:49

jacek stec napisał/a:
Jeszcze nie kupiłeś ,a już się martwisz jak sprze dać ,lepiej nie kupuj ,jedno zmartwienie mniej

i to jest rada na 5+ :diabelski_usmiech

michał263 - 2013-03-05, 05:25

Cytat:

i to jest rada na 5+ :diabelski_usmiech

Nie martwię się! - biorę to pod uwagę.. Wychodze z założenia, że wydając teraz 100k i zmienijąc za X lat auto to fajniej mniej dolożyć po sprzedaży starego?
I tutaj rada z mojej strony strony - warto gdzieś, delikatnie to skaukulować, broń Boże się martwić :lol:

eMWu - 2013-03-05, 09:08

chyba mercedesy lepiej trzymają wartosc ??
silny - 2013-03-05, 19:13

eeee tam , nie potrzebnie wymyslasz . kup byle dobre a jezdzilo bedzie podobnie
salut - 2013-03-05, 19:48

Witam
Są tacy co twierdzą, że bez gwiazdy nie ma jazdy. Ale....
- nie licz pieniędzy w ten sposób bo na każdym kamperku i tak stracisz
- nie bój się bocznego wiatru - chyba, że będziesz się ścigał z osobówkami na niemieckiej autostradzie
- tylny napęd ma tyle samo zwolenników co i przeciwników - musisz sam zdecydować co ci bardziej odpowiada
- mercedes to nienajlepsza konstrukcja kampera? tak!! - ale mercedes +elnagh to już niezły duet
Niestety sam musisz zdecydować jakiego kamperka w jakiej zabudowie chcesz. Ja wypożyczałem kilka razy i teraz już wiem, że takiego jaki by mi pasował jeszcze nie wyprodukowali.
:spoko :spoko

michał263 - 2013-03-05, 22:16

Byłem, obejrzałem i... coś mi nie pasuje, nie czuję tego auta. Jest ogromny, max doinwestowany, piekarnik, solary, pneumatyczne, przetwornica itd.. Może 7,30 to aż za dużo - kolos.
Cytat:
ale mercedes +elnagh to już niezły duet
- a podobno wloskie zabudowy fatalnie się maja do niemieckich ?! To tez po części mnie zniechęca.... :gwm
eMWu - 2013-03-06, 10:45

łomatko ale ty wymyslasz... sa gusta i gusciki kup to co ci pasuje... ja szukam starszego i nie kupilem do teraz bo jak wsiadam do ducato 1 gen to pragne jak najszybciej wysiasc... a to jest 90% starszych kamperów na rynku :(

kupno kampera na 10 lat i liczenie na to ze sie na tym zarobi raczej nie ma przyszlosci ;)

w mercu podoba mi sie silnik+automat. sprawdzone zestawienie z innych aut nie tylko merców.

papamila - 2013-03-06, 11:15

dylematy,
napęd przedni czy tylny,
fiat, merc czy inna marka to małoistotne szczegóły
istotny jest stan i układ zabudowy- to podstawa przy większej inwestycji
a mnie się zawsze podoba przestrzeń
ktorej nie mozna dokupić :-P

eMWu - 2013-03-08, 11:35

a propos mercedesa i przestrzeni:

http://tablica.pl/oferta/...21bf8db0a;r:;s:

i mercedes , i winni i slajda ma ;) tylko ciezki :(

maszakow - 2013-03-08, 23:46