| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - bagażnik rowerowy na hak
rosomak - 2013-03-05, 20:25 Temat postu: bagażnik rowerowy na hak Witam, w moim kamperze nie ma bagażnika rowerowego za to jest hak i tak zastanawiam sie czy kupic oryginalny bagażnik montowany na ścianke tylną czy tania wersja takie nożyce na hak z dodatkowym oswietleniem ?
Jacek999 - 2013-03-05, 20:47
Jest to fajne rozwiązanie jeśli chodzi o samochód osobowy, sam taki posiadam. Jednak do kampera kupiłem oryginalny i myśle , że w tym przypadku jest wygodniejszy i może np. robić za wieszak do prania.
salut - 2013-03-05, 21:13 Temat postu: Re: bagażnik rowerowy na hak
| Panza napisał/a: | | Witam, w moim kamperze nie ma bagażnika rowerowego za to jest hak i tak zastanawiam sie czy kupic oryginalny bagażnik montowany na ścianke tylną czy tania wersja takie nożyce na hak z dodatkowym oswietleniem ? |
Witam
Niestety Polska to dziwny kraj. Jak podczas kontroli będziesz miał założony bagażnik na hak i trafisz na upierdliwego policjanta to zapłacisz mandat, albo trafisz do sądu za odmowe przyjęcia mandatu
Według prawa:
1. nic nie może zasłaniać tablicy i świateł
2. możesz posiadać tylko dwie tablice rejestracyjne
3. tablice rejestracyjne muszą być zamontowane na samochodzie
I jak to wszystko pogodzić?
kimtop - 2013-03-05, 21:19
Mam taki bagażnik i jest o.k.
| salut napisał/a: | 3. tablice rejestracyjne muszą być zamontowane na samochodzie
I jak to wszystko pogodzić? |
- Zakładasz na bagażnik tablicę "informującą" o numerze auta.
- Mocujesz tablicę rejestracyjną u góry auta
Na wszystko są sposoby
HarryLey4x4 - 2013-03-05, 22:09
ja właśnie rozpatruję dołożenie haka do kamperka. Mam w garażu platformę Thule na maks. 4 rowery. Jest to rozwiązanie o tyle lepsze ,że masz dociążoną tylko ramę , a nie tylną ścianę kamperka. Mam w ścianie orginalnie wmontowane mocowania do niegdyś obecnego bagażnika kamperowego , ale tylko na 2 rowery. Nie wiem jak ta ściana zachowałaby się przy 4 rowerach. Tak więc rozwiązanie na hak jest jak najbardziej OK.
W platformie masz miejsce na tablicę - dorabiasz jak opisano wyżej - tablicę informacyjną i do tego masz swoje światła , bo podłączasz się pod gniazdo haka.
Jeżdżę z tą platformą kilka lat i nie miałem nigdy kłopotów przy kontrolach drogowych.
Można na nią wrzucić także dodatkowy box na ponad 400 litrów pojemności.
na zdjęciu jest założony box, ale normalnie sa tam miejsca na 3 rowery i dokładane elementy płozy na 4 ty rower.
SlawekEwa - 2013-03-05, 22:18
| kimtop napisał/a: | | Mam taki bagażnik i jest o.k. |
I ja mam taki bagażnik 4 lata i jest ok.
Jacek999 - 2013-03-05, 22:28
Bagażnik na haku zawężą nam funkcjonalność kamperka, nie możemy podpiąć przyczepy, nie możemy zamontować platformy, na której można przewozić dodatkowo np. skuter, czy box
HarryLey4x4 - 2013-03-05, 22:31
Ja nie wożę nic poza tym na haku, ani nie podłączam przyczepy, ani nie wożę boxów. Jak chcę wziąć rowery to zakładam właśnie ten bagażnik, jak chcę wziąć box to też zakładam ten bagażnik. Nie wiem czy to jest zawężenie. Zależy , czy np. masz garaż obszerny czy nie (mówię o garażu kamperkowym).
Może nie jest to rozwiązanie dla każdego , ale dla konkretnych osób którym rozwiązuje ich problemy to na pewno.
rosomak - 2013-03-05, 23:48
| Jacek999 napisał/a: | i może np. robić za wieszak do prania. | Jacek to chyba będzie najdroższy wieszak jaki znam
rosomak - 2013-03-05, 23:56
z tą trzecią tablicą to też się zastanawiałem jak to jest. Faktycznie jak trafię na szukającego zaczepki policjanta to mogą być problemy ale chyba zaryzykuję z tym hakiem, przynajmniej na pierwszy sezon, a jak znajdę okazję to kupię oryginalny. Podobnie jak HarryLey mam otwory na ściance do zamontowania bagażnika ale nawet nie wiem na ile rowerów mogę kupić.
tadek27 - 2013-03-06, 10:49
miałem przy osobówce bagażnik na haku i tablicę rejestracyjną nie oryginalną .
pan policjant w czasie kontroli omie mając innych punktów zaczepienia oczywiście powiadomił mnie o zatrzymaniu dowodu rejestracyjnego ze względu na brak tablicy. przełożyłem z samochodu orginał na bagażnik i dał spokój.
HarryLey4x4 - 2013-03-06, 12:15
Panza , jest jeszcze opcja pośrednia. Jeśli zależy Ci tylko na wiezieniu rowerów, a nie chcesz obciążać ściany kampera , to możesz zakupić wieszak montowany na haku. np. taki
Jak masz nisko tablicę to i rowery są na haku, ściana kampera nieobciążona, orginalna tablica widoczna, a to rozwiązanie jest chyba najtańsze ze wszystkich. Możesz przy tym wykorzystać orginalne mocowania na ścianie kampera do ustabilizowania wieszaka w czasie jazdy dorabiając jakieś wąsy do wieszaka i zampierając o ścianę kampera.
Ja osobiście też mam taki wieszak i zakładałem go na auto głównie na krótkie trasy , np. jak wiozę rowery do serwisu (ale tylko na osobóce, bo w kamperze mam garaż mieszczący 4 rowery).
Zapytasz dlaczego ?? Ponieważ z tego wieszaka najłatwiej ukraść rowery. Polecam mimo wszystko platformę
Fux - 2013-03-06, 12:31
Ten bagażnik nie jest polecany. Bardzo mała stabilność. Rowery sie bujają i obijają.
Polecam ten.
http://www.thule.com/pl-P...sic-G6-LED-929#
SlawekEwa - 2013-03-06, 12:49
| tadek27 napisał/a: | miałem przy osobówce bagażnik na haku i tablicę rejestracyjną nie oryginalną .
pan policjant w czasie kontroli omie mając innych punktów zaczepienia oczywiście powiadomił mnie o zatrzymaniu dowodu rejestracyjnego ze względu na brak tablicy. przełożyłem z samochodu orginał na bagażnik i dał spokój. |
Pan policjant nie miał racji, bo nie wolno przekładać tablicy rej. na elementy auta nie trwale z nim połączone
rosomak - 2013-03-06, 16:42
Ocenie Wasze mocowania w Czestochowie bo wydaje mi sie ze maja rozny rozstaw. Tak czy inaczej takie nozyce na hak to kupie w kazdej chwili jak beda potrzebne a o stan rowerkow sie nie przejmuje bo to sprzet specjalnie na wyjazdy z kamperem jak sie troche obija to nie bedzie żal. Dzieki za opinie i dozobaczenia . Ps. Przepraszam za pismo ale wlasnie teraz z telefonu
ARCADARKA - 2013-03-06, 17:18
Normalnie też nabyłem bagażnik na rowery ,mocowany na hak ,,,,,,,,,,na targu w Ciechanowie za całe 300 zł firmowy z certyfikatem ,żadna samoróbka ,a wiecie ,że samoróbki są do du,,,,,,,,,ki tylko tera będę musiał kupić rowery dla Gosi i Darka ,jeden mam na oku dla mnie bardzo mi się podoba ,oczywiście retro
andi at - 2013-03-06, 19:00 Temat postu: Re: bagażnik rowerowy na hak [quote="Panza"]Witam, w moim kamperze nie ma bagażnika rowerowego za to jest hak i tak zastanawiam sie czy kupic oryginalny bagażnik montowany na ścianke tylną czy tania wersja takie nożyce na hak z dodatkowym oswietleniem
http://www.youtube.com/watch?v=Zx2gb8NJN2A
aroo59 - 2013-03-06, 19:43
Żyjemy w świecie Palikota, Millera i Kalisza inne sprawy na pozór oczywiste są na dalszym planie. Nie ma na dzień dzisiejszy odpowiedzi , jaką tablicę rejestracyjną trzeba zamontować na bagażniku , platformie czy innym ustrojstwie dołączonym do kampera czy innego auta. Jak ktoś zna przepis prawny to stawiam "browara" co do legalnej dodatkowej tablicy rejestracyjnej jako trzeciej .
HarryLey4x4 - 2013-03-06, 21:22
Problemu w przepisie nie ma , tylko w interpretacji.
marcincin - 2013-03-06, 21:26
| aroo59 napisał/a: | Żyjemy w świecie Palikota, Millera i Kalisza inne sprawy na pozór oczywiste są na dalszym planie. Nie ma na dzień dzisiejszy odpowiedzi , jaką tablicę rejestracyjną trzeba zamontować na bagażniku , platformie czy innym ustrojstwie dołączonym do kampera czy innego auta. Jak ktoś zna przepis prawny to stawiam "browara" co do legalnej dodatkowej tablicy rejestracyjnej jako trzeciej . |
Ja kiedyś dzwoniłem do wydziału komunikacji w tej sprawie - czy można otrzymać trzecią legalną tablicę. W Polsce pojazd może mieć tylko dwie legalne tablice i wg urzędnika należy tylną tablicę przełożyć na platformę. Ja zamówiłem na allegro "wtórnik" i jeżdżę z nim po Europie. Nikt jeszcze mi się do tego nie przyczepił i z tego co obserwowałem to inne nacje radzą sobie tak samo - specjalnie sprawdzałem jak sobie radzą zagraniczni turyści. Uważam, że najwygodniej jest dorobić wtórnik i się nie przejmować. W razie kontroli i czepiania się wyrazić skruchę i przełożyć oryginał na platformę.
SlawekEwa - 2013-03-06, 22:47
| marcincin napisał/a: | | i z tego co obserwowałem to inne nacje radzą sobie tak samo - specjalnie sprawdzałem jak sobie radzą zagraniczni turyści |
Inne nacje np. Niemcy jadą do Wydziału Komunikacji i legalnie wykupują trzecia tablicę na bagażnik.
aroo59 - 2013-03-09, 10:11 Temat postu: tablice cd. Według naszego (bez)prawa nie można montować tablicy bez hologramu. A to ,że urzędnik powie nie równa się z prawdą. Grzeczną minę zawsze można zrobić do Pana Władzy jak za dawnych czasów. Kto ma "daszek" ten ma władzę.
SlawekEwa - 2013-03-09, 19:07
| aroo59 napisał/a: | | Według naszego (bez)prawa nie można montować tablicy bez hologramu. |
Na mojej tablicy jest hologram...................... z opakowania uszczelki pod głowicę
aroo59 - 2013-03-10, 14:34 Temat postu: cd. Osobiście zamówiłem dodatkową tablicę legalnie w Urzędzie. Okazało się, że referent był niedouczony i nie zrozumiał o jaką dokładnie tablicę chodzi jaką rolę ma spełniać. Do tablicy dostałem dodatkowo jedną naklejkę (hologram) , który powinienem nakleić na posiadaną tablicę. Wniosek: dodatkowa tablica potraktowana jako uzupełnienie brakującej Na chwilę obecną mam trzy tablice dwie o identycznym hologramie i jedną z innym + wolną nakleję do naklejenia. Tzn. hologram odpowiadający dodatkowej tablicy.
SlawekEwa - 2013-03-10, 14:47
Jedną z tych tablic legalnych, masz nielegalnie
HarryLey4x4 - 2013-03-10, 16:40
to dopiero jest nielegalne, bo taką tablicę można wydać tylko po zagubieniu jednej lub zniszczeniu. Natomiast tablica informacyjna bez hologramu jest legalna , bo nic nie zabrania jej posiadania. Natomiast tylko pozostaje interpretacja przepisu przez policjanta na ulicy co do czytelności numerów pojazdu.
aroo59 - 2013-03-10, 18:18
Natomiast tablica informacyjna bez hologramu jest legalna , bo nic nie zabrania jej posiadania.
Masz na to paragraf ?
CORONAVIRUS - 2013-03-10, 19:02
Urzędnik powinien osobiście naklejać na tablice hologramy a nie dawać ich do ręki ...
ta cała zabawa z naklejkami to wielki bajzel dający zatrudnienie kilku ...tam , gdzieś w Wawce.... nigdy żaden policjant nie sprawdzał tych naklejek , Tvnturbo ze swoim flagowym , nudnym do przesady , programem "pirackim" pokazuje pracę policjantów , którzy nigdy nie klękają przed tablicą , nie sprawdzają cyferek itp.... hologram z kubków czy kartoników z częściami samochodowymi zastępuje urzędniczą manipulację przepływu naszej gotówki ...
Pamiętacie cyrk z wprowadzeniem naklejek z numerem rej na przednią szybę ? NIEZRYWALNE !!!!!!!!!! Normalnie jednorazowe ....idealne zabezpieczenie .... warte 20 zł przy każdej wymianie szyby przedniej jakiej dokonuję w samochodach w wyspecjalizowanej firmie .... już nawet mi nie doliczają tej kwoty do FV ... zwyczajnie przeklejają ją na nową szybę .
Kolejna kasa frajersko płacona
HarryLey4x4 - 2013-03-10, 19:32
| aroo59 napisał/a: | Natomiast tablica informacyjna bez hologramu jest legalna , bo nic nie zabrania jej posiadania.
Masz na to paragraf ? |
jaki paragraf ? tablica informacyjna nie ma nic do tablicy rejestracyjnej. Ma tylko jej kształ. Poza tym nie ma znamion tablicy rejestracyjnej, więc nazywanie jej tablicą informacyjną jest jak najbardziej uzasadnione, bo informuje jedynie jaki jest numer rejestracyjny pojazdu. Na aucie możesz sobie przykleić taką tablicę i tyle, tak jak możesz sobie nakleić np. rybkę lub znaczek o byciu piwoszem.
SlawekEwa - 2013-03-10, 19:38
Obaj piszecie o tym samym
jarekzpolski - 2013-03-10, 19:41
| marcincin napisał/a: | | ....Ja zamówiłem na allegro "wtórnik"....W razie kontroli i czepiania się wyrazić skruchę i przełożyć oryginał na platformę. |
a ja co tydzień, w piątek przed weekendem, wynoszę z Tesco flaszkę wódki pod kurtką. Mój synek wywozi równolegle paczkę Kinderków w rękawie kurteczki...tak od lat...jak nas złapią wyrazimy skruchę...
podajcie jeszcze numery pojazdów...
aroo59 - 2013-03-13, 19:06
Piszemy co wiemy albo co nam się wydaje, że wiemy. Takie są prawa forum. Dopiero życie weryfikuje całą prawdę poprzez skruchę do Pana z twardym daszkiem.
Duduś - 2013-03-21, 09:14
A ja właśnie zakupiłem takie cudo na 3 rowery + przystawka na czwarty
I tabliczke z rowerkiem mam już rok i troche pojeździłem z nią i nie miałem problemów i u nas i za granicą
[img] [/img]
Fux - 2013-03-21, 09:38
A jak udało Ci się zmontować ten bagażnik odwrotnie???
Duduś - 2013-03-21, 09:48
co odwrotnie?
http://www.topgearsales.c...cuments/903.pdf
Fux - 2013-03-21, 11:04
Jedyna zmiana to odwrócenie...
HarryLey4x4 - 2013-03-21, 21:04
| Duduś napisał/a: | A ja właśnie zakupiłem takie cudo na 3 rowery + przystawka na czwarty
I tabliczke z rowerkiem mam już rok i troche pojeździłem z nią i nie miałem problemów i u nas i za granicą
[url= |
mam dokładnie taki sam i uważam ,że to jedna z lepszych platform w ofercie thule. Niestety chyba jej już nie produkują.
Duduś, a gdzie zamówiłęś taką fajną tablicę z rowerkiem ?? W Poznaniu nie chcą mi zrobić nawet tej PL'ki bo twierdzą ,że tego nie wolno im robić , hmmm...
Fux - 2013-03-21, 21:19
Myślę, że ten z mojego posta ma konstrukcję bardziej przyjazną dla większych (dłuższych) rowerów.
HarryLey4x4 - 2013-03-22, 09:12
nie wiem czy to nie jest ten sam , tylko bez napisów
Duduś - 2013-03-22, 09:28
Jeszcze jedno zdjęcie
[img] [/img]
To jest starszy modek którego już nie produkują
Trzy rowery wchodzą na część zasadniczą bagażnika a jeden na przystawke
Na bagażnik zasadniczy możemy załadować rowery od 16 do 28 cali (można regulować rynienki pod koła) a na przystawke rower od 12 cali czyli taki mały dla dziecka ( trzeba przebudować tą przystawke na dwóch śrubach motylkowych)
rosomak - 2013-06-30, 22:59
witam ponownie
kupiłem bagażnik, było wiele ofert i pomysłów, ale nadarzyła się okazja na bagażnik na 4 rowery i skorzystaliśmy
bagażnik już wisi na kamperku,
blacha na tylnej ściance nowa, większa, wzmocniona.
przewidujemy wozić 2 rowery reszta rynienek posłuży za wieszak
a może się przyda kiedyś na 4 rowery jak będzie potrzeba wyjazdu w większym składzie
muszę dokupić jeszcze te mocowania do rowerów lub dorobię jakąś uniwersalną rurkę do stabilizacji rowerów,
dziękuję wszystkim za opinie i pozdrawiam
max73 - 2013-07-09, 11:36
Moja tablica byla zbyt dobrze widoczna .
W tym roku pojade 50km/h
W szystkie smieci z wakacji wrzuce do kosza UM Kesowo
maga - 2015-12-28, 16:30 Temat postu: Trzecia tablica rejestracyjna będzie legalna Trzecia tablica rejestracyjna będzie legalna
http://moto.wp.pl/kat,895...l?ticaid=116330
|
|