| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Francja - Alpy
Gruby40 - 2013-03-10, 19:09 Temat postu: Alpy Witam
wybieramy się w sierpniu (9 - 18) do Chamonix, chcemy się wspiąć na Gran Paradiso,
i pokręcić się po okolicy.
Bardzo proszę, może macie jakieś namiary na parkingi, miejsca postojowe, ciekawe miejsca.
Może jakaś załoga się do nas przyłączy.
Neno - 2013-05-01, 11:35
Myśmy zostawili auta na parkingu w Le Fayet. Stały bezpiecznie 6 dni.
Jeśli się obawiasz podjedź na jakiś pobliski camping, dogadaj się z właścicielem, że tylko na "parking" i będzie tanio i bezpiecznie.
Gruby40 - 2013-11-14, 09:58
Ciężko się zebrać i zmontować jakąś konkretną relacje. Może na feriach.
Generalnie wyjazd fantastyczny - Chamonix jest stworzone dla turystów.
Stanęliśmy na parkingu (Air camp) muszę poszukać dokładne namiary - na pewno znajdę i podam.
15 euro dziennie + 5 euro serwis (spust szarej, tankowanie czystej wody, prąd) bez infrastruktury sanitarnej - zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie bo WC i prysznic mamy swoje. a 20 euro na 6 osób to super przystępna cena. w cenie bilety autobusowe na rejon Chamonix (autobusy co 30 min) do tego bilet na wszystkie kolejki na 5 dni 100 euro (najlepiej zainwestowane 100 euro w życiu - coś pięknego).
Codziennie wyjazd inną kolejką powyżej 2000 tam trasa piesza 15 - 25 km i zjazd kolejną kolejką. Widoki zapierają dech w piersiach :-) .
Można było stać na parkingach bezpłatnych - jest ich sporo. tylko trzeba by się było codziennie tłuc po wodę i z zrzut szarej (kąpiel 6 osób + bieżące użytkowanie to 80 % zbiornika).
Gorąco polecam - w bardzo skromnym budżecie można mieć fantastyczną wyprawę.
Pozdrawiam i obiecuję jak najszybsze wstawienie relacji. (mam jeszcze gorącą z przed kilku dni Hiszpanię - do zrelacjonowania. Camino La Plata)
Annmir - 2013-11-14, 13:53
Góry to nasza miłość, Alpy do tej pory zwiedziliśmy tylko "przelotem" więc czekamy niecierpliwie na relację, suto okraszoną zdjęciami, mam nadzieję. Pozdrawiamy i grzecznie czekamy
IAAN - 2014-01-06, 23:50
czytałem gdzieś że z biletem na Aiguille de Midi dostaje się żeton z czasem powrotu czy to prawda ,czy kupując bilet mamy ściśle określony czas powrotu
Andrzej1 - 2014-01-08, 22:59
| IAAN napisał/a: | | czytałem gdzieś że z biletem na Aiguille de Midi dostaje się żeton z czasem powrotu czy to prawda ,czy kupując bilet mamy ściśle określony czas powrotu |
Nie, to nie jest prawda. Możesz wjechac rano i siedziec tam do wieczora.
zbyszekwoj - 2014-02-15, 16:46
G dzie ta relacja?
IAAN - 2014-05-24, 12:24
a czy parking pod dolną stacją kolejki na Aiguille de Midi jest bezpieczny czy można tam postawic auto bez obaw na cały dzień ,czy lepiej skorzystać z cempingu
wybieram się jednak obserwjąc prognozę pogody od 8 kwietnia do dziś wydajemi się ze ciężko będzie wbić się w ładny dzień aby wybrać się na szczyt
IAAN - 2014-06-30, 21:28
Jechaliśmy ,jechaliśmy i dojechaliśmy
dziś wróciłem
stałem 2 noce na tym miejscu
http://www.campingcarmont...tarifs_spa.html
zapłaciłem 30 euro za 2 dni w cenie prąd i woda raz dziennie po wpisaniu kodu leci przez 7 minut ,jak podjechałem akurat był właściciel pomógł opanować szlaban ,poprosiłem o kartę na autobus raz skorzystałem z autobusu dwa razy byłem na mieście rowerem do miasta 6 km
cisza i spokój były jeszcze 2 kampery ,trafiłem w pogodę idealnie
kolejka na szczyt 161 euro za 2 osoby dorosłe i 2 dzieci do 16 lat
IAAN - 2014-07-24, 21:22
pierwsza produkcja nowym programem
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
wagabunda - 2014-07-25, 19:24
Piękna relacja -grtuluję
IAAN - 2014-07-26, 11:51
idąc dalej Przełęcz Furka Szwajcaria
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
|
|