|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Szwecja - Szwecja Camping 45
fousek - 2013-03-11, 19:52 Temat postu: Szwecja Camping 45 Po długotrwałych już pertrurbacjach z wyborem miejsca naszego pobytu w Szwecji decyzja zapadła na http://www.camping45.com/content/en/index.php Pisałem kilka meili z właścicelem i wydaje sie bardzo sympatyczny i przyjaźnie nastawiony do Polaków. Prom zarezerwowany, pomału kompletuje już gadżety do wyjazdu, sprzęt wedkarski i odliczmy czas do 4.08..
może ktoś sie dołączy... ?
MILUŚ - 2013-03-12, 19:17 Temat postu: Re: Szwecja Camping 45
fousek napisał/a: | ...................................
może ktoś sie dołączy... ? |
Może się zobaczymy w...........drodze powrotnej ............my wyjeżdżamy z Polski po 15sierpnia
HarryLey4x4 - 2013-03-12, 20:57
Fousek, czekamy na relację. Szczególnie jak wygląda rybiarsko ten rejon i jakie wrażenia z kempingu.
darboch - 2013-03-12, 21:50
fousek napisał/a: | Pisałem kilka meili z właścicelem i wydaje sie bardzo sympatyczny i przyjaźnie nastawiony do Polaków. |
Generalnie Szwedzi to bardzo otwarci i świetni ludzie. Na stronie camping45 jest zdjęcie właścicieli...dobrze im z oczu patrzy Po powrocie koniecznie opisz Wasz wyjazd.
Ile cenowo Cię to wyjdzie jeśli chodzi o camping ?
fousek - 2013-03-12, 22:47
ad darboch
około 2000SK
poniżej masz cennik
http://www.camping45.com/...r_en-sommar.pdf
darboch - 2013-03-12, 22:51
Cennik widziałem ale nie wiem co wybrałeś... zresztą nieważne
fousek - 2013-03-12, 23:30
ad darboch
opcja Caravan / mobile home including electricity nie wiem na ile dni... jak bedzie ok to jakies 12-14...
darboch - 2013-03-13, 09:41
Nie szkoda Ci siedzieć w jednym miejscu ?
MILUŚ - 2013-03-13, 18:37
darboch napisał/a: | Nie szkoda Ci siedzieć w jednym miejscu ? |
No właśnie..............
VITO23 - 2013-03-13, 18:56
Campingow w Szwecji jest okolo 2200,,,,,, jak wybrac ??????????
fousek - 2013-03-13, 19:59
ad darboch
nie umiem Ci odpowiedzieć.. pierwszy raz jade gdziekolwiek kamperem... do tej pory, samolot-hotel-samolot-dom. Jakies wypożyczenie auta na miejscu, zwiedzania, rafting, wedkarstwo itp... teraz jade kamperem.. musze sie sprawdzić, dlatego chyba na pierwszy raz tak..
MILUŚ - 2013-03-13, 20:04
A nie brałes pod uwagę przemieszczania sie z kampingu na kamping ? Albo wręcz zrezygnowania z pobytu na kempingach ? Od czego masz kampera ?
fousek - 2013-03-13, 20:09
brałem, i nie znaczy to ze nie bede sie przemieszczał... bardzo chciałbym zatrzymać się gdzieś na dziko na 2-3 dni, ale narazie plan jest taki ze jade na ten camping45 a moze po drodze gdzies sie zatrzymam..
HarryLey4x4 - 2013-03-13, 21:04
fousek, kamperuj jak sobie życzysz, początek jakiś musi być. Po pierwszym wyjeździe myślę ,że uznasz,że uwagi kolegów były trafione.Cały urok w tym,że własnie możesz dziś być tu , jutro gdzie indziej a warunki podstawowej egzystencji wozisz ze sobą. Sugestia innych myślę jest taka,żebyś z góry nie zakładał ,że spędzisz dwa tygodnie w jednym miejscu. Oczywiście rozumiem,że uprawianie niektórych sportów powoduje kłopot z rozłożeniemsprzętu ,często upierdliwe do ciągłęgo zwijania i przemieszczania. W każdym razie warto wziąć pod uwagę opcję zmiany miejsca...
darboch - 2013-03-14, 09:44
fousek, spróbuj skorzystac trochę z prawa allemannsretten
http://www.visitnorway.co.../prawo-dostepu/
RODOS - 2013-03-14, 09:47 Temat postu: Szwecja. Jadąc kamperem pierwszy raz ma się różne obawy i jest to zrozumiałe. Natomiast warto dokładnie p r z e c z y t a ć zamieszczane relacje z podróży, bo w nich znajdziesz wiele praktycznych informacji, wynikających z doświadczenia innych. W Szwecji nie brakuje kempingów, ale są również ładne miejsca gdzie można się zatrzymać nie ponosząc kosztów. Są dobre drogi, ładne parkingi z WC i ciepłą wodą i podróżuje sporo kamperów różnej narodowości. Mając kampera Skandynawię warto z w i e d z a ć, szkoda czasu na biwakowanie dłużej w jednym miejscu. Do wyjazdu macie jeszcze dużo czasu, może uda się Wam znaleźć kompana do podróży, to pewnie dodało by Wam więcej pewności. Jednak jak na wyjazd pierwszy raz kamperem ten kierunek jest dobry. Trudno znaleźć bardziej p r z y j a z n y kraj do uprawiania turystyki kempingowej. Pzdr.
MILUŚ - 2013-03-14, 16:20 Temat postu: Re: Szwecja.
RODOS napisał/a: | ..................
Trudno znaleźć bardziej p r z y j a z n y kraj do uprawiania turystyki kempingowej. Pzdr. |
Kolega się myli............ pierwszy to ..............NORWEGIA
Den-tal - 2013-03-29, 16:04
MILUS napisał/a: | Kolega się myli............ pierwszy to ..............NORWEGIA |
To zawsze mozna dyskutowac
MILUŚ - 2013-03-29, 18:30
Den-tal napisał/a: | MILUS napisał/a: | Kolega się myli............ pierwszy to ..............NORWEGIA |
To zawsze mozna dyskutowac |
Prosze uzasadnij ............
Den-tal - 2013-03-30, 22:29
MILUS napisał/a: | Prosze uzasadnij ............ |
To ze mozna dyskutowac ..........
MILUŚ - 2013-03-30, 22:44
Den-tal napisał/a: | MILUS napisał/a: | Prosze uzasadnij ............ |
To ze mozna dyskutowac .......... |
Rozumiem ,że masz inne zdanie a biorąc pod uwagę to co napisałeś w awatarze myślisz może o Szwecji ?
Dlatego proszę uzasadnij .........w Norwegii byłem dwa razy , w Szwecji przejazdem trzy razy i wybieram się znowu dlatego wszystkie uwagi są dla mnie bardzo cenne
Może czegoś nie wiem ?
Den-tal - 2013-03-31, 17:55
Aha ! No to juz rozumiem . Porownujac Norwegie i Szwecje jesli chodzi o przyjaznosc dla kamperowiczow to troche tak jak porownywac Swieta BN z Swietami Wielkanocy. Oba kraje maja bardzo podobne ustawodastwo jesli chodzi o korzystanie z natury, taka sama ocene jesli chodzi o roznice miedzy parkowaniem, a campigowaniem etc. Roznice sa natomiast w stanie drog, oplat za takowe, oplat za tunele i promy, koszty paliwa i jedzenia. Pod tymi wzgledami Szwecja jest o wiele bardziej "przyjazna" kamperowiczom. Natomiast Norwegia ma wspaniala,dramatyczna nature i naprawde malo jest miejsc na Swiecie gdzie mozesz zatrzasnac wiazania narciarskie na szczycie wysokiej gory i odpiac dopiero nad brzegiem morza. Islandia, Kanada, Alaska maja te same mozliwosci ale nie moga sie mierzyc z Norwegia. Ja lubie Norwegie, troche mniej Norwegow( a w szczegolnosci ich policje) i uwazam ze "pojedynek" S kontra N za remisowy. Jak sam piszesz Szwecja byla dla dla ciebie tylko transportem do oraz z Norwegi wiec sporo sie traci ogladajac ten kraj tylko z duzych drog. To cos podobnie jak wszyscy gnaja przez Niemcy na Poludnie ogladajac ten kraj z autostrady. Zycze przyjemnych wakacji w Skandynawi
MILUŚ - 2013-03-31, 19:27
Den-tal napisał/a: | ....... Zycze przyjemnych wakacji w Skandynawi |
Dziękuję bardzo.Potwierdziłeś więc to co na temat pobytu w Szwecji wiedziałem i doczytałem
MILUŚ - 2013-06-03, 20:23
Witam................
Przygotowując trasę tegorocznej eskapady po Danii i Szwecji doszedłem do wjazdu do Sztokholmu gdzie chcielibyśmy sie trochę poszwędać .Mam w związku z tym pytanie :
Wjazd do centrum Sztokholmu jest płatny ale czy prawdą jest ,jak przeczytałem ,że za samochody zarejestrowane za granica się nie płaci?
Jeśli jednak płacą to jakie są kwoty opłaty i na jakich zasadach ?
Den-tal - 2013-06-04, 23:10
Zgadza sie. Szwedzi sa goscinni i nie pobieraja oplat za uzywanie drog ani tloczenie sie w Stockholmie(trängselskatt) od swoich gosci
MILUŚ - 2013-06-04, 23:51
Den-tal napisał/a: | Zgadza sie. Szwedzi sa goscinni i nie pobieraja oplat za uzywanie drog ani tloczenie sie w Stockholmie(trängselskatt) od swoich gosci |
No Twoje informacje są bezcenne !!!
Masz ode mnie piwko
A powiedz mi jak jest z wjazdem na Olandię ?
darboch - 2013-06-05, 09:02
MILUS napisał/a: | A powiedz mi jak jest z wjazdem na Olandię ? |
Wjeżdżasz na Ölandsbron i po ok 6km jesteś na Olandii. Nie płacisz za przejazd.
MILUŚ - 2013-06-05, 10:36
darboch napisał/a: | MILUS napisał/a: | A powiedz mi jak jest z wjazdem na Olandię ? |
Wjeżdżasz na Ölandsbron i po ok 6km jesteś na Olandii. Nie płacisz za przejazd. |
Takk mye......... sette deg ?
darboch - 2013-06-05, 10:40
A gdzie piwo ? [joke]
MILUŚ - 2013-06-05, 10:54
darboch napisał/a: | A gdzie piwo ? [joke] |
Toć pytałem.........czy chcesz ?
darboch - 2013-06-05, 11:16
Hvis du vil a sette meg en ol-jeg vil ikke nekter
darbochowaOla - 2013-06-05, 11:25
No kochanie, widzę, że nauka w domu nie idzie w las
darboch - 2013-06-05, 11:26
Nie ściemniaj
MILUŚ - 2013-06-05, 11:27
darboch napisał/a: | Hvis du vil a sette meg en ol-jeg vil ikke nekter |
Du sier ............. og du
MILUŚ - 2013-06-05, 11:29
darbochowaOla napisał/a: | No kochanie, widzę, że nauka w domu nie idzie w las |
To kto w końcu zasłuzył na to piwko ?
darbochowaOla - 2013-06-05, 14:33
MILUS napisał/a: | darbochowaOla napisał/a: | No kochanie, widzę, że nauka w domu nie idzie w las |
To kto w końcu zasłuzył na to piwko ? |
Jak to kto- jak zwykle oboje
Den-tal - 2013-06-05, 21:04
Dzieki za piwo . Kiedy ruszacie w droge i ktoredy ?
MILUŚ - 2013-06-05, 22:17
Den-tal napisał/a: | Dzieki za piwo . Kiedy ruszacie w droge i ktoredy ? |
W zalezności od mozliwości /moja praca/ sa dwa terminy : 28.06- 14.07 albo 09.08.-25.08
Trasy dostania sie do Helsingborgu mam trzy ;potem nad jezioro Vattern ;Sztokholm ;na południe wzdłuz wybrzeża na Olandię .
MILUŚ - 2013-06-07, 11:25
Mam jeszcze jedno /pewnie przed wyjazdem nie ostatnie / pytanie :
Chodzi mi o prom na wyspę Visingso/jez.Vattern/ z Granne ;nigdzie nie moge w necie trafić na informację o nim
darboch - 2013-06-07, 16:04
Z Granna płyną ----> http://www.destinationjon...o-visingso.html
50 sek dorosły
165 sek kamper albo kamper plus 5 osób za 230 sek
znowu piwo
MILUŚ - 2013-06-07, 16:23
OK ....piwo będzie jak pokazesz mi gdzie w tym linku to wyczytałeś ? Miałem go od dawna i nic nie znalazłem na temat kampera
darboch - 2013-06-07, 16:50
http://www.trafikverket.s..._2012-01-02.pdf 4 strona w sumie pisze o samochodzie ale ile może być droższy kamper ?
Podam Ci nawet nr do nich żebyś sobie zabukował +46(0)36-103770
MILUŚ - 2013-06-07, 20:10
darboch napisał/a: | http://www.trafikverket.se/PageFiles/62126/Visingsoleden_webb%20-%20rev_2012-01-02.pdf 4 strona w sumie pisze o samochodzie ale ile może być droższy kamper ?
Podam Ci nawet nr do nich żebyś sobie zabukował +46(0)36-103770 |
No dobra..........masz piwko ale...........nie za informacje które juz miałem ale..........za poczucie humoru
darboch - 2013-06-07, 22:58
MILUS napisał/a: | Chodzi mi o prom na wyspę Visingso/jez.Vattern/ z Granne ;nigdzie nie moge w necie trafić na informację o nim |
ja Ci takowe informacje podałem ale ....dzięki za piwo...gonię najlepszych
Den-tal - 2013-06-11, 00:11
Na Visingö kursuje statek pasazerski i 2 promy. Cena za campera to tak jak napisal dobroch 165 koron plus 50 koron za dorosla osobe(dzieci 25 koron)Jesli sie zamowilo bilet to trzeba byc co najmniej 5 min przed odejsciem promu. Za przejazd placi sie w kolejce do promu. Kolo Gränna masz kilka ställplatser - dwa platne w porcie niedaleko terminalu promu oraz dwa przy E4 -gratisowe(wolno stac 24 godziny i wiecej czlowiek nie wytrzyma przy autostradzie) ale dalej od Gränna.. Polecam rowniez obejzenie zachodniego wybrzeza Vättern(Hjo i najwieksza twierdza Szwecji - Karlsborg sa warte odwiedzin) Na wschodnim wybrzezu warto rowniez zahaczyc o Vadstena i Motala. Rozumiem ze jestescie ograniczeni czasowo i wszystkiego nie da sie zobaczyc, ale moze w przyszlosci sie przyda
darboch - 2013-06-11, 08:17
Den-tal napisał/a: | tak jak napisal dobroch |
jeszcze taki dobry nie jestem na razie wystarczy darboch
Den-tal - 2013-06-11, 12:52
Przepraszam darboch No coz starosc, dysleksja, roztargnienie a moze tylko tzw. "czeski blad" - tylko wybierac. Najgorsze ze moze byc wszystko razem
MILUŚ - 2013-06-11, 13:17
Den-tal dzieki za kolejne cenne informacje ..........
darboch - 2013-06-11, 21:50
Den-tal, żaden problem
darboch - 2013-06-11, 21:53
Miluś...jak chcesz dobrej rady to nie jedź jak przewodniki mówią...Szwecja jest piękna jak wskoczysz na drogę szutrową i pojedziesz przed siebie...napotkasz samotne jeziorka gdzie możesz się delektować prawdziwą wolnością....to jest właśnie Szwecja...wolność podróżowania i biwakowania
Den-tal - 2013-06-11, 23:27
Drogi szutrowe w Szwecji czesto prowadza w fajne miejsca( przerabialem to w ostatni weekend) ale trzeba uwazac bo wiele z nich jest prywatna i "wolnosci podrozowania"na nich nie ma, a spotkanie w srodku lasu na waskiej drodze z rozloszczonym wlascicielem uzbrojonym w wielki rozladowacz nie nalezy do przyjemnosci.Poza tym wiekszosc drog szutrowych nie jest utrzymywana przez panstwo ale przez gminy i zwiazki mieszkancow korzystajacych z tych drog. Jedni i drudzy z uwielbieniem polewaja te drogi lugiem ktorý wiaze kurz. Jest pieknie do czasu gdy zacznie padac deszcz i bloto z lugiem przylepai sie do calego podwozia . Jak sie tego zaraz nie splucze to siedzi jak cement Jednym slowem : trzeba wiedziec jak , gdzie i kiedy. Albo liczyc na szczescie
darboch - 2013-06-12, 08:04
Nie strasz go. Od ponad dekady najpierw osobówką a później kamperem śmigam po drogach szutrowych i nigdy nie spotkałem wnerwionego Szweda...wręcz przeciwnie....zawsze mili i uczynni. Nie pisałem tu żeby Miluś wbijał się w szutry gdzie wyraźnie jest oznakowane, że to prywatna droga tylko w pozostałe.
MILUŚ - 2013-06-12, 09:46
Spokojnie ,ani ja nie jestem wystraszony ani szutry w Szwecji zagrozone
Norwegie tez objezdzalismy niejako" powiatowo " mysle ,ze bedzie dobrze
byle bym przetrwal te upaly i szczesliwy uciekl z tej sq.....j pustyni
darboch - 2013-06-12, 10:25
Wszyscy jesteśmy spokojni Miluś . Tam gdzie się wybierasz za dużo dziczy nie spotkasz choć na pewno jest dziewiczo
fousek - 2013-06-23, 13:26
musiałem zmienić termin wyjazdu.. wyjeżdzamy 28.07 do Sassnitz prom 29.07 o 3 00. Moze ktoś bedzie w tym terminie również w Szwecji..?
|
|