Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Solary

Bigos - 2013-03-13, 18:14
Temat postu: Solary
Wybieram się w podróż objazdową (niemal co drugi dzień przejazd) trzytygodniową po Bułgarii i okolicach, z kempingów planuję nie korzystać. Będzie nas 5 osób, czy według Was, solary w takim wypadku byłyby wskazane, czy da się opędzić bez tego ?
janusz - 2013-03-13, 18:42

Bigos napisał/a:
czy według Was, solary w takim wypadku byłyby wskazane, czy da się opędzić bez tego ?

Odpowiedź mogłaby być prosta - TAK.
Solary to dobra rzecz.
Jadąc co dwa dni da się opędzić bez tego.
Zużycie prądu w kamperze nie bardzo zależy od ilości osób bardziej od ich wieku i temperamentu. Przy dzieciakach więcej prądu bo jakieś bajki laptok telewizor. Przy koneserach przyrody mniej prądu bo większy kontakt z naturą.

bodzia63 - 2013-03-13, 18:49

A może agregat,jeśli będziesz gdzieś na odludziu żeby nie irytowac sąsiadów?
Cykada - 2013-03-13, 20:28

agregat to i ciebie zirytuje. Solary sa w cenie agregatu . nie myślę o agregatach made in china.
marmur - 2013-03-13, 20:37

To kup sobie nie made in China, też będą zrobione w kraju środka, tyle, że zapłacisz krocie.
bryzby - 2013-03-13, 20:39

mobili napisał/a:
agregat to i ciebie zirytuje. Solary sa w cenie agregatu

Poza tym solary działają samoczynnie, nie musisz pamiętać o ich włączeniu ,wyłączeniu, nie hałasują.Używałem agregatu w czasie mojej pierwszej i jedynej wyprawy i muszę powiedzieć ,że zakupiłem solara.Agregat trzeba wyjąć z boxu,odpalić(nie jest zbyt głośny), po zakończeniu pracy trzeba poczekać aż ostygnie..itp.Agregat będę woził tylko w określone miejsca jako podstawowe źródło prądu(zloty militarne).

Cykada - 2013-03-13, 20:40

no własnie. China jest wszędzie . Solar do kampera , agregat na budowę. :mrgreen: