Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

MERCEDES - mb100 karamann - znacie uczciwego czlowieka od remontu

kondziorno - 2013-03-13, 23:49
Temat postu: mb100 karamann - znacie uczciwego czlowieka od remontu
witam wszystkich , nazywam sie Konrad
jestem tutaj nowy, tak ze jestem nowym posiadaczem mb100 karmann
poprzedni wlasciciel nie do konca o niego dbal
wiec jest tam wiele zeczy do zrobienia a nie na wszystkim sie znam
przede wszystkim auto jezdzi i nie ma tragedi ze spalniem ale wydaje mi sie ze trzeba silnik wyregolowac poniwaz kopci na czarno przy podjezdzaniu pod gore,znalazlem dzure w podlodze zaraz przy wejsciu wielkosci piesci wiec podloga gnije,reszta podlogi wyglada ok.
pozatym mam problem z woda-musza byc odkrecone 2 krany w laziece i kuchni zeby leciala
mysle ze jest tam wiecej do naprawiienia drobnych zeczy
pomozcie koledzy z mila checia sie przejade do zlotej raczki w tym kraju????
pozdrawiam wszystkich !!

IAAN - 2013-03-14, 00:13

witam
myslę że z tą woda jest tak że masz pompę sterowaną wyłącznikiem w kranie i jeden z nich jest uszkodzony dlatego musisz otworzyć drugi aby woda leciała

kimtop - 2013-03-14, 06:15

Cześć :spoko

kondziorno napisał/a:
trzeba silnik wyregolowac poniwaz kopci na czarno przy podjezdzaniu pod gore

Na to jest prosty sposób
Noga z gazu i redukcja na niższy bieg.
Pozdrawiam.

Skorpion - 2013-03-14, 06:44

Witaj Konradzie :spoko :spoko
tadek27 - 2013-03-14, 07:41

Witamy :spoko :spoko :spoko
LukNet - 2013-03-14, 07:42

Witam kondziorno, na forum CT :bigok i pozdrawiam :spoko
kondziorno - 2013-03-14, 10:48

witajcie i tez pozdrawiam wszystkich swirow z domami na 4 kolkach :szeroki_usmiech

nadal szukam kogos kto mogl by sie zajac moim mb100 :kawka:

pozatym dajcie jakis znak kiedy sie szykuje zlot na dolnym slasku ???

pozdrawiam ! :spoko

emicargo - 2013-03-14, 12:47

kondziorno napisał/a:
ale wydaje mi sie ze trzeba silnik wyregolowac poniwaz kopci na czarno przy podjezdzaniu pod gore

Czeka cie wizyta w warsztacie, który zajmuje się naprawą układów zasilania w silnikach diesla. Kopcenie na czarno może mieć kilka przyczyn - od zapchanego filtra począwszy, po przez niesprawne(lejące paliwo) końcówki wtryskiwaczy i na uszkodzonej pompie wtryskowej skończywszy. Na twoje szczęście dostęp do części do Twojego auta jest bezproblemowy, a same części nie są drogie. Końcówki wtrskiwaczy załóż nowe, nie po regeneracji! Różnica w cenie niewielka. Jeżdżenie autem w takim stanie grozi poważną awarią - pęknięcie tłoka, lub wypalenie dziury w tłoku. Tu koszty rosną.
Tak, że ja radzę nie redukować pod górkę, tylko niezwłocznie usunąć awarię.

YoYoYo - teraz spoko - 2013-03-14, 20:50

Tez jeżdżę MB 100 , z silnikiem na pewno jest wszystko OK .
One swoje trach,trach, trach, trach, trach... robią nawet w piecach hutniczych .

emicargo - 2013-03-14, 21:57

YoYoYo napisał/a:
Tez jeżdżę MB 100 , z silnikiem na pewno jest wszystko OK

Święta racja! Silnik pewno jest jeszcze sprawny. Uklad zasilania nie. Jeżeli wtryski "leją", to sinik można szybko zajechać. Ponadto trzeba pamiętać o niższej mocy (a tej przecież nie zbywa w tym aucie 72 - 75 KM) i zużycie paliwa jest większe.

kondziorno - 2013-03-15, 00:57

czesc
moj mb100 ma 72km i przejechane o ile wskazania so prawdziwe 160.000
silnik suchy nigdzie nie leje i ladnie chodz,spalanie to zalezy od predkosci,okolo 105km/h 110km/h to zje 11Litrow , jesli jade wolniej np.80km/h to pomiedzy 8-9 litra
dokladnie sprawdzalem.skrzynia 5 biegowa.

koledzy u was spalanie na podobnym poziomie???
pozdrawiam

YoYoYo - teraz spoko - 2013-03-15, 09:38

kondziorno napisał/a:
silnik suchy nigdzie nie leje i ladnie chodz

O widzisz te silniki to nawet same się naprawiają :spoko
Ja nagrałem odgłos pracy mojego silnika wysokiej klasy cyfrowym dyktafonem Hi Fi Stereo i takie tam :-P .
Wczoraj napisałem że ten silnik nawet jak się topi w piecu hutniczym radośnie rechocze .
Otóż puściłem sobie spokojną muzyczkę i w tle podłożyłem też dźwięk pracy mojego 2,4 D .
Po godzinnej uczcie dźwiękowej doszedłem do tego, że nie jest to TRACH TRACH TRACH ani nawet rech rech rech tylko
KLE KLE KLE KLE KLE KLE . :spoko

YoYoYo - teraz spoko - 2013-03-15, 09:48

kondziorno napisał/a:
witajcie i tez pozdrawiam wszystkich swirow z domami na 4 kolkach
Witaj :bigok
SlawekEwa - 2013-03-15, 18:04

YoYoYo napisał/a:
Po godzinnej uczcie dźwiękowej doszedłem do tego, że nie jest to TRACH TRACH TRACH ani nawet rech rech rech tylko
KLE KLE KLE KLE KLE KL

To Ty pod maską masz bociana :shock:

YoYoYo - teraz spoko - 2013-03-16, 07:57

Dumałem nad dowcipną ripostą do Twojego tekstu o bocianie i nic :gwm nie wymyśliłem. A , a Ty , jak byś to napisał żeby było zabawnie .
YoYoYo - teraz spoko - 2013-03-16, 08:00
Temat postu: Re: mb100 karamann - znacie uczciwego czlowieka od remontu
kondziorno napisał/a:
witam wszystkich , nazywam sie Konrad

Gdzieś pojechał ?

wbobowski - 2013-03-16, 14:36

kondziorno napisał/a:
dokladnie sprawdzalem.

Bardzo mnie ciekawi (jako fachowca) Twój sposób dokładnego sprawdzania.

staszko - 2013-03-16, 17:18

Kondziorno moje rady są takie:
Poszukaj taksówkarzy którzy mają MB ,i zapytaj się ich o jakiegoś dobrego pompiarza (fachowca od układu zasilania diesli ), oni będą wiedzieć najlepiej. Podjedź do niego na przegląd niech sprawdzi wtryski ,pompe wtryskową ,i ciśnienie w cylindrach. Jeśli przebieg jest oryginalny to silnik jest ledwie po dotarciu (te jednostki są baaardzo dobre). Sprawdzenie ciśnienia w cylindrach nie powinno być problemem bo wtryski i tak będą wyciągnięte a to pozwoli na weryfikację szczelności zaworów oraz pierścieni tłokowych. Co do samej zabudowy to napisz do " andrewa1 " z forum karawaning.pl .On zajmuje się naprawami i ma bardzo dobre opinie .
Trochę się rozpisałem ale jak czytam posty nic nie wnoszące do sprawy to :gwm
Pozdrawiam

kondziorno - 2013-03-16, 20:36

staszko dzieki wielkie za informacje
postaram sie zlapac tego andrewa1
pozdrawiam i jeszcze raz dzieki
:wyszczerzony:

Brat - 2013-06-04, 14:41

kondziorno - i jak tam z Twoim czarnym dymem ?

Gdybyś mieszkał bliżej poleciłbym Ci ten warsztat w Piasecznie http://panoramafirm.pl/ma...on_pad.html#tab specjalizujący się w Mercedesach właśnie (nie mają strony internetowej, niespecjalnie dbają o publicity ale są wielce profesjonalni i dosyć tani).
Mojego FFB na Mercedesie 310D serwisują corocznie (tzn. już 2 razy :) ) A tydzień temu nastąpiła pierwsza awaria ! Wracaliśmy z Warmii i pod koniec podróży poczułem zapach oleju napędowego a po przyjeździe do domu wyciek tegoż !
No to biegiem do Nowackich! Diagnoza błyskawiczna - puściła sparciała "przelotka"! Właściciel natychmiast polecił wymienić wszystkie 5 (!). Wymiana tychże + pogrzebanie elektryka w instalacji radiowej (bo grać przestało) - razem niewiele ponad 30 min. roboty. 150 zł. I śmierdzieć przestało ...
A 5 nowych części samochodowych ;) (takich cienkich rurek - znaczy) w 18-letnim aucie piechotą nie chodzi ... ;)

SlawekEwa - 2013-06-04, 19:19

Brat napisał/a:
Diagnoza błyskawiczna - puściła sparciała "przelotka"!

Nie "przelotka" a "przelew" :mrgreen:
Brat napisał/a:
(takich cienkich rurek - znaczy)

CORONAVIRUS - 2013-06-04, 19:27

powiem szczerze , że tej rurki do przelewów nie zużyje się więcej jak metr ... niech będzie 1,5 metra , sporo zostanie ..... koszt nie więcej jak 10 zł .... pracy na 10 minut .... koszt w WAWIE 150 zł i to podobno jest tanio .... gdybym od człowieka za to wziął więcej jak 60 zł to bym sie ze wstydu spalił sam wobec siebie ... ale ja nie jestem w STOLICY . :-P :-P :-P

No i radio przecież jeszcze naprawili , więc wychodzi stawka za godzinę w Stolicy jakieś 300 zł ( pewnie netto ) ... tyle to w ASO nawet nie biorą :lol:

SlawekEwa - 2013-06-04, 19:33

No name napisał/a:
koszt w WAWIE 150 zł i to podobno jest tanio

Adam to w Piasecznie, w W-wie jest taniej :bajer

CORONAVIRUS - 2013-06-04, 20:12

SlawekEwa napisał/a:
No name napisał/a:
koszt w WAWIE 150 zł i to podobno jest tanio

Adam to w Piasecznie, w W-wie jest taniej :bajer

no tak... Piaseczno dla mnie z prowincji to już WAWA :haha: :haha: :haha:

artanek - 2013-06-04, 20:33

No name napisał/a:
powiem szczerze , że tej rurki do przelewów nie zużyje się więcej jak metr ... niech będzie 1,5 metra , sporo zostanie ..... koszt nie więcej jak 10 zł .... pracy na 10 minut .... koszt w WAWIE 150 zł i to podobno jest tanio .... gdybym od człowieka za to wziął więcej jak 60 zł to bym sie ze wstydu spalił sam wobec siebie ... ale ja nie jestem w STOLICY . :-P :-P :-P

No i radio przecież jeszcze naprawili , więc wychodzi stawka za godzinę w Stolicy jakieś 300 zł ( pewnie netto ) ... tyle to w ASO nawet nie biorą :lol:
To jeszcze nie dotarłes do fachowców którzy są drośśi od zachodnich servisów .I dobrze bo takich nikomu nie życze.A ja takiego spotkałem na dodatek partacza,
Brat - 2013-06-04, 21:16

Jajcarze ... ;) A zadowolenie klienta - atechnicznoleworęcznego - to na ile wyceniacie ? ;)
CORONAVIRUS - 2013-06-04, 21:29

Racja , racja ...najważniejszy uśmiech klienta ...Smoleń dodawał , że "odciśniety w betonie " :spoko