Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Chorwacja - Chorwacja 2013 - Weekend majowy

marcylrex - 2013-03-14, 18:39
Temat postu: Chorwacja 2013 - Weekend majowy
tak jak w temacie planuje wyjazd 27.04 - 12.05 w kierunku Chorwacji.
W związku z tymi planami mam pytania:
1. czy to nie za wcześnie, czy tam będą juz czynne kampingi lub inne miejsca postojowe,
2. planowany przejazd przez Słowację i Wegry, potrzebowałbym namiar na dobry nocleg po trasie.
3. co polecalibyście na ten czas krótki czas do zwiedzania?

janus - 2013-03-14, 19:46

Dwa lata temu byłem w tym samym okresie na Istrii i wszystkie kempingi były czynne.
Zatrzymałem się po drodze na dwa-trzy dni na termalnym kempingu na Węgrzech w Mesteri dla wymoczenia kości :spoko

Aszuna - 2013-03-25, 14:21

Jak wszystko nam się ułoży to też chcielibyśmy wyskoczyć tak zapoznawczo do Chorwacji - pierwszy raz tak dziewiczo :wyszczerzony: :spoko :lol:
marcylrex - 2013-04-02, 06:47

mam pytanie do osób odwiedzający Chorwację:
1. czy jadąc do Plitvic z przejścia granicznego można pominąć autostradę czy lepiej tego nie robić ze względu na jakość dróg i podjazdy.
2. jak jest z opłatami za drogi płatne.

SlawekEwa - 2013-04-02, 06:55

Do Karlovaca jedż autostradą , póżniej już nie.
Oplaty na bramkach, najlepiej w kunach.

Duduś - 2013-04-02, 07:27

Jeżeli masz zamiar po drodze tylko zatrzymać się na nocleg i rano jechać dalej to jadąc przez Węgry trasą 86 przed granicą ze Słowenią są duże parkingi dla TIR-ów - za 5 euro można spokojnie stać całą noc. Tylko uważaj żeby nie stanąć koło chłodni która cały czas pracuje albo koło transportu wierząt bo nie pośpisz.
Dalej wjedź na Słowenię i zaraz na pierwszym rondzie trzecim zjazdem wyjeżdzasz i masz prostą drogę na Chorwacje omijając drogie słoweńskie autostrady.

Thom - 2013-04-02, 08:17

Jadę w tym samym kierunku, ale już 25 kwietnia ok. godziny 15...

Jednak będę przez Czechy, Austrię i Słowenię...
Winiety CZ 310 Koron/10dni... A 8.3 Euro/10dni... SLO 15 euro/7dni

Opłaty na chorwackich autostradach http://podroze.onet.pl/ab...utostrady/1fvd1

:szeroki_usmiech

marcylrex - 2013-04-02, 11:41

dzięki za już :)
1. jak z przekroczeniem granicy Węgiersko-Chorwackiej, na nowym przejściu?
2. do której kategorii jest zaliczany kamper?

aktualne ceny za opłaty na drogach w Chorwacji:
[URL=Tu]http://www.hak.hr/info/cestarine/[/URL]

SlawekEwa - 2013-04-02, 12:28

marcylrex napisał/a:
jak z przekroczeniem granicy Węgiersko-Chorwackiej, na nowym przejściu?

Nie ma problemu, pokarzesz dowód osobisty i tyle.
Kamper III

marcylrex - 2013-04-02, 16:03

dzięki
rozumiem ze preferujesz jazdę przez Węgry też autostradą, na winietach.
Do której kategorii oni zaliczają kampery?

SlawekEwa - 2013-04-02, 17:26

marcylrex napisał/a:

Osobowe do 3.5 tony.

slawwoj - 2013-04-02, 17:33

SlawekEwa napisał/a:
marcylrex napisał/a:

Osobowe do 3.5 tony.

ja mam samochód specjalny kempingowy - to robi różnicę ?

SlawekEwa - 2013-04-02, 17:34

slawwoj napisał/a:
ja mam samochód specjalny kempingowy - to robi różnicę ?

Żadnej, tylko nie więcej niż 3.5 tony :spoko

marcylrex - 2013-04-02, 19:16

SlawekEwa,
dzięki raz jeszcze.
tak myślałem,
mam jeszcze jedno pytanie czy obwodnica Słowackiego Svidnika jest nadal 3,5 T bezpłatna czy trzeba jechać przez miasto. Niby na stronie słowackiej wyczytałem, że tak ale szukam wsparcia.

marcylrex - 2013-04-02, 19:35

Thom,
fajnie sie zbiega :)
planowany wyjazd 27 o4 o poranku przez Węgry.
Ciekawi mnie tylko pogoda w tym czasie.
Do spotkania na trasie

SlawekEwa - 2013-04-02, 21:30

marcylrex napisał/a:
czy obwodnica Słowackiego Svidnika jest nadal 3,5 T bezpłatna czy trzeba jechać przez miasto

Jest bezpłatna. Z Preszowa do Koszyc jedż drogami po prawej stronie płatnej autostrady.

marcylrex - 2013-04-03, 16:31

Dzieki
marcylrex - 2013-04-06, 13:57

mam jeszcze jedno pytanie związane z przejazdem po autostradach:
czy na miejscach odpoczynku przy autostradzie mogę odpocząć (przespać się ) w drodze, tak legalnie i bezpiecznie?

salut - 2013-04-06, 14:19

Witam
Miejsca odpoczynku są właśnie w tym celu aby odpocząć/przespać się i wyruszyć w dalszą drogę. Jak nie rozłożysz całego dobytku kempingowego to nikt Ci nie zwróci uwagi.
:spoko :spoko

andi at - 2013-04-06, 15:23

salut napisał/a:
Witam
Miejsca odpoczynku są właśnie w tym celu aby odpocząć/przespać się i wyruszyć w dalszą drogę. Jak nie rozłożysz całego dobytku kempingowego to nikt Ci nie zwróci uwagi.
:spoko :spoko

to samo masz w miastach i wiosce jak nie ma zakazu np.do 2.5 tony

Thom - 2013-04-06, 15:42

marcylrex napisał/a:
Thom,
fajnie sie zbiega :)
planowany wyjazd 27 o4 o poranku przez Węgry.
Ciekawi mnie tylko pogoda w tym czasie.
Do spotkania na trasie

Skrupulatnie śledzę prognozy pogody... co prawda
dłuższa niż na 48h to raczej wróżba, ale mam nadzieję
na okolice 20 st... przynajmniej :bajer

Dwa lata temu na majówkę w Chorwacji
zabrałem sprzęt do nurkowania i korzystałem
z niego prawie codziennie...

Gdzie dokładnie jedziesz w Chorwacji?
Ja na wyspę Krk się kieruję na kilka dni
a później do Włoch...

marcylrex - 2013-04-06, 15:50

w planach jest południowa Dalmacja, zobaczymy co z tego wyjdzie

a odnośnie postojów, ja wiem ze są to miejsca do odpoczynku w drodze, ale myślałem że w naszym przypadku zaraz pojawia się ograniczenia.

Thom - 2013-04-06, 17:33

Fajnie... ja mam tamte tereny generalnie już
zwiedzone... jest pięknie i warto... :spoko

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-04-06, 19:03

Thom na KRKU koniecznie jedz do Baski tam najladniejsza plaza w Horwacji.Uwazajcie :!: nas przegonili bo meldunek wymagany jest po 24 godzinach.Przez to nie mielismy swieconych jajek :oops:
godolo - 2013-04-06, 19:34

Jeżdże juz do Chorwcji ponad 25 lat,więc troszkę doświadczenia w tym temacie chyba
mam.Jesli chcecie kochni mieć tzw ciepełko to polecam jechac na dół na poludnie do Dalmacji okolice Tucepi, Podgory.Róznica miedzy krkiem a Dalmacja to nawet 10 stopni.Juz parokrotnie zjezdzalem z zimnawego krku do Dalmacji.Przed sezonem nie ma problemu z dzikim kemperowaniem/z wyjatkiem Splitu,Makarskiej i Dubrownika/
A już na polwyspie Peljesac-np.miejscowosc Trpnj to juz bezproblemowo.I nie trzeba autostradamij jechac/ jak co to podam dokladna trase.Znam je na pamięć/

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-04-06, 21:04

godolo napisał/a:
Jeżdże juz do Chorwcji ponad 25 lat,więc troszkę doświadczenia w tym temacie chyba
mam.Jesli chcecie kochni mieć tzw ciepełko to polecam jechac na dół na poludnie do Dalmacji okolice Tucepi, Podgory.Róznica miedzy krkiem a Dalmacja to nawet 10 stopni.Juz parokrotnie zjezdzalem z zimnawego krku do Dalmacji.Przed sezonem nie ma problemu z dzikim kemperowaniem/z wyjatkiem Splitu,Makarskiej i Dubrownika/
A już na polwyspie Peljesac-np.miejscowosc Trpnj to juz bezproblemowo.I nie trzeba autostradamij jechac/ jak co to podam dokladna trase.Znam je na pamięć/

Wszystko sie zgadza ale jak sie ma pecha to z maleńkiego Kleku przegnal nas policjant,przed wielkanoca w 2011 :stop: 3/4 domow było zamkniętych,on sie wrocil /widzieliśmy go z góry/,sprawdzić czy wyjechalismy :shock:

slawwoj - 2013-04-07, 06:52

godolo napisał/a:
Jeżdże juz do Chorwcji ponad 25 lat,więc troszkę doświadczenia w tym temacie chyba mam.

Wobec tego - gdzie Twoim zdaniem najlepiej pojechać z dziećmi ? Zadowolenie dzieci to priorytet.

krzysieks - 2013-04-07, 08:13

Slawwoj jeżeliwybierasz się do Chorwacji z dziećmi i planujesz raczej wypoczynek a nie zwiedzanie,to polecam Ci gorąco wyspę Rab,camping San Marino.Camping znajduje się w miejscowości Lopar nad piękną piaszczystą zatoką. W pobliżu kilka urokliwych miasteczek które można zwiedzić transportem autobusowym.Co do KRKU też jest fajnie alu jeden duży minus-plaże wąskie i kamieniste.Pozdrawiam Krzysiek. :spoko
slawwoj - 2013-04-07, 08:27

krzysieks napisał/a:
Slawwoj jeżeliwybierasz się do Chorwacji z dziećmi i planujesz raczej wypoczynek a nie zwiedzanie,to polecam Ci gorąco wyspę Rab,camping San Marino.Camping znajduje się w miejscowości Lopar nad piękną piaszczystą zatoką. W pobliżu kilka urokliwych miasteczek które można zwiedzić transportem autobusowym.Co do KRKU też jest fajnie alu jeden duży minus-plaże wąskie i kamieniste.Pozdrawiam Krzysiek. :spoko

A czy jadąc na ten kemping trzeba wcześniej robić rezerwacje czy miejsce sie zawsze znajdzie ?

SlawekEwa - 2013-04-07, 09:18

slawwoj napisał/a:
A czy jadąc na ten kemping trzeba wcześniej robić rezerwacje czy miejsce sie zawsze znajdzie

W maju miejsca będą bez rezerwacji.
Jakbyś jechał do Loparu na Rabie to wcześniej wstąp na kemping Padowa http://www.eurocampings.p...ova-iii-105225/ blisko do miasta Rab i też fajne miejsce :bigok

slawwoj - 2013-04-07, 09:52

SlawekEwa napisał/a:
slawwoj napisał/a:
A czy jadąc na ten kemping trzeba wcześniej robić rezerwacje czy miejsce sie zawsze znajdzie

W maju miejsca będą bez rezerwacji.

a w lipcu - trzeba rezerwować ?

Thom - 2013-04-07, 11:11

Zbigniew Muzyk napisał/a:
Thom na KRKU koniecznie jedz do Baski tam najladniejsza plaza

Mamy zamiar całą wyspę zjeździć... Baska też zapewne będzie zahaczona... :ok
Co do południa to faktycznie może być tam sporo cieplej, ale tym razem
mam plan na dłuższy pobyt we Włoszech w okolicach Wenecji...

Chorwacja to kierunek zawsze dobry nawet w maju można się wygrzać... :bajer

krzysieks - 2013-04-07, 11:34

My na campingu San Marino byliśmy w sierpniu i bylo ciasno.Ale plaża i czysta woda warta byla dluższego poszukiwania miejsca postojowego.Jak do Chorwacji i z dziećmi to gorąco polecam Lopar i camping San Marino. :spoko
SlawekEwa - 2013-04-07, 11:36

slawwoj napisał/a:
a w lipcu - trzeba rezerwować ?

W lipcu - nie wiem , koniec sierpnia bez problemu.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-04-07, 11:57

Thom napisał/a:
Thom na KRKU koniecznie jedz do Baski tam najladniejsza plaza

Mamy zamiar całą wyspę zjeździć... Baska też zapewne będzie zahaczona... :ok
Co do południa to faktycznie może być tam sporo cieplej, ale tym razem
mam plan na dłuższy pobyt we Włoszech w okolicach Wenecji...

Chorwacja to kierunek zawsze dobry nawet w maju można się wygrzać... :bajer

Czy okolice Wenecji to będzie Bibione :?: Jeżeli tak to Bibione Pineta kolo budowanego Hotelu,konczy się sciezka rowerowa i jest parking,na którym biesiadowaliśmy już 2 razy.Mozna się tam zatrzymac/my nie mamy dzieci/,isc plaza do kempingow i wybrać ten który się spodoba.KoordynatyN 45374353 i E 12595387,Barbara

marcylrex - 2013-04-07, 11:59

godolo napisał/a:
............Przed sezonem nie ma problemu z dzikim kemperowaniem/z wyjatkiem Splitu,Makarskiej i Dubrownika/

Jakby co to zamieniam się w słuch, a każda propozycja jest mile widziana. Wyjazd ma byc wyjazdem wypoczynkowo-zwiedzającym, tak dla rozpoznania kraju. O jakich drogach mówisz, którędy sugerujesz jechać.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-04-07, 12:08

Propozycje propozycjami,ale czy masz kupina mape 1cm = się 3km,oraz jakiś przewodnik o CHorwacji.Reszta pokaze ci się samo jak zajedziesz,jaka będzie pododa itp.Magistrala jandarska ,biegnie wzdłuż morza i z góry można podpatrzyć ciekawe miejsca,nie takie to straszne,a jezyk jest do dogadania ze wszystkimi chorwatami :spoko :spoko :spoko
marcylrex - 2013-04-07, 12:17

fakt mapę mam ale nie jestem z niej zadowolony :( pozostaje mi zakup jak zwykle na stacji paliwowej w Chorwacji. Wspomagaczem będzie tez AM. Przewodnik posiadam z Bezdroży Chorwację i całe Bałkany. Dzięki za już i proszę o jeszcze :)
Chcę przelecieć ile się da w jeden dzień z domu do Chorwacji do pierwszego punktu docelowego-początkowego przez Węgry, stad było moje pytanie o bezpieczne nocowanie na autostradzie, bo chyba ta droga będzie na tę trasę najsensowniejsza.

Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-04-07, 12:32

Jadac sam zobaczysz gdzieci się dojedzie.restauracje i parkingi przy autostradach sa co kilka lub kilkanaście kilometrow,wjedziesz na parking to zapytaj sąsiada czy tu jest ok.Podroze ksztalca.W Krakowie jest sklep podróżnika mapy roznych firm,polecam mapy marco Polo,pokazuja ciekawe miejsca na mapie.Mapa ma być gora do 300 000,tak by pokazywala te male perełki.Nie pchaj się do dużych miejscowości.Za jednym razem i tak nie zobaczysz wszystkiego :?: :oops:
Thom - 2013-04-07, 12:56

okolice Wenecji to będzie Bibione

Planuje Cavallino... w zasadzie jak najbliżej Punta Sabbioni... jakby z
kempingu było piechotką do autobusu wodnego do Wenecji byłaby
bajka :szeroki_usmiech

SlawekEwa - 2013-04-07, 13:20

marcylrex napisał/a:
Chcę przelecieć ile się da w jeden dzień z domu do Chorwacji do pierwszego punktu docelowego-początkowego przez Węgry

Realnie z Chełma dasz radę tak trochę za Budapeszt. Podciągnij jak najbliżej granicy z Chorwacją, bo w miarę płasko. W Cro 1.9TD będzie miał co robić :-P

marcylrex - 2013-04-07, 14:30

takie mam plany. Zdaje sobie z tego sprawę. Mam nadzieję ze da radę na Krymie mnie nie zawiódł :) mam nadzieje ze i tu da rade.
marcylrex - 2013-04-07, 19:17

mam jeszcze jedno pytanie co Sadzicie o powrocie z okolic Dubrownika przez Bośnię i Hercegowinę. Jak z noclegiem i innymi "atrakcjami" na drodze.
Bury - 2013-04-10, 10:09

Bośnia śliczna wzdłuż rzeki Neretwy smaczna jagnięcina i widoki śliczne. W Sarajewie najsmaczniejsze burki :szeroki_usmiech My zawsze już tylko tranzytem w stronę domu byle na Węgry i termale.Ludzie bardzo mili.
marcylrex - 2013-04-12, 13:04

Dzięki Ci za sugestia i uwagi.
futro2606 - 2013-04-13, 20:08

Wyjeżdzam do CRO 26 kwietnia po południu w okolice Sibenika (Dalmacja) może Thom i marcylrex się zechce dołączyć?Z nami jedzie załoga z Bielska Białej może zrobimy małą karawanę?
marcylrex - 2013-04-13, 20:38

ruszam 27 wczesnym rankiem przez Słowacje i BiH w okolice Dubrownika
futro2606 - 2013-04-13, 21:34

Szkoda ,raczej nie opłaca nam się jechać tak nisko.Jedziemy przez Czechy ,Austrię,Słowenię i do CRO.Życzę udanego wyjazdu :spoko
JINX_Sanok - 2013-04-15, 07:55

i ja tez wyjeżdżam nad Adriatyk :mrgreen: , tylko trochę bardziej na południe , bo do Czarnogóry (i byc może płd Dalmacja) na 2 tygodnie;
wyruszamy 26.04 przez Barwinek, Koszyce, Budapeszt, w stronę Serbii
pierwszy nocleg (26-27.04) w Serbii - Subotica

do zobaczenia na trasie :spoko

pozdr
Tomek

SlawekEwa - 2013-04-15, 14:15

JINX_Sanok napisał/a:
bo do Czarnogóry (i byc może płd Dalmacja) na 2 tygodnie;
wyruszamy 26.04 przez Barwinek, Koszyce, Budapeszt, w stronę Serbii

Po powrocie opisz swoje wrażenia z tej trasy. Pojedziemy w tamte strony początkiem września.
Miłej i bezpiecznej podróży :spoko

paweldorota72 - 2013-04-23, 11:14

ją też wybieram się do Chorwacji 25.04 o 16.00 z Lubina , tylko przestraszyli mnie o wrażenie camperow w Austri podobno nie ma zlituj , czy ktoś ma jakieś doświadczenie
OMEGA - 2013-04-23, 13:04

paweldorota72 napisał/a:
tylko przestraszyli mnie o wrażenie camperow w Austri podobno nie ma zlituj , czy ktoś ma jakieś doświadczenie

-czego się boisz???? :roll: :?: :?: :?:

Thom - 2013-04-23, 13:32

Ja startuje 25.04 rano... chcę zajechać relatywnie jak najbliżej wybrzeża w okolice wyspy Krk... będę jechał przez Czechy, Austrię i Słowenię... i startuje z Chojnowa (Dolny Śląsk)
paweldorota72 - 2013-04-23, 14:00

boję się , że przekraczam 3, 5 tony napewno i będą problemy
Thom - 2013-04-23, 14:05

Ja mam podobnie... nie jeździłem kamperem jeszcze poza granice Polski...
Teraz zapowiada mi się wyjazd w 4 osoby z pełnym sprzętem, a mam 3200 DMC!

Nie obędzie się chyba i podjadę jutro po spakowaniu na wagę... :-/

paweldorota72 - 2013-04-23, 15:49

byłem na złocie w Uniejowie i trochę się nasluchalem , jak wróciłem i zwazylem zapakowanego to ważył 3760 kg , przy DOC 3500 kg. tyle sprzętu ile zawsze biorę bez osób , po wypakowaniu wszystkiego i zlaniu wody paliwa na 200 km. ważył 3480 kg.
paweldorota72 - 2013-04-23, 15:50

przepraszam opróżnieniu wody
Thom - 2013-04-23, 16:46

paweldorota72 napisał/a:
po wypakowaniu wszystkiego i zlaniu wody paliwa na 200 km. ważył 3480 kg
hmmmm faktycznie coś dużo! mój z pełnym zbiornikiem paliwa,
bez "gratów", wodą i z kierowcą waży 2760 kg... 3200 DMC

wydaje mi się, że zmieszczę się na styk... :-/ mam nadzieje...

pabloarmando - 2013-04-23, 16:49

w razie posiadanej wiedzy, że moje auto może przekraczać DMC o około 100 kg nie wahałbym się i w razie kontroli po prostu spuściłbym wodę (czystą). Zawsze to stówka mniej. :)
futro2606 - 2013-04-23, 17:13

Tyle razy jechałem i nigdy nie miałem przyjemności ważenia auta przez policję.Mój kompletnie zaladowany w tamtym roku ważył 4,5 tony przy DMC 3,5 tony.Fakt,że przez Austrię staram się jechać nocą.
paweldorota72 - 2013-04-23, 21:16

też jechałem przez mnóstwo państw w europie nigdy mnie nie sprawdzali , jedyna kontrola to w Norwegi problem dużo alkoholu a waga wtedy naładowany na full ok. 5000 kg. . Ale inaczej jedzie się jak ma się w głowie wagę ponad normę , kiedyś jeździłem nieświadomie , już wymontowalem hak , agregat , wymieniłem butle gazowe na 6 kg lekkie
Thom - 2013-04-24, 06:18

Koledzy jaką trasę obieracie kamperem z Dolnego Śląska? :?:

Ja planuje przez Lubawkę - Hradec Kralove - Brno - itd
Ostatnio leciałem (osobówką) przez Zgorzelec - Pragę
a jeszcze wcześniej przez Kudowę Zdrój - itd

:spoko

futro2606 - 2013-04-24, 16:01

Ja jadę do Kłodzka ,Boboszów i potem na Wiedeń-sprawdzona trasa.
Fux - 2013-04-24, 20:25

Bez zakrętów, górek, serpentyn, suszarek, wiosek, wioseczek, miasteczek.
Wrocek-Sośnica-Chałupki-Ostrava-Brno-Breclav-Reintal-Wiedeń.Graz.
Dalej wg uznania.
Sprawdzone kilkanaście razy.

paweldorota72 - 2013-04-24, 21:05

też zawsze jadę wrocław boboszow brno wiedeń gratz dubrownik
darboch - 2013-04-25, 10:39

Też śmigamy na kilka kamperów...jedni w piątek inni w sobotę rano

Jakby kto szukał wesołego towarzystwa to kierować się na

23211 Pakoštane
Kneza Domagoja 5
CAMP BLAŻ

futro2606 - 2013-04-25, 13:04

Jedziemy na pewno :spoko Spakowani i odliczamy godziny do wyjazdu.
darboch - 2013-04-25, 14:36

To do zobaczenia na miejscu. My bierzemy rowery jak co :-P
Fux - 2013-04-25, 15:06

Miłej wycieczki szuterkami do Biogradu... :mrgreen:
darboch - 2013-04-25, 15:08

Jakie szuterki ?
Fux - 2013-04-25, 15:11

www.pakostane.hr

Wersja po polsku z mojej inicjatywy... :oops:

darboch - 2013-04-25, 15:28

FUX....nie jestem w temacie bo nie skumałem o co kaman z tymi szuterkami :-P Możesz mnie uświadomić ?
Fux - 2013-04-25, 15:32

Wokół Pakostane masz w p... tras rowerowych.
Objechanie jeziora vransko dostarcza wielu wrażeń.
Trasy sa ciekawe. Na Jadrance ruchu nie ma za dużego i wokoło Pakostane jest w miare równo, jak na Chorwację.
http://www.pakostane.hr/pl/info/sciezka-rowerowa

Od biedy te parę km do Zadaru także dacie radę.
:lol:

Ile można się delektować przetworzonymi winogronami... :roll:

:-P

OMEGA - 2013-04-25, 22:56

Darboch , jak będziecie spacerowali promenadą nadmorską to pozdrów tego lokalnego bojownika
co w gablocie jego zdjęcie wisi.!!!!! :spoko :spoko :spoko

kalliope - 2013-04-26, 00:37

Ten lokalny bojownik to Ante Gotovina .W Pakostane ma rezydencje a jego matka ma dom obok kempingu Blaz.Czasami tam bywa więc można go spotkać. Napis na gablocie o której piszesz to:Bohater nie zbrodniarz.????????
Fux - 2013-04-26, 06:19

Oj. Zdania bywają mocno podzielone...
darboch - 2013-04-26, 06:58

Fux dzięki za informacje, przydadzą się :ok

Co do tego bohatera to przypomina mi się, że ostatnio z jego powodu było trochę dymu ...

futro2606 - 2013-04-26, 07:38

Darboch biorę tylko dwa rowerki,ponieważ jedziemy w 6 osób i garaż mam wypełniony na maxa a wolę wziąść ponton .Na placach mam bagażnik tylko na dwa bicykle :wyszczerzony:
Jeszcze 7 godzin i wyruszamy,czekam na dzieciaki są w szkole.Do zobaczenia :spoko

darboch - 2013-04-26, 08:08

My czekamy jeszcze tylko na Natalie, później jedziemy osobówką w opolskie do naszej bazy :-P ...tam przepakowanie, przygotowanie...przyjazd Pagandów...jakiś grill po piwku i rano ruszamy.
Fux - 2013-04-26, 09:45

futro2606 napisał/a:
a wolę wziąść ponton

Nie zapomnij odwiedzić Kapitanat w Murterze, no chyba, że winiete masz od zeszłego roku ważną...

futro2606 - 2013-04-26, 09:53

Jaką winietę na ponton do 3 m i silnik 4km?Z tego co wiem to nie potrzeba. :gwm
Fux - 2013-04-26, 10:47

Nie pisałeś, jaki masz, to wolałem przypomnieć... :lol:
futro2606 - 2013-04-26, 10:59

Ok ale dla pewności sobie poczytałęm,martwi mnie tylko fakt czy trzeba mieć patent sternika czy nie bo to jest raczej nie zrozumiałe.Jedni piszą ,że tak inni nie gdzie jest prawda?Pływałem bez patentu ale nigdy nie miałem kontroli.
Fux - 2013-04-26, 17:17

Takie „coś"...
Cytat:
Słowenia: w długi weekend strajki na granicy

Między 26 kwietnia a 5 maja, czyli w tzw. długi weekend, słoweńska policja będzie prowadzić strajk włoski, m.in. na przejściach granicznych z Chorwacją, w proteście wobec rządowych planów oszczędności w sektorze publicznym – poinformowali w piątek związkowcy. Funkcjonariusze słoweńskiej policji granicznej zamierzają skrupulatnie wykonywać swoje obowiązki, m.in. prowadząc bardzo dokładne kontrole samochodów – zapowiedział największy w kraju policyjny związek zawodowy PSS. Może to doprowadzić do wielokilometrowych korków na przejściach granicznych, ponieważ dni 1 i 2 maja są na Słowenii wolne od pracy i wielu Słoweńców planuje wyjazd do sąsiedniej Chorwacji. PSS podał, że zaostrzy prowadzoną od stycznia akcję protestacyjną w odpowiedzi na ogłoszony w tym tygodniu przez rząd szczegółowy plan oszczędności. Dotychczas strajk był dla obywateli niemal nieodczuwalny, np. za mniejsze wykroczenia drogowe policjanci wręczali upomnienia, a nie grzywny, licząc na to, że mniejsze wpływy do budżetu państwa zmuszą rząd do ustępstw w negocjacjach. Akcją protestacyjną w przyszłości grozi również mniejszy związek zawodowy policji SPS.

Źródło: PAP (http://tvp.info/informacje/swiat/slowen ... y/10892878)

Thom - 2013-04-29, 13:33

Mnie sprawdzali bardzo skrupulatnie i zdziwiło mnie że słoweńcy, a nie chorwaci na wjeździe...
Generalnie objeździłem już wyspę Krk i teraz lecę w stronę Włoch... dzisiaj akurat kemping
Syrena Novigrad... pozdrowienia
:spoko

Binio-LODZ - 2013-04-29, 15:25

Ja przelecialem granicę w 3 minuty bez problemu :wyszczerzony:

Obecnie na Polari pod Rovinj- fajna pogoda, nie za dużo ludzi przyzwoity poziom.

Kombinujemy gdzie się jutro przenieść :szeroki_usmiech
Pozdr

Thom - 2013-04-29, 19:10

Binio-LODZ, dawaj na Italie... do Venecji... my jesteśmy ekipą 20 km od Ciebie... i jutro lecimy do Cavalliano... :szeroki_usmiech
slawwoj - 2013-04-29, 19:15

Thom napisał/a:
Mnie sprawdzali bardzo skrupulatnie

napisz coś więcej

Binio-LODZ - 2013-04-29, 19:22

Thom napisał/a:
Binio-LODZ, dawaj na Italie... do Venecji... my jesteśmy ekipą 20 km od Ciebie... i jutro lecimy do Cavalliano... :szeroki_usmiech

Dzięki za info ale chyba na to KRK polecimy - szukamy jakiegoś campingu w okolicach Rijeki...

Thom - 2013-04-29, 20:28

Jeśli chodzi o wyspę Krk to byłem 2 dni na kempingu Njivice - całkiem fajnje i do miasta 5 minut spacerkiem... później stacnonowałem na kempingu Krk - zaraz za miastem, basen i fajne pitche poza tym rewelacyjna droga do miasta przez malownicze zatoczki z super roślinnością. .. oba polecam bo jest klasowo i czysto... :szeroki_usmiech
Thom - 2013-04-29, 20:37

Co do pytania Slawwoja to na granicy przetrzepali mi kabine i wszystkie schowki... pytali czy mam broń i materiały niedozwolone. .. nie było jakiś tam akcji z ważeniem czy innymi technicznymi sprawami... generalnie jak kiedyś na niemieckiej granicy...
slawwoj - 2013-04-30, 07:31

Thom napisał/a:
Co do pytania Slawwoja to na granicy przetrzepali mi kabine i wszystkie schowki... pytali czy mam broń i materiały niedozwolone. .. nie było jakiś tam akcji z ważeniem czy innymi technicznymi sprawami... generalnie jak kiedyś na niemieckiej granicy...

Trzeba mieć paszporty ?

Fux - 2013-04-30, 07:37

Do Cro możesz na DO.
Binio-LODZ - 2013-05-01, 11:12

Thom napisał/a:
Jeśli chodzi o wyspę Krk to byłem 2 dni na kempingu Njivice - całkiem fajnje

Ten Njivice to masakra jakaś- jeden wielki plac budowy- zajechaliśmy tam wczoraj by znaleźć miejsce nad samym morzem i jedno sympatyczne towarzystwo ze śląska w 5 minut streściło nam ten kamping i sytuacje na nim.
W porównaniu do polari słaaabo.
Także wylądowaliśmy na jezevac :wyszczerzony: