|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Co sądzicie o takiej ofercie?
Lalamido - 2013-03-16, 16:34 Temat postu: Co sądzicie o takiej ofercie? Bardzo spodobało mi się auto wystawione ostatnio na mobile.eu Bardzo proszę doświadczonych forumowiczów o opinię.
http://szukaj.pl.mobile.e...pl&pageNumber=1
chris_voyager - 2013-03-16, 16:53
Kolego - przebieg oraz sprzedawca oznaczają, że auto jeździło w wypożyczalni. To oczywiście nie dyskfalifikuje, ale trzeba mieć świadomość, że miało juz kilkudziesięciu użytkowników.
Lalamido - 2013-03-16, 17:10
chris_voyager napisał/a: | Kolego - przebieg oraz sprzedawca oznaczają, że auto jeździło w wypożyczalni. To oczywiście nie dyskfalifikuje, ale trzeba mieć świadomość, że miało juz kilkudziesięciu użytkowników. |
Dzięki za pierwszą opinię .
Mam pełną świadomość tego,że auto jest "po wypożyczalni" Pewnie jest zdecydowanie mocniej wyeksploatowane niż indywidualne. Z drugiej jednak strony, trudno o auto w młodym roczniku , w tak atrakcyjnej zabudowie i stosunkowo niewygórowanej cenie na naszym rynku.
Dodatkową atrakcja jest cena brutto z możliwością odliczenia 23% Vat i fakt ,że sprzedawca udziela 1 rocznej gwarancji.
Ciekaw jestem Waszych dalszych opinii.
Bardzo proszę też o wypowiedź użytkowników kamperków na podbudowie Forda z tego typu jednostką.
wbobowski - 2013-03-16, 17:14
Lalamido napisał/a: | Mam pełną świadomość tego,że auto jest "po wypożyczalni" Pewnie jest zdecydowanie mocniej wyeksploatowane niż indywidualne. Z drugiej jednak strony, trudno o auto w młodym roczniku , w tak atrakcyjnej zabudowie i stosunkowo niewygórowanej cenie na naszym rynku.
Dodatkową atrakcja jest cena brutto z możliwością odliczenia 23% Vat i fakt ,że sprzedawca udziela 1 rocznej gwarancji. |
To sam sobie odpowiedziałeś, nikt nie da Ci lepszej opini.
Lalamido napisał/a: | Bardzo proszę też o wypowiedź użytkowników kamperków na podbudowie Forda z tego typu jednostką |
Znam na forum CT takiego, co Ci powie, że tylko Ford... bo mu się Ducato... nie podobają
Argo - 2013-03-16, 17:22
A jakie auto nie jeździło w wypożyczalni. 90% aut z alegro, otomoto, mobile to auta z wypożyczalni. Liczy się stan i wyposażenie, przebieg przy profesjonalnym serwisowaniu jest na końcu w kryterium wartości. Lepiej kupić auto z dużym przebiegiem i serwisowane profesjonalnie, niż auto z małym przebiegiem od druciarza centusia.
Lalamido - 2013-03-16, 17:35
[/quote]
Dużo naczytałem się na forum o mankamentach tylnego napędu oraz problemów z wałem napędowym w Fordach. Znam określenie "Ford g... wort" ale mimo wszystko ciekaw jestem opinii użytkowników Forda.
Kurza twarz ! Jak to się cytuje selektywnie?
Mazur - 2013-03-16, 17:57
Lalamido napisał/a: | Znam określenie "Ford g... wort" |
...a Fiat jego brat.
p.s.
Co ciekawe,fiatów w karawaningu jest chyba najwięcej i nikt nie narzeka
Lalamido - 2013-03-16, 18:05
mazzi napisał/a: | Lalamido napisał/a: | Znam określenie "Ford g... wort" |
...a Fiat jego brat.
p.s.
Co ciekawe,fiatów w karawaningu jest chyba najwięcej i nikt nie narzeka |
Gdzieś wyczytałem,że Fiat proponuje najkorzystniejsze warunki zakupu dla producentów kamperów i stąd jego popularność.
Wróćmy jednak do oferty , którą jestem zainteresowany . Warto nią sobie .... głowę zawracać?
Mazur - 2013-03-16, 18:13
Ja nie podważam Forda, czy Fiata... ot tak mi się przypomniało...sorry za offtop
Sam mam campera citroena, który jest również Fiatem ducato . Takie same części, inny znaczek.
Mam też Nissana terrano, który jest bliźniakiem Forda mavericka. Auta wyglądają tak samo oprócz znaczka
fousek - 2013-03-16, 18:39
samochód ładny, ale bez wycieczki i obejrzenia z fachowcem mozemy sobie tu tylko gdybac
Lalamido - 2013-03-16, 18:55
fousek napisał/a: | samochód ładny, ale bez wycieczki i obejrzenia z fachowcem mozemy sobie tu tylko gdybac |
Tak, zwróćmy jednak uwagę ,że sam DEALER to pozytywna marka na naszym rynku. Dlatego , jeśli zdecyduję się na wycieczkę, to mam nadzieję,że nie będę potrzebował tabunu fachowców. Sam potrafię stwierdzić aby tyle,że podoba mi się lub nie. Mechanik ze mnie marny niestety.....
Nie sugerujcie tylko proszę ,że talent mechanika przydałby mi się w przypadku w/w egzemplarza .
fortero - 2013-03-16, 20:41
ja mam drugiego forda i jestem zadowolony fiata też miałem chausona alegro zrobiłem 110tyś zrobilem rozrząd i gitara to ito jest dobre zależy jak się dba o fure mercedes lepszy ale zabudowe lepiej mieć pożądną
chris_voyager - 2013-03-17, 00:50
Gdyby jedna marek firm które produkują nadwozia była wyraźnie gorsza od innych na rynku już by jej nie było. Jeśli na ogledzinach auto Ci sie spodoba a zabudowa jest odpowiednia do Twych potrzeb to kupuj. Gwarancja 12 msc to dodatkowy atut a VAT do odliczenia to rzadkość. W takich okolicznościach odchodzi Ci obawa o wady ukryte, o jakieś mataczenie co do faktycznego stanu pojazdu a 23% VAT'u daje luz w likwidacji ewentualnych usterek które sie pojawia po zakończeniu okresu gwarancyjnego. Sam za podobna kasę kupiłem auto starsze, ale ze świadomością ze zakup to nie ostatni wydatek jaki poniose. Najważniejsze by funkcjonalnie Ci odpowiadało bo takich parametrów ja ilośc miejsc do spania i długość nigdy nie zmienisz, a jak stać Cię na wydanie 100.000 pln na zakup to i 3.000 na bieżące naprawy wydasz bo radość z udanej podróży będzie bezcenna.
Jawor_ki - 2013-03-17, 07:44
Ten egzemplarz jest na bliźniakach , a to podnosi koszty jazdy polskimi autostradami. Jeśli chodzi o forda to jest możliwość wykupienia gwarancji na główne podzespoły w autoryzowanym serwisie. Rocznie kosztuje to 99 zł . Warunkiem jest dokonanie przeglądu na którym nie zostaną wykryte wady.
oli - 2013-03-17, 08:28
Nie wypowiem się na temat tego egzemplarza,ponieważ go nie widziałem ,i trudno cos na odległosc ocenic . Odnosnie Forda powiem tak .Kamperki miałem różne .teraz mam Forda --Carado A366 podobny to tego ze zdjęcia i trudno będzie mi zamienic jego na cos innego,lepszego.Główną jego zaletą ,co niektórzy uważają za wade jest to że jest on na bliżniakach ,które powodują że jazda tym samochodem jest bardzo stabilna ,inaczej mówiąc nie buja. Możesz jechac 110 i przy wyprzedzaniu innego auto lub mijaniu np z tirem nie masz uczucia pływania samochodu po jezdni ,co niestety we wszystkich dużych kamperach na pojedynczych kołach z alkowenem problem ten występuje.Zaznaczam że problem ten wstp ,jak jedziesz szybciej jak 80 km na godz.Uważam że konstrukcja forda jest też bardzo mocna i nie widac tam delikatnosci .Odnosnie stereotyów i opini panujących na temat forda i innych marek powiem tak .Wiele samochodów ma poskęcane liczniki,po dużych przebiegach i różnie użytkowane.Np cięzarowka która teoretycznie ma ładownosc 1500kg ,często przewozi 3000,a nieraz i więcej ..No i jak ktoś kupi takie auto o przebiegu nie wiadomo jakim .wyeksplatowane ponad miare ,ale po okazyjnej cenie to nie ma się co dziwic ,ze narzeka na marke. Odnosnie zabudowy Carado ,to córka Hymera ,firma której nie trzeba reklamowac .Pozdrawiam wszystkich zakręconych Oli
Lalamido - 2013-03-17, 18:59
Piękne dzięki wszystkim za opinie. Ponieważ w zasadzie umówiony jestem na oględziny , ciesze się ,że nie ma głosów zdecydowanie na "nie". Łatwiej będzie podjąć decyzję o wycieczce. W zamian obiecuję zdać relacje z wyprawy.
Ponieważ , tak jak wspomniałem wcześniej, fachowiec ze mnie marny, proszę o wskazówki na co powinienem zwrócić uwagę w tym konkretnym egzemplarzu?
Duduś - 2013-03-17, 19:06
Na pewno wjedź nim na wage żeby nie okazało się że podróż z samym kierowcą jest już niemożliwa
Lalamido - 2013-03-17, 19:17
Sugerujesz sprawdzić czy aby masa własna nie jest zbyt duża w stosunku do DMC?
Fakt , to duża zabudowa . Przy założeniu ,że zamierzamy podróżować 5 to ważne.
Właśnie wyczytałem ,że masa własna to 3130. Zliczyłem tez masę nas wszystkich wyszło około 250. 3130 +250=3380. Czyli zostaje nam 120 na bagaż. Kapcie, dmuchana żabka i słoik konfitur domowej roboty . Chyba nie jest tak źle. Słyszałem coś o jakiejś tolerancji wagowej. Czy jest coś takiego?
papamila - 2013-03-17, 19:34
Lalamido napisał/a: | wyczytałem ,że masa własna to 3130. |
nie czytaj
w papierach nie ma np. rolety, i mnóstwa innych drobiazgów
- jedz na wagę
a potem ew napisz jak wyszło
Lalamido - 2013-03-17, 19:41
papamila napisał/a: | Lalamido napisał/a: | wyczytałem ,że masa własna to 3130. |
nie czytaj
w papierach nie ma np. rolety, i mnóstwa innych drobiazgów
- jedz na wagę
a potem ew napisz jak wyszło |
Obstawiamy zatem jaka będzie masa własna w rzeczywistości. Głosowanie dziś do 24.00. Osoba , która będzie najbliżej faktycznego wyniku otrzymuje flaszeczkę samogonu w realu!
kimtop - 2013-03-17, 19:49
Zimek,na moje oko to to auto ma po załadowaniu ok.4 tony.
A poza tym ,gdzie posadzisz przy stole piąta osobę?
Lalamido - 2013-03-17, 19:58
kimtop napisał/a: | Zimek,na moje oko to to auto ma po załadowaniu ok.4 tony.
A poza tym ,gdzie posadzisz przy stole piąta osobę? |
Wiem.Dzięki za podpowiedź. Tak naprawdę optymalnie byłoby gdyby był mały fotel jeszcze z boku a kuchnia z tyłu. Sam już nie wiem. Chyba nie ma idealnego rozwiązania. Najlepiej ochajtać dzieci tak jak Ty i kupić integre( tak jak TY). NO ale moje smyki zanim wyfruną to jeszcze parę wiosen minie. Póki co pomysł z kamperem nie bardzo im się podoba. Dobrze ,że panuje dyktatura w rodzinie więc albo kamper albo wakacje za stodołą.
Powoli uświadamiam sobie ,że może być problem z masą tego auta. No i co....?
Co proponujecie?
Przypominam o trwającym konkursie. Zostało 3h i 56minut.
Kimtop obstawił bo wie ,że mnie dorwie na mieście. Dobra obiecuję ,że ewentualnie wyślę kurierem a dla osób , które bimbru nie preferują - butelka 0,5 Johnie Walkera.
Karoll_ - 2013-03-17, 20:22
Na moje oko to waga wskaże przy małej ilości paliwa i pustych zbiornikach na wodę 3250 kg.
CORONAVIRUS - 2013-03-17, 20:41
Waga w tym aucie wpisana w dowód jest wirtualną wartością ... jak już się zapakujesz to powyżej 4 ton bez większych starań osiągniesz ... Ty decydujesz ale na drogach będzie coraz gorzej ...
Popatrz dokładniej na silnik jaki napędza tego właśnie kampera ... poczytaj w necie o problemach 2,2 o większej mocy .... ogólnie strach i potężne koszty .... silnik do niego 140 KM na allegro zaczyna się od 7 000 zł ale czasami i za 10 000 dopiero kupisz coś wartościowego ...
Jeśli chcesz taki po wybuchu to mogę Ci jeden podesłać ... naprawdę popytaj ludzi i pytaj tylko o tą sprawę ... jeśli to auto jeździło w wypozyczalni to znaczy , że każdy który siedział za sterem chciał sprawdzić na autostradzie na co stać całość , wtedy własnie to oprogramowanie silnika wypalało dziury w tłokach ... Być może w tym aucie jest już następny silnik ... to też można sprawdzić w ASO ... ale może jest pierwszy...
Osobiście nigdy bym tego modelu nie kupił ale jeśli się uprzesz to jedź tam gdzie potrafią dokładnie go zdiagnozować łącznie z zajrzeniem do cylindrów , kilka stówek poleci ale sprawdzisz czy tłoki mają swój kształt ...
Lalamido - 2013-03-17, 20:55
No Name! To mi teraz namieszałeś. Trudno odmówić Ci racji. Sam gdybym wypożyczył , pewnie chętnie sprawdziłbym możliwości motoru na maksymalnych obrotach. Z tymi nowymi jednostkami to generalnie chyba jest kłopot. No ale gdybyśmy patrzyli na to, jako jedyne kryterium to najlepszy byłby 1,9 bez turbo przed rokiem 95'.Takiego to i oranżadom można zalać. Mam wrażenie ,że nie byłbym nim jednak zachwycony.
Napiszesz pewnie" Zachwycisz się stojąc na poboczu z parującą maską w momencie gdy taki ominie cię z wolna"
A tak na poważnie. Dzięki za informacje. Tak jak podpowiadasz , poszperam w necie więcej na temat samego motoru
Lalamido - 2013-03-17, 20:58
Uważacie,że ewentualna wizyta w ASO Forda rozwieje wszelkie wątpliwości apropos' silnika?
CORONAVIRUS - 2013-03-17, 21:07
TE silniki 2,2 w fordzi są identyczne z citroenem i pegeotem 2,2 tylko , że w fordzie oprogramowanie wyciska max możliwości i tu rodzą się problemy . Nie każde ASO ma odpowiednie przyrządy do dokładnego sprawdzenia silnika ...
majsterus - 2013-03-17, 21:12
Jeżeli było kupione w Polsce to będzie w bazie.
Auto na kategorię C.
Na 2 osoby wystarczy, ale na więcej za małe DMC.
Lalamido - 2013-03-17, 21:17
Miałem silnik 2,2 150 KM w fordzie Mondeo z podobnego rocznika jak przedstawiony kamper. Czy to taka sama jednostka? Jeśli pytanie jest śmieszne , to sorki ale nie jestem "fanem motoryzacji"
CORONAVIRUS - 2013-03-17, 21:25
Nie wiem czy to te same silniki ale ...mondeo waży 1600 kg a kamper 4 TONY .... ten kamper
Lalamido - 2013-03-17, 21:26
majsterus napisał/a: | Jeżeli było kupione w Polsce to będzie w bazie.
Auto na kategorię C.
Na 2 osoby wystarczy, ale na więcej za małe DMC. |
NO to widzę ,że poważna LIPA zaczyna się robić. Ale jak nie pojadę i nie sprawdzę to konkurs pozostanie nierozstrzygnięty.
Lalamido - 2013-03-17, 21:37
No name napisał/a: | Nie wiem czy to te same silniki ale ...mondeo waży 1600 kg a kamper 4 TONY .... ten kamper |
No ta! Krótko i na temat.
Lalamido - 2013-03-21, 19:23
Obiecałem relację z wycieczki oraz rozstrzygnięcie konkursu. Oto one:
Pojechałem, zobaczyłem , zakupiłem! W zasadzie jestem w trakcie finalizacji formalności . Auto nie jest jeszcze na moim podwórku ale mogę się już chyba powoli ewakuować z działu - zakup kampera- do działu : - technika i podróże-.
Zdecydowałem się , bo po prostu mi się spodobał. Próbowałem brać pod uwagę wszystkie mankamenty wynikające z faktu auta "powypożyczalniowego" i samej marki podbudowy. Ale nic to.... Mam wrażenie ,że jak często w moim życiu, tak i tym razem serce wygrało z rozumem. Jak na tym wyjdę ? Dotychczas dobrze więc mam nadzieję ,że nadal szczęście będzie mi sprzyjać.
Tymczasem próbuję się cieszyć z decyzji . Teraz to już niech Was "Ręka Boska" broni przed wypisywaniem kolejnych wad. Zalety przyjmuję i na nie liczę.
Nie oznacza to ,że zakup był zupełnie bezmyślny. Przy niewątpliwie kilku minusach ( większe zużycie niż w kamperach prywatnych, niebezpieczeństwo przekroczenia DMC) in plus jest: atrakcyjność zabudowy, 1 roczna gwarancja dealerska, pełna faktura VAT i rozsądnie wynegocjowana cena( chociaż i tak nie udało mi się zmieścić w założonym przed kilkoma miesiącami budżecie - ale to chyba norma u wszystkich).
Dziękuje serdecznie wszystkim za podpowiedzi i sugestie. W sprawie konkursu ustalmy ,że w kamperku będzie jeździć buteleczka dla wszystkich biorących udział , bo wynik wciąż nieznany. Aha z KimTopem mam nadzieję napić się na miejscu w podziękowaniu także za rady telefoniczne.
Okazało się też ,że motor w tym egzemplarzu to 2,4 140 KM. No Name napisz proszę ,że ten jest lepszy od wspomnianego wcześniej 2,2
Pozdrawiam.
CORONAVIRUS - 2013-03-21, 19:33
Pewnie , że jest lepszy ... powodzenia
Lalamido - 2013-03-21, 19:48
No name napisał/a: | Pewnie , że jest lepszy ... powodzenia |
Łuuuupss! Kamień spadł mi z serca. Mam wrażenie ,że jesteś autorytetem na tym forum w dziedzinie znajomości silników więc Twoja opinia jest dla mnie istotna. Mam jednocześnie nadzieję,że nie będę zmuszony często korzystać z Twoich porad. Dzięki
Jawor_ki - 2013-03-21, 20:20
Jedż do ASO Forda jeśli był serwisowany to poznasz jego historię i zdobędziesz gwarancję na główne podzespoły. Ja po przeglądzie (ok 900zł z wymianami płynów) wykupiłem taką gwarancję (99zł) i czuję się pewniej. Co więcej wydłużenie gwarancji jest możliwe w następnych latach ( do 200tys przebiegu). Jeśli DMC nie jest dla Ciebie barierą , to będziesz zadowolony z autka. ( przy twoich gabarytach 3850 DMC to norma w DE)
CORONAVIRUS - 2013-03-21, 20:26
Nie przeginaj .... ja tu tylko sprzątam a ludzi z potężną wiedzą ( też techniczną ) znajdziesz na CT wielu tylko skromnisie cicho siedzą ...czasami szkoda bo ja młody i jeszcze bym chętnie się douczył od mądrzejszych .... jak cos do mnie nie trafi i tego nie rozbiorę na kawałki by złożyć to nic o tym nie wiem ... ale to chyba tak ma byc
Jak będę wiedział to zawsze sie podzielę ...
kimtop - 2013-03-21, 20:36
Gratulacje.
Zapraszam na mały podwórkowy zlocik
majsterus - 2013-03-21, 20:54
Auto ładne nie powiem.
Ale dla mnie ze względu dmc zdyskwalifikowane, bo tylko ja nim mógłbym go prowadzić...a reszta by kibicowała...a człowiek nie wielbłąd pić musi :D
Lalamido - 2013-04-12, 16:48
Witam. Jeszce raz piękne dzięki za wszelkie podpowiedzi. Auto od kilku dni jest już u mnie. Kamper był już z wizytą na wadze oraz przeszedł pierwsze testy. Wynik wagowy- 3150kg. przy pełnym zbiorniku wody,1/4 zbiornika paliwa oraz pełną butlą LPG ( myślałem ,że będzie gorzej) "Gorzej to będzie jak zapakujesz całą resztę" - powiecie pewnie. Zobaczymy.
Poniżej chwalę się zamieszczając pierwsze foto i żeby nie zaśmiecać tutaj, przechodzę do działu technicznego.(liczę oczywiście na dalszą Waszą pomoc)
Fux - 2013-04-12, 16:53
Fajna fura.
Jest też zła informacja. Wszyscy na dietę...
Te 350kg to krucho.
W naszym przypadku 270kg przy 4 osobach jeszcze daje radę, ale o rowerach i reszcie szpeju zapomnieć.
Czy oni muszą takie ciężkie te auta robić?
Może uda Ci się coś zbędnego wyrzucić albo czymś lżejszym zastąpić?
fortero - 2013-04-12, 17:20
dobra decyzja lepiej po wyporzyczalni przynajmniej wiadome pochodzenie a nie srowadzony ze złomu isprzedawany jako bezwypadkowy bo większość była mocno porozbijana masz pewność że auto po drodze się nie rozpadnie
|
|