Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - TRUMA gaśnie przy dłuższej pracy

HarryLey4x4 - 2013-03-20, 22:33
Temat postu: TRUMA gaśnie przy dłuższej pracy
Witam.
Mam mały problem. Jako ,że zima wciąż nie chce nas opuścić, a mamy konieczność wyjazdu w najbliższy weekend i to kamperem, postanowiłem sprawdzić jak sprawdzi się ogrzewanie. Pozostawiłęm zatem włączone ogrzewanie nadmuchowe na ponad dobę na chodzie. Po ok 20 godzinach w kamperku było cały czas miło , wręcz gorąco - ok. 25 st. Niestety po ok 30 godzinach pracy okazało się ,że piec się sam wyłączył. Załączyłęm go ponownie i zaskoczył, po czym po ok. godzinie stwierdziłęm ,że znowu się wyłączył. Podłączona butla z gazem (sam propan) była butlą z ok. 1/3 pojemnością gazu (butla 11kg). Zobaczyłem,że jest dość mocno oszroniona w schowku , który de facto nie jest ocieplany. Przełączyłęm zatem butlę na nową świeżo napełnioną i czekam na efekt. Zobaczę co będzie jutro z rana.
Czy jest coś co jeszcze mogę zrobić ?? Są tam jakieś filtry np.powietrza lub gazu przed samym piecem ??
model to C3402

tadek27 - 2013-03-20, 23:43

również mam turmę C3402
borykam się z takim problemem od roku. chodzi i po dwóch godzinach lub trzech pada. właśnie stoi na serwisie naprawiają. filtrów tam niema ale płytka sterująca, parę czujników i dwa elektrozawory i dużo zależności
w twoim przypadku pewnie gaz podmarzł i po wymianie butli będzie dobrze.
jak dalej będzie problem szukaj kontaktu z ARKADARKIEM zna się na tym bardzo dobrze

kaimar - 2013-03-21, 00:22

HarryLey4x4 napisał/a:
Zobaczyłem,że jest dość mocno oszroniona w schowku

A może po prostu zamarzł reduktor?

macio - 2013-03-21, 07:17

Prawdopodobnie przyczyna tkwi w gazie. Wydaje mi się, że nie nie sprzedają czystego propanu i dlatego tak się dzieje. Sam mam lekkie butle z propanem i zimą zawsze zostaje mi gaz w butli.
koko - 2013-03-21, 07:26

Ja tak miałem wymieniłem reduktor i jak ręką odjął
Radzę podłączyć (na krótko) butlę z nowym reduktorem oraz sprawdzić napięcie dochodzące do pieca

HarryLey4x4 - 2013-03-21, 07:33

Jest na ten moment tak jak pisze macio. Butla niby ma gaz a nie ciągnie. Zmieniłem butlę i całąnoc łądnie grzało bez problemu - było nad ranem 21C przy 3/4 mocy na regulatorze.
Przelałem gaz z tej dużej butli do małęj i głónie to były tam płyny zapachowe i pewnie woda.
Reduktor i monokontrol miałem nowy założony u Darka w zeszłym sezonie więc z nim raczej wszystko ok.

xr5pl - 2013-04-01, 09:02

Myślałem uszyć sobie takie zimowe ubranko na butle aby było jej ciepło, a w środek wszyć elementy grzejne z podgrzewanych mat na fotele za 25zł z marketu ... Ale radze sobie inaczej (nie mogę napisać jak.... ) .W sumie wystarczył by kawałek przewodu grzejnego owinąć pare razy butlę , reduktor i gra.... Minus to pobór prądu bo solary w okresie listopad -styczeń praktycznie nie ładują ! (mA) .

PS.

Przygladaliscie sie kiedyś pracy dekerów w zimie ?

SlawekEwa - 2013-04-01, 10:49

xr5pl napisał/a:
Przygladaliscie sie kiedyś pracy dekerów w zimie ?

Podgrzewają butle palnikiem ? :aniolek

Rawic - 2013-04-01, 11:30

Bezpieczniejsze od palników są kable grzewcze, które dekarze wkładają do rynien, żeby chronić je przed zamarzaniem, wystarczy kupić 10 m takiego kabla,owinać nim butlę, i włączyć do prądu.Ale sens jest ten sam.
dziwaczek - 2013-04-01, 16:43

rawicki@op.pl napisał/a:
Bezpieczniejsze od palników są kable grzewcze, które dekarze wkładają do rynien, żeby chronić je przed zamarzaniem, wystarczy kupić 10 m takiego kabla,owinać nim butlę, i włączyć do prądu.Ale sens jest ten sam.

A nie prościej używać po prostu propanu :idea A w butli i tak zawsze coś w zimie zostanie.

HarryLey4x4 - 2013-04-01, 16:46

a jak myślisz , jaki mam ten gaz który zamarzł... ?? zresztą radzę czytać posty od początku... :chytry
dziwaczek - 2013-04-01, 17:01

Czytałem się dziwię, bo propan nie powinien zamarznąć.
Rozwiązanie:
A może w warunkach "bardzo zimowych" wstawiać butlę do części ogrzewanej kamperka, tylko pozostaje kwestia jest podłączenie do instalacji, może po prostu drugi reduktor z zaworem odcinającym umieszczony w ogrzewanym schowku :idea
Nie sprzedają czystego propanu (teoretycznie powinien być sam propan), zawsze jest trochę butanu i innych rzeczy na dnie butli i to w warunkach zimowych zostaje w fazie płynnej, w butlach BP po prostu to widać :gwm Dziwi mnie że mówisz o takiej ilości w butli zostało?
Tu jest opisane http://ladnydom.pl/budowa/1,106577,2906313.html

Rawic - 2013-04-01, 17:34

Mimo, że kupuję tylko propan, to zawsze jest z niewielką domieszką butanu, albo oszukują albo tak musi być, czasem bywa tak, że musimy kupić to co dostaniemy czyli mieszankę propan-butan i wtedy marzniemy.
Rawic - 2013-04-01, 17:43

Jeszcze jedno,nie możemy przenosić butli do ciepłego ale nie wentylowanego od dołu pomieszczenia np.bagażnik bo wtedy mamy duże niebezpieczeństwo wybuchu.(Pamiętajmy że propan-butan zbiera się niżej niż powietrze.
dziwaczek - 2013-04-01, 17:51

rawicki@op.pl napisał/a:
Jeszcze jedno,nie możemy przenosić butli do ciepłego ale nie wentylowanego od dołu pomieszczenia np.bagażnik bo wtedy mamy duże niebezpieczeństwo wybuchu.(Pamiętajmy że propan-butan zbiera się niżej niż powietrze.

Owszem ale zawsze możemy zrobić awaryjny otwór wypływu gazu (otwór w podłodze, kratka) przy normalnej eksploatacji schowka może być on zaślepiony.

eler1 - 2013-04-01, 18:27

Dlatego mam duocomfort z podgrzewaniem reduktora.Gdy było tak -22 i wiatr piec się nie wyłączał, a butla BP z małą ilości propanu w nocy zamarzła i sam przełączył się na drugą pełną butlę , a w ciągu dnia jak się ociepliło -5 dopalił resztę ze starej butli. :spoko
Rawic - 2013-04-01, 18:38

No tak,jak zrobimy dziurę w podłodze, to będzie zimno a do tego brudno.
SUPER KOMFORT uzyskamy tankując gaz łupkowy.
Późną jesienią przejeżdżałem przez okolice Kraśnika, niedaleko od drogi zobaczyłem jakieś dziwne instalacje,podjechałem i okazało się, że to amerykańska firma Chevron, robi próbne odwierty. Po kilku grzecznościowych zwrotach, jeden z jankesów spytał :Do you want shale gas ? ,zrozumiałem tylko, czy chcę gazu.Ponieważ wracałem z trasy a butle miałem puste, pozwoliłem sobie obie, tym czymś napełnić, a mieli tego pełne cysterny.
Całą zimę ogrzewałem swojego kamperka, tak na 10 st, a były przecież niskie temeratury, nic nie zamarzło, pierwsza butla wypaliła się do ostatniej kropli, a z drugiej butli jeszcze została połowa.Z mojego domu jest kawał drogi do Kraśnika, specjalnie po gaz jechać ,trochę za duża mitręga, ale Ci co w pobliżu mieszkają mają porządne paliwo, i jak dobrze pogadają to dostaną gratis.Pozdro.

SlawekEwa - 2013-04-01, 19:28

rawicki@op.pl napisał/a:
Z mojego domu jest kawał drogi do Kraśnika, specjalnie po gaz jechać ,trochę za duża mitręga, ale Ci co w pobliżu mieszkają mają porządne paliwo, i jak dobrze pogadają to dostaną gratis.Pozdro.

My z Biłgoraja mamy do Kraśnika 70km. Za friko teraz gazu nie dostaniesz, ale nasz bimber wolą od swojej whisky.

Rawic - 2013-04-01, 20:21

Handel wymienny dobra rzecz, nie trzeba płacić podatków.
darek 61 - 2013-04-01, 20:49

dwa razy zimą ogrzewałem ,używam lekkie butle i zawsze wypalałem gaz do końca,a butle do poziomu gazu były oszronione.
Thom - 2013-04-02, 06:16

eler1 napisał/a:
Dlatego mam duocomfort z podgrzewaniem reduktora.

Ja za to mam DuoControl i także z opcją operacji zimowej podgrzewającej reduktor...
generalnie w całości mój Dyliżans przystosowany jest do całorocznej eksploatacji...
doppel-boden itd :)

W weekend świąteczny grzałem non-stop dla próby wydajności... jedna butla
kupiona w castoramie... dwa razy zapaliła się czerwona dioda (awaria) po
restarcie działało jak należy... :spoko

HarryLey4x4 - 2013-04-04, 08:58

co Wam po podgrzewanym reduktorze, jak zamarza gaz w butli :chytry ?
Rawic - 2013-04-04, 09:24

Gaz nie zamarza,tylko temperatura jego parowania jest zbyt niska, dla propanu jest to -45 st.C ale dla butanu -0.5 st.C ,przeważnie w butli mamy prawie połowę butanu więc po wypaleniu się propanu pozostaje ciekły butan który możemy wypalić po odparowaniu go w temperaturze dodatniej.
kaimar - 2013-04-04, 12:25

Zamarza reduktor
eler1 - 2013-04-04, 12:31
Temat postu: Re: TRUMA gaśnie przy dłuższej pracy
HarryLey4x4 napisał/a:
Podłączona butla z gazem (sam propan) była butlą z ok. 1/3 pojemnością gazu (butla 11kg).
Od początku tematu piszemy o samym propanie :spoko
Rawic - 2013-04-04, 15:21

Pisać to my sobie możemy, pisać o propanie, a oszuści leją do butli co im się podoba. :gwm
eler1 - 2013-04-04, 17:03

Cytat:
była butlą z ok. 1/3 pojemnością gazu (butla 11kg)
może nie do końca że oszukali tylko ta 1/3 to nie gaz a bród :-P a propanu nawet w 11 może być tylko 10kg :spoko